Alimente cu vitamine si minerale esentiale in alimentatia copilului
Nu ma adresez eu prea des mamicilor si cu atat mai putin alimentatiei copiilor, insa imi dau seama ca foarte multi parinti inca nu constientizeaza cat de importanta este nutritia celor mici. Asa ca am zis sa prezint o lista cu vitaminele necesare unui organism in crestere si alimentele sanatoase pe care un copil ar trebui sa le consume. Desigur ca si adultii pot la fel de bine sa aiba grija sa isi asigure necesarul de vitamine si sa manance cat mai sanatos posibil pentru a-si atinge acel necesar.
Alimentatia copiilor ramane un subiect de actualitate indiferent de momentul in care il discutam pentru ca ei reprezinta una dintre categoriile cele mai vulnerabile la toate produsele de proasta calitate de pe piata si, in egala masura, copiii sunt si cei care au cea mai mare nevoie sa se fereasca exact de aceste produse. Permanent apar noi produse sau alimente pentru copii care promit sa le ofere aportul ideal de nutrienti, vitamine si minerale.
Fara indoiala ca majoritatea copiilor primesc suficienta mancare (rata crescuta a obezitatii sta ca dovada), insa problema cu ceea ce exista pe piata - produse procesate sau fast food - este ca aceasta mai mult este incarcata caloric decat nutritiv. Destul de multi parinti considera ca investitia in alimentatia organica merita sa fie facuta cel putin in ceea ce priveste copiii.
Vitamine si minerale pentru cresterea copiilor si alimente care le contin
Prin urmare, am creat o lista a vitaminelor si mineralelor de care orice copil are nevoie pentru a creste si a se dezvolta la parametri optimi, dar si recomandari de alimente care le contin din plin.
Vitamina A - necesara pentru sanatatea ochilor si a pielii, digestia adecvata a proteinelor, o mucoasa intestinala sanatoasa si un sistem imunitar intarit. Alimente bogate in vitamina A: oua bio, unt bio, ficat de vita. Alimente bogate in beta caroten: spanac, morcovi, cartofi dulci, goji, pepene galben.
Vitamina B1 (tiamina) - dezvoltarea adecvata a creierului (in special a memoriei) si mentinerea nivelului de energie. Alimente bogate in vitamina B1: linte, mazare, orez brun, spanac, sparanghel, conopida, varza de Bruxelles, nuci pecan si nuci de Brazilia.
Vitamina B2 (riboflavina) - sanatatea pielii, parului, ochilor si productia de energie. Alimente care contin vitamina B2: ficat organic de vita, ciuperci, oua bio, migdale crude, carne de vita bio, broccoli, carne de pui bio, spanac, sparanghle si somon salbatic.
Vitamina B3 (niacina) - productia de energie, functionarea creierului, piele sanatoasa, mentinerea sub control a glicemiei si colesterolului. Alimente care contin vitamina B3: carne de pui bio, carne de curcan bio, somon salbatic, linte, fasole, sparanghel.
Vitamina B12 - sanatatea sistemului nervos, productia de energie si de celule rosii de sange, dezvoltarea, mentinerea si reproducerea celulelor intregului corp. Alimente sanatoase care contin vitamina B12: ficat de vita organic, somon salbatic, carne de vita bio, lapte bio, branza bio, oua bio.
Vitamina C - mentine oasele, ligamentele, tendoanele si vasele de sange sanatoase, protejeaza impotriva radicalilor liberi si toxinelor, sustine productia de norepinefrina, un hormon esential pentru mentinerea unui sistem nervos sanatos. Alimente bogate in vitamina C: cirese, goji, ardei gras, capsuni, portocale, varza de Bruxelles, broccoli, rosii.
Vitamina D - ajuta la dezvoltarea oaselor si dintilor sanatosi, un sistem imunitar sanatos, regleaza glicemia, previne tensiunea crescuta si cancerul si protejeaza impotriva tulburarilor autoimune. Alimente care contin vitamina D: ulei de ficat de cod, somon salbatic, sardine, galbenusuri de oua bio.
Calciu - dezvoltarea sanatoasa a oaselor si dintilor, dezvoltarea adecvata a muschilor si contractiilor, coagularea buna a sangelui, functionarea optima a inimii si nervilor si reglarea pH-ului sangelui pentru un bun transport al oxigenului si dioxidului de carbon. Surse alimentare de calciu: sardine, fasole rosie, fasole pinto, varza, rubarba, spanac, somon, fasole, broccoli.
Magneziu - este util in preventia cariilor dentare, in dezvoltarea oaselor, productia de energie, reglarea pulsului, semnalarea nervilor, contractia adecvata si relaxarea musculara. Surse naturale de magneziu: migdale crude, orez brun, spanac, fasole, avocado, alune bio, alune de padure.
Fosfor - fosforul sustine sanatatea oaselor si a dintilor, productia de energie, functionarea adecvata a rinichilor, reglarea pH-ului si dezvoltarea tuturor celulelor. Fosforul se gaseste in aproape toate alimentele, atata timp cat sunt alimente bio, neprocesate.
Potasiu - este necesar pentru transportul adecvat al nutrientilor, toxinelor si fluidelor prin si din celule. Cam toate legumele contin, cerealele si nucile contin potasiu.
Fier - necesar pentru transportul si depozitarea oxigenului, productia de energie si protectia impotriva radicalilor liberi. Alimente care contin fier: carne de vita bio, ficat de vita organic, carne de pui bio, fasole kidney, linte, oua bio, somon, legume cu frunze verzi.
Mangan - manganul este necesar pentru protectie impotriva radicalilor liberi, dezvoltarea adecvata a oaselor, tratarea ranilor, asigurarea sanatatii nervilor, sistemului imunitar, sustine productia de lapte a proaspetelor mame si regleaza glicemia. Alimente bogate in mangan: ananas, nuci pecan, migdale crude, orez brun, fasole pinto, spanac, cartofi dulci si unt bio.
Zinc - zincul este necesar pentru echilibrul psihic si emotional, un sistem imunitar sanatos, oase si dinti tari, productia de energie si protectia impotriva radicalilor liberi. Alimente bogate in zinc: carne de vita bio, ficat de vita organic, fasole lima, carne de curcan, naut, caju crud, migdale crude, mazare, oua bio si radacina de ghimbir.
Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.
Cu toate ca este atat de laudata de lumea medicala datorita efectelor spectaculoase asupra slabirii, de ce totusi nu a auzit mai multa lume de ea? Exista oare ceva efecte secundare ale dietei DASH despre care ar ... »mai mult...
Hrisca! Un aliment despre care am tot auzit in ultima vreme si de care m-am tot interesat. Recunosc ca sunt in cautarea unei forme de carbohidrati diferite fata de vesnicii fulgi de ovaz sau orez integral. Datorita ... »mai mult...
Germenii au fost intotdeauna un aliment nutritiv cu o popularitate ridicata printre persoanele care isi doresc sa aiba o alimentatie sanatoasa. Acestia contin mai putine calorii in comparatie cu alte tipuri de gustari ... »mai mult...
Fii sociabila!
Vrei sa iti trimitem ultimele noutati? Introdu mai jos adresa ta de e-mail