Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

12 beneficii ale consumului tulpinei de telina


beneficii telinaTelina, denumita stiintific Apium graveolens, este o leguma din familia Apiaceae. Ca orice verzitura, principalul beneficiu al telinei este efectul antioxidant, caruia I se alatura si enzimele benefice, dar si o serie de vitamine si minerale precum vitamina K, vitamina C, potasi, fier, acid folic si vitamina B6.

Administrata ca un agent antihipertensiv in medicina populara, de cateva secole, telina continua sa dovedeasca faptul ca are o multime de beneficii pentru sanatatea inimii. In studiile farmacologice recente, telina isi demonstreaza atat activitatea antioxidanta, cat si cea antiinflamatoare, ajutand la scaderea tensiunii si colesterolului, dar si la prevenirea bolilor de inima.

Telina mai furnizeaza si o doza maricica de fibre alimentare – pe la 1,6g la 100g – care te vor ajuta cu digestia si cu procesul de slabire. Mai mult, continutul ridicat de apa si electroliti poate preveni deshidratarea si compusii speciali ajuta ca telina sa actioneze ca un diuretic, reducand astfel si balonarea. Furnizand flavonoizi si fitonutrienti polifenolici, alte beneficii semnificative ale telinei includ abilitatea acesteia de a imbunatati ficatul, pielea, ochii si sanatatea creierului.

Beneficiile consumului tulpinei de telina

Sucul de telina pare a fi unul dintre cele mai sanatoase indiferent de ce afectiuni ai sau ai vrea sa previi. Cum am spus, telina are efect diuretic, iar acest lucru sustine sanatatea rinichilor si ajuta la prevenirea nisipului si pietrelor la rinichi. De asemenea, sucul de telina pare a fi un bun adjuvant pentru problemele cu somnul, calmandu-ti organismul si reglandu-ti temperatura corporala. Eu deja simt ca vreau sa imi prepar un suc de telina ca sa vad daca imi mai incalzeste degetele de la maini si picioare (care imi sunt permament chinuite de inghet!).

O salata de telina cruda, rasa pe razatoarea mare amestecata cu cateva frunze taiate de patrunjel si putin ulei de masline, are rol in reglarea hormonilor la ambele sexe. La femei mareste timpul de fertilitate, remediu la frigiditate, iar la barbati indeparteaza impotenta, deci in principiu telina este un fel de afrodisiac al naturii.

1. Telina este un diuretic natural

Echilibrul perfect dintre potasiul si sodiul din telina fac din aceasta un diuretic natural foarte bun. Pe langa a ne asigura sanatatea rinichilor, vom beneficia si de un ten mai curat si luminos.

2. Telina poate reduce tensiunea

Telina are in compozitia frunzelor sale niste componente denumite "ftalide", substante care au efecte relaxante asupra musculaturii arterelor, regland astfel presiunea arteriala. Ftalidele reduc si nivelul  de cortizol, reducand astfel stresul din organism, una dintre sursele tensiunii ridicate.

Pe langa aceste ftalide, compusul chimic din tulpina de telina denumit catecolamina reduce secretia de hormoni de stres, care contribuie in mare masura la tensiunea arteriala ridicata. Telina este bogata si in minerale ce regleaza presiunea arteriala, respectiv calciu, magneziu si potasiu.

3. Scade colesterolul negativ

O alta calitate a telinei este aceea de a reduce colesterolul nociv din sange, cu pana la 20%, conform studiilor. Ftalidele din telina sunt din nou responsabile pentru asta, ele reduc colesterolul LDL (“rau”) stimuland secretia de acizi biliari in ficat. O secretie crescuta de acizi biliari produce o circulatie mai mare de bila, contribuind la o mai buna digestie si absorbtie a grasimii alimentare si a colesterolului.

Deci ai un alt motiv bun pentru a o include in salate sau in smoothie-uri.

4. Ajuta la slabit

Ca mai toate legumele verzi cu continut mare de apa, telina are putine calorii (o sa vezi pe multe site-uri ca telina ar avea calorii negative – nu exista asa ceva, dar are putine intr-adevar).

Telina este foarte utila pentru cei ce sufera de edem (acumulare de lichide in corp). De fapt, o mare parte a populatiei sufera de o forma sau alta a retentiei de lichide datorita consumului mare de sodiu. Cum spuneam, telina este un bun diuretic.

5. Previne si ajuta in combaterea afectiunilor articulare, reducand simptomele artritei

Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, telina, atunci cand este consumata regulat, reduce simptomele afectiunilor articulare. Pentru efecte maxime, se recomanda o cura de cel putin 3 luni, timp in care se consuma telina proaspata, asociata cu o dieta bazata, in special pe legume si fructe, gatita termic doar in proportie de 30%.

6. Telina calmeaza sistemul nervos

In compozitia telinei se gasesc niste substante care actioneaza ca un calmant la nivelul sistemului nervos. Pe langa motivele evident, asa iti va fi mult mai usor sa scapi si de kilogramele in plus.

7. Telina fortifiaza sistemul imunitar

Pe langa toate elementele benefice gen antioxidanti, fibre, vitamine, minerale, telina mai contine si antioxidanti puternici, precum zeaxantina, luteina si betacaroten. Acestia ofera protectie organismului impotriva a numeroase boli si intaresc sistemul imunitar.

Antioxidantii din tulpina de telina lupta cu bacteriile, virusurile si inflamatia care pot aparea in corp; stimuleaza sistemul imunitar si ajuta organismul sa se recupereze mai rapid dupa raceli si gripe. Sucul de telina este cel mai indicat in acest caz!

8. Telina ca remediu pentru constipatie

Pentru a beneficia de efectele laxative ale telinei,  este recomandat sa consumi dimineata, pe stomacul gol, jumatate de litru de suc de telina – nu trebuie totul deodata. De asemenea, este indicat sa se opteze pentru o dieta bogata in fibre, intrucat ajuta la imbunatatirea peristaltismului intestinal.

Continutul mare de apa si fibre din tulpina de telina ajuta pentru a avea o digestie mai buna. Tulpina de telina este si un prebiotic natural, contribuind la dezvoltarea si inmultirea bacteriilor benefice din intestine si reducand senzatia de balonare.

9. Bun adjuvant in infectiile bacteriene

Uleiurile volatile din telina au un efect puternic antibiotic, prevenind si ajutand organismul sa se apere in fata infectiilor cu bacterii. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestui aliment, se recomanda consumul infuziei combinate de telina (2-3 cani pe zi), dar si introducerea telinei proaspete in dieta zilnica.

Avand peste 20 de compusi cu efect antiinflamator, tulpina de telina (o vei mai gasi si sub denumirea de apio) este o leguma care lupta cu succes impotriva durerilor cronice suparatoare si constante. Cel mai eficient dintre acesti compusi, apigenina, ajuta la reducerea stresului oxidativ si previne manifestarea catorva factori inflamatori precum inhibitorii COX-2. Luteolina din tulpina de telina ajuta si la prevenirea producerii in exces a TNF, care contribuie la inflamatii si la deteriorarea tisulara in bolile de natura imuna/reumatica.

10. Sucul de telina improspateaza respiratia si curata dintii

Stiai ca tulpina de telina poate actiona ca o periuta de dinti a naturii? Este o arma eficienta impotriva bacteriilor nocive din cavitatea bucala, care contribuie la bolile gingiilor, carii si acumulare de placa. Tulpina de telina se mesteca mai mult, ceea ce inseamna ca se produce mai multa saliva in mod natural si protejeaza dintii de carii.

11. Previne depozitarea calciului

Cei ce sufera de stenoza aortica sau persoanele cu aciditate ridicata (datorata calcifierii si degenerarii oaselor si articulatiilor) vor beneficia din plin de abilitatile de dizolvare a depozitelor de calciu pe care le are tulpina de telina. Tulpina de telina actioneaza prin eliminarea depozitelor de calciu inainte ca acestea sa se acumuleze.

12. Telina ajuta la combaterea unor forme de cancer

Telina contine cel putin 8 compusi cu efect anticancerigen care combat multe forme de cancer. Acizii acetilenici si fenolici, doi compusi anti-cancer semnificativi, care pot fi gasiti in tulpina de telina, contribuie la inhibarea cresterii celulelor de cancer. Un alt compus din tulpina de telina numit “cumarina,” reduce mutatiile celulelor normale, care in mod normal ar duce la aparitia unor celule canceroase.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


38 de beneficii ale otetului din cidru de mere

Am tot vazut pe diverse site-uri ca otetul din cidru de mere este un miracol pentru sanatate, parca ar reusi sa trateze sau cel putin sa amelioreze cam orice afectiune sau neplacere de care suferim, de la tratarea ...
 » mai mult...

Cateva alimente care sustin sanatatea si te ajuta sa slabesti

Multa lume se plange ca mancarea sanatoasa nu are gust si de asta se plictisesc repede si revin la vechile prostii semipreparate sau de la fast food. Pacat ca gustul ala bun e dat in general de adaos de sare sau de tot ...
 » mai mult...

Cele mai sanatoase alimente pentru persoanele care fac sport

Nu lasa ca munca eficienta de la sala sa se risipeasca din cauza unei alimentatii gresite.  Mancarea pe care o consumi nu iti ofera numai energie, ci ofera si combustibil pentru muschii tai, te ajuta sa slabesti, ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici