Alimente sanatoase si alimente presupus sanatoaseNu de putine ori am intrat in polemici pe tema alimentatiei. In general cu bunicile mele, care nu reusesc sa inteleaga noile “trenduri” in materie de mancare si nu vor sa inteleaga ca se fac constant cercetari pe acest subiect si ca mult din ceea ce ele considerau in regula din punct de vedere alimentar, acum ar trebui complet eliminat sau cel putin redus! Am alcatuit o lista cu alimente ce sunt sanatoase insa trebuie consumate cu masura, dar si cu alimente care am putea crede ca sunt sanatoase si de fapt nu aduc beneficii deloc. Uleiul de maslineForurile decizionale pe tema sanatatii au concluzionat ca aproximativ 23 de grame (doua linguri) de ulei de masline zilnic pot reduce riscul bolilor de inima, datorita grasimilor mononesaturate pe care le contine. Important este ca aceste grasimi sa vina in completarea unei diete sarace in grasimi si carbohidrati, deci nu sa aduca un surplus caloric. O lingura are 120 de calorii, deci in momentul in care adaugi ulei de masline in salata incearca sa torni cat mai putin si cand il folosesti in tigaie, recomandarea mea este sa iti iei un recipient de pulverizare. OvazulNu mai este un secret ca ovazul este un aliment sanatos. El reduce colesterolul datorita continutului de fibre solubile (beta-glucan-ul), dar reduce si riscul bolilor de inima in momentul in care este introdus intr-o dieta saraca in grasimi saturate si colesterol. Cam 50 de grame de ovaz nepreparat zilnic reusesc sa iti reduca in timp colesterolul cu 23%. Ovazul iti mai furnizeaza si proteine, fier, fibre insolubile si alti nutrienti – plus ca are 145 de calorii la 75 de grame din cel gatit. In ceea ce priveste procesul de slabire, fibrele solubile si nesolubile ale ovazului te vor face sa te simti satula pentru mai mult timp. Si gandeste-te ca ovazul nu are colesterol si are un continut scazut de grasimi saturate si sare. StafideleStafidele sunt de fapt struguri uscati la soare. Au continut scazut de sare si nu au grasimi. Aduc multe vitamine si minerale organismului, incluzand fier, potasiu si fibre si au sunt pline de antioxidanti. Stafidele sunt unele dintre fructele cele mai bogate in antioxidanti, cei care ajuta la neutralizarea efectelor daunatoare ale oxidarii, cea care determina imbatranirea si poate cauza anumite forme de cancer si boli de inima si plamani. Rezista bine in timp si pentru a te bucura de beneficiile lor nu trebuie sa mananci prea multe pentru ca nutrientii sunt foarte concentrati datorita faptului ca sunt deshidratate. Pe de alta parte, din cauza faptului ca sunt fructe deshidratate si caloriile sunt la fel de concentrate. O stafida are cam o calorie, iar pentru a obtine beneficiile antioxidante la suta de grame ar trebui sa mananci de 4 ori mai multi struguri, dar ai ajunge cam la acelasi numar de calorii (aproximativ 320). Stafidele au cu 73% mai putina apa decat strugurii, de aceea au si un continut ridicat de zahar, Incearca sa mananci stafidele ca inlocuitoare pentru dulciuri, daca chiar nu mai rezisti. Poti adauga 10-15 stafide bolului de ovaz, de exemplu. Sau le poti adauga in niste briose cu ingrediente sanatoase in locul bucatilor de ciocolata.
Ce alimente credeai ca sunt sanatoase si de fapt iti fac mult rau?Ele iti pot insela judecata...
Bauturile carbogazoase dietetice (fara zahar)In zilele noastre toata lumea stie ca sucurile acidulate nu sunt sanatoase (desi nu vad prea multi sa renunte la ele). Si totusi care e solutia?... pai consumatul de bauturi sugar free, nu? Da, poate ca acele bauturi nu au zahar... REAL. Toti indulcitorii artificiali cauzeaza in timp, daca sunt consumati in exces, diabet de tip 2, care cel mai probabil te va face obez. Deci bauturile sugar-free nu sunt o alternativa sanatoasa! Bunatatile fara glutenDaca ai intoleranta la gluten, atunci ma bucur pentru tine ca exista si alternative alimentera “fara gluten”. Daca insa nu suferi de aceasta intoleranta, nu iti faci nicio favoare evitand acest ingredient. “Fara gluten” nu inseamna “mai sanatos”. In aceste produse faina alba din grau este inlocuita cu faina din orez brun, care nu iti va aduce mai multe beneficii sanatatii. In plus, multe dintre produsele fara gluten au continut mare de zahar si amidon, deci te vei indopa cu multi carbohidrati si putini nutrienti. Ceaiul la sticlaCe poate fi rau la ceai? Eh, nu spun o noutate ca ceaiurile la sticlute de plastic contin multi coloranti, conservanti si zahar, de fapt ceaiurile la sticla sunt un fel de sucuri neacidulate. Problema apare si cand alegem ceaiurile organice, care, desi au mai putin zahar tot nu sunt complet sanatoase cum ai spera. Si chiar daca gasesti ceai la sticla fara zahar adaugat, pierzi esentialul ceaiului sau il ai in cantitati reduse: polifenolii, antioxidantii din ceai care te ajuta in demersurile tale pentru sanatate si frumusete. Studiile arata ca o ceasca de infuzie de ceai negru sau verde are de la 50 la 150 de mg de polifenoli, pe cand ceaiul la sticla are intre 3 si 81 mg. Iar cum polifenolii nu sunt trecuti pe sticla, nu vei stii niciodata ce continut are sticla. Salatele deja preparateIn general, convenabilele salate preparate pe care le gasim pe la anumite lanturi alimentare sunt sanatoase. Problema apare la sosuri. Acestea sunt pline de zahar, unele contin chiar 50 grame intr-o portie! Poate credeai ca raul se limiteaza la tonele de zahar, ei bine nu, acest continut de zahar iti va creste glicemia si vei fi cuprinsa de foame si de pofta de mai mult dulce in scurt timp. Daca nu ai ca varianta decat o salata amarata cu sos, iti recomand sa alegi mai degraba un sandwich pentru ca macar te va tine satula pentru mai mult timp. Painea cu multe cereale (multi-grain)N-ar trebui oare 6 cereale sa fie mai bune decat una singura? Nu si daca acele cereale sunt complet golite de nutrienti, o practica des intalnita in cazul produselor cu eticheta “multi-cereale” sau “multi-grain”. Terminologia pe care trebuie sa o gasesti pe ambalaj este “integrala”, “cereale integrale” inseamna ca produsul nu a fost rafinat. Dar ce e atat de rau in rafinare? Prin aceasta procedura, faina este albita in mod chimic si toate vitaminele si mineralele naturale sunt si ele distruse. Dupa aceasta albire, faina este “imbogatita” cu nutrienti sintetici, din acest motiv ea poate fi considerata o “paine moarta”. Deserturile veganeOk, poate ca aici nu mai sochez pe nimeni. Un biscuit poate fi vegan, insa in continuare este biscuit. Chiar daca nu contine unt sau grasime animala, poate avea o gramada de grasime oricum (din uleiurile vegetale) si mult zahar. Deserturile vegane sunt intr-adevar mai sanatoase pentru ca au mai putine ingrediente rafinate, insa tot te ingrasa din cauza grasimilor si zaharului. Supa organica la cutieDesi sunt mai sanatoase decat supele traditionale la cutie, tot pot avea un continut ridicat de sodiu. Supele nu trebuie sa aiba mai mult de 400 mg de sodiu pe portie iar daca nu simti o savoare grozava, mai poti adauga ierburi precum oregano, cimbru sau busuioc. Chipsurile coapteAdmit ca sunt mai ok decat omologii prajiti, insa vei simti cum te roade foamea foarte rapid. Datorita continutului de grasime ridicat, chipsurile prajite te fac sa te simti satul pentru mai mult timp. La urma urmei, ambele versiuni au multi carbohidrati, ceea ce in scurt timp vor insemna mai multe kilograme. Daca nu poti rezista unei pungi, incearca macar sa o “indoi” cu niste migdale crude care iti vor da senzatia de satietate.
Cine este
Stefania Bia? Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness. InterviuAlte articole interesante pe aceeasi tema:Ce alimente poti consuma dupa ce au expirat?
Am mai scris in trecut despre cum este corect sa depozitezi alimentele pentru a le mentine proaspete si pentru a le prelungi termenul de valabilitate, insa am zis sa revin asupra subiectului pentru ca simt ca am oferit ...
Probabil ca odata cu imprumutarea unor obiceiuri ale americane, am preluat si ideea ca anumite feluri de mancare nu pot fi mancate decat seara sau decat dimineata. Stiu cu siguranta ca si tie iti place sa mai alegi ...
Desi de multe ori pretindem ca nu avem suficienti bani de investit intr-o alimentatie sanatoasa statisticile arata ca anual se arunca o cantitate foarte mare de alimente. Pe mine ma inspaimanta fiecare stire legata de ... | |
|