Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Afla de ce esti deprimata si nervoasa si de ce vitamine si minerale ai nevoie pentru a te calma


depresie anxietateDepresie, anxietate, panica, ostilitate, comportament paranoic, manie si uitare reprezinta numai inceputul unei lungi liste de simptome care pot fi cauzate sau agravate de catre carentele de vitamine si minerale. Daca simti ca iti dau tarcoale cateva dintre aceste probleme, iti datorezi o serie de teste! De cele mai multe ori vei avea nevoie numai de un supliment pentru a-ti putea tine sub contorl mintea si corpul.

Este adevarat ca in acest articol am prezentat situatii mai grave ale unor pacienti cu tulburari serioase de depresie sau anxietate, insa principiul se poate extinde si la un nivel mai scazut persoanelor care nu au chiar simptome atat de profunde si cu un impact atat de mare.

La un nivel mai scazut carentele de vitamine se pot manifesta si in viata noastra de zi cu zi desi nu am fost diagnisticati cu vreun dezechilibru de vreun fel.

Ce carente de vitamine si minerale determina starea de depresie?

Vitaminele si suplimentele nu reprezinta intotdeauna solutia pentru orice problema, insa de cele mai multe ori imbunatatesc eficienta altor tratamente medicamentoase sau te ajuta sa iti mentii sub control emotiile pentru a te descurca cu brio in momentul in care viata te supune unor provocari.

Vitamina B1 (tiamina)

Deficienta de tiamina este extrem de comuna in cazul pacientilor cu probleme psihice. Este asociata cu anxietate, depresie, temeri, agitatie, instabilitate emotionala, iritabilitate si teroare nocturna. Cel mai adesea, deficienta de tiamina apare in cazul alcoolicilor si al pacientilor ce sufera de subnutritie.

Pacientii agorafobi si pacientii diagnosticati cu tulburari de anxietate au adesea carente de tiamina.

Vitamina B2 (riboflavina)

Carentele de riboflavina iti pot afecta starea de spirit, comportamentul, somnul, memoria si capacitatea de concentrare. Pacientii sunt adesea agresivi, deprimati, anxiosi si sufera de atacuri de panica si migrene.

Nivelurile reduse de riboflavina inhiba capacitatea organismului de a utiliza medicamentele, iar stresul oxidativ este de multe ori o problema.

Vitamina B3 (niacina)

Deficientele de niacina sunt notate in multe dintre cazurile de schizofrenie, oboseala cronica, insomnie si dureri de cap cronice. Problemele legate de memorie sunt de asemenea comune pacientilor cu aceasta carenta.

Vitamina B5 (acidul pantotenic)

Carenta de vitamina B5 este rara. Cei care sufera insa de aceasta traiesc simptome precum incalzirea excesiva a picioarelor, infectii recurente ale tractului respirator superior, oboseala, insomnie, depresie, iritabilitate, vomitat sau dureri de stomac.

Vitamina B5 mai este denumite si vitamina antistres datorita efectului sau de reglare asupra hormonilor stresului.

Vitamina B6

Carentele de vitamina B6 pot cauza iritabilitate, sindrom premenstrual grav, oboseala, depresie, anxietate si confuzie. Multe persoane au senzatii de soc electric, parestezie (furnicaturi, arsuri, intepaturi sau amorteala) si anxietate extrema.

Aproape jumatate dintre pacientii care sufera de agorafobie au deficienta de vitamina B6.

Vitamine B7 (biotina)

Carentele de biotina sunt extrem de comune printre cei care iau medicamente impotriva accidentelor vasculare, cei care isi administreaza antibiotice de foarte mult timp sau persoanele care au probleme cu absorbtia nutrientilor.

Simptomele includ amorteala, furnicaturi, senzatie de durere ciudata (in general la extremitati), slabiciune, oboseala, letargie si halucinatii.

Vitamina B9 (acidul folic)

Acidul folic ajuta la reglarea raspunsului la durere, starii de spirit si a somnului. Daca nivelurile de acid folic sunt scazute, ai putea trai simptome precum ostilitate, dureri cronice de cap, comportament paranoic, panica, uitare, iritabilitate si apatie. Carenta de acid folic este in general insotita si de niveluri scazute de serotonina si, in consecinta, si de depresie.

Pe de alta parte, nivelurile prea ridicate se pare ca pot induce uneori episoade de manie in cazul pacientilor ce sufera de tulburari bipolare si poate interfera cu anumite medicamente ce stabilizeaza starea de spirit.

Vitamina B12

Carenta de vitamina B12 genereaza in prima faza depresia si poate fi urmata de episoade psihotice, procesarea inceata mentala, manie, confuzie, uitare si pierderea memoriei. Nivelurile scazute de vitamina B12 nu sunt intotdeauna prezente la pacientii ce sufera de depresie dar sunt aproape intotdeauna prezente in cazul persoanelor ce sufera de depresie si psihoza.

Vitamina C

Depresia este printre primele simptome ale carentei de vitamina C. alte simptome ar putea fi oboseala, nivel de excitare scazut, apatie si motivatie redusa. Datorita faptului ca vitamina C este necesara pentru productia de serotonina, persoanelecu carente ar putea suferi de depresie severa si anxientate extrema.

Vitamina C calmeaza sistemul nervos si ajuta la reglarea raspunsului la stres a organismului.

Vitamina D

Deficienta de vitamina D devine una dintre cele mai raspandite carente ale organismului uman, probabil si din cauza tuturor semnalelor de alarma care se trag in privinta pericolelor expunerii la soare. Pentru cei care sufera de tulburari anxioase, precum emetofobia (teama de a vomita), expunerea scazuta la soare poate creste sansele instalarii simptomelor depresiei si anxietatii.

Chiar si 15 minute de expunere directa la soare iti pot furniza doza recomandata zilnic de vitamina D. poti gasi vitamina D sub forma de tinctura sau pastila.

Magneziul

Deficientele de magneziu sunt cel mai adesea acompaniate de un nivel scazut de serotonina si dopamina. Simptomele unor carente pot fi apatia, iritabilitatea, anxietatea, schimbari ale personalitatii si ale comportamentului. Nivelurile scazute de magneziu sunt asociate cu un dezechilibru intre lactat si piruvat din organism, ceea ce indica multe probleme psihiatrice, precum schizofrenia.

Studiile arata ca majoritatea pacientilor cu dureri cronice au un nivel scazut de magneziu si s-a dovedit ca cei mai multi dintre pacientii ce sufera de diverse tulburari au fie un nivel scazut de magneziu, fie un nivel ridicat de magneziu. De altfel, magneziul mai este numit si mineralul antistress, iar despre o dieta anti-stres care te va ajuta si sa slabesti am discutat cu ceva timp in urma.

Calciul

Carentele de calciu pot afecta mai mult decat oasele si dintii unei persoane. Calciul este unul dintre suplimentele cel mai adesea recomandate persoanelor ce sufera de anxietate. Simptomele carentei de calciu include: insomnie, anxietate, oboseala, sistem imunitar scazut si/sau deteriorarea oaselor si dintilor.

Fier

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 80% din populatia lumii sufera de o carenta de fier. Desi simptomele cele mai comune carentei de fier sunt oboseala si starea de slabiciune, si anxietatea este o forma de a se manifesta.

Potasiu

Anxietatea poate fi un semn chiar si al carentei de potasiu. Suplimentele de potasiu sunt extrem de restrictive si din acest motiv va trebui sa iti asiguri necesarul zilnic si prin consumul de alimente bogate in potasiu.

Alimentele bogate in potasiu ar fi: banane, rosii, piersici, prunele uscate, anghinarea, fasolea lima, semintele de floarea soarelui (despre beneficiile semintelor de floarea soarelui am scris anterior), migdale etc.

Desi nu sunt o persoana care crede ca vitaminele si mineralele pot fi obtinute exclusiv prin surse alimentare, data fiind calitatea indoielnica a multor produse de pe piata, recomand totusi sa te straduiesti sa ai o alimentatie cat mai variata care sa contina cat mai multe alimente naturale si din care sa elimini alimentele procesate.

Fa-ti un set de analize care sa determine care sunt carentele de vitamine si minerale de care suferi si, la recomandarea medicului, consuma suplimente de vitamine si minerale sau ia o multivitamina cel putin pentru acoperirea lipsurilor alimentare.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Beneficiile sportului in aer liber, in natura

Poate ca multitudinea de piese despre cum avem nevoie de aer m-a determinat sa si scriu despre beneficiile antrenamentelor in aer liber si ale sportului in natura in general. Sau poate ca motivul este ca vreau si eu sa ...
 » mai mult...

Ce beneficii ne aduce consumul de ananas?

Inca de pe vremea cand cumpara bunica mea ananas la conserva tin minte ca imi placea foarte mult sa mai iau cate o rondea pe furis. Ulterior, cand am inceput sa dezvolt principii impotriva alimentelor ambalate care se ...
 » mai mult...

Suplimente care reduc pofta de dulce si scad apetitul

Trebuie sa fac o marturisire destul de deranjanta daca nu chiar rusinoasa pentru o persoana din domeniul meu de activitate: am o problema cu dulciurile. Si cand zic ca am o problema cu dulciurile, ma refer la faptul ca ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici