Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Remedii si alimente pentru raceala si gripa


raceala gripaStilul de viata haotic pe care il ducem astazi prin lipsa de odihna, mancatul pe fuga si lipsit de nutrienti, expunerea la poluare, toate conduc la crearea unor neajunsuri in sistemul nostru in fiecare moment. Fumul, calitatea aerului, lumina soarelui si dieta dezechilibrata pot contribui la un sistem imunitar slabit, in special prin aparitia radicalilor liberi in ecuatie. Acestia descompun celulele si le lasa vulnerabile in fata virusilor si bacteriilor. Antioxidantii, un anumit tip de substante chimice regasite in plante, ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la protectia celulelor si intarirea sistemului imunitar.

O alimentatie echilibrata, bazata pe alimente sanatoase iti poate imbunatati sistemul imunitar, insa asta nu va garanta faptul ca nu vei raci sau chiar ca nu vei suferi de gripa, dar cu siguranta te va ajuta sa te recuperezi mai rapid. Sa vedem cam ce ar trebui sa mananci in momentul in care deja ai racit sau ai gripa.

Remedii pentru raceala si gripa

Doua sfaturi de baza:

Bea lichide multe

De cele mai multe ori cand suntem raciti foarte rau parca nu simtim pofta de mancare si din acest motiv este necesar ca macar hidratarea sa ne-o asiguram. Ceaiul verde sau ceaiul de ghimbir reprezinta niste alegeri foarte bune in cazul in care ai probleme de stomac, iar bauturile cu infuzii de electroliti te-ar putea ajuta in cazul in care faci calatorii dese la toaleta.

Sucurile naturale de fructe iti vor oferi caloriile si nutrientii care te vor ajuta sa tii ameteala determinata de nemancat sub control, insa daca ai nasul infundat, atunci alege niste bauturi calde cu lamaie sau o bautura in care sa adaugi otet de cidrul de mere.

Consuma proteine usor digerabile

Consumul de proteine este esential in momentul in care suferi de raceala, dar si in momentul in care esti sanatos intrucat iti intareste organismul. Incearca sa nu alegi chiar o carne greu de digerat, probabil ca i-ar fi dificil stomacului sa digere o halca de vita, insa poti incerca sa te hranesti cu niste oua, carne de curcan sau carne de pui. Glutationa ce lupta cu infectiile, fiind un antioxidant puternic care s-a dovedit ca lupta impotriva infectiilor. Glutationa este sustinut de catre alimente precum avocado, piersici, nuci de toate soiurile, pepenele rosu, legumele crucifere – broccoli, conopida, varza de bruxelles, varza.

Cruciferele reprezinta si o sursa excelenta, dar si ieftina de vitamina A, vitamina C si vitamina E. Broccoli este de doua ori mai eficient intrucat are si o concentratie mare de sulforafan, care este un agenti potent in lupta impotriva cancerului.

Alimente eficiente impotriva racelii si gripei

Care sunt alimentele pe care trebuie sa le incluzi in dieta pentru preventia si tratarea racelii si gripei?

1. Iaurt si kefir

Studiile germane au descoperit faptul ca probioticele din iaurt scurteaza perioada de raceala si gripa cu aproape 2 zile. Alege iaurturi care contin bacteriile precum Lactobacillus casei sau Lactobacillus reuteri, acestea fiind corelate cu imbunatatirea raspunsului imunitar. Iaurtul grecesc reprezinta o optiune grozava intrucat contine 10 g de proteine minim la 100 g produs. Bacteriile acestea actioneaza ca un fel de soldatei care se aliniaza de-a lungul tractului intestinal si il protejeaza impotriva agentilor patogeni.

Kefirul este similar iaurtului, insa usor diferit in ceea ce priveste compozitia bacteriilor. Avandu-si originea in Orientul Mijlociu, kefirul are un gust acru, proaspat si este usor efervescent din cauza dioxidului de carbon produs in timpul procesului de fermentatie.

Spre deosebire de bacteriile din iaurt, care sunt trecatoare si calatoresc prin sistem in timp, bacteriile din kefir sunt capabile sa creeze colonii in tractul intestinal. Kefirul contine si fermenti care lupta impotriva factorilor nocivi din organism.

2. Usturoi

usturoiDaca nu simti ca iti deranjeaza stomacul si nici nu ai vreo persoana pe care ai putea-o deranja prin jur, atunci usturoiul proaspat reprezinta o alegere de condimet foarte buna pentru alimente precum supele sau legumele. Usturoiul are proprietati antimicrobiene si stimulatoare pentru sistemul imunitar, fiind capabil chiar sa elimine congestia.

Un studiu britanic a descoperit faptul ca cei care consumau suplimente de alicina, fitochimicala regasita in usturoi, aveau sanse mai scazute cu 46% de a suferi de raceli si se recuperau mai repede decat cei care nu consumau aceasta substanta. Asa ca apuca-te de indepartat strigoii cu usturoi, expertii recomanda doi catei proaspeti zilnic.

3. Ghimbir

Te doare stomacul? Ai senzatie de greata si de voma? Ghimbirul reprezinta un remediu usor de procurat si de consumat pentru atenuarea acestor simptome. Mie mi-a fost recomandat inclusiv de medici gastroenterologi si apifitoterapeuti, iar anumite studii chiar au dovedit ca ar putea ajuta la reducerea inflamatiei. Desi ghimbirul are o aroma dulceaga, are si o anumita iuteala datorita compusului denumit gingerol, o substanta inrudita cu capsaicina, despre care ai auzit cand am mai vorbit despre ardeii iuti si chili. In momentul in care ghimbirul este uscat, acesta constine mai putin gingerol si mai mult shoagol, un agent anti-inflamator.

Ghimbirul este adesea recomandat si sub forma de ceai sau baie celor care sufera de raceala sau gripa fiind util incuranjand transpiratia, care ne-ar putea ajuta sa scapam de microbi si sa eliminam toxinele.

4. Ciupercile

Ciupercile probabil ca sunt de multe ori trecute cu vederea ca aliment supersanatos, insa ele intr-adevar detin doua arme importante de care ai nevoie in sezonul racelilor si gripei: seleniu, care poate ajuta ca celulele de sange albe sa produca citokine pentru eliminarea afectiunilor si beta glucan, un tip de fibra antimicrobiana, care ajuta la activarea celulelor “eroice” care gasesc si distrug infectiile.

5. Somon salbatic

somonIn cadrul unui studiu recent, persoanele cu cele mai scazute nivelurile de vitamina D aveau cu 40% mai multe sanse de a raporta o infectie respiratorie recenta decat cei care aveau nivelul de vitamina D crescut. Creste-ti consumul de somon si datorita acizilor grasi omega 3 care sustin sistemul imunitar si creeaza o structura a organismului mult mai rezistenta la boli. O portie de 150 g de somon contine aproximativ 360 de unitati de vitamina D, unii experti recomandand chiar 800-1000 unitati. Din punct de vedere al consumului de omega 3, o portie saptamanal este suficienta.

6. Ceaiul

Studiile Universitatii Harvard au descoperit faptul ca un consum de 5 cesti de ceai negru pe zi au imbunatatit de 4 ori sistemul imunitar al organismului in numai doua saptamani, probabil datorita teaninei. Ceaiul mai contine si catechine, inclusiv ECGC care actioneaza ca o echipa pentru curatarea radicalilor liberi din organism, avand chiar capacitatea de a lupta impotriva cancerului fara a rani tesuturile sanatoase.

Recomandarea generala este de a consuma 1-3 cesti de ceai negru, verde sau alb zilnic.

7. Stridiile

stridiiZincul este crucial pentru sistemul imunitar – aduna “trupele” sau celulele albe, pentru atacul bacteriilor si al virusilor precum raceala si gripa. Zincul sustine si productia de testosteron, un hormon extrem de important in ceea ce priveste apetitul sexual atat al barbatilor cat si al femeilor. Zincul functioneaza in mai multe reactii enzimatice decat oricare alt mineral, facandu-l indispensabil pentru sistemul imunitar.

Pana si o carenta usoara de zinc poate avea efecte adverse asupra sistemului imunitar, in special al copiilor si al persoanelor in varsta. O supradoza de zinc poate fi insa toxica si poate inhiba functiile sistemului imunitar. Doza recomandata zilnic de zinc este de 11 mg.

O stridie de marime medie iti furnizeaza aproape intreaga doza de zinc de care ai nevoie pe parcursul zilei, in timp ce o portie de 6 stridii iti va oferi de 5 ori mai mult zinc decat doza necesara. Alaturi de stridii, carnea slaba de vita, puiul organic si fructele de mare reprezinta surse grozave de zinc. Vegetarienii si veganii vor gasi mai greu surse vegetale de zinc, insa o pot face consumand seminte de dovleac, fasole si cereale fortifiate.

8. Migdalele

Eu am mai facut un top al celor mai sanatoase nuci si desigur ca migdalele se aflau si ele la loc de frunte cu beneficiile pentru sanatate. Desigur ca aceste alimente sanatoase pentru inima furnizeaza si sprijin migdalepentru sistemul imunitar datorita continutului de vitamina E, un antioxidant care iti va reduce riscul de a raci si de a dezvolta infectii respiratorii.

Vei avea nevoie de mai mult de mai mult de o portie de migdale pentru a atinge doza recomandata zilnic insa, asa ca incearca sa adaugi in alimentatia ta si seminte de floarea soarelui, napi sau germeni de grau. Ca principiu, majoritatea nucilor sunt benefice in lupta impotriva racelii, inclusiv datorita continutului proteic.

9. Capsunile, portocalele, rosiile

Asa cum am mentionat, alimentele bogate in vitamina C sunt probabil primele la care ar trebui sa te gandesti cand simti ca te ia raceala, desi expertii inca mai dezbat tema importantei consumului de vitamina C in preventia si tratarea simptomelor racelii si gripei.

Anumite studii au dovedit ca vitamina C reuseste sa reduca intensitatea si durata acestor afectiuni. Ideal ar fi sa iti obtii doza de vitamina C din alimente mai degraba decat din suplimente si sa nu depasesti cu mult doza recomandata zilnic de vitamina C, de 75 mg si sa ai grija sa ti-o obtii in fiecare zi intrucat organismul nu poate depozita aceasta vitamina.

10. Supa de pui

supa puiSupa de pui a fost denumita penicilina naturii si se regaseste in fruntea listei datorita puterilor sale vindecatoare. Supa de pui calda ajuta la eliberarea cailor respiratorii si iti hraneste organismul cu energie. Supa de pui poate preveni si durerea in gat intrucat ajuta la oprirea miscarii celulelor albe care incurajeaza circulatia mucusului care se acumuleaza in plamani si nas.

Adauga multe legume bogate in vitamina C si nu numai, inclusiv ceapa si usturoi pentru un plus de puteri in tratament. Ideea este ca supa de pui, fie ca este temperatura sa, combinatia de legume si proteine, fie proprietatile antioxidante, pare a fi alimentul minune pentru cei care sufera de raceala sau gripa.

11. Cartofii dulci

Betacarotenul imbunatateste sistemele defensive ale organismului. Este eficient in cresterea si dezvoltarea celulelor sistemului imunitar si ajuta la neutralizarea toxinelor daunatoare. Cartofii dulci si alte alimente de culoare portocalie precum morcovii, dovleacul, galbenusurile sau pepenele galben/portocaliu reprezinta sursele principale.

Multe persoane, in momentul in care se simt absolut cumplit din cauza racelii sau gripei, simt nevoia de a se imbuiba cu niste mancare. Da, stiu, e amuzant cum unii simt o pofta incredibila de mancare, iar altii simt complet opusul. Din acest motiv, daca simti ca vrei sa mananci mai mult decat iti sta in fire, macar fa niste alegeri sanatoase, care sa iti aduca si beneficii ba chiar sa te si vindece.

12. Turmeric

turmericAcest condiment bogat si plin de aroma este folosit de cateva secole in medicina alternativa Ayurvedica si in medicina traditionala chinezeasca, pe langa a fi desigur folosit si in diverse retete delicioase. Turmericul este gasit in curry galben si are o culoare aurie fiind rezultatul curcuminei, un polifenol cu proprietati importante impotriva unei raceli puternice si a gripei.

Desi mecanismul este inca neclar, un studiu din anul 2008 publicat in Biochemical and Biophysical Research Communications a descoperit ca acest element, curcumina, previne ca anumite celule ale sistemului imunitar sa raspunda la stimulenti avand astfel efecte modulatoare si antiinflamatoare. Alte studii au reusit si ele sa dovedeasca proprietatile de intarire a sistemului imunitar oferite de curcumina din turmeric, insa acestea nu au fost insa confirmate asupra oamenilor.

Turmerciul se gaseste in mod natural in rizomul plantei de turmeric si arata similar ghimbirului. Condimentul sub forma de praf este preparat prin fierbere, uscare si macinarea radacinii. Pudra are calitati antiseptice in momentul in care este aplicata la nivelul pielii si este adesea folosita pe taieturi, arsuri si rani.

13. Oregano

Oregano este o planta al carei nume este derivat din termenul grecesc antic ce inseamna “bucuria muntilor”. Si chiar este o bucurie sa iti presari niste oregano intr-un sos pentru pastele integrale sau in salata de legume. Plantele si condimentele reprezinta antioxidanti extrem de potenti. In ceea ce priveste ierburile, oregano are cel mai ridicat continut de compusi antioxidanti. Activitatea antioxidanta a condimentului se datoreaza acidului fenolic si a flavonelor, compusii care dau culoarea si care au si rol antiinflamator. In momentul in care il consumi, oregano te poate proteja impotriva banalei raceli, gripei, febrei si indigestiei.

Oricum, avand in vedere ca oregano nu prea poate fi consumat de sine statator, o combinatie intre acest condiment si alte alimente care lupta cu raceala si gripa este binevenita. De exemplu, ne putem gandi la efectul sinergic ce se produce intr-o combinatie precum cea de oregano, usturoi si rosii, care contin vitamina C, betacaroten si luteina, toate aducand beneficii deja mentionate organismului. Aplicat si la suprafata pielii, oregano are proprietati antimicrobiene, protejand impotriva bacteriilor. Oamenii de stiinta si-au propus sa creeze si o invelitoare din oregano pentru mentinerea alimentelor proaspete.

15. Ardei gras rosu

ardeiDin familia controversatelor solanacee, cu originea in America de Sud, ardeii grasi au si un continut scazut de calorii, dar sunt si densi in nutrienti. Sunt o sursa buna de fitochimicale dar si de betacaroten si vitamina C. Ardeii sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina C, vitamina care desi este si ea pusa in discutie daca te ajuta in privinta racelii si gripei sau nu in mod real, tot aduce beneficii sanatatii si starii tale generale. Vitamina C iti va proteja si pielea, linia I de protectie impotriva microbilor si a virusilor.

16. Dovleacul

Dovleacul este bogat in betacaroten, asa cum am mentionat si anterior, un nutrient pe care organismul il descompune pentru a obtine vitamina A. Vitamina A ajuta proteinele care regleaza comunicarea celulara, care reprezinta fundatia sistemului imunitar. Vitamina A ajuta si la preventia cancerului, intrucat aceasta comunicare celulara defectuoasa reprezinta una dintre cauzele principale ale cancerului. Eu zic sa profitam de dovleac mai ales ca este sezonul lui si daca tot vine Halloween-ul si vom scobi niste bostani, hai sa mancam continutul lor!

Totusi, nu consuma dovleac la cuptor cu zahar adaugat si daca faci prajitura, nu o zaharisi cu mult indulcitor. Evident ca daca vei adauga peste dovleac mult zahar, nu te vei mai bucura de aceeasi cantitate de nutrienti si va trebui sa suferi din cauza antinutrientilor ingerati.

Consuma 9 mg de vitamina A zilnic si iti asiguri necesarul.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


10 tratamente naturiste pentru raceala si gripa

Se spune uneori ca nu exista niciun fel de remediu sau tratament naturist care chiar combate comuna raceala. Desi este adevarat ca nu intotdeauna poate fi prevenita, exista cateva remedii pentru simptomele care insotesc ...
 » mai mult...

56 de beneficii ale consumului de agrise

Probabil ca ai vazut si tu prin hipermarketuri sau pe la plafar agrise, in general agrise uscate. Este adevarat ca nici nu am urmarit aceste fructe mici si rosii, uneori chiar verde-galbui, prin piata pentru a le prinde ...
 » mai mult...

Sa distrugem miturile despre raceala si gripa

Iarna bate la usa, am bagat in debara hainele subtiri si am pus sandalele in cutii. Odata cu iarna incep sa aud si miturile legate de raceala obisnuita. Zi de zi o aud pe mama cum imi zice sa ma imbrac mai gros ca ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici