Care sunt cauzele si remediile pentru retentia de apa?
De ceva vreme ma tot preocupa o problema careia nu prea reusesc sa ii dau de cap: retentia de apa. Beau apa, fac sport, din ce stiu eu nu am probleme cu rinichii si totusi parca eu simt ca o parte din ceea ce este “pufos” pe mine ar fi apa. Cu siguranta multe dintre noi avem aceasta problema si nici macar nu ne dam seama, automat intram in panica si tragem concluzia ca ne-am ingrasat.
Eu zic sa ne linistim si sa vedem ce informatii am gasit eu legate de retentia de apa. Printre cauzele retentiei de apa se numara in primul rand sindromul premenstrual, posibile probleme legate de rinichi si consumul a prea putine lichide. Afectiunile legate de inima, ficat sau glanda tiroida pot juca un rol destul de important in felul in care organismul retine apa. Si, desigur ca esti constienta de cauza cea maivehiculata a retentiei de apa: consumul alimentelor prea sarate. Alimentele sarate iti pot transforma organismul intr-un butoias de apa.
Este adevarat ca apa retinuta in organism are tendinta de a fi si ea lovita de gravitatie si se indreapta catre zona de sud a corpului: picioare, glezne etc. Stii cum e sa te stranga pantofii preferati... oribil! Incearca sa iti tii picioarele ridicate cat mai des cand vezi ca apare problema, desi iti garantez ca nu asta va reprezenta solutia pe termen lung si cu siguranta ca aceasta retentie de apa iti va afecta mai multe zone ale corpului.
Dar sa trecem la o analiza putin mai stiintifica a fenomenului retentiei de apa.
Ce este retentia de apa?
Retentia de apa mai este cunoscuta si sub denumirea de edema. Aceasta este o afectiune care presupune scurgerea apei din sange in tesuturi. In circumstante normale, fluidele sunt dranate din tesusturile corpului prin sistemul limfatic – o “retea” de tuburi a organismului prin care se inlatura toxinele si materialele straine pentru corp.
Problemele legate de retentia de apa apar in momentul in care fluidele nu sunt indepartate de sistemul limfatic in mod adecvat si sunt retinute in tesuturile corpului unde provoaca inflamatii (edeme). Dupa cum am precizat si mai devreme, forma de retentie de apa cea mai comuna este cea de la nivelul picioarelor, dar poate aparea si la maini, brate, cavitatea abdominala (sindromul ascitic) si in jurul plamanilor, cunoscut ca edem pulmonar.
Tipuri de retentie de apa
Exista doua categorii mari de retentie de apa: edema generalizata si edema localizata. Dupa cum probabil ai dedus si din denumire, edema generaliza presupune o inflamatie a intregului corp, pe cand cea localizata se refera la o inflamatie la nivelul unei singure parti a corpului.
Retentia de apa si cresterea in greutate
Nu este un lucru neobisnuit ca inclusiv persoanele sanatoase sa observe fluctuatii in greutate datorate retentiei de apa, din aceasta cauza uneori vezi cum acul cantarului se indreapta cu cativa centimetri mai la stanga sau la dreapta in functie de ziua in care te asezi pe el. In timp ce majoritatea persoanelor retin cam 2,5 L de apa de lichid extra-celular, persoanele supraponderale pot ajunge sa retina chiar si 3,5-4 L de apa.
Retentia de apa si menopauza
Desi cu siguranta stiai ca se petrec niste schimbari in rau odata cu trecerea la menopauza, poate nu stiai ca 90% dintre femei vor lua in greutate odata ce au trecut de acest prag din cauza modificarilor produse la nivel hormonal. Multe femei se asteapta la bufeuri si spre surprinderea lor remarca si schimbari in greutate. Vestea cea buna este ca o mare parte a acestei greutati este doar in aparenta o crestere adevarata si se datoreaza in principal retentiei de apa si balonarii datorate scaderii nivelurilor de progesteron. Desi aceasta crestere in greutate nu este asociata cu grasimea corporala, multe femei vor remarca o schimbare in felul in care hainele se aseaza pe ele si pur si simplu traiesc cu senzatia ca sunt mai “grele”.
Cealalta veste “buna”, daca i se poate spune asa, este ca nici greutatea care nu este legata de retentia de apa nu este nesanatoasa in mod necesar, intrucat va sustine ulterior corpul in lupta impotriva osteoporozei si a altor afectiuni. Incearca sa te concentrezi pe starea ta de sanatate si pe mentinerea unui stil de viata activ pentru ca in cele din urma, in cateva luni, retentia de apa si balonare se vor rezolva de la sine.
Retentia de apa si hipertensiunea
Tensiunea crescuta si retentia de apa se afla intr-o stransa legatura, intrucat hipertensiunea poate fi rezultatul a prea mult lichid in vasele de sange de marime normala sau cantitati normale de fluide in vase de sange prea inguste.
Tensiunea masoara forta cu care sangele loveste peretii vaselor de sange si arterele, iar mentinerea la o cota ridicata pentru mult timp se numeste hipertensiune. Prin urmare, este foarte important sa veghezi asupra nivelurilor de fluide, intrucat iti pot afecta tensiunea in mod considerabil.
Retentia de apa si diureticele
Am observat ca cea mai la indemana solutie pentru cei care considera ca sufera de retentie de apa este sa apeleze la diuretice. Fie ca sunt naturale sau sintetice, diureticele maresc cantitatea excretiei urinare si sunt in general prescrise pacientilor cu probleme legate de tensiune, insuficienta cardiaca congestiva sau probleme de ficat. Pe langa a fi o solutie temporara, diureticele pot sa te conduca intr-un cerc vicios al retentiei de apa, denumit si edema cu efect de rebound, intrucat altereaza hormonii de retentie a apei si sarii. In momentul in care opresti tratamentul cu diuretice, nivelurile de hormoni sunt complet dezechilibrate.
Mai mult decat atat, folosirea pe o perioada mai lunga a diureticelor poate conduce la deshidratare, ceea ce te va conduce pe o cale aproape sigura a afectiunilor renale si un dezechilibru al nivelurilor normale de electroliti (de exemplu: sodiu si potasiu), cei care sunt vitali pentru functionarea inimii, rinichilor si ficatului. Nu vreau sa inspaimant pe nimeni, insa dezechilibrele electrolitilor conduc la insuficienta cardiaca si chiar si la o moarte neprevazuta.
Exista multe persoane care aleg consumul de diuretice in vederea pierderii in greutate, numai ca rezultatele obtinute vor fi numai temporare, in schimb afectiunile pe care le creeaza sanatatii pot fi permanente. Din moment ce cauzele retentiei de apa pot fi multiple, este important sa nu incepi sa iei medicamente ce isi propun sa te scape de aceasta problema fara a fi consultat inainte un medic.
Retentia de apa si:
hipotiroidismul
Hipotiroidismul este cauzat de o glanda tiroida care activeaza sub parametrii ideali, producand hormoni tiroidieni insuficienti. Simptomele sunt in general variate si dificil de definit, iar din aceasta cauza un simptom precum retentia de apa poate fi atribuit in mod gresit unei alte afectiuni. Foarte multe persoane nici nu stiu ca sufera de o glanda tiroida cu actiune redusa, hipotiroisim. Pe langa testele clasice de sange care pot confirma hipotiroidismul, istoria medicala, examinarea anticorpilor si scanarea tiroidei trebuie sa acompanieze intreaga modalitate de identificare a cauzei ascunse.
hipertiroidismul
O glanda tiroida superactiva, care produce prea multi hormoni este cea care este afectata de hipertiroidism. Dat fiind faptul ca glanda tiroida controleaza sistemele vitale ale corpului, dela metabolism la temperatura corporala, o mare varietate de simptome pot aparea, inclusiv retentia de apa. Hipertiroidismmul este identificat in general prin analizele de sange.
Retentia de apa si problemele la rinichi
Rinichii sunt responsabili pentru multe functii importante ale corpului, inclusiv inlaturarea toxinelor din organism prin intermediul urinei si ajute la echilibrarea volumului de lichide din corp. in momentul incare rinichii nu realizeaza aceste functii din cauza unei infectii sau afectiuni, retentia de apa poate aparea.
Alte cauze ale retentiei de apa
Temperaturi foarte ridicate: temperaturile ridicate ingreuneaza procesul de inlaturare a lichidului din organism
Depresia postpartum: o schimbare la nivelul hormonilor dupa nastere poate conduce la retentie de apa
Alergiile de sezon: cei care sunt expusi alergiilor pot observa si o anumita retentie de fluide, in special in zona ochilor si fetei.
Problema retentiei de apa poate reprezenta un simptom si pentru alte afectiuni serioase precum: insuficienta cardiaca, probleme la ficat, artrita, reactii alergice, probleme ale plamanilor, edeme limfatice sau probleme ale rinichilor.
Diagnosticarea retentiei de apa
Diagnosticul de retentie de apa este determinat in urma unei consultatii amanuntite, a analizei simptomelor si a analizei istoriei medicale a pacientului. Mai multe teste precum cele de sange, urina, analize pentru functionarea rinichilor si a ficatului sau ecografii ale pieptului sau electrocardiograme (EKG) pot fi realizate pentru determinarea cauzei. Daca retentia de apa reprezinta un simptom al unei afectiuni serioase inca nediagnosticate, aceasta afectiune va trebui adresata in primul rand.
Cum poti evita retentia de apa
In cazul in care retentia de apa nu se datoreaza unor probleme serioase de sanatate, iti recomand sa incerci cateva dintre aceste metode.
Evita alimentele sarate
In perioada in care te astepti sa iti vina menstruatia, redu drastic consumul de alimente sarate. Sodiul sporeste retentia de fluide, deci pune jos solnita si uita ca exista pentru o perioada. Bine, eu ti-am recomanda sa nu faci exces de sare in nicio perioada, vei observa schimbari in bine. Chiar si daca retetele mancarurilor tale iti cer sare, incearca sa adaugi mai mult piper sau alt condiment. Cand zic condiment, nu ma gandesc la cele pline de E-uri din comert, nu, ceva natural si gustos si nepreparat.
Esential este sa scoti din alimentatie alimentele procesate si cele de tip fast food, toate avand un continut de sare extrem de ridicat.
Mananca banane
Poate ca nu fac suficient de des aceasta recomandare, insa: mananca o banana. O poti manca inainte sau dupa antrenament si crede-ma ca nu se va depune si chiar iti va duce o gramada de beneficii sanatatii. Poti adauga o banana taiata in cereale, insa smoothie sau o poti manca pur si simplu. Bananele contin catitati ridicate de potasiu, cel care te ajuta sa combati retentia de lichide. Daca nu esti fana a bananelor, alege sa mamanci un pumn de stafide.
Foloseste cuburi de gheata
Cand observi ca ti se umfla gleznele, aplica niste gheata si vei observa cum isi vor reveni la marimea naturala. Pune niste cuburi de gheata intr-o punga pe care o poti inchide, infasoara un prosop in jurul pungii si las-o pe picior intre 5 si 10 minute. La fel de bine poti face asta si cu o punga de legume congelate. In timpul verii iti poti afunda picioarele (pana la nivelul gleznelor) intr-un lighean sau in cada cu apa cu gheata. Persoanele care sufera de diabet sau au probleme cu circulatia ar trebui sa evite baile cu gheata, fara acordul medicului.
Incearca niste diuretice naturale
Un diuretic natural este varza cea de toate zilele. Adaug-o in salata sau sendivis sau o poti savura pur si simplu pe ea sub forma de salata. Un alt diuretic natural este sucul de merisor pe care il poti bea direct din sticla, asta daca iti gasesti un suc natural, fara zahar adaugat sau conservanti.
De asemenea, poti manca pepene, salata verde si castraveti.
Mananca iaurt
Prea multe bunataturi, dulci in special, iti pot cauza balonare. Daca te-ai ghiftuit si ai ajuns sa resimti efectele, bucura-ti stomacul cu o portie de iaurt simplu, cu un continut redus de grasimi, iaurt care contine probiotice si bacterii ce iti vor ajuta flora intestinala.
Culturile active din iaurt ajuta digestia si maresc nivelul de bacterii ajutatoare din stomac.
Bea apa
In momentul in care simti ca suferi de retentie de apa, un pahar cu apa poate fi cam ultimul lucru la care te gandesti. Este posibil insa sa fie cel mai bun lucru pentru tine. Apa dreneaza organismul mai bine decat orice altceva si poate reduce inclusiv balonarea din perioada premenstruala. Bea 8-10 pahare de apa pe zi, chiar mai multe in momentul in care faci sport. Retine insa ca acest consum de apa peste doza recomandata se aplica numai pentru retentia de apa datorata sindromului premenstrual. In conditiile in care suferi de o alta afectiune, ar fi cazul sa iti consulti medicul intrucat excesul de apa iti poate chiar dauna.
Ia-ti vitaminele
In momentul in care te simti ca un balonas, mareste-ti doza de vitamina A si de vitamina C, ambele reusind sa reduca fragilitatea capilarelor si sa scada retentia de apa.
De asemenea, vitamina B6 si vitamina D, gasite in carnea de vita, ton, somon, orez brun, respectiv in lactate cu continut scazut de grasimi, te pot ajuta sa reduci retentia de apa.
Fa sport
Evident ca si sportul trebuia sa se afle pe aceasta lista. Corpul tau se va incalzi si va elimina toxine prin intermediul transpiratiei, dar iti vei imbunatati cu aceasta ocazie si circulatia, alt lucru care te va ajuta in combaterea retentiei de apa.
Consuma ceaiuri cu efect diuretic si menite sa te ajute impotriva balonarii
papadie - are proprietati diuretice, dar contine si potasiu, element pe care majoritatea diureticelor il reduc
studenita (in general este continuta intr-un complex de suplimente) - un diuretic slab, contine potasiu, calciu si fier
afin - stimulant tonic pentru functionarea adecvata a rinichilor si a tractului urinar
frunze de buchu (tot sub forma de suplimente) - contine uleiuri volatile, compusi de sulf si flavonoizi
patrunjel - diuretic natural, poti bea pana la 3 cani de infuzie de patrunjel (2 lingurite la 250 ml de apa fiarta, infuzat timp de 10 minute)
telina - semintele de telina au proprietati diuretice puternice. Este folosita in special in momentul in are retentia de apa se datoreaza artritei
matasea porumbului - bun remediu pentru inlaturarea fluidelor retinute in tesuturi
rozmarin - remediu pentru balonare, bea 3 cesti cu infuzie de 3 grame la 250 ml de apa fiarta (lasa la infuzat 10 minute)
paducel - imbunatateste tonusul vascular si are efecte diuretice
Ce sa faci si ce sa nu faci in privinta retentiei de apa
Da – ridica-ti picioarele. Gleznele se pot inflama foarte usor din cauza retentiei de apa, insa pot fi si tratate si destul de usor facand cateva miscari ce actioneaza asupra gambei, intrucat iti vor vasculariza respectiva zona. Mersul regulat, alergatul, mersul pe bicicleta sau dansul aerobic pot face minuni in acest sens. Daca ti se umfla gleznele cat esti la birou, incearca sa iti ridici picioarele la nivel paralele cu solul pentru cateva minute. Mai ia-ti din cand in cand pauze si plimba-te prin birou sau urca niste scari.
Da – tine-ti picioarele ridicate. In timp ce te odihnesti, citesti sau te uiti la televizor, aseaza o perna sub pretioasele tale picioare.
Da – elimina ideea ca pozitia picior peste picior este felul in care trebuie sa stai. Asa cum si observi probabil uneori, statul picior peste picior iti limiteaza circulatia sanguina de la nivelul coapselor, agravand situatia la nivelul picioarelor.
Da – arunca hainele mult prea stramte. Daca ai o pereche de pantaloni in care trebuie sa te indesi, atunci iti spun ca garantat vei avea probleme cu eliminarea lichidelor din cauza presiunii puse pe partea superioara a coapsei si pe talie.
Da – consuma foarte putin alcool, cafea, ceai tare – toate acestea te vor deshidrata
Nu – fuma
Da – stai departe de junk food, te ingrasa si constine multa sare, care si ea te ingrasa
Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.
Din nou va trebui sa scriu despre ceva ce ma preocupa personal, dar banuiesc ca tema alergiilor si intolerantelor alimentare este oricum un subiect de interes pentru destul de multe persoane. Si daca inca nu ti-a ... »mai mult...
In general vorbim pe aici despre mancat sanatos si sport pentru a avea un corp sanatos si frumos. Adevarul este ca poate de prea putine ori abordam si problemele de sanatate care ar trebui adresate uneori prioritar ... »mai mult...
Semintele de in. De mult timp tot intentionam sa vorbesc despre ele pentru ca la mine in familie sunt extrem de bine cotate. Problema e cu felul in care consumam aceste seminte de in, am incercat in apa, nemacinate si ... »mai mult...
Fii sociabila!
Vrei sa iti trimitem ultimele noutati? Introdu mai jos adresa ta de e-mail