Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Probleme de sanatate cauzate de lipsa de somn


probleme somnAvand in vedere ca in ultimele zile nu prea m-am bucurat de nopti odihnitoare am zis sa continui seria laudativa a somnului (am scris despre beneficiile somnului si cum sa ai un somn odihnitor), aducandu-ti la cunostinta cateva probleme de sanatate care pot aparea din cauza lipsei somnului.

Treburile sunt destul de serioase, nu degeaba se recomanda un minim de ore de somn pe noapte. Poate despre faptul ca lipsa de somn conduce la ingrasare ai auzit, dar oare despre boli cardiovasculare, cancer sau diabet ai primit vesti?

Sa vedem impreuna cam cat de mult rau ne facem daca nu dormim suficient.

Obezitatea si diabetul cauzate de somn insuficient

Persoanele care acuza lipsa somnului, adorm greu sau se odihnesc mai putin de 6 ore pe noapte au, de obicei, o pofta de mancare mai mare si simt nevoia sa consume alimente cu multe calorii calorii. Daca ai citit despre problemele cu hormoni gen grelina sau leptina, poate stii deja cum acestea iti afecteaza pofta de mancare. Ei bine, lipsa somnului conduce la anumite dereglari hormonale.

Asadar, in ultima instanta, lipsa de somn poate conduce la obezitate.

Un studiu de cercetare realizat de Centrul Pentru Controlul Bolilor a demonstrat ca somnul prost este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor cronice, cum ar fi diabetul zaharat. Se pare ca persoanele care au probleme cu somnul sunt, de asemenea, au o rezistenta la insulina mai crescuta.

Conform unui studiu publicat in revista Diabetes din anul 2011, cercetatorii de la University of Chicago si Northwestern University au descoperit ca persoanele cu diabet de tip 2 care nu au un somn odihnitor pe timpul noptii inregistreaza un nivel de glucoza in sange mai ridicat cu noua procente, cu 30 de procente un nivel de insulina mai mare si o rezistenta la insulina crescuta cu 43%. Iar diabeticii care sufera de insomnie au probleme mult mai serioase – nivelul de glucoza a crescut cu 23%, cel de insulina cu 48%, iar rezistenta la insulina cu 82%, comparativ cu diabeticii care nu sufera de insomnii.

Cresc sansele de boli de inima daca nu te odihnesti

Un studiu prezentat la intalnirea anuala a membrilor Societatii Europene de Cardiologie (EuroHeartCare) a concluzionat ca tulburarile de somn pot creste de 2,6 ori riscul de a face infarct miocardic si de 1,5 pana la de 4 ori riscul unui atac cerebral.

Atunci cand nu reusesti sa dormi suficient, organismul tau produce mai multe substante chimice si hormoni care pot conduce la aparitia bolilor de inima. Aceasta este concluzia unui studiu publicat in Jurnalul European al Inimii. Acolo este specificat faptul ca persoanele care dorm mai putin de 6 ore pe noapte sunt cu pana la 48% mai predispuse la aparitia bolilor cardiace fata de cei care se odihnesc suficient.

De asemenea, un studiu aparut in Publicatiile de Sanatate ale Harvard-ului sustine ca lipsa somnului este asociata cu tensiunea arteriala crescuta, infundarea arterelor si insuficienta cardiaca.

Diverse tipuri de cancer cauzate de prea putin somn

Un studiu publicat in 2013 a scos la iveala faptul ca pacientii care au avut probleme cu cancerul de prostata au raportat si tulburari de somn. Cercetatorii spun ca melatonina, hormonul care regleaza somnul, suprima inmultirea celulelor tumorale.

Oamenii de stiinta de la Tohoku University Graduate School of Medicine din Sendai, Japonia, au adunat informatiile de la aproximativ 24.000 de femei, cu varsta cuprinsa intre 40 si 79 de ani, si au aflat ca cele care dorm maximum 6 ore pe noapte inregistreaza un risc cu 62% mai mare de a suferi de cancer de san. De asemenea, persoanele care dorm minimum 9 ore au un risc mai mic cu 28 de procente.

Cercetatorii de la Case Western University au descoperit ca persoanele care dorm mai putin de 6 ore pe noapte sunt cu 47% mai predispuse sa sufere de polipi colorectali, care pot deveni cancerigeni, comparativ cu cele care dorm minimum 7 ore, conform unui studiu realizat pe un esantion de 1.240 de persoane si publicat in 2011.

Lipsa de somn si stari de depresie, anxietate, probleme de concentrare si de memorie

Nu cred ca vine ca o surpriza faptul ca lipsa de somn ne afecteaza foarte mult si functionarea psihica.
Oboseala cronica creste riscurile de depresie. Un studiu realizat in 2005 de cercetatorii de la University of North Texas a aratat ca persoanele care sufera de insomnie sunt cu 10% mai susceptibile sa dezvolte o forma de depresie si de 17 ori mai predispuse sa se imbolnaveasca de anxietate decat persoanele care au un somn sanatos.

Privarea de somn si depresia sunt atat de strans legate incat specialistii nu pot sa spuna niciodata cu exactitate care a aparut drept consecinta a celeilalte. Poate ai observat si tu cum un somn odihnitor iti influenteaza starea de spirit, starea generala de bine. Nu e ceva neobisnuit pentru persoanele care nu dorm suficient sa sufere de depresie, nici pentru persoanele care sufera de depresie sa nu doarma suficient.

Lipsa excesiva de somn afecteaza memoria. Memoria se bazeaza pe o serie de conexiuni nervoase, care se refac si se intaresc in timpul somnului. Somnul de calitate conduce la stocarea cunostintelor si experientelor in “sertarele” memoriei de scurta durata, conform dr. Avelino Verceles, profesor asistent la Colegiul de medicina al Universitatii Maryland.

De fapt, se pare ca fiecare faza a somnului are un rol foarte bine definit pentru consolidarea unui set de informatii noi.

O noapte nedormita poate provoca distrugerea celulelor creierului. Acest lucru se intampla deoarece, atunci cand nu reusim sa dormim, cantitatea de sange din celulele creierului nostru creste, fapt ce le afecteaza functionarea.

Lipsa somnului incetineste si procesele de gandire. Oamenii de stiinta care au analizat lipsa somnului au descoperit ca aceasta conduce la scaderea capacitatii de atentie si concentrare si, cu cat este mai dificil sa te concentrezi si sa acorzi atentie unei anumite activitati cu atat te simti mai confuz. Toate acestea afecteaza capacitatea de a indeplini sarcinile care fac apel la logica si la o judecata complexa. In plus, persoanele care dorm insuficient ar putea intampina dificultati in luarea deciziilor, deoarece le este mai dificil sa evalueze situatia si sa aleaga comportamentul adecvat.

Deci, in cele din urma, lipsa de somn iti va afecta si viata profesionala.

Somnul insuficient si problemele de invatare

Este de la sine inteles ca in conditiile in care nu avem capacitatea de stocare a informatiilor noi sa nu ne mai performam nici cand incercam sa invatam ceva. O memorie deteriorata scade si rata noastra de invatare.

In cazul copiilor, lipsa somnului poate duce si la hiperactivitate.

Lipsa somnului mareste timpul de reactie, care este foarte important atunci cand sofezi de exemplu. Statisticile arata ca cel putin in SUA accidentele rutiere sunt provocate de oboseala la volan.

Poate ca te va soca dar starea de somnolenta poate avea aceleasi efecte teribile ca si starea de ebrietate.

Somnul insuficient creste nervozitatea

Cum spuneam anterior, somnul este in stransa legatura cu starea de spiritm, iar lipsa acestuia poate conduce la nervozitate, irascibilitate si stare de stres permanenta.

Somnul insuficient conduce la Alzheimer si un sistem imunitar scazut

Potrivit unui studiu realizat in 2013, la Universitatea Johns Hopkins, lipsa somnului nu doar ca poate conduce la aparitia Alzheimerului, dar ar putea avea un efect extrem de important asupra agravarii bolii. Privarea de somn scade abilitatea creierului de a se debarasa de toxine ceea ce grabeste aparitia dementei.

Calitatea somnului afecteaza si sistemul imunitar. Persoanele care dorm foarte putin pe timpul noptii risca sa fie mai predispuse la diverse boli si infectii. Studiile facute in acest domeniu arata ca persoanele care dorm suficient au un sistem imunitar foarte bun si sunt ferite de raceli si gripe, in timp ce persoanele care nu dorm suficient se imbolnavesc des. Potrivit specialistilor, 7 - 8 ore de somn pe noapte sunt suficiente pentru a preveni anumite boli.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Carnitina - mai mult decat un supliment pentru slabire

Un supliment care sa sustina o mai buna functionare a creierului si sa te ajute si sa slabesti? Oare exista asa ceva fara efecte secundare? Am auzit multe persoane speriate de ideea de a consuma amino acizi ca deja nu ...
 » mai mult...

Ce beneficii are somnul asupra sanatatii?

Guilty! Recunosc, dorm prost! In sensul asta nu sunt un exemplu de dat, am un program complet neindicat, de care insa ma straduiesc sa ma dezobisnuiesc. Ma culc foarte tarziu, ma trezesc destul de devreme si a inceput ...
 » mai mult...

Beneficiile consumului de ceai rosu Rooibos

Band un minunat ceai rooibos cu aroma de vanilie am inceput sa ma intreb cam care ar fi beneficiile pe care acesta mi le aduce. Si desigur ca am decis sa impartasesc noile informatii pe care le-am aflat si cu tine. Eu ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici