Beneficiile si efectele adverse ale consumului de sfecla rosieMi-a luat destul de mult pana sa las sfecla sa intre in viata mea, poate chiar prea mult! Imi privam organismul de un aliment plin de beneficii si extrem de versatil. Beneficiile sfeclei rosii asupra sanatatii sunt nenumarate, ea avand un continut bogat in vitamine, minerale si fibre. Poate fi adaugata la ciorbele de legume, dar poate fi consumata si coapta sau sub forma de suc, ba chiar poate fi un grozav ingredient si pentru torturi si prajituri. Din frunzele ei se obtin salate delicioase si sanatoase, putand fi integrate si in mancaruri de legume sau sosuri. Aceasta leguma se numara printre putinele alimente cu capacitati de medicament pentru femeile insarcinate, substantele sale active protejand mai ales de mutatii fetusul in pantecele mamei. De altfel, in medicina naturista, aceasta leguma este o adevarata legenda, proprietatile sale vindecatoare in bolile sangelui, in cele tumorale sau ale ficatului fiind cunoscute inca de acum 150 de ani, cand intemeietorii terapiei naturale moderne au readus la lumina primele leacuri traditionale. in ce fel de afectiuni si in ce doze se administreaza sfecla rosie vom vedea in continuare, nu inainte insa de a se afla cum se prepara si se administreaza. Dar sa vedem care sunt pe larg efectele benefice ale sfeclei asupra sanatatii si continutul de micronutrienti cu care ne incarca organismul. Ce vitamine si minerale contine sfecla rosieCea mai mare parte a aportului energetic asigurat de sfecla rosie provine de la carbohidratii continuti. Continutul de carbohidrati din sfecla este alcatuit din 90% zaharoza, glucoza si fructoza. 100 g sfecla rosie acopera 7% din aportul nutritional zilnic recomandat unui adult. Prin continutul ei, sfecla rosie aduce organismului vitaminele A, C, E, K, complexul de B-uri (B1, B5, B6, B9) si concentratii moderate de minerale: fier, sodiu, magneziu, potasiu, calciu, zinc, cupru, fosfor. Sfecla rosie este una dintre legumele bogate in antioxidanti, compusi care protejeaza celulele de imbatranirea prematura produsa de radicalii liberi. Antioxidantii din sfecla rosie sunt prezentati sub forma de flavonoide si betalaine, pigmentii carora li se si datoreaza culoarea rosie a legumei. Abundenta de fibre – majoritatea insolubile (celuloza si hemiceluloza) – face din sfecla rosie un aliment recomandat pentru un tranzit intestinal optim. Beneficiile consumului de sfecla rosieCum imi sta mie in fire, am incercat si sfecla cruda. Nu e chiar grozava, insa daca o fierbi deja are alta aroma. Problema cu fierberea sfeclei este ca aceasta se pare ca isi pierde o mare parte dintre calitati. Sfecla cruda contine substante extrem de puternice, ceea ce impune ca tratamentul sa fie dozat cu anumita atentie, in cantitati precise. Cu un gust dulceag si o culoare minunata, sfecla poate preveni unele dintre cele mai de temut afectiuni de la boli hepatice si cardiovasculare pana la cancer. Iata, pe larg, care sunt beneficiile unui consum regulat de sfecla rosie: 1. Previne cancerulDintre toate legumele, despre sfecla se spune ca are cea mai eficienta actiune antitumorala si poate preveni dezvoltarea cancerului. Unul dintre cei mai faimosi terapeuti, Rudolf Breuss, sustine ca persoanele care tin o cura de 42 de zile cu sucuri proaspete de legume, printre care si suc de sfecla rosie, poate preveni leucemia, cancerul pulmonar si cel gastric. 2. Scade riscul bolilor cardiovasculareNitratii din sfecla rosie reduc tensiunea arteriala si te protejeaza cu succes impotriva bolilor cardiovasculare. Circulatia sangelui este mult imbunatatita printr-un consum constant de sfecla rosie, astfel ca daca vrei sa ai o inima sanatoasa, trebuie sa incluzi aceasta leguma in alimentatia ta. Betacianina, cea care da culoare rosie este un atioxidant puternic care are proprietati de prevenire a cancerului. O cercetare a Universitatii Howard a demonstrat ca betacianina a incetinit cu 12,5% progresia tumorilor in cazul cancerului de prostata si a celui mamar. 3. Previne formarea varicelorSpecialistii sustin ca un consum regulat, dar moderat de sfecla poate preveni formarea varicelor, prin imbunatatirea circulatiei sangelui. 4. Previne bolile hepaticeSfecla contine ingrediente active care contribuie la regenerarea celulelor ficatului si impiedica dezvoltarea bolilor hepatice. Sucul de sfecla rosie, de exemplu, este un detoxifiant excelent pentru ficat, deoarece topeste grasimile acumulate la nivelul lui. Astfel ficatul gras (steatoza hepatica), ficatul obosit, ficatul lenes sau chiar in starile infectioase precum hepatite sfecla rosie ajuta la imbunatatirea metabolismului celular si prelungeste viata hepatocitelor (celule hepatice) 5. Combate anemiaDaca ai stari anemice, este indicat sa consumi regulat sfecla. Datorita continutului ridicat de fier, aceasta leguma poate combate anemia si iti poate imbunatati conditia fizica. 6. Combate problemele gastrointestinaleSfecla are un continut ridicat de fibre (80%) si te ajuta sa combati problemele gastrointestinale, astfel ca daca ai un tranzit intestinal lent, este bine sa consumi suc de sfecla sau salata de sfecla fiarta. 7. Aliment hipertensivPotrivit unui studiu din 2010 al Universitatii Queen Mary, un pahar de 250 ml de suc din sfecla rosie pe zi scade considerabil tensiunea arteriala. Cu cat tensiunea este mai crescuta, cu atat scaderea este mai mare. Daca ar fi consumata pe scara larga, sfecla rosie ar putea reduce cu 10% decesele cauzate de bolile cardiovasculare, sunt de parere cercetatorii. 8. Sfecla are efect antidepresivCercetari recente au aratat ca sfecla rosie are puterea de a controla starea de spirit, gratie betainei continute, despre care se stie ca relaxeaza mintea si amelioreaza depresia. 9. Creste rezistenta fizicaSucul de sfecla rosie creste rezistenta fizica a organismului, ajutandu-i pe oameni sa-si prelungeasca programul de exercitii fizice cu 16%, potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Exeter a descoperit ca nitratul continut de sfecla rosie contribuie la reducerea consumului de oxigen – exercitiile fizice devenind mai putin obositoare. 10. Stimuleaza creierulUn studiu din 2011 al Universitatii Wake Forest a scos in evidenta faptul ca sfecla rosie poate impiedica progresia dementei. Acest lucru este posibil datorita oxidului nitric care creste fluxul de sange catre creier. Nivelul crescut de acid folic pe care il contin (aproximativ 75% din doza zilnica recomandata) 2-3 sfecle mari joaca de asemenea un rol important in prevenirea bolii Alzheimer
Medicii sustin ca un consum prelungit de sfecla rosie poate modifica usor culoarea urinei, aceasta dobandind o nuanta rosiatica. Manifestarea este cunoscuta sub denumirea de beturie si nu semnaleaza o boala. De asemenea, un consum exagerat de sfecla este contraindicat, deoarece poate cauza paralizia temporara a corzilor vocale.
Daca suferi de diabet, consumul de sfecla rosie nu iti este recomandat, deoarece furnizeaza organismului o cantitate destul de mare de zahar. De asemenea, daca suferi de afectiuni ale rinichilor sau ale vezicii biliare, este bine sa consulti un medic inainte de a urma o cura cu sfecla, deoarece leguma contine oxalati, compusi care, in cantitati mari, se pot cristaliza si pot favoriza formarea nisipului sau a pietrelor la rinichi. Pe langa toate astea probabil ca sfecla este una dintre legumele cele mai potrivite pentru retetele din cura de detoxifiere.
Cine este
Stefania Bia? Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness. InterviuAlte articole interesante pe aceeasi tema:Sucul de iarba de grau - un remediu natural pentru mentinerea sanatatii
Iarba de grau e disponibila in multe forme, inclusiv tablete, capsule, extracte lichide si tincturi. Este deseori folosita pentru stors sau adaugata la smoothie-uri si ceaiuri. Puteti de asemenea cumpara seminte ...
Multa lume se plange ca mancarea sanatoasa nu are gust si de asta se plictisesc repede si revin la vechile prostii semipreparate sau de la fast food. Pacat ca gustul ala bun e dat in general de adaos de sare sau de tot ...
Inca mai primesc intrebari legat de ce ar trebui sa mancam. Pe de-o parte, multa lume se plange de cat de scumpa este mancarea sanatoasa. Pe de alta parte, multe persoane deja nu mai stiu ce sa manance avand in vedere ... | |
|