Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Te invinetesti usor? Care sunt cauzele si remediile pentru vanatai?


vanataiN-as putea spune ca sunt chiar cea mai atenta persoana din lume, dar nici nu sunt complet cu capul in aer ca sa se poata justifica loviturile si vanatile pe care le tot incasez pe picioare si mai nou si pe maini. Da, ma mai lovesc de aparate la sala si da, ma mai chinuiesc scotandu-mi bicicleta din balcon sau din lift si ma mai lovesc. Problema este ca uneori am senzatia ca imi apar vanatai din senin ca si cand m-ar lovi aerul mai puternic. Asa ca am decis sa fac o investigatie asupra cauzelor aparitiei vanatailor fara motiv, deficientelor de vitamine pe care le pot acuza si, desigur, ce as putea consuma in plus pentru a le preveni.

In momentul in care ne lovim de un obiect, uneori vasele capilare de sub piele se sparg, intrucat au o oarecare sensibilitate, si elibereaza sange in piele si in tesuturile dimprejur, ceea ce va crea acel aspect movuliu sau rosiatic in zona afectata. Daca te invinestesti usor, vina poate apartie mai multor factori, de la procesul de imbatranire la anumite medicamente. Dar de foarte multe ori invinetirea usoara este un simptom al unei cantitati prea mici de vitamine din anumite vitamine in dieta.

Vitamina B12

Daca ai o carenta de vitamina B12 in organism, poti suferi de anemie. Anemia presupune a avea insuficiente celule de sange rosii pentru a putea transporta oxigenul catre tesuturi, ceea ce poate desigur cauza si ranirea foarte usoara.

Doza recomandata zilnic pentru vitamina B12 pe care adultii ar trebui sa o consume este de 2,4 micrograme. Cei mai fericiti din punctul de vedere al consumului sunt in general cei care consuma multe fructe de mare, de exemplu.

fructe mareFructele de mare au un continut ridicat de vitamina B12. Aproape 100 grame de scoici preparate la abur contin nu mai putin de 85 micrograme de vitamine B12, 100 grame de midii iti ofera 20,4 micrograme de vitamine B12, 100 grame de crab la abur contin 8,8 micrograme de vitamina B12, iar 100 grame de somon preparat iti vor oferi 2,4 micrograme de vitamina B12. Si laptele reprezinta o sursa bune de vitamina B12, 250 ml de lapte degresat oferindu-ti 0,9 micrograme de vitamina B12.

Vitamina C

Si o deficienta de vitamina C poate cauza invinetirea cu usurinta, intrucat vitamina C iti ajuta organismul sa sintetizez colagenul, cel de care organismul are nevoie pentru mentinerea vaselor de sange sanatoase. Fara acel ajutor, vasele de sange se pot rupe usor, cauzand ranile si vanataile.

Doza recomandata zilnic de vitamina C pe care adultii ar trebui sa o consume este de 90 mg pentru barbati si 75 mg pentru femei. Multe fructe si legume sunt bogate in vitamina C, 150 de grame de capsuni contin 85 mg de vitamina C, o portocala de marime medie contine 70 mg de vitamina C, iar 150 g de ardei gras rosu iti ofera 95 mg de vitamina C, pe cand 100 g de broccoli iti ofera 51 mg de vitamina C.

Vitamina K

varza murataAvand in vedere ca vitamina K este cea care iti ajuta sustine coagularea sangelui, te poti rani si invineti usor daca nu ai parte de doza suficienta in organism. Vanataile reprezinta un simptom comun pentru deficienta de vitamina K. Cantitatea zilnica necesara de vitamina K de care au nevoie adultii este de 120 micrograme in cazul barbatilor si de 90 micrograme in cazul femeilor.

Legumele cu frunze verzi reprezinta cele mai bune surse de vitamina K. 70 de grame de salata creata cruda contin 547 micrograme de vitamina K, in timp ce 150 grame de broccoli taiat si preparat termic contin 220 micrograme de vitamina K. Vitamina K este sintetizata si de anumite bacterii care traiesc in intestinul gros. Alimentele fermentate (alimentele vii) precum iaurtul, kefirul si varza murata pot fi benefice pentru persoanele cu o flora intestinala dezechilibrata din cauza consumului de antibiotice sau a unei afectiuni care deregleaza functiile intestinelor.

Bioflavonoide

Si bioflavonoidele sunt considerate foarte importante in reducerea susceptibilitatii la invinetire. Exista o multime de bioflavonoide cunoscute de catre lumea intreaga, care mai sunt cunoscuti si sub denumirea de vitamina P. Bioflavonoidele nu sunt vitamine in adevaratul sens al cuvantului, dar au in organism cam aceleasi functii. Denumite si polifenoli sai fitochimicale, bioflavonoidele sunt solubile in apa si trebuie in principal sa provina din alimentatia ta.

Aceste substante din plante ofera fructelor si legumelor culoarea si se regasesc din abundenta in citrice precum portocale si lamai. Bioflavonoidele din citrice, care include hesperidina, quercitina si rutina, se pare ca sunt esentiale pentru reducerea aparitiei vanatailor. Alte bioflavonoide include proantoaianidina si isoflavonoizii din soia.

Cum sa previi aparitia nedorita a vanatailor?

Exista cateva metode simple prin care te poti feri de aparitia invintirii in zonele expuse vazului tuturor, mai ales in sezonul cald cand vrem sa ne expunem picioarele tonifiate si ne antrenament special pentru asta.

1. Protejeaza-ti zonele vulnerabile.

Poti incerca sa iti acoperi haine care sa iti protejeze zonele pe care ai tendinta de a le lovi des. Poarta maneci lungi si pantaloni lungi, pulovere care ajung sub talie si iti acopera bazinul si incaltaminte care iti protejeaza picioarele. Daca totusi continui sa te lovesti adesea la nivelul coapselor si al antebratului, intreaba la farmacie de niste pernite de protectie pe care le poti folosi pentru apararea acelor zone.

patrunjel2. Striveste frunze de patrunjel

Striveste niste frunze de patrunjel si acopera-ti vanataile cu acestea. Patrunjelul te ajuta in procesul de vindecare a vanatilor si va face ca aceste semne mov-negricioase sa dispara in maxim o zi. Tine patrunjelul deasupra vanataii cu ajutorul unui bandaj sau cu tifon si niste leucoplast.

3. Consuma aspirina in dozele adecvate

Daca te numeri printre cei care consuma aspirina, atunci este posibil ca si aceasta sa contribuie la aparitia vanatailor. O aspirina pentru adulti va subtia sangele prea mult si va cauza ca sangele sa se scurga prin vasele de sange. Printre altele, acest lucru va conduce la aparitia mai multor vanatai. Este in regula sa iei aspirina, insa nu in doze mari.

4. Ia o multivitamina

Daca totusi apar vanataile fara sa existe un motiv evident, poate ca pur si simplu nu consumi suficienta vitamina C prin alimentatia ta. Daca este asa, atunci poti incerca si un supliment. Este indicat sa consumi o multivitamina pentru a-ti indeplini necesarul de baza pentru diverse vitamine.

5. Foloseste metoda RICE (rest – ice – compression – elevation)

Metoda aceasta de prim-ajutor este una dintre cele mai folosite si cunoscute in cazul traumatismelor de tesuturi moi (intinderi, entorse etc.)  si este cu siguranta eficienta si in tratarea vanatailor. Ea inseamna mai exact: odihna, gheata, compresie, ridicare. Odihna le va oferi tesuturilor sansa de a se vindeca, gheata va comprima vasele de sange din jurul ranei si prin urmare se va scurge mai putin sange in tesuturi, iar compresia si ridicarea ajuta la drenarea sangelui din zona afectata.

bromelaina ananas6. Ia un supliment de bromelaina

Bromelaina, un supliment derivat din tulpina de ananas, poate reduce vanataile si inflamatiile prin descompunerea proteinelor din sange care blocheaza fluidele in tesuturi dupa producere ranirii. Bromelaina este o enzima menita sa ajute la digestia proteinelor si este folosita chiar si in tratarea tendinitei, artritei si in durerile legate de ranile musculare. Nativii americani din America Centrala si de Sud folosesc acest remediu de secole.

Despre multiplele beneficii ale consumului de ananas am discutat si intr-un articol anterior.

7. Evita anumite medicamente impotriva durerilor

Medicamente antiinflamatoare non-steroidale precum naproxenul sau diclofenacul alaturi de ibuprofen si aspirina pot cauza subtierea sangelui. Incearca mai degraba acetaminofenul.

8. Redu consumul de alcool

Alcoolul, in special cand este consumat alaturi de medicamentele antiiinflamatoare non-steroidale cauzeaza subtierea sangelui.

Remedii babesti si homeopate pentru tratarea vanatailor

  1. Untul. Aplica unt (nu margarina) imediat dupa aparitia vanataii.
  2. Varza. Remediul cu varza este deja arhicunoscut. Macereaza si incalzeste niste varza si aplic-o pe zona afectata.
  3. Galbenele. Aplica o crema sau o tinctura de calendula pe vanataie.
  4. Mustar. Prepara-ti o cataplasma cu mustar si aplic-o pe vanataie. Iti va strange sangele din zona afectata. Combina doua parti de mustar cu o parte de miere si inca o parte de ceapa maruntita, aplica aceasta combinatie pe vanataie si bandajeaza-te.
  5. Ciocolata. Topeste cateva cuburi de ciocolata si aplica-le peste vanataie. Lasa rana neacoperita atat cat poti, iar noaptea bandajeaza-te. Dimineata ar trebui sa te trezesti fara vanataia inestetica.
  6. Ceapa. Fa-ti o cataplasma din ceapa coapta si aplic-o pe vanataie. Ceapa are si menirea de a colecta si puroiul in momentul in care ai o rana care puroiaza. Toaca o ceapa, inmoai-o in niste otet din cidru de mere si freaca-te cu combinatia pe rana imediat ce ai avut parte de nefericitul eveniment pentru a evita semnele albastrui sau negricioase.
  7. Piper. Aplica ulei de piper negru pe vanataie, acesta va indeparta sangele din zona afectata.
  8. Otetul. Fa-ti o compresa si inmoai-o in otet pentru eliminarea vanatailor si a inflamatiei.
  9. Vitamina K. maseaza-ti vanataile cu o crema cu vitamina K de doua ori pe zi. Vitamina K iti va ajuta organismul sa iti descompuna sangele si sa il reabsoarba. Masajul ajuta acest proces.
  10. Hamamelisul. O tinctura cu hamamelis (aluna vrajitoarei) iti va usura hematoamele (inflamatiile si vanataile). Aplica o compresa rece.
  11. Zinc. Ia 50-100 mg zilnic. Nu lua insa doze atat de mari mai mult de o saptamana, doua fara supervizarea unui medic intrucat poate interfera cu absorbtia altor minerale importante, in special cupru.
  12. Arnica. Aplica un gel cu arnica la fiecare 3 ore pentru sporirea tratarii hematoamelor. Poti aplica si o tinctura sau o crema. Arnica era folosita initial pentru durerile musculare, luxatii si rani. Gelul ar trebui sa imbunatateasca starea inflamatiilor, rigiditatea si decolorarile. Poti avea efecte adverse precum inrosirea pielii, mancarimi sau inflamatii de la arnica. Opreste tratamentul cu ea daca observi reactiile adverse.
  13. Consuma omega-3 cu moderatie. Faptul ca acizii grasi omega-3 aduc beneficii sanatatii nu este un secret si din acest motiv din ce in ce mai multa lume isi suplimenteaza alimentati cu acest compus. Problema este ca un consum in exces de omega-3 poate rezulta in cresterea sanselor aparitiei vanatailor (in special daca omega-3 este obtinut pe calea suplimentelor si nu cea a alimentatiei).
  14. Consuma mai putine dulciuri. Persoanele care consuma dulciuri si alimente cu zahar in mod regulat au tendinta de a suferi de o carenta de vitamina C. De ce? Intrucat zaharul si vitamina C au structuri chimice similare, ele se vor lupta pentru a fi absorbite in celule.

Ce alimente sa consumi pentru accelerarea procesului de vindecare a ranilor si vanatailor?

  • Afinele – pline de vitamina C si flavonoizi, afinele sunt probabil alimentul-minune cand vine vorba de tratarea vanatailor, pentru ca ajuta la formarea colagenului, componenta structurala a pielii si ajuta la intarirea peretilor vaselor capilare, cele care sunt slabite in momentul in care ne ranim. Prin comparatie cu alte fructe de padure, afinele (in special cele salbatice) sunt si o buna sursa de vitamina E.
  • Varza – am mai mentionat-o si anterior ca ingredient topic, pentru comprese. Este incarcata cu vitamina K si vitamina C. Cruda sau la gratar, varza reprezinta o baza foarte buna pentru salatele menite sa te scape de vanatai. Si, poate nu ai retinut ceea ce am spus si anterior, varza murata (varza fermentata) contine bacterii “prietenoase” care sunt capabile sa sintetizeze vitamina K in intestinul gros.
  • Surse de vitamina C - portocale, kaki, varza de bruxelles, salata creata, ardei grasi verzi, legume cu frunze verzi.
  • Surse de vitamina E - avocado, sparanghel, rosii, spanac, broccoli, seminte de floarea soarelui, migdale, masline, faina integrala, curcan si carne de vita.
  • Macris - o planta antica pe care o poti iubi sau uri, dar ale carei valori nu pot fi contestate. Hipocrate a denumit-o leacul leacurilor si se presupune ca a construit primul sau spital langa un rau unde putea creste macris. Este plin de vitamina K si vitamina C.
  • Lucerna – contine cantitati ridicate de vitamina K, antioxidanti si alti nutrienti cu putere de vindecare, precum acidul folic, magneziu si zinc.

 


Eu nu mă învinețesc ! Deși,sunt o fire neîndemânatică și mă lovesc foarte des,mă doare, dar nu se învinețește. Ar trebui sa-mi fac griji?
Feb, 29th, 1:38AM



Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Cum sa combin alimentele ca sa slabesc?

Despre combinatiile alimentare gresite si ideale am tot citit, pana si eu am scris despre combinatiile alimentare ayurvedice. Sunt de acord ca ar putea exista niste reguli generale insa cel mai bine este sa iti ...
 » mai mult...

Cele mai bune alimente de consumat in momentul in care iei antibiotice

Tuturor cred ca ne-a recomandat medicul de cateva ori in viata consumul de antibiotice. Ceea ce poate stiai sau poate nu este ca dupa ce iei antibiotice este important sa iti restaurezi “bateriile bune” din ...
 » mai mult...

Alimente care contin mai multa vitamina C decat o portocala

Vitamina C ajuta la mentinerea sanatatii tesuturilor si la mentinerea unui sistem imunitar puternic, contribiund si la absorbtia fierului in organism. Vitamina C este considerata si un aliat de nadejde in momentul in ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici