Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Care sunt alegerile neinspirate ale oamenilor sanatosi?


greseli oameni sanatosiAi grija intotdeauna ce mananci, te antrenezi la sala (atat cat iti permite timpul) si ai grija la circumferinta taliei. Asta nu poate inseamna decat ca esti sanatoasa, nu?

Cum ai reactiona daca ti-as spune ca “nu neaparat”? Multe persoane care par a avea o sanatate de fier si un corp de invidiat urmeaza anumite crezuri si obiceiuri care ii pot expune unor riscuri precum imbolnaviri sau accidentari ce ii pot afecta in timp.

Desi ti se pare ca respecti toate regulile, faci numai alegeri corecte si momentan nu ai motive de ingrijorare, exista anumite lucruri la care poate nu te-ai gandit si care iti pot afecta pe termen lung sanatatea. Inteleg cat de frustrant poate fi ca in conditiile in care deja faci o gramada de lucruri pentru a-ti sustine stilul de viata sanatos, tot este posibil sa dai gres pe anumite planuri. Stai linistita ca nu este vorba despre niste ajustari dificile si greu de integrat in “program”.

numai organic1. Intotdeauna faci alegeri organice

Sa cumperi alimente organice are sens in momentul in care alegi carnea de vita sau capsunile, insa nu mai are nicio importanta cand vorbim despre avocado sau oua.

Nu presupune ca doar pentru ca alimentele sunt organice sunt si neaparat mai sanatoase decat alegerile non-organice sau ca sunt pur si simplu sanatoase prin definitie. Exista o multime de batoane si cereale pline de grasimi sau zahar care sunt la fel de daunatoare ca si cele non-organice si mai ieftine.

2. Nu socializezi suficient

Desi poate te simti bine cand esti la sala singura si mergi in ritmul tau, studiile arata ca dezvoltarea relatiilor sociale iti aduce multe beneficii sanatatii. Asa ca intre munca, sesiuni de shopping si antrenamente, mai organizeaza si iesiri cu prietenii sau seri speciale alaturi de ei.

3. Nu dormi suficient

Crezi ca e o idee buna sa te trezesti la 5 dimineata si sa te duci la sala? Poate, in cazul in care nu ar mai fi trebuit sa dormi. Medicii ne-au tot spus de-a lungul timpului ca este important sa repectam regula celor 7 ore de somn cel putin, alfel riscam sa ne expunem unor probleme de sanatate precum tensiune crescuta, depresie, diabet si raspuns scazut la efectele vaccinurilor.

4. Iei prea multe suplimente

Cand vorbim despre vitamine si suplimente in general, mai mult nu inseamna si mai bine, ba din contra.

O analiza din 2011 realizat pe aproximativ 40.000 de femei a concluzionat ca cele care consumau suplimentente alimentare, in special fier – erau mai expuse riscului de a muri mai repede, desi analiza nu a reusit sa descopere si un motiv pentru care asta se intampla.

Deci daca ai de gand sa iei suplimente, ia-le pe cele de care ai nevoie, cu moderatie si limiteaza-te la doza recomandata zilnic.

teste inutile5. Iti faci analize inutile

La fel ca in cazul suplimentelor, “supradozele” de teste medicale dauneaza grav sanatatii. Desi pot parea ca te scapa de o gramada de belele ulterioare, multe teste nu reprezinta decat un trend si te expun unor radiatii inutile, fara a fi concludente pentru sanatatea ta.

Asa ca daca nu exista o motivatie pentru testare, atunci mai bine nu te supui pericolelor unor analize fara sens.

6. Te rogi sa ti se dea antibiotice

Nu stiu daca tu esti una dintre aceste persoane insa exista multi oameni care se roaga de doctori sa le prescrie antibiotice sau antivirale pentru simptome care ar trece de la sine, din grija ca s-ar putea inrautati.

Si multi doctori se conformeaza din pacate. Toate aceste medicamente dure iti pot afecta bacteriile benefice din organism, asa ca mult mai indicat ar fi sa astepti recomandarea doctorului tau.

7. Esti misofob – ti-e teama de microbi

De cativa ani a inceput moda asta cu dezinfectantele de mana, fie servetele, fie geluri. Si eu detin, nu sunt obsedata dar in cazuri extreme sunt utile.

Teama de bacterii nu echivaleaza cu sanatatea, de multe ori un mediu prea steril dauneaza sistemului imunitar care are nevoie sa mai fie expus si microbilor pentru mentinerea sanatatii pielii, tractului digestiv sau vaginului.

8. Alegi prea des sau prea rar remediile naturiste

In privinta asta e cu dus si intors. Pe vremuri, multe remedii alternative erau privite ca simple aiureli, iar remediile naturiste ca demodate si inutile prin comparatie cu medicamentele din ce in ce mai complexe.

In ziua de azi insa, se stie ca daca alegi sa crezi ca acupunctura este o prostie, pierzi ocazia de a te folosi de una dintre cele mai eficiente terapii. Pe de alta parte, nici alegerea unor remedii homeopate in detrimentul chimioterapiei nu reprezinta o alegere inteleapta.

Este bine sa iti mentii mintea deschisa si sa consulti experitii pentru a te lumina cu privire la ce tratamente ai tu nevoie.

amani tratament9. Amani tratamentele

Esti sanatoasa deci durerea din piept nu poate fi decat arsura la stomac, nu? Slabirea si confuzia nu pot fi simptomele unui atac cerebral, nu?

Gresit! De prea multe ori oamenii trateaza cu superficialitate simptome grave in mod evident si risca sa se expuna unor pericole pentru sanatate cu manifestari pe termen lung.

10. Faci sport si nimic mai mult pentru scaderea in greutate

Desigur ca sportul este grozav, insa un antrenament care te albastreste la fata neinsotit de un plan alimentar corect, nu te va duce nicaieri. Este bine sa intelegi ca trebuie sa iti mentii un deficit caloric si sa nu te premiezi dupa fiecare antrenament cu cate ceva bun pentru ca atunci bati sensul initial al demersurilor.

11. Ignori cantitatea de sare

Ok, respecti numarul caloriilor, nu ingurgitezi mancaruri pline de grasimi saturate. Dar cu sarea cum ramane? De foarte multe ori acest ingredient este trecut cu vederea ca fiind neimportant.

Un consum ridicat de sodiu este pus in legatura cu tensiune crescuta, iar sursele cele mai renumite pentru continutul ascuns de sare sunt mancarurile procesate. Verifica intotdeauna eticheta pentru continutul de sodiu care ar trebui sa fie sub 2300 mg/zi si 1500 mg/zi in cazul persoanelor de peste 51 de ani, care sufera de diabet sau care au probleme cu tensiunea.

12. Bei constant sucuri dietetice

Indulcitorii artificiali pot sa nu aiba calorii dar promit multe probleme de sanatate. Cateva studii publicate in 2011 au mentionat ca persoanele care au baut sucuri dietetice timp de 10 ani si-au crescut circumferinta taliei ingrijorator, iar un alt studiu facut pe soareci a aratat ca cei carora li s-au oferit bauturi fara zahar avea glicemia mai ridicata.

prea multa apa13. Bei prea multa apa

Deshidratarea e un rau de care trebuie sa te feresti, insa si consumul de apa trebuie sa aiba o limita. Este adevarat ca atingerea punctului maxim este dificila intrucat intoxicarea cu apa (hiponatremia) nu se petrece de la cativa litri, insa este bine ca atunci cand depui efort sustinut pentru multe ore precum alergatul la un maraton, sa nu exagerezi cu consumul de apa.

14. Iti minti doctorul

De multe ori omitem intentionat sa le spunem doctorilor ce excese facem sau de ce probleme am suferit recent pentru a nu ne tine predici infite sau pentru a nu ne da niste prescriptii medicale pe care stim ca nu le vom respecta.

Se pare ca 1 din 5 oameni nu se duc sa isi ridice reteta, in special in cazul celor ce sufera de niveluri mari de colesterol, tensiune ridicata sau diabet.

Daca nu simti ca poti fi sincera cu doctorul tau, schimba-l cu unul cu care te simti mai confortabil.

15. Crezi ca stii mai multe decat doctorul tau

In ziua de azi, in momentul in care toate raspunsurile la varfurile degetelor, cu totii ne simtim suficient de informati pentru a nu mai cere ajutorul specialistilor. Este bine de urmarit anumite forumuri si site-uri, insa e bine sa retii si ca anumite afectiuni trebuie personalizate cum numai un medic o poate face.

Nu incerca sa preiei din solutiile pe care altii le-au folosit, mai fa cate o vizita si pe la doctor.

etichete16. Te increzi total in ambalaje

Etichetele alimentelor sau produselor cosmetice pot pretinde adesea ca sunt 100% naturale insa pentru asta exista o definitie destul de larga si imprecisa. Ele sunt aprobate de forurile decizionale ca fiind naturale numai daca nu contin coloranti, arome artificiale sau substante sintetice.

Fara grasimi sau degresat sunt alte formulari care pot fi inselatoare si chiar daca au continut redus de grasimi, acele produse pot contine zaharuri multe, sare sau calorii sau toate elementele mentionate mai sus.

17. Faci prea mult sport

Este bine in general sa iti depasesti limitele si sa tragi pentru cat mai mult. Sunt o mare sustinatoare a sportului intens insa sunt si o sustinatoare a odihnei si repaosului de care organismul are nevoie. Semnele ca te supranatrenezi pot fi fizice sau mentale – surmenare, probleme de somn, scaderea imunitatii, febra musculara sau accidentarile.

Retine ca uneori o zi de odihna iti poate aduce mai multe beneficii sanatatii decar o zi de sala.

18. Tot nu mananci fructe si legume

Daca ai ajuns aici sunt convinsa ca deja stii de faptul ca pe zi trebuie sa mananci 5 portii de fructe si legume. Alimentele acestea reduc riscul bolilor de inima, ocurentei anumitor forme de cancer si te pot ajuta sa iti mentii greutatea.

Studiile arata ca foarte putine persoane mananca atatea fructe cate ar trebui si chiar si mai putin legume!

19. Nu te vaccinezi

Adultii de multe ori neglijeaza sa se vaccineze expunandu-se astfel riscului de a se imbolnavi de diverse afectiuni precum gripa, cancer cervical sau zona zoster.

Asa ca nu te mai gandi ca vaccinurile sunt numai pentru copii sau ca nu ai nevoie ca sigur nu o sa te imbolnavesti ca riscurile exista si sunt mari chiar.

20. Nu citesti etichetele

Vreau sa cred ca nu mai exista prea multi consumatori care nu verifica etichetele cu valorile nutritionale. Vreau sa cred ca nu mai sunt multe persoane pacalite de ambalajele frumos colorate!

Citeste pe orice produs cate calorii are, zahar, grasimi sau continut de sare si ai grija si la gramajul pentru care acestea sunt calculate.

21. Te increzi in metodele noi de tratare

Nu voi contesta valoarea adevarata a anumitor aparaturi, ehcipamente si noi descoperiri, insa preventia le bate pe toate. Oricat de non-invazive ar fi metodele din ziua de astazi, mai bine nu ai fi dezvoltat problema de sanatate de la bun inceput, corect?

Niciun tratament nu este perfect asa ca nu te poti increde decat in preventie!

medic de familie22. Nu ai doctor de familie

La noi exista metoda asta, insa de cand cu clinicile private observ ca din ce in ce mai putini oameni mai sunt interesati de medicul de familie. E adevarat ca data fiind si situatia noastra din zona sanatatii, mai mult te increzi intr-un ban dat cu o mana tremurata decat intr-un serviciu gratuit oferit de un sistem bolnav.

Este bine insa sa ai un doctor la care sa apelezi pentru orice problema pentru ca el iti va cunoaste toate datele, vei dezvolta o relatie si iti va facilita mult mai usor calea catre vindecare.

23. Nu te duci la controale

Nu e bine nici sa fii ipohondru, insa nici nu e bine si sanatos sa fii hiperneglijent cu problemele pe care le prezinti. O raceala se poate agrava dupa o perioada, iar o durere de spate poate insemna mai mult decat ca te-a tras curentul.

Cum discutam despre preventie mai devreme, incearca o data pe an macar sa iti faci analizele si un control medical mai amplu.

24. Nu iti cunosti istoricul medical

Un istoric medical minim, de baza este important de tinut aproape intotdeauna pentru a putea monitoriza permanent evolutia starii tale de sanatate si pentru a vedea cum ai putea reactiona la anumite medicatii sau cum ar interactiona altele





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Metode de relaxare si pastrare a calmului pentru reducerea stresului

Ai nevoie de niste metode simple si eficiente pentru a te calma? Simti ca uneori ti se tot aduna lucruri pe lista de "to do" mult mai rapid decat le poti indeplini? Te ingrijorezi de multe ori ca nu vei avea timp sa ...
 » mai mult...

Care sunt cele mai eficiente remedii pentru mahmureala?

Daca tot ti-am vorbit atata despre cum sa nu te ingrasi de sarbatori, cum sa tai din caloriile in exces consumate de sarbatori si ti-am oferit si niste mici trucuri de baza pentru a slabi si a nu pune kilogram in ...
 » mai mult...

Probleme de sanatate cauzate de lipsa de somn

Avand in vedere ca in ultimele zile nu prea m-am bucurat de nopti odihnitoare am zis sa continui seria laudativa a somnului (am scris despre beneficiile somnului si cum sa ai un somn odihnitor), aducandu-ti la ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici