Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Beneficiile sportului in aer liber, in natura


sport aer liberPoate ca multitudinea de piese despre cum avem nevoie de aer m-a determinat sa si scriu despre beneficiile antrenamentelor in aer liber si ale sportului in natura in general. Sau poate ca motivul este ca vreau si eu sa mai incurajez soarele sa iasa si sa ne permita sa ne bucuram de beneficiile pe care activitatile fizice in parc, in natura le aduc sanatatii noastre.

Dintr-un motiv sau altul, multi dintre noi nu prea ajung sa isi atinga necesarul de sport saptamanal. Nu spun ca neaparat condamn persoanele care nu fac sala pentru ca nici eu nu am chef zi de zi. Uneori prefer o plimbare mai lunga, o iesire cu bicicleta sau o sesiune de inot. Acum ca a venit vara insa, parca  simt cum parcurile ma imbie sa imi mut antrenamentele acolo. Cu siguranta pe multi ii tenteaza ideea de a iesi in aer liber pentru ca in primul rand este o varianta mult mai accesibila si nici nu intampinam problemele clasice din salile de fitness.

Pe langa a fi o metoda de antrenament gratuita, poate chiar mai fun si mai convenabila ca spatiu, sportul in aer liber ne aduce mult mai multe beneficii. Sa vedem care sunt aspectele pozitive ale asudatului  in afara salii de sport.

De data asta, cand ma gandesc la sport in aer liber nu ma gandesc neaparat la reproducerea unui antrenament clasic de la sala si nici macar la modelarea unuia nou adaptat spatiului de antrenament. Sportul in aer liber poate fi chiar si jucatul de volei, badminton si cam tot ce presupune niste efort fizic piperat cu multa voie buna.

Beneficiile activitatilor fizice in aer liber

Un studiu al cercetatorilor scotieni a scos in evidenta faptul ca antrenamentele in aer liber ne elibereaza de stres. Legatura dintre starea de bine si conexiunea cu natura este una deja cunoscuta si promovata intens si din acest motiv este extrem de indicat ca in momentul in care vremea ne-o permite sa iesim sa desfasuram activitati fizice in natura. Deci daca vrei sa ai grija de sanatatea mentala, mai renunta la alergatul pe banda si schimba-l cu o relaxanta alergare in parc.

Un studiu din anul 2011 a descoperit ca sportul in aer liber reuseste sa scada cu mai mult succes tensiunea, confuzia, irascibilitatea si depresia prin comparatie cu activitatile desfasurate intre patru pereti. Se pare ca un alt studiu din anul 2010 a descoperit faptul ca numai 5 minute de exercitii desfasurate in spatiul verde ne pot imbunatati starea de bine si increderea in sine, conform BBC.

Un studiu facut de Sporting Goods Manufacturer Association (SGMA) a aratat ca femeile intre 18 si 24 de ani se antreneaza mai mult in sala sau afara decat orice alt grup de varsta. Dar, dupa aceasta varsta, spune Center for Deases Control, femeile devin in mod sensibil mai putin active decat barbatii. Poate de aceea 51% dintre femeile trecute de 25 de ani sunt obeze. In plus, spune SGMA, barbatii sunt de doua ori mai deschisi ideii de a practica un sport decat femeile.

1. Imbunatatirea atentiei si a puterii de concentrare

Un studiu al Universitatii din Illinois sustine ca mediul in care ne desfasuram exercitiile fizice are un impact asupra important asupra capacitatii noastre de concentrare, astfel ca o plimbare de numai 20 de minute prin parc are efecte benefice prin comparatie cu o plimbare in oras sau... prin mall sa spunem.

2. Slabim mai usor, ne energizam si ne tinem mai usor de "programul" de sport

Universitatea din Rochester sustine ca aceeasi plimbare de 20 de minute in natura poate avea efecte similare cu ale unei cesti de cafea. De asemenea, o zi frumoasa si placuta pare a ne imbia spre a face mai mult sport si din acest motiv se crede ca cei care aleg activitatile in aer liber vor avea mai multa tragere de inima spre a le practica cu mai multa perseverenta.

3. Recuperare fizica mai rapida

Un studiu din anul 2005 a descoperit faptul ca pacientii care au suferit o operatie la coloana si au fost asezati mai aproape de razele soarelui au resimtit mai putina durere, mai putin stres si o nevoie mai scazuta pentru analgezice, prin comparatie cu pacientii situati in zone mai umbroase.

Desigur ca perioada de recuperare inseamna si ceva pauza de la antrenamente, insa daca lumina soarelui este ingredientul principal, un antrenament in aer liber la soare s-ar putea sa iti aduca ceva beneficii in cazul unor rani si accidentari minore.

4. Antrenamente mai intense in aer liber

Sportul in natura, in special sportul de echipa presupune punerea in miscare a mai multor grupe musculare decat am antrena la sala de fitness, indiferent ca vorbim de antrenamentele cardio sau antrenamentele cu greutati. Mai mult decat atat, cei care se angreneaza intr-o activitate sportiva in echipa nici nu vor simti cum trece timpul si cum oboseala isi spune cuvantul. Eu ma gandesc numai cat timp pierd anumite persoane socializand sau stand pe telefon la sala, timpii acestia pierduti nu cred ca vor mai intra in discutie atunci cand ne bagam la un joc de baschet, volei sau un fotbal.

Sporturile in aer liber, pre­cum voleiul, baschetul, fotbalul, tenisul, ciclismul, orientarea turistica, golful, rugbyul, te mentin in miscare, deoarece te obliga sa alergi, sa sari si sa te apleci, a­proape non-stop.

Precizez totusi ca plimbarea cainelui in parc in locul unui antrenament la sala nu se considera a fi un inlocuitor bun, oricat te-ai agita tu jucandu-te tot nu vei obtine aceleasi rezultate ca in cazul unui antrenament bine structurat de la sala.

5. Echilibru si coordonare

Cred ca acestea sunt tocmai motivele pentru care eu nu prea agream sportul in aer liber si mai ales in echipa. In copilarie nu eram chiar cea mai abila la capitolul coordonare. In timp mi-am dat seama ca tocmai faptul ca nu sunt buna la ceva ar trebui sa ma determina sa imi depasesc temerile sau complexele si sa incep sa desfasor o activatate care sa ma ajute sa evoluez. Astfel, sportul in echipa a devenit mult mai atractiv. Sporturile in echipa pun accentul pe echilibru, forta, rezistenta si coordonare.

Plus ca ritmul in care joci un sport si conditiile meteo chiar, iti vor supune organismul unor provocari si iti vei dezvolta conditia fizica mult mai usor. Vei fi in permanent lupta cu iesirea din zona de confort, iar acesta nu poate fi decat un lucru bun.

5. Natura - remediu natural pentru depresie

In plus, e deja bine cunoscut faptul ca „exercitiul fizic, in orice forma ar fi facut, este un excelent antidot pentru depresiile moderate”, dupa cum sustine si Dr. John Greist, un respectat „senior scientist” de la Madison Institute of Me­dicine. Iar acesta ar trebui sa fie un argument puternic pentru noi, femeile, daca ne gandim ca toate studiile au dove­dit ca avem o predispozitie de doua ori mai mare pentru depresii decat barbatii.

Felul de desfasurare mai dinamic al sporturilor in echipa si nevoia de a observa si monitoriza actiunile ce au loc in jurul tau constituie o provocare pentru sistemul nervos central si creier, ceea ce duce in mod cert la reducerea starilor de anxietate.

Poti citi despre cauzele depresiei si de carentele de vitamine si minerale care o pot determina intr-un articol mai vechi.

6. Sport cu efect antiaging

Dar in ciuda numarului impresionant de beneficii pe care sportul in aer liber le are asupra starii noastre de sanatate (asigura un bun control al greutatii corporale, intareste sistemul osos si muscular, intareste sanatatea sistemului cardiovascular, mentine echilibrul psihic si, dupa ultimele studii, se pare ca are un puternic efect antiaging), multa lume parca se sfieste sa il desfasoare. Ar trebui sa renuntam la inhibitii daca asta este motivul, pentru ca persoanele a caror parere chiar ar putea conta, cu siguranta ca ne vor sustine si ne vor respecta.

7. Vei avea un risc mai scazut de imbolnaviri

Desigur ca acest argument se aplica in situatia in care nu te pocneste un virus in momentul in care alergi cu cea mai mare placere prin parc. In principiu, salile de fitness nu sunt chiar exemplare din punct de vedere al curateniei. Germenii si bacteriile colcaie prin majoritatea salilor, chiar si prin cele care sunt aparent curate luna. Mai poti contacta tot felul de virusi, herpes sau stiu eu ce alte afectiuni si infectii nu foarte grave dar care iti vor da ceva bataie de cap, un motiv in plus sa nu te mai legi numai de antrenamentele de sala, zic eu.

Si ca argument BONUS, gandeste-te si la faptul ca expunerea la soare inseamna si asigurarea nivelului de vitamina D, atat de necesara femeilor pentru fixarea calciului in organism. Totusi nu te expune chiar cand soarele este cat se poate de daunator pentru ca te vei trezi cu probleme de piele poate chiar stul de grave.

Citeste despre protectia solara de calitate despre care am scrie chiar recent, ca tot e vara si avem nevoie de creme si lotiuni pentru protectie solara.


Este foarte important sa faci sport in aer liber si in special putina alergare, face minuni tonusului. Eu spre exemplu, ma voi duce pe 31 iulie sa alerg la Full Moon Run este o alergare noctura care se va desfasura in zona Baneasa Shopping City. Puteti citi mai multe detalii aici: http://baneasashoppingcity.ro/evenimente/activeaza-te-stilul-tau


Mult succes daca doriti sa va inscrieti ori la cros-ul de 5 km ori la cel de 10 km.
Jul, 20th, 9:36AM

Cupa Intercartiere Falemi Nana powered by NetBet

Hai salut, voi ati auzit de Cupa Intercartiere Falemi Nana powered by NetBet?
O competitie de fotbal pentru amatori si neprofesionisti ce incepe pe 20 mai. Se joaca in Bucuresti, 4 weekenduri, 10 minute sau 2 goluri, 6 contra 6. Premiile puse in joc au o valoarea totala de 10.000 Euro.
Alege cartierul pentru care vrei sa joci, inscrie-ti echipa si hai sa dam start competitiei! Demonsteaza ca echipa ta e cea mai buna si castiga cupa pentru cartierul tau!
PS. Si femeile pot participa, asa ca, se anunta o competitie pe cinste!
Program competitie:
MECIURI DE CALIFICARI:
20 MAI – meciuri de calificări pentru SECTOR 6, se joaca în Parcul Crângași
21 MAI - meciuri de calificări pentru SECTOR 4, se joaca în Parcul Tineretului
26 MAI - meciuri de calificări pentru SECTOR 2, se joaca în Complex Pescariu
27 MAI - meciuri de calificări pentru SECTOR 3, se joaca în Parcul IOR
3 IUNIE - meciuri de calificări pentru SECTOR 5, se joaca la Școala gimnazială Constantin Brâncuși
4 IUNIE - meciuri de calificări pentru SECTOR 1, se joaca la Colegiul Național Grigore Moisil
FINALA:
10-11 IUNIE – MAREA FINALĂ, in Parcul Crângași
Unde ne puteti gasi:
• http://cupaintercartiere.ro/
• https://www.facebook.com/cupaintercartiere/
Premii:
Locul I – 2500 euro
Locul II – 1500 euro
Locul III – 1000 euro
Locul IV – 500 euro
Cel mai bun jucator – 100 euro
Golgeterul turneului – 100 euro
Cel mai bun portar – 100 euro
Premiul pentru fair play – 200 euro
Premii suplimentare – bilete la meciurile Nationalei, echipamente Joma














May, 5th, 11:14AM



Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Afla de ce esti deprimata si nervoasa si de ce vitamine si minerale ai nevoie pentru a te calma

Depresie, anxietate, panica, ostilitate, comportament paranoic, manie si uitare reprezinta numai inceputul unei lungi liste de simptome care pot fi cauzate sau agravate de catre carentele de vitamine si minerale. Daca ...
 » mai mult...

Probleme de sanatate cauzate de lipsa de somn

Avand in vedere ca in ultimele zile nu prea m-am bucurat de nopti odihnitoare am zis sa continui seria laudativa a somnului (am scris despre beneficiile somnului si cum sa ai un somn odihnitor), aducandu-ti la ...
 » mai mult...

Runfest - evadeaza din oras pentru distractie si sport in Padure

RUNFEST, aflata la a doua editie, este una dintre cele mai revigorante si pline de energie manifestari ale acestei toamne. RUNFEST, un cros destinat participantilor de orice nivel, va avea loc sambata, 20 septembrie ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici