Care sunt beneficiile si pericolele consumului de germeni si vlastari?Germenii au fost intotdeauna un aliment nutritiv cu o popularitate ridicata printre persoanele care isi doresc sa aiba o alimentatie sanatoasa. Acestia contin mai putine calorii in comparatie cu alte tipuri de gustari si mai sunt si surse excelente de vitamina K, vitamina C, fibre, dar si alte minerale esentiale. Cei mai multi dintre noi ori nu detin suficiente informatii despre germeni pentru a-i integra in meniu, ori sunt sceptici cu privire la raportul de beneficii pe care l-ar avea si efectele mai putin placute pe care le-ar putea avea. Studiile recente arata ca germenii ar avea beneficii terapeutice esentiale si au abilitatea de a ne proteja de diverse boli. Incoltirea este un proces de germinare a semintelor care vor putea fi consumate atat gatite cat si crude. Acesti germeni pot proveni de la fasole mung, trifoi, lucerna, boabe de soia, naut, grau, ridichi, broccoli etc. Partea cea mai buna este ca poti folosi germeni in diverse retete, de la retete simple si sanatoase la unele mai sofisticate, chiar si in dulciuri. Beneficiile consumului de germeniCei mai multi dintre noi mancam germeni la micul dejun, ca gustare de seara sau uneori chiar si dupa-amiaza, adaugandu-i la vreun alt fel de mancare. Germenii sunt sanatosi datorita continutului ridicat de proteine, fibre, vitamine, minerale si antioxidanti. Germinarea se poate face pentru diverse legume, leguminoase si cereale. Este un proces simplu, care poate fi facut si acasa. Pur si simplu lasi alimentul pentru germinat la inmuiat in apa timp de minim 6 ore. De ce este consumul de germeni sanatos?In vederea functionarii eficiente, organismul are nevoie de multe vitamine, minerale, aminoacizi si acizi grasi esentiali, continuti in mare masura in germeni. De aceea, nutritionistii recomanda celor care si-au propus sa aiba o alimentatie sanatoasa sa o completeze si cu seminte germinate, consumate fie in salate, fie sub forma de suc, stors cu aparatul centrifugal sau in diverse retete de mancaruri sanatoase. Germenii sunt cu adevarat cele mai bune alimente cultivate local, dar nu suficient de multi oameni stiu inca felul in care sa ii manance sau sa ii creasca. 1. Continut ridicat de enzimeExpertii estimeaza ca germenii pot avea de 100 de ori mai multe enzime decat fructele si legumele crude. Enzimele sunt un tip special de proteine, care joaca un rol important in calitate de catalizatori pentru toate functiile organismului. Aceste proteine reprezinta elementele de baza pentru dezvoltarea unui intreg sistem sanatos. 2. Proteine pentru vegetarieni si veganiCalitatea proteinelor din fasole, nuci, seminte sau boabe este imbunatatita atunci cand ele sunt incoltite. Proteinele isi imbunatatesc valoarea nutritiva dupa ce trec prin procesul de inmuiere si germinare. Aminoacidul lizina este necesar pentru preventia leziunilor herpetice si pentru mentinerea unei cresteri sanatoase a sistemului imunitar. 3. Aport ridicat de fibreContinutul de fibre din fasole, nuci, seminte sau cereale creste substantial si el. Fibrele sunt critice pentru o buna digestie si pentru slabire, dupa cum bine stim. Fibrele se leaga de grasimile si toxinele din organism si le "escorteaza" in afara acestuia. Fibrele au grija ca grasimile sa se descompuna si sa fie eliminate inainte de a fi resorbite prin peretii intestinali (principalul spatiu prin care nutrientii intra in sange). 4. Vitamine naturale mai multe decat in fructe si legumeAportul de vitamine este cu mult imbunatatit. Acest lucru este valabil mai ales de vitamina A , complexul de vitamine B, vitamina C si vitamina E. Continutul de vitamine poate creste uneori cu pana la 20 de ori mai mult in numai cateva zile de germinare. Cercetarile arata ca in timpul procesului de germinare germenii de fasole mung isi maresc aportul de vitamina B1 cu pana la 285%, vitamina B2 cu pana la 515% si niacina (B3) cu pana la 256%. 5. Aport semnificativ de acizi grasi esentialiContinutul de acizi grasi esentiali creste si el in timpul procesului de germinare. Probabil ca acizii grasi esentiali sunt nutrientii cei mai neglijati, mai ales in contextul in care in ziua de azi inca se mai merge pe principiile dietelor low-fat si pe evitarea grasimilor din cauza cresterii colesterolului (ambele mituri si ineptii care nu mai sunt in conformitate cu niciun studiu de actualitate). 6. Germinarea imbunatateste absorbtia de nutrientiIn timpul procesului de germinare, mineralele se leaga de proteinele din fasole, seminte, nuci, cereale etc. si devin mai usor de folosit in interiorul organismului. Acest lucru este valabil in mod deosebit pentru mineralele alcaline precum, calciu sau magneziu si altele care ne sustin echilibrarea chimica din organism pentru slabire si o sanatate imbunatatita. 7. Alimente organice, fara E-uri si aditiviGermenii sunt in fond cel mai de calitate aliment crescut local. In momentul in care le cresti chiar tu vei proteja mediul inconjurator si te vei asigura ca nici nu introduci in organism tot felul de pesticide, aditivi alimentari nocivi si alte chimicale daunatoare care te pot chiar ingrasa fara sa iti dai seama. 8. Germenii combat boli, dar imbunatatesc si sanatatea pielii si a paruluiGermenii scad tensiunea arteriala datorita continutului mic de sare, protejeaza impotriva bolilor de inima, regleaza glicemia, reduc colesterolul si implicit, riscul de infarct. Datorita efectului de detoxifiere, germenii ne vor ajuta si sa dobandim o piele fina si radianta, dar si un par des si sanatos. 9. Este neutralizat acidul fiticIn articolul despre cat de sanatoase sunt cerealele vorbeam despre acidul fitic si cat de nociv este el pentru organismul nostru. Acidul fitic se leaga de calciu, magneziu, zinc, cupru si fier si astfel mineralele devin mai greu de absorbit in organism. Prin inmuiere, acidul fitic este neutralizat. Alaturi de neutralizarea acidului fitic sunt neutralizati si inhibitorii enzimatici. 10. Germenii ofera energie si detoxifiaza la un pret mic
Cam astea sunt avantajele germenilor si tine minte ca nu este indicat sa ii prepari termic prea mult pentru ca risti sa le reduci din multitudinea de beneficii. Si, desigur, nu incerca sa traiesti numai din germeni, ci adauga-i nei diete sanatoasa si hranitoare. Partile negative si pericolele germenilor si vlastarilor
Cam astea sunt beneficiile si pericolele consumului de lastari si germeni. Consuma aceste alimente in cantitati limitate datorita nutrientilor fabulosi pe care ii au, insa ai grija sa nu depasesti anumite limite care ar putea conduce la aparitia unor boli si analizeaza reactiile organismului tau inainte de toate!
Cine este
Stefania Bia? Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness. InterviuAlte articole interesante pe aceeasi tema:Cat de sanatoasa este hrisca?
Hrisca! Un aliment despre care am tot auzit in ultima vreme si de care m-am tot interesat. Recunosc ca sunt in cautarea unei forme de carbohidrati diferite fata de vesnicii fulgi de ovaz sau orez integral. Datorita ...
Multa lume se plange ca mancarea sanatoasa nu are gust si de asta se plictisesc repede si revin la vechile prostii semipreparate sau de la fast food. Pacat ca gustul ala bun e dat in general de adaos de sare sau de tot ...
Inca mai primesc intrebari legat de ce ar trebui sa mancam. Pe de-o parte, multa lume se plange de cat de scumpa este mancarea sanatoasa. Pe de alta parte, multe persoane deja nu mai stiu ce sa manance avand in vedere ... | |
|