Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Lipsa de somn iti creste nervozitatea


somn iritabilitateHai sa iti zic o "anecdota": Andrei si Mihai sunt cei mai buni prieteni. Consuma cam aceleasi alimente, au joburi similare si recent au inceput sa faca acelasi antrenament impreuna. Singura diferenta intre ei este, se pare, programul de somn: in timp de Andrei doarme cam 7-8 ore in fiecare noapte, Mihai are un somn haotic si nu se odihneste suficient.

Poti ghici de ce antrenamentele si planurile alimentare aproape identice dau rezultate numai pentru Andrei si pe Mihai nu il ajuta cu nimic.

Lipsa de somn iti creste nervozitatea

De data asta nu se mai pune problema de vreo dieta de infometare din trecut cu efecte adverse actuale. Si nici de clasica situatie de stres cauzata de aceasta, cunoscuta si ca “hangry". Iritabilitatea este dusa la un alt nivel acum. Conform unor noi studii, privarea de somn este motivul pentru care ne este alterata abilitatea de a procesa emotii si de a ne tine intr-o stare de liniste.

Cercetatorii de la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv si de la Universitatea din Tel Aviv au descoperit ca noptile nedormite au determinat ca subiectii sa reactioneze in mod exagerat la provocarile zilnice pe care le-ar fi indeplinit cu mai multa usurinta daca ar fi fost mai odihniti.

Oamenii de stiinta au suprapus datele obtinute astfel cu imagini care puteau distrage atentia, clasificandu-le ca neplacute sau neutre. Au monitorizat apoi activitatea cerebrala a 18 participanti in timp ce incercau sa memoreze numarul imaginilor.

Sarcina le-a fost data in doua zile diferite: cand participantii statusera treji timp de 24 de ore si din nou dupa ce s-au odihnit bine. Scopul a fost de a crea nevoia subiectilor de reglare a raspunsului emotional la imaginile care ii distrageau pentru a putea duce la bun sfarsit task-ul.

Asa cum era de asteptat, participantii aveau o activitate ridicata la nivelul amygdalei – partea creierului care proceseaza emotiile – ca raspuns atat la imaginile neutre cat si la cele neplacute dupa ce au petrecut o noapte alba. Participantii au avut si o activitate puternica la imaginile neplacute in momentul in care erau odihniti dar nu au avut un raspuns emotional in creier cand treceau prin imaginile neutre.

Rezultatele au dezvaluit ca reactiile hiperemotionale au fost puse in legatura cu miscarea rapida a ochilor (REM) in timpul somnului, sugerand rolul potential pe care somnul profund il are asupra reglarii emotionale. Privarea de somn ar putea fi legata si de anxietate, conform autorilor studiilor.

Descoperirile conduc vin cu dovezi in plus pentru ideea ca somnul ar trebui sa devina o prioritate, ca doar nu degeaba am vorbit despre ce impact are somnul asupra sanatatii, dar si despre cum sa te odihnesti cand dormi.

Studiile anterioare sugereaza ca privarea de somn are impact negativ asupra sanatatii psihice, crescandu-ti riscul de atac cerebral si obezitate.

Uite astea chiar sunt motive de iritabilitate!

Cum si de ce sa ai un somn mai bun?

  1. Conform unui studiu realizat la Universitatea din Chicago, somnul scurt mareste nivelul de grelina, un hormon care stimuleaza foamea, in acelasi timp favorizand retentia de grasime si reducand consumul de energie.
  2. O persoana care doarme 7 ore pe noapte si arde 2500 de calorii in timpul zilei, dormind numai o ora in plus, poate sa scape de inca 147 de calorii in aceeasi zi!
  3. Nu numai durata somnului este importanta, ci si calitatea sa! Somnul scurt si de proasta calitate contribuie la aparitia bolilor cronice si relationeaza cu luarea in greutate, diabetul si mortalitatea prematura.
  4. Ardeiul iute poate fi ingredientul secret pentru un somn perfect. Conform unui studiu realizat in Australia, la Universitatea din Tasmania, mancarea condimentata poate sa te ajute sa dormi mai bine si sa iti aduca un plus de energie pentru a doua zi.
  5. Consuma zilnic chilli pentru sursa de energie si pofta de somn. Cercetatorii australieni au descoperit ca poti adormi mult mai usor atunci cand consumi mancare bogata in chilli. Rezultatele cercetarii au aratat ca cei care au participat la studiu si au consumat mancare picanta, au obtinut cu aproximativ 30% mai multa energie in timpul zilei, chiar daca durata somnului le era redusa cu 20 de minute.




Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Cum iti afecteaza pozitia de somn sanatatea?

Nu mai surprinde pe nimeni daca spun ca pozitia in care dormi iti afecteaza sanatatea, intr-un mod pozitiv sau intr-un mod negativ. Care este cea mai sanatoasa si odihnitoare pozitie de dormit? Despre beneficiile ...
 » mai mult...

Cum sa te trezesti fericita si plina de energie?

Eu recunosc ca de cele mai multe ori cand ma trezesc obosita intreaga zi parca ma mobilizez destul de greu si nu imi gasesc motivatia necesara pentru a face mai nimic, cel putin nu cu placere. Pot spune ca felul in care ...
 » mai mult...

Cum sa avem un somn odihnitor?

Despre beneficiile somnului cred ca am vorbit in mai multe articole insa niciodata nu se discuta prea mult despre importanta lui, mai ales intr-o societate in care cu totii parca ne privam organismul de acest element ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici