Care sunt cauzele anemiei si cum o combatem pe cale naturala?
Astazi voi vorbi despre una dintre cele mai comune afectiuni, usor de identificat si cam la fel de usor de combatut aparent: anemia. Anemia este una dintre cele mai comune afectiuni ale sangelui. Exista o multime de factori care pot cauza anemia. Uneori, carenta de fier sau de anumite vitamine, precum acidul folic si vitamina B12 pot conduce la aparitia anemiei. Femeile prezinta un risc mai crescut de anemie.
Ce este si care sunt remediile naturiste pentru anemie?
Anemia inseamna de fapt:
ai mai putine celule rosii decat in mod normal SAU
ai mai putina hemoglobina in fiecare celule de sange rosie
Oricare ar fi cauza pentru anemie, o cantitate redusa de oxigen este transportata prin circulatia sanguina. Asta poate conduce la simptome precum oboseala, iritabilitate, ameteli sau probleme cu respiratia.
Exista 3 tipuri de anemie in functie de cauza acesteia:
anemie prin pierderea de sange
distrugerea celulele de sange sau anemia hemolitica
anemia prin deficienta productiei de celulele rosii
Cauzele anemiei
Unele dintre cauzele principale ale anemiei la femei sunt:
carenta de fier
carenta de vitamina B12
carenta de acid folic
perioada lactatiei
pierderi semnificative de sange
infestarea cu viermi intestinali sau in stomac
fumatul
imbatranierea
indice de masa corporala prea ridicat
afectiuni ereditare
anumite medicamente
afectiuni precum artrita, HIV/SIDA, boala Crohn
Simptome ale anemiei
Cele mai comune simptome ale anemiei:
letargie
oboseala
stare generala proasta
pierderea respiratiei
palpitatii
sensibilitate la frig
Alte simptome mai rare pentru anemie:
picioare sau brate umflate
arsuri gastrice cronicizate
transpiratie excesiva
varsaturi
scaun cu sangerari
Alimentatia joaca un rol esential in tratarea anemiei, dar si pentru prevenirea acesteia. Produsele procesate (stii tu, alea pe care le hulim atata: dulciuri, patiserie, paine alba, faina si zahar albe, inghetata, mezeluri) ne scot fierul din organism. De asemenea, alcoolul poate conduce la eliminarea fierului din organism.
Dietele vegetariene si vegane ii fac pe sustinatori mai vulnerabili deficientei de fier. Acidul tanic, prezent in cafea si in ceaiul negru, ca si in produsele lactate, inhiba absorbirea fierului, in vreme ce vitamina C favorizeaza acest proces.
Dieta este extrem de importanta pentru tratarea anemiei, deoarece unele mancaruri precum painea alba, orezul, zaharul si deserturile lasa organismul fara necesarul de fier. Acestea ar trebui excluse din dieta zilnica.
In mod ideal, va trebui sa iti obtii necesarul zilnic de fier din alimente, nu din suplimente. Sunt recomandate urmatoarele alimente: spanac, fasole, mazare, linte, dovleac, caise, sfecla rosie, morcovi, struguri, cirese, curmale, salata verde, alune, migdale, seminte de susan, miere, ghimbir, pastarnac, hrean, usturoi, ceapa, nucsoara, soia. Ficatul sau extractul din ficat contin substantele necesare pentru refacerea hemoglobinei. Remedii si tratamente naturale pentru anemie
Baie cu apa rece
Baile cu apa rece sunt recomandate pentru tratarea anemiei. Persoanele care au aceasta problema trebuie sa faca bai cu apa rece de doua ori pe zi, insa apa trebuie racita treptat, pentru a preveni alte afectiuni.
Baie fierbinte cu sare
O baie fierbinte timp de 5-10 minute, o data pe saptamana, si ocazional o baie in aburi sunt extrem de folositoare. Totodata, sunt recomandate baile la lumina razelor solare deoarece stimuleaza producerea globulelor rosii.
Exercitii de respiratie si exercitii fizice usoare
Alti factori importanti care ajuta la vindecarea anemiei sunt exercitiile pentru respiratie si exercitiile fizice usoare, de preferat a fi practicate in aer liber.
Remedii naturiste impotriva anemiei
tinctura cu radacini de angelica din care se iau cate 10 picaturi cu 30 minute inainte de masa de pranz
tinctura din amestec cu parti egale, cu frunze de urzica, pelin, tuia si curpen de padure, herba de coada-calului si flori de sofran; se iau 50 g amestec in 500 ml alcool 400, se macereaza 4 zile, se strecoara si se beau cate 30-40 picaturi, de 3-4 ori pe zi, cu 20-30 minute inainte de mesele principale, intr-o cura de o luna pe trimestru
bautura dintr-un kilogram suc de catina alba intr-un kilogram de miere de albine poliflora, la care se adauga 40 ml tinctura de propolis si 100 mg grauncioare de polen
vin tonic din 6 linguri flori de salcam sau de roinita la 1 litru vin rosu fierbinte care se macereaza 1-2 zile, se strecoara si se bea cate un paharel (50 ml) inainte de cele 3 mese principale
vin tonic din 300 g urzica vie puse intr-o sticla cu 500 ml vin rosu; dupa o macerare de 24 ore, se strecoara si se bea cate un paharel dimineata, pe nemancate si seara inainte de culcare
tinctura dintr-un amestec cu frunze de urzica vie (30 g), frunze de coacaz negru (20 g), herba de cimbru de cultura (20 g), herba de rostopasca si turita mare (cate 10 g) si flori de galbenele (10 g). Se iau 50 g amestec care se macereaza 3 zile in 250 ml alcool 400, se strecoara si se iau cate 3 lingurite pe zi in ceai antianemic de roinita sau urzici, indulcit cu miere de albine
bautura din parti egale de suc de sfecla si suc de mere, la care poti adauga optional si miere. Consuma-l de doua ori pe zi.
Vitamine si minerale pentru combaterea anemiei
Necesarul de vitamine impotriva anemiei il poti obtine din diverse alimente:
surse de fier: ficat, carne de pasare, oua, scoici, smochine, fructe de mare, melasa, sfecla, orez brun, cereale integrale, stafide, struguri, cartofi dulci, migdale si leguminoase
vitamina B1: peste (pastrav), porc, seminte de floarea soarelui, nuci (macadamia), mazare, dovleac, sparanghel, fasole, cartofi, drojdie de bere
vitamina B2 (riboflavina): branza, migdale, carne de vita si miel, peste gras (macrou), oua, porc, cuiperci, seminte de susan, fructe de mare (caracatita), spanac
vitamina B5: ciuperci, peste gras (pastrav), avocado, oua, carne slaba de porc, carne de vita si vitel, seminte de floarea soarelui, cartofi dulci
vitamina B6: seminte de floarea soarelui, fistic, peste (ton), carne de pasare, carne slaba de porc, fructe uscate (prune), carne slaba de vita, banane, avocado, spanac
vitamina D (http://www.fitbody.ro/de-ce-este-importanta-vitamina-d-pentru-sanatate.html): ulei de ficat de cod, ciuperci, peste gras, tofu, oua, fulgi de ovaz
vitamina E: fulgi de ovaz, ceapa, usturoi, morcov, varza, spanac, soia si tomate
vitamina H: carne de vita si carne de vitel, carne de pui, fasole si mazare, ciuperci, conopida, spanac, morcovi
vitamina K: busuioc uscat, legume cu frunze verzi, ceapa verde, varza de Bruxelles, chilli si condimente iuti, sparanghel, castraveti murati, ulei de masline, fructe uscate (prune)
Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.
Fructul mango este usor desconsiderat pe plaiurile romanesti, poate si din cauza pretului ceva mai piperat sau poate pentru ca inca este considerat prea exotic si lumea inca nu se intereseaza despre beneficiile sale. Ei ... »mai mult...
Pe langa faptul ca sunt absolut delicioase, bananele sunt si o sursa bogata de vitamine si nutrienti benefici organismului, avand numeroase beneficii, cum ar fi combaterea retentiei de apa, scaderea tensiunii arteriale ... »mai mult...
In ultima perioada am devenit destul de obsedata de vitamine si de cum ar trebui sa mananc pentru a le obtine sau de cum as putea sa le suplimentez. Asta mai ales pentru o persoana care face sport si cu siguranta ... »mai mult...
Fii sociabila!
Vrei sa iti trimitem ultimele noutati? Introdu mai jos adresa ta de e-mail