Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Care sunt beneficiile L-argininei?


argininaRecunosc ca imi place sa vorbesc si sa prezint diverse elemente sanatoase mai putin cunoscute publicului larg sau poate ca uneori chiar controversate. Stiu ca subiectul suplimentelor este inca unul supus destul de multor critici ale unor persoane pline de prejudecati. Am decis de data aceasta sa vorbesc despre beneficiile potentiale ale unui supliment inca destul de putin explorat insa pentru care prezint un mare interes.

L-arginina este un amino acid semiesential, necesar pentru o multime de functii. Organismul uman poate produce pana la 20 de amino acizi, iar arginina este unul dintre ele. E bine de stiut ca suplimentatia deja nu ar mai trebui sa fie privita cu suspiciune dat fiind faptul ca organismul nostru produce elementele necesare bunei functionari din ce in ce mai slab odata cu avansarea in varsta.

Arginina este esentiala pentru multe aspecte legate de performanta fizica si este un element crucial pentru eliberarea unor hormoni precum hormonul de crestere, glucagonul si insulina. In aceeasi masura, arginina sprijina performanta sistemului imunitar, accelereaza vindecarea ranilor si elimina amoniacul din organism.

Arginina este un amino acid unic datorita capacitatilor sale vasodilatatoare, intrucat este substanta precursoare oxidului nitric, cel care este capabil sa dilate vasele de sange. Arginina declanseaza organismul in vederea crearii de proteine si aduce beneficii in tratarea ranilor, arsurilor si a multor afectiuni cardiace precum dureri in piept, boli de inima sau obturarea arterelor.


Cum ma ajuta arginina sanatatea?

  • este precursorul oxidului nitric (NO)
  • imbunatateste circulatia
  • stimuleaza eliberarea hormonului de crestere
  • imbunatateste functiile imunitare
  • reduce timpul de vindecare al ranilor
  • joaca un rol in formarea oaselor si a tendoanelor
  • creste masa musculara si reduce grasimea corporala
  • sprijina fertilitatea, imbunatateste productia de sperma si motilitatea
  • reduce riscul ocurentei chiagurilor de sange si ale infarctelor
  • sprijina reglarea tensiunii
  • imbunatateste functiile vasculare ale pacientilor care sufera de angina
  • ajuta la recuperarea dupa atacurile de cord
  • ajuta la preventia si tratarea afectiunilor cardiovasculare
  • ajuta la reducerea cresterii tumorilor canceroase
  • ateroscleroza – acumularile de placi ateromatoase, acizi grasi si calciu din artere sunt inlaturate de oxidul nitric produs de arginina
  • arterioscleroza – blocarea arterelor este inversata prin flexibilizarea pe care le-o confera oxidul nitric
  • bolile coronariene – arginina poate insanatosi inima si arterele aducandu-le pana in stadiul de la varsta de 15 ani
  • atac cerebral – detensionarea vaselor de sange ale creierului conduce la eliminarea sanselor de ocurenta a acestor atacuri pe creier
  • cancer – arginina si vitamina D3 pot imbunatati sistemul imunitar pana in punctul in care elimina celulele canceroase
  • efect antiimbatranire – purificarea sistemului de artere si productia hormonului de crestere pot inversa imbatranirea cu pana la 20 de ani
  • degenerarea maculara (scaderea graduala a vazului)
  • cancerul de prostata – vitamina D3 luata in combinatie cu arginina pare a stopa sau a incetini dezvoltarea celulelor canceroase
  • imbunatateste memoria si poate inversa dementa sau chiar Alzheimerul (datorita purificarii vaselor lobilor frontali)
  • antrenamentul de forta – l-arginina promoveaza dezvoltarea musculara si prezerveaza densitatea osoasa prin incurajarea productiei hormonului de crestere
  • ulcer – arginina reduce efectele ulcerelor produse de stres
  • depresia – arginina reenergizeaza organismul si reduce surmenarea, simptome asociate cu depresia
  • imbunatateste metabolismul – crescand energia de metabolizare, vei si scadea in greutate
  • hemoroizii – relaxarea sfincterului previne si vindeca hemoroizii
  • neuropatia (lipsa senzatiilor in membre din cauza problemelor de la nivelul sistemului nervos) – arginina readuce senzatiile de la nivelul extremitatilor
  • L-arginina controleaza nivelurile de colesterol, scazand trigliceridele si nivelurile de colesterol LDL
  • imbunatateste functionarea prostatei
  • strsul – arginina scade efectele stresului
  • bolile diverticulare sau diverticulita
  • imbunatateste functiile renale
  • trateaza sindromul colonului iritabil
  • L-arginina reduce problemele legate de menopauza
  • L-arginina ajuta la protectia plamanilor si la vindecarea daunelor produse de fumat. Promoveaza dezvoltarea si cresterea performantei celulelor miocardice
  • stimuleaza cresterea osoasa si a cartilagiilor sanatoase
  • L-arginina aduce beneficii glandelor – beneficiaza pancreasul si productia sa de insulina, dar si glanda tiroida prin productia de oxid nitric

 


Beneficiile consumului de L-arginina

Sa vedem mai pe larg in ce fel ne ajuta arginina starea de sanatate.

Arginina sporeste fertilitatea

Dupa cum sustin expertii, arginina poate fi folosita in cazuri de disfunctii erectile. Pe de alta parte, arginina poate veni in ajutorul femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate. Acest amino acid este schimbat pe parcurs in oxid nitric, cel care instiga vasele de sange spre a se mari, ceea ce va conduce la o mai buna circulatie a sangelui. Partea interesanta este ca arginina este folosita inclusiv sub forma de crema in vederea remedierii unor neplaceri, sa le spunem, legate de aparatele reproducatoare ale femeilor, uneori chiar si barbatilor.

Organismul uman se bazeaza pe L-arginina pentru crearea de sperma si foarte multe studii au dovedit ca ea aduce un mare aport in cazul barbatilor care stau prost la capitolul depozitelor de sperma. Adaugarea L-argininei in creme intensifica fluxul de sange si este utilizata pentru multe alte probleme e natura sexuala ale femeilor si barbatilor.

Trebuie notat insa faptul ca arginina reuseste sa imbunatateasca disfunctiile erectile datorate unui nivel scazut de oxid nitric, nu si cele datorate altor afectiuni precum diabet, imbatranire sau disfunctii endocrine.

In vederea obtinerii beneficiilor in cazul impotentei si imbunatatirii vietii sexuale, arginina este de multe ori insotita de pycnogenol (extract de pin maritim) si yohimbe (extract din coaja unui copac din vestul Africii, avand compusul activ "yohimba", echivalentul natural al Viagra) - cu efect benefic si in privinta scaderii in greutate.

Arginina te scapa de dureri

L-arginina mai este utilizata si in anumite situatii legate de inima si vase de sange, precum insuficienta cardiaca congestiva, intepaturi la nivelul pieptului, dar ajuta si in cazul bolilor coronariene. Ajuta la preventia racelii obisnuite, determina rinichii sa functioneze mai bine, permite o mai buna performanta sportiva si imbunatateste rolul sistemului imunitar.

Femeile vor putea sa isi imbunatateasca performantele la sala luand suplimente de L-arginina inaintea sesiunii de antrenament. Aceasta va reduce epuizarea si va scadea perioada de recuperare de dupa un antrenament solictant.

Deci, pentru cine urmareste sa se simta mai eficient in timpul antrenamentului si mai plin de energie dupa antrenament, eu spun ca un supliment de arginina ar putea aduce beneficii reale.


Arginina si scaderea in greutate

Arginina este necesara pentru productia de creatina, cea despre care se toto vorbeste in contextul dezvoltarii masei musculare si al vigorii celulelor corpului. Este folosita in vederea obtinerii unor rezultate sportive mai bune, sporeste eliberarea hormonului de crestere si scade oboseala din timpul antrenamentului, asa cum am precizat si mai devreme.

Arginina ajuta si in cazul reducerii grasimii corporale prin consolidarea stabilitatii nitrogenului din organism, permitand intensificarea metabolismului si transformarea proteinei in viitoare masa musculara. Studiile arata ca arginina mareste  forta si timpul de lucru in cadrul unui antrenament, prin urmarea marind si eficienta sesiunii de sport.


Arginina si eficienta suplimentelor

Centrul de Cancer Sloan Memorial-Kettering a ajuns la concluzia ca arginina, administrata impreuna cu vitamine cu rol antioxidant, ar putea scadea ocurenta preeclamsiei in cazul femeilor extrem de susceptibile la aceasta afectiune.

In momentul in care arginina este luata in paralele cu un medicament obisnuit, eliberat fara prescriptie medicala precum ibuprofenul, ajuta la o mai rapida eliminarea a durerilor de cap si migrenelor.

Avantajele aditionale include intensificarea sistemului imunitar, scaderea traumelor provocate de arsuri grave si este utilizata inclusiv in scaderea perioadei de recuperare ce urmeaza unei proceduri chirurgicale.

Arginina creste satisfactia sexuala

Daca barbatilor le rezolva o parte din problemele erectile, mi se parea si normal ca functionand pe aceleasi principii sa aduca beneficii si sexului frumos, femeilor. Datorita imbunatatirii circulatiei, tesuturile clitorisului si ale vaginului devin mult mai sensibila si raspund mult mai bine la stimulare, astfel crescand posibilitatea atingerii orgasmului.

Este adevarat ca efectele argininei asupra femeilor nu au fost studiate atat de intens ca si asupra barbatilor, in un anumit studiu a dovedit ca femeile aflate la menopauza, care si-au administrat un supliment de L-arginina au constatat o cresterea a raspunsurilor la stimulii sexuali.

Un alt studiu in care au fost implicate 77 de femei de toate varstele a ajuns la concluzia ca in numai cateva saptamani, 73,5% dintre femei care au luat suplimente ce includeau L-arginina au resimtit o imbunatatire a satisfactiei sexuale, incluzand cresterea libidoului si senzatiilor clitoridiene, cresterea numarului actelor sexuale si orgasmelor si o uscare vaginala mai scazuta.

L-arginina a reusit si sa creasca anduranta si sa conduca la senzatii mult mai intense decat in mod obsinuit.


Ce efecte are arginina asupra copiilor?

Efectele benefice ale argininei pentru copii nu au fost dovedite stiintific. Inca nu exista o doza sigura si eficienta prescrisa pentru persoanele sub 18 ani. Se pare ca supradoze asupra minorilor deja au fost raportate. Pericolul principal este ca o asemenea supradoza poate rezulta intr-o acidoza metabolica hipercloremica, o afectiune care determina ca organismul sa produca prea mult acid, cauzand astfel edema cerebrala si in cele mai grave situatii, poate conduce si la deces.


Efectele secundare ale argininei

L-arginina, ca oricare alt supliment, are si ea efectele sale adverse. Acest amino acid poate conduce la simptome precum baloare, diaree, greturi, disconfort gastrointestinal si poate cauza chiar si inflamatii, urticarie, eruptii, amorteli, sindromul picioarelor nelinistite si dureri in zona lombara.

In cazul tinerilor sub 18 ani, L-arginina poate stimula aparitia unor modificari endocrine, poate afecta nivelul glicemiei si agravarea sangerarilor.


Trebuie sa iau arginina si daca da, care este doza de arginina recomandata?

In ciuda tuturor acestor miraculoase efecte pe care pare sa le aiba arginina, exista si multe voci care tin sa contrazica necesitatea suplimentarii cu acest amino acid, intrucat organismul ar produce suficient incat vasodilatarea sa se produca la maxim.

Daca totusi iti consulti medicul sau pur si simplu vrei sa incerci sa vezi cum reactionezi la suplimentul de arginina, recomandarea ar fi cam intre 3-6 grame zilnic. Arginina in exces este, insa, eliminata destul de usor de catre organism, iar doza suportata de un barbat la aproximativ 70 kg se situeaza in jurul valorii de 20 de grame. Desigur, asta nu inseamna ca poti abuza zilnic de acest supliment.

In general, suplimentarea cu arginina este insotita si de cea cu citrulina, precursoarea argininei. Citrulina a aratat in anumite studii ca are o eficienta si mai mare in productia de oxid nitric decat arginina, insa acest lucru inca nu este complet dezvoltat. Rezultatele sunt insa concludente in ceea ce priveste combinarea celor doua suplimente de arginina si citrulina: cele doua lucreaza mai bine impreuna decat separat.


Care sunt sursele naturale de L-arginina?

  • carne rosie
  • arahide
  • migdale
  • floarea soarelui
  • nuci
  • seminte de in
  • spanac
  • linte
  • ton
  • somon
  • creveti
  • oua




Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Probleme de sanatate cauzate de lipsa de somn

Avand in vedere ca in ultimele zile nu prea m-am bucurat de nopti odihnitoare am zis sa continui seria laudativa a somnului (am scris despre beneficiile somnului si cum sa ai un somn odihnitor), aducandu-ti la ...
 » mai mult...

Carnitina - mai mult decat un supliment pentru slabire

Un supliment care sa sustina o mai buna functionare a creierului si sa te ajute si sa slabesti? Oare exista asa ceva fara efecte secundare? Am auzit multe persoane speriate de ideea de a consuma amino acizi ca deja nu ...
 » mai mult...

Ce beneficii ne aduce consumul de curmale?

Recunosc ca atunci cand am prin casa curmale cu greu ma abtin sa nu mananci vreo 15-20 dintr-un foc, mai ales daca sunt si fara samburi clar nu au nicio sansa in fata poftei mele de ceva dulce si sanatos. Dar cat de ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici