Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

10 tipuri de sport pe care le poti face cand esti insarcinata?


sport insarcinataAm auzit tot felul de pareri legate de sarcina si sport. Unele femei se feresc de exercitiul fizic ca de prajituri cand esti la dieta, altele considera ca nici nu ar trebui sa aduca vreo schimbare in regimul de fitness. Sa vedem impreuna unde e adevarul, probabil ca la mijloc, nu?

Ce tipuri de sport sunt recomandate in sarcina?

Cand esti insarcinata, sportul iti poate imbunatati starea de spirit, iti va da o stare generala buna si te va pregati pentru travaliu si nastere. Este dovedit stiintific faptul ca miscarea in timpul sarcinii poate contribui la prevenirea unor complicatii periculoase, cum ar fi diabetul gestational sau hipertensiunea.

Este insa foarte important sa fii precauta cand iti alegi exercitiile din timpul sarcinii. Indiferent sa esti sedentara sau deja ai ceva experienta in fitness, sa vedem care sunt regulile pe care trebuie sa le respecti.

In primul rand, sportul este recomandat in special femeilor care sunt supraponderale. Conform unui studiu recent, sportul poate reduce sansele aparitiei mai multor complicatii periculoase ce pot aparea in timpul sarcinii.

Ei au constatat ca 113.000 de femei care nu faceau exercitii fizice au suferit de preeclampsie, o afectiune care consta in cresterea tensiunii arteriale in timpul sarcinii, spre deosebire de doar 38.176 de femei care urmau un program de antrenament.

Nivelul normal al indicelui de masa corporala (raportul dintre greutate si inaltime) este de 18.5-24.9, iar daca acesta depaseste 30, atunci se poate vorbi despre obezitate.

Nu numai gravidele care sunt obeze beneficiaza de pe urma exercitiilor fizice. Expertii au aplicat modelul si in cazul femeilor insarcinate cu un IMC normal si au descoperit ca si sanatatea lor a fost imbunatatita considerabil.

Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor le sfatuieste pe femeile gravide obeze sa inceapa cu perioade scurte de exercitii de intensitate scazuta si sa faca in mod gradual progrese, in masura in care pot.

Sfatul general este totusi ca in momentul in care decizi sa te apuci de exercitii fizice sa iti consulti medicul pentru a-ti putea monitoriza mai corect evolutia.

Daca ai fost o fire mai activa nu sunt sanse prea mari sa apara probleme daca vei continua sa faci sport si dupa ce ramai insarcinata.

Inima trebuie sa inregistreze sub 140 de batai pe minut si trebuie sa eviti supraincalzirea, mai ales in primul trimestru de sarcina. Iti voi oferi cateva optiuni de exercitii si sporturi din care poti alege ce ti se potriveste cel mai bine.

1. Mersul pe jos

Este o forma de miscare cu risc redus, impact mic asupra articulatiilor, practic e destul de potrivita pentru o persoana care nu este foarte sportiva sau care are vreun fel de interdictie legata de sportul practicat.
Genunchii suporta mersul la pas mult mai usor decat alergatul si, in plus, poate fi usor inserat in rutina zilnica.

Poarta pantofi comozi, la talpa, pentru a reduce riscul impiedicarii si presiunea asupra picioarelor. Asta e chiar un aspect important, cel care chiar te asigura ca nu vei avea probleme la genunchi sau coloana.

2. Mersul pe bicicleta

Cel mai bun lucru la bicicleta este ca iti sustine greutatea. Nu iti recomand sa te avanti chiar in trafic, poate iesi la ore mai libere sau prin parc atunci cand este frumos afara.

Daca nu te incumeti sau nu stii sa mergi pe bicicleta outdoor, iti recomand sa incerci si bicicletele, fie ele stationare sau eliptice, numai bune pentru antrenamentele cardio acasa.

3. Alergarea si joggingul

Daca esti obisnuita sa alergi, poti s-o faci in continuare. Daca nu ai alergat inainte de sarcina, consiliaza-te cu medicul mai intai. Asigura-te ca te hidratezi, fereste-te de a-ti supraincalzi corpul si alege o pereche de adidasi speciala pentru alergare, pe banda sau pe asfalt.

4. Inotul

Multi medici si specialisti in sport considera inotul ca fiind cel mai sigur mod de intretinere fizica recomandat gravidelor. Inotul iti mentine corpul tonifiat, dar nu-ti tensioneaza articulatiile. Atunci cand inoti, bataile inimii se accelereaza fara aparitia supraincalzirii. Atentie, insa: de evitat scuba divingul sau skiul nautic – in ambele cazuri pot aparea accidente neprevazute.

5. Urcatul scarilor

Sunt doua modalitati excelente, pentru ca nu implica un risc major de-a te impiedica sau cadea. Urcatul scarilor este o optiune perfecta pentru imbunatatirea sanatatii inimii, din acest motiv fiind si atat de recomandat pana si celor mai sedentare persoane. E minimul de sport pe care il poti face.

6. Yoga

E bine cunoscut faptul ca yoga elimina stresul si relaxeaza trupul, dar in special mintea. Majoritatea tipurilor de yoga sunt sigure in timpul sarcinii, atata timp cat nu sunt prea solicitante.

7. Antrenamentele cu greutati

Greutatile libere si antrenamentele cu exercitii de rezistenta raman unele dintre preferatele mele si le voi recomanda oricui, cu amendamentul de a invata executia lor corecta. Iti poti cumpara niste greutati si pentru acasa dar te poti antrena si cu greutatea propriului corp.

Multe femei considera si ca benzile de rezistenta sunt o optiune foarte buna si convenabila pentru intarirea muschilor.

8. Clasele de aerobic

Te avertizez de la bun inceput pentru a nu fi dezamagita de evolutia ta, insa anumite lucruri se vor schimba odata cu modificarile tale corporale. Ti se va schimba centrul de greutate si implicit este foarte probabil sa nu iti mai poti mentine echilibrul la fel de bine.

Incearca sa nu stai intinsa pe spate foarte multe minute in sir.

9. Dans

Poti dansa foarte bine si la tine acasa sau la o sala de dans care ofera cursuri speciale pentru gravide. Totusi incearca sa nu exagerezi cu invartitul sau topaitul.

10. Exercitiile Kegel

Si desigur ca nu in ultimul rand avem exercitiile speciale pentru femeile insarcinate. Gravidele care le practica vor descoperi adesea ca nasc foarte usor. Acest tip de exercitii intareste muschii si minimalizeaza, astfel, doua mari probleme ce pot aparea in timpul travaliului: slabirea vezicii urinare si aparitia hemoroizilor.

In curand vom vorbi si despre sporturile care nu sunt recomandate sub nicio forma femeilor insarcinate.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Sportul ii poate ajuta pe cei care sufera de cancer?

Subiectul sportului in acest context devine unul foarte delicat. Stim cu totii cat de dificila devine viata unei persoane care sufera de cancer, atat din punct de vedere al aspectului, cat si din punct de vedere al ...
 » mai mult...

13 reguli de fitness si alimentatie pentru a vedea rezultate rapid

Din nou simt nevoia sa revin la basics, sa readuc in discutie temele de baza cu informatii utile in special pentru cei care isi doresc sa isi puna la punct toate elementele pentru un stil de viata sanatos. Prin ...
 » mai mult...

Cum combatem efectele negative ale statului mult pe scaun?

Sedentarismul este boala secolului in care traim. Indiferent ca facem sport inainte de birou sau dupa ce iesim de la munca, faptul ca stam ore in sir pe scaun ne afecteaza sanatatea si nu ne scoate din zona de ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici