Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Care sunt beneficiile saunei uscate si saunei cu aburi?


saunaTrebuie sa spun de la bun inceput ca eu nu sunt chiar cea mai mare fana a saunelor, indiferent ca sunt uscate sau umede. Le suport destul de greu, plus ca cea uscata cu siguranta imi transforma parul intr-un balot subtire de paie. Cu toate astea, sunt constienta ca au si ele beneficiile lor si am zis sa intru mai in profunzime. Sa exploram impreuna ce beneficii ne aduce sauna, poate chiar o sa ne taie respiratia de cat de fulminante sunt :)

In lumea araba, baile turchesti (hamam-urile) sunt vizitate de majoritatea populatiei saptamanal de cea mai mare parte a populatiei. Desi cei saraci depind de aceste bai publice pentru ingrijirea si igiena de baza, persoanele care apartin claselor sociale inalte le folosesc ca metode de curatare si exfoliere profunde.
Hamam-ul sau baia turceasca reprezinta mai mult decat un simplu spatiu de curatare a corpului, era privit ca un ritual in care elementele de baza erau folosite in scopurile purificarii. Se poate spune chiar ca a fost prima forma de Spa, combinand facilitati precum hidroterapia, salon de masaj si tratamente de infrumusetare. Daca stam sa ne gandim, chiar si astazi saunele sunt folosite preponderent cu scopul de relaxare si de inducere a unor stari de bine.

Sincera sa fiu, pe mine in continuare ma surprinde, intrucat cand ma gandesc la un rasfat al trupului chiar nu imi vine in minte o camera in care ma sufoc. Scopul meu a fost intotdeauna eliminarea apei din organism, dar poate ca am eu o toleranta mai mica la temperaturi ridicate.

O informatie destul de amuzanta este aceea ca femeile se pare ca isi aduceau chiar si mancarea in hamam pentru a fi preparate in cuptorul camerei in timp ce ele isi bucurau simturile la spa.

In secolul al 16-lea, in Istanbul, se inregistrau 4536 de bai private si 300 de bai publice, dintre care astazi au mai ramas cam 60. Hamam-ul era privit si ca un spatiu de socializare, in special pentru femei, care in mod obisnuit erau blocate intre peretii casei. Atat de serios era luat in considerare aceasta latura sociala a bailor cu aburi intrucat femeile carora sotii nu le permiteau sa se bucure de hamam de doua ori pe saptamana, aveau dreptul sa intenteze divort! Wow, asta da, mentalitate! Desigur, acesta este doar un zvon.

Alte povesti ne mai spun despre cum Tellaks (maseurii de sex masculin) reuseau sa intoarca toate capetele din jurul lor si cum ofereau si niste beneficii suplimentare pe langa cele din fisa postului.
Cei care foloseau hamam-ul aveau un echipament intreg pe care erau nevoiti sa il care la fiecare vizita. Si cand ma gandesc ca eu ma plangeam ca trebuie sa imi car prosopul pana la sala, ma gandesc cum era sa cari vreo 15-20 de articole in snopul pentru sesiunea relaxanta in hamam.

Aceste articole includeau Pesternalul, un prosop mare cu ciucuri la ambele capete, cu care femeile se acopereau de la subrat pana la mijlocul coapsei. Foloseau acest prosop pana intrau in Kurna, bazinul din marmura.

De asemenea, incaltamintea era si ea personalizata pentru mersul la hamam. Se purtau, Nalin, o pereche de saboti din lemn. Sabotii acestia erau inzorzonati de cele mai multe ori cu pietre aplicate, alama, flanela sau cu un invelis de argint.

Tas reprezenta castronul din care isi turnau apa pe corp, un obiect din cupru, argint sau alama ornamentat cu crestaturi.

Din accesoriile pentru hamam mai facea parte si o cutie din metal, in general din cupru, in care erau tinute sapunul, o manusa aspra folosita pentru exfolierea pielii (kese), o tesatura din lauri de curmale si o colectie de piepteni facuti din fildes.

Alaturi de aceste elemente se mai gaseau si o cutie pentru bijuterii, trei tipuri de prosoape pentru uscare (unul pentru par, altul pentru zona dintre umeri si bazin si unul pentru a fi legat in talie), o oglinda, uneori veneau si cu henna si un mic container numit Rastik pentru macinarea vopselei pentru sprancene. De asemenea, singurul parfum folosit era esenta de trandafir, singura aroma potrivita pentru un trup si un par proaspat spalate.

Care sunt diferentele intre sauna uscata si cea cu aburi

In primul rand sauna umeda (hamam) este sauna turceasca, iar sauna uscata este sauna finlandeza.
In mod evident, diferenta principala intre cele doua forme de detoxifiere este prezenta vaporilor de apa sau aburilor. Umiditatea dintr-o sauna uscata este intre 5 si 30%. Cele mai multe saune uscate contin pietre incalzite peste care poti turna apa pentru cresterea umiditatii. Intr-o sauna umeda, umiditatea se apropie de 100%. Studiile nu au aratat ca vreuna dintre saune este mai buna decat cealalta.

Temperatura

Saunele cu aburi sunt limitate la o crestere pana la o anumita temperatura. Aceasta temperatura este in general intre 44 si 46 de grade celsius, intrucat o temperatura mai crescuta poate cauza arsuri la nivelul pielii. Saunele uscate au in general o temperatura mult mai ridicata, cuprinsa in general intre 72 si 94 de grade celsius. Cu toate acestea, sauna uscata si sauna umeda se pot resimti la fel ca nivel de temperatura: intr-o caldura uscata, corpul tau transpira pentru a putea elibera gradele in exces pe care le resimte, insa intr-o sauna umeda, acest lucru nu este posibil si corpul tau nu are posibilitatea de a se racori.

Design

Saunele umede sunt in general construite din pereti din lemn, continand in general un cuptor cu lemne sau electric, care incalzeste pietrele pentru a elibera caldura in sauna. Utilizatorii de sauna controleaza umiditatea si temperatura prin varsarea apei peste pietre pentru cresterea acestor indicatori ai umiditatii si temperaturii. Saunele umede, hamam, sunt in general construie din tigle de ceramica, avand acoperisul inclinat si podele cu scurgere inclusa pentru a preveni umezeala excesiva care se scurge de pe tavan si ajunge pe sol.

Ce beneficii aduc sauna, baile turcesti si dusurile cu aburi?

Statul intr-o sauna fierbinte si uscata sau o camera cu aburi plina de umeaza ofera cateva puncte importante sanatatii noastre, aspecte care pe mine ma intriga din ce in ce mai mult. Bine, nu e ca si cand nu le stiam, dar parca tot citindu-le ajung sa cred ca sauna chiar va aduce un plus de beneficii starii si sanatatii mele. Ca si tie de altfel :)

Fara indoiala ca sauna iti va produce reale modificari in functiile organismului. Temperatura pielii tale poate ajunge pana la 40 de grade in cateva minute, iar pulsul iti va creste cu 30%. Aceasta este cauza pentru care inima iti va pompa dublul cantitatii de sange in fiecare minut. Poti pierde chiar si jumatate de litru de lichid intr-o sesiune de sauna.

Pe scurt, pe lista de beneficii ale saunei putem include:

  • hipertermia, o temperatura ridicata, care va actiona ca o febra iti va imbunatati imunitatea prin cresterea productiei de celule de sange albe
  • transpiratie abundenta, care va ajuta la eliminarea toxinelor, chimicalelor si altor impuritati de la nivelul pielii
  • accelerarea pulsului, circulatiei sangelui si a ratei metabolice
  • muschi mai relaxati, destinsi dupa sport
  • eliberare de stres, tensiune si scaderea tensiunii
  • o stare completa de well-being si de reintinerire

Inhalarea aburului

Camerele cu aburi, baile cu aburi si dusurile cu aburi ofera un beneficiu in plus prin inhalarea de aburi, ceea ce ajuta la atenuarea congesiei, inflamatiei si tusei datorate alergiilor si altor probleme respiratorii.   Inhalarea aburilor ajuta la reducerea secretiilor de mucus si diverse alte substante si ajuta la reducerea respiratiei spasmodice.

Un antrenament cardio pentru inima ta

Odata cu cresterea pulsului in timpul sesiunii de sauna, iti vei creste si nevoia de oxigen. Rezultatul va consta intr-un antrenament al inimii in timp ce aceasta iti va pompa sangele prin organism. Cercetatorii finlandezi au descoperit ca folosirea cu regularitate a saunei te va ajuta sa iti mentii vasele de sange mai elastice si mai flexibile ca rezultat al acestor modificari in temperatura corpului.

Sporeste rezistenta la diverse afectiuni

Conform studiilor germane si finlandeze, saunele iti induc o stare de febra care iti stimuleaza sistemul imunitar. Ca rezultat, te vei bucura de o scadere cu 30% a sanselor de a raci sau de a face gripa.

Imbunatatirea circulatiei si scaderea tensiunii

Caldura saunei cauzeaza dilatarea vaselor de sange si imbunatateste circulatia catre extremitati. Saunele pot conduce si la o scadere temporara a tensiunii, si, conform North American Sauna Society, aceasta scadere poate dura mai mult in cazul in care sesiunile la sauna sunt frecvente.

Sauna sprijina functiile rinichilor

Transpiratia pe care o elimini in timpul unei sesiuni de sauna ajuta la eliminarea toxinelor si reduce din sarcina la care sunt supusi rinichii, conform North American Sauna Society.

Arzi mai multe calorii

Asculta aici ce minunatie iti ofera sesiunea de sauna: se pare ca datorita accelerarii batailor inimii si transpiratiei vei putea arde pana la 300 de calorii in numai o sesiune, conform cercetarilor armatei Statelor Unite. Cu toate astea, nu te lasa pacalita daca te sui pe cantar si observi mai putine kilograme intrucat aceasta scadere este datorata in special apei pe care ai eliminat-o si vei redobandi aceasta greutate odata ce vei incepe rehidratarea.

Te scapa de stres si vei dormi mai bine

Utilizatorii inraiti ai saunei mentin cu ardoare ca aceasta reprezinta o forma excelenta pentru eliberarea de stres si inducerea unei stari de bine. Daca sesiunea de sauna va avea loc in apropierea orei de culcare, atunci vei avea parte si de un somn mai linistitor.

Sauna calmeaza durerile

Datorita faptului ca sauna iti imbunateste circulatia, acest fapt te poate ajuta sa te eliberezi de anumite dureri.

Sauna imbunatateste productia hormonului de crestere

Desi nu este un beneficiu foarte renumit al saunei, sauna sporeste volumul hormonului de crestere eliberat in sange dupa un antrenament. Sauna asista dilatarea vaselor de sange, fiind capabila sa amplifice circulatia fluidelor in organism, transportand mineralele si nutrientii acolo unde organismul are mai mare nevoie de ei. Saunele pot chiar sprijini atenuarea durerii.

Sauna imbunateste performata la sala

Studiile arata ca utilizarea saunei timp de 30 de minute dupa antrenament, imbunatateste anduranta de la urmatorul antrenament. Totusi, sportivii asupra carora s-a facut acest studiu din Noua Zeenlanda deja erau la un nivel superior de performanta in momentul in care au fost supusi testarilor.

Saunele si baile cu aburi si sanatatea pielii

Combinatia intre temperatura crescuta si aburi din saunele umede, baile cu aburi si dusurile cu aburi reprezinta un tratament perfect pentru piele. Ele te ajuta la:

  • deschiderea porilor si eliberarea uleiurilor si murdariei
  • accelereaza circulatia sangelui catre piele
  • relaxeaza muschii tensionati ai fetei
  • relaxeaza pielea uscata si moarta, ceea ce va usura exfolierea
  • ajuta la obtinerea unei ten fara probleme

Pe asta o stiam si eu: este indicat ca imediat dupa ce iesi din sala cu aburi sa folosesti un burete de baie sau niste manusi cu putere de exfoliere, atunci fiind momentul ideal de indepartare a celulelor uscate si moarte care s-au acumulat, lasandu-ti o piele radianta, fina si moale, exact ca in reclame.

Intrebuintarea saunelor in medicina holista si naturala

Practicantii de medicina naturala, holista si alternativa au inceput de ceva vreme sa recomande saunele si camerele cu aburi ca forme de tratament cu efect detoxifiant si ca forme de eliberare psihica. Mai sunt folosite si pentru a trata durerile si inflamatia, dar si o gama destul de variata de afectiuni precum cele legate de piele, astm, bronsita, artrita reumatoida, fibromialgia, tensiune  ridicata si leziuni ale muschilor si tesuturilor moi.

O alta informatie pe care abia de curand am aflat-o si eu, zacand intr-o sauna umeda, este aceea ca activitatea cardiovasculara este cu atat mai mult imbunatatita daca iti faci un dus rece imediat dupa folosirea saunei. Pe mine m-a preocupat intotdeauna socul termic, desi recunosc ca am incercat si nu am ramas chiar tintuita pe loc de schimbarea de temperatura. Si sa nu uitam ca o activitatea cardiovasculara crescuta conduce la accelerarea metabolismului, iar circulatia mai eficienta stimuleaza muschii sa elimine toxinele depozitate.

Cum sa folosesti sauna? Exista riscuri ale saunei?

Acestea fiind spuse, exista cateva masuri de precautie pe care va trebui intotdeauna sa le urmezi:

  • nu sta in camera la temperaturi ridicate pentru mai mult de 30 de minute
  • daca esti incepator, incepe cu sesiuni de 5-10 minute
  • permite-ti niste timp de odihna dupa ce ai parasit sauna
  • bea suficiente lichide pentru a-ti reumple rezervele de fluide si minerale
  • nu intra in sauna cu lentile de contact
  • femeile insarcinate ar trebui sa nu foloseasca nici sauna uscata, nici cea umeda
  • bea aproximativ 500 ml de apa dupa ce ai terminat sesiunea de sauna
  • evita sauna daca nu te simti bine si paraseste-o imediat ce simti ca iti vine sa lesini sau orice alt tip de disconfort
  • in momentul in care suferi de rupturi osoase sau luxatii, temperatura ridicata din sauna poate interfera cu vindecarea lor
  • exista cateva studii destul de controversate care sustin ca barbatii nu ar trebui sa se expuna pentru o perioada prelungita la temperaturi de peste 40 de grade intrucat le poate scadea cantitatea de sperma produsa
  • caldura extrema din sauna poate afecta si eficienta anumitor medicamente precum cele pentru atacuri cerebrale, diuretice, cele pentru alergii, pentru tensiune si a laxativelor
  • daca iti administrezi insulina, va trebui sa iti verifici nivelurile glicemiei in mod regulat, in cazul in care folosesti sauna uscata
  • temperatura extrem de ridicata din sauna poate conduce si la eliberarea unor medicamente care se regasesc in continuare in sistem, precum sedativele, halucinogenele si antibioticele
  • daca ai implanturi artificale, infasoara zona cu un prosop cu o grosime de cel putin 5 cm pentru a evita sa nu se topeasca

Totusi, in cazul in care starea ta de sanatate este rezonabila, beneficiile saunei cu siguranta vor depasi riscurile saunei.

Desi sesiunile care se intind pe o perioada de 30 de minute nu implica riscuri pentru cei mai multi dintre noi, o expunere prelungita la temperaturi ridicate si aburi poate conduce la o stare de lesin, deshidratare, supraincalzire si in cazuri extrem de rare poate conduce la moarte subita. Eu recunosc ca am suferit de starea de lesin de care mi-am dat seama abia cand am iesit din sauna si a trebuit sa ma intind pe banca din vestiar ca sa-mi revin.

Indicat este sa folosesti sauna timp de 15-20 de minute dupa care iesi, faci un dus rece si bei 250 ml de apa, te relaxezi putin si mai poti intra daca mai esti in stare. Reintra in sauna in momentul in care simti ca ti-a revenit pulsul in limitele normale.

Femeile insarcinate, copiii foarte mici si cei care au probleme cardiace, tensiune scazuta, angina instabila, insuficienta cardiaca, insuficienta aortica sau diabet ar trebui sa foloseasca sauna numai sub atenta indrumare a unui medic. Consumul de alcool, droguri sau anumite medicamente ar putea creste riscurile folosirii saunei.


O persoana care a avut cancer la san poate folosi hamamul si sauna?
May, 14th, 12:08PM



Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


12 beneficii ale consumului tulpinei de telina

Telina, denumita stiintific Apium graveolens, este o leguma din familia Apiaceae. Ca orice verzitura, principalul beneficiu al telinei este efectul antioxidant, caruia I se alatura si enzimele benefice, dar si o serie ...
 » mai mult...

Cele mai sanatoase alimente pentru persoanele care fac sport

Nu lasa ca munca eficienta de la sala sa se risipeasca din cauza unei alimentatii gresite.  Mancarea pe care o consumi nu iti ofera numai energie, ci ofera si combustibil pentru muschii tai, te ajuta sa slabesti, ...
 » mai mult...

Relaxare, intinerire, refacere la Club Moving Bucuresti

Incepand din 8 martie serviciile de masaj oferite de Club Moving s-au diversificat si preturile pentru clientii Club Moving sunt acum considerabil mai mici si pentru ca martie este luna femeii, Club Moving isi rasfata ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici