Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Cursul de Tehnician Nutritionist @ Fitness Scandinavia part II


tehnician nutritionistA mai trecut un weekend, am mai primit noi informatii interesante din lumea nutritiei. De data asta nu voi intra atat de mult in detalii despre materialul de la curs pentru ca este foarte complicat, insa pot spune ca simt cum ma schimba in bine participarea la cursul de Tehnician Nutritionist oferit de Fitness Scandinavia. Dupa cum poti vedea, eu scriu mult despre alimentatia sanatoasa si incerc sa prezint pe cat posibil alimentele sanatoase in care cred. La fel de mult scriu si despre principiile alimentare dupa care incerc sa ma ghidez si care cred ca ar fi eficiente pentru noi toti.

Problema pe care poate nu mi-am pus-o suficient de des este cum trebuie modificata alimentatia unei persoane care sufera de anumite afectiuni. Dupa ce am trecut prin modulul in care am discutat despre afectiunile cardiovasculare, renale sau digestive, am inteles ca lucrurile nu sunt atat de simple precum mi-ar placea mie sa cred.

Profilaxie si tratament al bolilor cu alimentatie corecta

Am invatat ca abordarea alimentatiei unui client care, de exemplu, poate avea hipertensiune si poate o afectiune a tiroidei necesita mult mai multa munca decat sa ii creeze un plan de mese care sa includa alimente sanatoase standard.

Fiecare boala are alimentele permise si interzise si te poti trezi ca ajungi sa faci cuiva mai mult rau decat bine.

De asemenea, desi nu am fost niciodata o mare sustinatoare a suplimentelor nutritive, este foarte important ca in cadrul cursului de Tehnician Nutritionist ne-au fost expuse toate vitaminele, mineralele si macronutrientii din alimente pentru a putea in cele din urma sa dam idei alimentare care sa ne ajute clientii sa isi atinga necesarul in mod natural.

La discutiile din privat am invatat si cum alimentele autohtone sunt cele pe care trebuie sa punem cel mai mult accentul avand in vedere ca organismul nostru absoarbe cel mai eficient nutrientii cu care este obisnuit de zeci de generatii. Asa ca mi-a cam fost "dat peste nas" cu  niste superalimente gen praz, catina sau corcoduse care pentru noi, romanii, ar avea mult mai mare relevanta in alimentatie decat ceea ce eu promovam pe aici: goji, seminte de chiar sau mai stiu eu ce alte exotisme.

Deci clar imi deschid mult mai mult mintea catre abordari noi si in acelasi timp imi dau seama ca provocarile unui Nutritionist sunt extrem de diverse si complexe.

Poate ca de multe ori am pierdut din vedere faptul ca un plan alimentar simplu, format din alimente de baza, usor de gasit, este cel mai eficient. In egala masura, diversitatea alimentara este extrem de importanta, deci intotdeauna trebuie sa fii pregatit sa oferi alternative la orice propunere pe care ai avea-o.

Listele cu alimente si toti nutrientii esentiali care ne sunt expuse constant in cadrul cursului de Tehnician Nutritionist ma fac sa imi deschid noi orizonturi si sa ma intorc intr-un fel la "radacini", ca sa zic asa. Da, voi recomanda in continuare avocado, cottage cheese si chia, dar nu voi uita si importanta unor alimente precum urda sau laptele batut.

Alimentatia difera in functie de varsta

Si sa nu uit despre un alt lucru esential pe care l-am invatat! Bine, nu e ca si cand nu stiam, dar punandu-se atat de mult accentul, inclusiv in cadrul temelor pe care le primim de la un curs la altul, nu avea cum sa nu se lipeasca si de mine: diferenta in planurile alimentare in functie de varsta!

Ca tehnician nutritionist nu vei avea parte numai de clienti cu varsta intre 20 si 50 de ani, trebuie sa ai in vedere si cum poti ajuta un copil sau un adolescent cu propuneri de mese sanatoase, nutritive si suficient de satisfactoare care sa se incadreze atat in nevoile lui personale, cat si in bugetul familiei.

Poate ca si din cauza faptului ca lucrez de atat de mult timp in domeniul culturismului, am dezvoltat un fel de deformatie care ma face sa recomand cel mai des consumul de proteine si de grasimi uitand uneori de faptul ca e in regula sa mai incluzi si paine sau cereale in alimentatie.

Eu tot am cateva temeri in momentul in care recomand painea cel putin, nu pentru ca ar ingrasa ci pentru ca este de o calitate indoielnica cea pe care o gasim prin brutarii. Unul dintre colegi chiar ne-a marturisit ca un prieten de-al lui a spus ca painea alba e cam cea mai sanatoasa pe care o vinde, deci ceea ce vedem noi in galantar ca paine neagra, cu seminte sau fibre este departe de a fi ceea ce pretinde.

Grupele alimentare esentiale asigura echilibru alimentar

Cat despre cereale, imi cam stii parerea, e usor sa iti dauneze sanatatii mai ales daca esti predispus la ceva probleme digestive, plus ca inca mai exista domnisoare care cred ca daca mananca cereale integrale frumos ambalate vor slabi. Pe langa a nu slabi pentru ca probabil mananca prea mult cantitativ, mai si contin zahar si eventual niste E-uri. Daca tot e sa consumi cereale, alege fulgii de ovaz.

Desi avem printre noi si raw vegani, au inteles si ei ca anumite legume (precum spanacul) devin mai potente din punct de vedere nutritiv daca sunt preparate termic si poate ca ar trebui sa pun si eu mai mult accentul pe acest aspect!

Cu certitudine ca cel mai important mesaj cu care trebuie sa plecam cu totii este ca trebuie sa acordam atentia cuvenita macro si micronutrientilor. Pentru o persoana care face sport cu atat mai mult este important sa isi asigure aportul de vitamine si minerale, dar ce spun, pentru oricine este esential!

O multime de afectiuni sunt generate de lipsa de vitamine si minerale, copiii ajung sa sufere din cauza unei alimentatii neadecvate, o femeie insarcinata poate naste un copil malnutrit, ulterior nu ii va oferi bebelusului nutrientii necesari prin lapte, adolescentii nu se pot dezvolta adecvat fara un consum de vitamine si minerale suficiente, persoanele care vor sa slabeasca nu pot atinge obiectivul din cauza carentelor si, desigur, anumite pofte pot fi si ele generate de deficiente nutritionale.

Prin urmare, un nou curs, o noua sansa de a invata ceva nou si util la cursul de Tehnician Nutritionist. Cu totii ne deschidem mintea si devenim profesionisti mai buni sau pur si simplu persoane mai informate.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Curs Tehnician Nutritionist by Fitness Scandinavia

Dupa cum ai putut observa de-a lungul timpului, sunt o persoana careia ii place sa se informeze in legatura cu lumea asta schimbatoare a nutritiei si sanatatii in general si care e intotdeauna in cautarea informatiilor ...
 » mai mult...

Tehnician Nutritionist @ Fitness Scandinavia - dieta personalizata

Curs cu Cori Gramescu. Ce pot sa spun mai mult decat: super! Stii ca nu sunt chiar genul care sa ridice pe cineva in slavi si nici nu pot sa spun ca rezonez vreodata 100% cu o anumita persoana mai ales cand vine vorba ...
 » mai mult...

Conventia Internationala de Fitness si Zumba by Fitness Scandinavia 21-22 martie 2015

Dupa succesul rasunator al Conventiilor de Fitness trecute, Fitness Scandinavia revine si anul acesta cu un nou eveniment ce implica o desfasurare de forte sportive maxime, dar si desavarsit ca organizare. Mult sport, ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici