Esti in pagina: FitBody.ro
> Nutritie > Plan alimentar > Care sunt E-urile cele mai periculoase pentru sanatate si care sunt cele mai folosite in Romania?
Care sunt E-urile cele mai periculoase pentru sanatate si care sunt cele mai folosite in Romania?
Traim deja niste timpuri in care pe orice produs ai pune mana, risti sa te trezesti cu o imbinare de aditivi, coloranti, indulcitori, arome sau tot ce se poate mai artificial si numai cu un aliment de calitate nu. Se pare ca studiile arata ca romanii sunt atenti la ceea ce scrie pe eticheta, dar oare cati dintre ei si renunta la un produs care are o lista interminabila de ingrediente de neinteles? Recunosc ca nici eu nu stiu ce inseamna toate nebuniile de pe eticheta unor produse si oricum nu prea ma avant eu vreodata sa cumpar alimente care au o descriere uriasa. Regula simplista pe care o poti urmari este aceasta: daca are mai mult de 5 ingrediente, pune-l inapoi pe raft.
Ok, romanul se uita pe eticheta dupa ce a auzit la televizor ca E-urile sunt rele, iar unele sunt bune, dar tu stii ce se afla in spatele unui anumit "E"?
Primul lucru pe care il poti face este sa alegi, la fel ca si mine, produsele despre care stim ca legislatia nu permite sa contina adaosuri: iaurtul simplu, untul (citeste despre beneficiile untului), laptele (citeste despre cat de sanatoase sunt lactatele).
Iaurtul cu fructe sau iaurturile cu diverse arome contin diversi aditivi alimentari, precum coloranti, conservanti, corectori de aciditate, antioxidanti, stabilizatori de ingrosare, emulgatori - da, multi termeni, putina intelegere, cred eu.
Ce sunt E-urile? Ce sunt aditivii alimentari?
Aditivii alimentari (E-uri) sunt substante naturale sau chimice care sunt folosite ca ingrediente ale unui aliment, fara a fi consumate ca alimente in sine. Aditivii alimentari nu au valoare nutritiva si se adauga cu un scop in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, ambalarii sau depozitarii unui aliment. Aditivii alimentari sunt de mai multe feluri: colorantii, conservantii, antioxidantii, corectorii de aciditate, emulgatorii, stabilizatorii, agentii de ingrosare, agentii de afanare, indulcitorii, agentii antiaglomeranti, potentatori de aroma si altii.
Iaurturile naturale contin culturi de bacterii lactice vii, cele care ne si sustin flora intestinala, iar acestea nu contin aditivi. Poate ca te surprinde de multe ori termenul de valabilitate al unui iaurt, insa acesta chiar poate rezista pana la o luna in frigider daca ambalarea si procesarea au fost facute in conditiile de igiena adecvate.
Ce E-uri sunt folosite in iaurturile cu fructe si in alte alimente?
Desi sunt extrem de huliti de majoritatea persoanelor care nu detin suficiente informatii, aditivii si conservantii alimentari sunt adaugati cu un scop tehnologic si intr-o cantitate strict necesara indeplinirii acelui scop. Legislatia nu permite folosirea acestora decat in anumite cantitati, iar unii sunt chiar necesari. Spre exemplu, nitritii reduc posibilitatea de dezvoltare a unor bacterii daunatoare din mezeluri si conserve (bine, nu e ca si cand ar trebui sa consumam mezeluri sau conserve din principiu!... contin o multime de alte elemente periculoase sanatatii).
In luna august a anului 2013, Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS) a realizat un studiu privind E-urile de pe eticheta celor mai cunoscute si cumparate iaurturi cu fructe de pe piata romaneasca. Studiul ANPCPPS a aratat ca exista iaurturi cu fructe care au cinci E-uri, iaurturi cu patru E-uri, iaurturi cu trei E-uri, cu doua E-uri si cu un singur aditiv.
Printre aditivii gasiti in alimente se numara si E-uri care sunt considerate inofensive precum:
pectina (E440) si acidul citric (E330). Pectina se foloseste ca agent de ingrosare si stabilizator, gasindu-se in mod natural in membranele celulelor din fructe si legume. Pectina se foloseste la prepararea marmeladei si a gemurilor si ca structura face parte din categoria fibrelor alimentare.
Citratul de calciu (E331) este folosit ca acidifiant, dar si in scopul imbogatirii alimentelor cu calciu. Cu atat mai de incredere este acest E cu cat citratul de calciu poate fi preparat si de catre noi insine, in casa, din coji de oua fierte, uscate si pisate, peste care picuram suc de lamaie.
Acidul citric (E330), mai este cunoscut si ca sarea de lamaie si este un acid organic ce se gaseste preponderent in citrice. Organismul nostru are nevoie de acid citric, pentru ca acesta este implicat in ciclul generarii de energie la nivel celular.
Esterii acidului lactic cu mono si digliceridele acizilor grasi (E472b) se folosesc de peste 50 de ani, ca emulgatori, la fabricarea margarinei sau la tratarea fainii. Este considerat sigur. Pe site-ul CEFF (www.ceff.info/lista-aditivilor.html) este considerat E-friendly pentru consumatori, adica un E de care nu trebuie sa ne facem griji. Eu mi-as face insa griji in legatura cu calitatea grasimilor din margarina, care cu siguranta lasa de dorit, desi pana si anumiti sportivi de renume considera ca merita sa isi strice reputatia promovand-o. Da, margarina nu este sanatoasa!
Guma de acacia (E414) face parte din categoria E-urilor inofensive, avand functia de agent de ingrosare, stabilizator si emulgator. Are structura unei fibre alimentare.
Azotul (E941) este un gaz de protectie utilizat in industria alimentara pentru ambalarea ermetica a produselor si este considerat inofensiv pentru sanatatea umana, conform standardelor europene, si permite mentinerea prospetimii alimentelor mai mult timp.
Colorantii se extrag din produse naturale (sfecla rosie, coaja de struguri, morcovi, ardei rosii), dar pot fi si sintetici, desi acestia sunt rar utilizati in alimente de uz curent. Colorantul care se regaseste cel mai des in iaurturi este extractul obtinut din sfecla rosie sau ardei. Si aceste informatii se regasesc pe eticheta. Unii coloranti (betacarotenul, riboflavina) sunt sunt sau precursori de vitamine.
Lista cu E-urile inofensive:
Exista 113 aditivi considerati inofensivi la ora actuala:
In cazul bolnavilor de cancer sunt permisi numai 24 de aditivi, cu mentiunea ca acestia sa provina din extracte naturale, nu produsi de sinteza industriala precum urmatorii:
E100 - turmeric (poate il cunosti sub denumirea de "sofran indian") cu proprietati anticancerigene
E140 - clorofila si clorofilina - pigmentul verde din frunze
E160(a) - caroten, substanta ce se gaseste, de exemplu, în morcovi, cu efect antioxidant, permitand - printre altele -, micsorarea efectului cancerigen al unor toxine alimentare
E160(d) - licopen, gasit în tomate si în grapefruitul cu miezul rosu, considerat ca micsoreaza riscul de cancer
E161(b) si E161(g) - xantofile de origine vegetala si animala
E162 - pigmentul rosu din sfecla
E170 - carbonat de calciu
E181 - acid tanic, gasit de obicei în ceai si în coaja de nuca
E260 - acid acetic, otetul
E300 - acidul ascorbic sau vitamina C, cu puternic efect antioxidant. Poate fi consumat si daca este produs de sinteza - adica vitamina C comprimate, asa cum se gaseste in farmacii
E306 pana la E309 - tocoferoli sau vitamina E, cu puternic efect antioxidant. Vitamina E poate fi consumata si daca este produs de sinteza - adica vitamina E capsule, asa cum se gaseste in farmacii.
E410 (mai este numit si "bobul lacustei"), extract vegetal exotic ce se gaseste chiar in unele produse alimentare preambalate si care produce scaderea colesterolului.
E504 - carbonat de magneziu. Poate fi consumat si daca este produs de sinteza - adica pulberea gasita in farmacii, cu rol laxativ
E509 - clorura de calciu. Poate fi consumat si daca este produs de sinteza - asa cum se gaseste in farmacii
E511 - clorura de magneziu. Poate fi consumat si daca este produs de sinteza- asa cum se gaseste in farmacii
E516 - sulfat de calciu. Poate fi consumat si daca este produs de sinteza- asa cum se gaseste in farmacii
E516 - sulfat de magneziu. Poate fi consumat si daca este produs de sinteza - adica pulberea gasita in farmacii, cu rol laxativ
E542 - fosfati extrasi din oase
E552 - silicat de calciu. Poate fi consumat si daca este produs de sinteza - adica pulberea gasita in farmacii, cu rol antiacid (impotriva arsurilor la stomac)
E636 - maltol, gasit, de exemplu, in maltul prajit
Lista cu cele mai periculoase E-uri folosite in Romania
Ordinea in care le-am aranjat este aleatorie, gradul de risc al folosirii unor E-uri este inca in dezbatere si in functie de sursa vei putea gasi intr-un tabel un E mai periculos decat altul si in alt tabel ceva diferit. De asemenea, acestea nu sunt toate E-urile nocive folosite in produsele comercializate in Romania.
E102 (tartrazina) - colorant interzis in cateva tari din UE, permis insa in Romania - poate produce afectiuni de ficat, tumori etc. E102 se gaseste in bauturile racoritoare cu aroma de portocale, acadele, bomboane etc.
E123 (Amarant) - colorant rosu interzis in Austria, Norvegia si SUA, folosit cu restrictie in Italia si Franta - poate produce astm, moarte fetala, cancer etc. E123 se poate gasi in vinurile rosii contrafacute, lichior, icre.
E110 (Galben FCF) - colorant - poate produce blocarea enzimelor digestive, tumori renale, astm, disfunctii ale perceptiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare. E110 se gaseste in bauturile racoritoare de culoare galbena, inghetata si in multe dulciuri ce au culoare galben-portocalie.
E122 (azorubina) - colorant rosu interzis in SUA, Japonia, Suedia, Austria si Norvegia, permis in Romania - poate produce reactii adverse la persoanele care sufera de astm. E122 se obtine din gudron si se gaseste in jeleuri, dulciuri, peltea.
E124 (rosu ponceau 4R - rosu de cosenila) - colorant interzis in SUA si alte state in alimente pentru copiii sub 3 ani - considerat cancerigen, alaturi de alti aditivi poate produce hiperactivitate la copii, creste cantitatea de aluminiu din organism. E124 se gaseste in mezeluri, dulciuri, supe etc.
E131 (albastru patent) - interzis in SUA, Norvegia si Australia - poate produce ameteli, tensiune arteriala scazuta si reactii alergice, probleme de respiratie in cazul persoanelor ce sufera de astm, iar in cazul copiilor poate produce ADHD. E131 se regaseste cu precadere in dulciuri.
E142 (verde S) - colorant verde interzis in Canada, SUA, Japonia, Suedia, Finlanda si Norvegia - poate produce reactii alergice si nu este recomandat in alimentatia copiilor, produce urticarie, insomnii, hiperactivitate si astm. Dulciurile contin in general E142 (jeleuri, inghetata, prajituri, bomboane etc.).
E420 (sorbitol) - indulcitor interzis sugarilor si copiilor - poate produce probleme digestive: dureri de stomac, balonare, flatulenta. Sorbitolul se gaseste in bauturile racoritaore hipocaloric, guma de mestecat si dulciuri.
E915 (aspartam) - indulcitor - poate da stari de oboseala, ameteli, dureri de cap etc. Aspartamul se gaseste in unele bauturi racoritoare si dulciuri
E952 (ciclamat) - indulcitor interzis in SUA si Marea Britanie deoarece poate fi cancerigen, permis in Romania. Se gaseste in bauturi racoritoare hipocalorice, biscuiti, gemuri si produse de cofetarie.
E954 (zaharina) - indulcitor sintetic interzis in Canada - considerat posibil cancerigen, iar in SUA a trecut de pe o lista pe alta fiind considerat ba inofensiv, ba daunator, momentan este permis si considerat sigur. Zaharina se foloseste pentru produsele cu un aport caloric scazut si in produsele dedicate diabeticilor. Se gaseste in bauturi racoritoare, bomboane, acadele, gemuri, prajituri, medicamente si pasta de dinti.
E621 (Glutamat de sodiu) - conservant si potentiator de aroma - poate provoca migrene si este posibil cancerigen. Glutamatul de sodiu se poate gasi in lactate, mezeluri, conserve, supe instant, conserve etc.
E210 (acid benzoic) - conservant pentru inhibarea drojdiilor si mucegaiului - poate produce cancer, afectiuni ale ficatului si rinichilor, astm. Se gaseste in mezeluri, branzeturi, dulciuri, alcool etc.
E211 (benzoat de sodiu) - conservant cancerigen - scade coeficientul de inteligenta la copii, agraveaza starea pacientilor ce sufera de urticarie cronica etc. E211 se gaseste in alimente acide precum muraturile, bauturile racoritoare carbogazoase si alte produse care contin acid citric.
E213 (benzoat de calciu) - conservant cancerigen - poate agrava astmul, poate produce migrene. E213 se gaseste in preparate din carne si conserve.
E250 (nitrit de sodiu) - Conservant si stabilizator al culorii carnii prelucrate - nitritii in combinatie cu proteinele pot forma substante ce pot produce cancer. Este foarte eficient in inhibarea bacteriilor ce produc toxina botulinica. Pentru a opri producerea de substante potential cancerigene, pe langa nitriti se adauga si acid ascorbic.
E251 (nitrat de sodiu) - conservant si un stabilizator al culorii carnii prelucrate si inhiba dezvoltarea bacteriilor ce produc toxina botulinica - ca si nitriti formeaza substante potential cancerigene si poate produce hipertensiune, afectiuni ale tiroidei, alergii, afectiuni ale ficatului si ale sistemului digestiv.
E150 (caramel) - colorant alimentar de la brun la negru ce se obtine prin incalzirea zaharurilor in prezenta altor substante chimice - cancerigen, interzis copiilor, distruge complexul de vitamine B, ataca ADN-ul si produce afectiuni ale rinichilor. Caramelul se gaseste in whisky, coniac, lichior, bere bruna, bauturi racoritoare, dar si in dulciuri, paine neagra, otet balsamic, muraturi etc.
E385 (EDTA) - antioxidant interzis copiilor sub 2 ani - poate produce dezechilibre minerale, afectiuni ale rinichilor, inhiba coagularea sangelui si enzimele. EDTA se poate gasi in maioneza, sosuri, sucuri, produse cu fructe de mare si peste.
Cum sa te feresti de consumul de E-uri?
consuma cat mai putine dulciuri puternic colorate
consuma cat mai putine bauturi ce contin arome, indulcitori, coloranti
nu consuma mezeluri decat foarte rar
evita sa cumperi alimente cu liste prea lungi de ingrediente si mai ales cu multe E-uri
citeste eticheta produselor de panificatie si evita-le pe cele care contin E-uri
consuma foarte rar produse de la fast food
consuma fructe si legume proaspete, nu compoturi, conserve, dulceturi sau muraturi (numai cele facute in casa)
Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.
Desi romanii nu au o alimentatie exemplara, de fiecare data cand auzim de conceptul de E-uri ne inspaimantam si parca ni se trezeste un fel de constiinta alimentara pe care din pacate o pierdem imediat ce am ajuns la ... »mai mult...
Am tot vazut pe diverse site-uri ca otetul din cidru de mere este un miracol pentru sanatate, parca ar reusi sa trateze sau cel putin sa amelioreze cam orice afectiune sau neplacere de care suferim, de la tratarea ... »mai mult...
MGS (monoglutamatul de sodiu) este substanta chimica despre care tot auzim in ultima perioada, in special cand vorbim despre produsele procesate carora cu greu le rezistam. Uneori poftele noastre nu tin de taria ... »mai mult...
Fii sociabila!
Vrei sa iti trimitem ultimele noutati? Introdu mai jos adresa ta de e-mail