Cat de sanatos este iaurtul?Ai observat probabil ca selectia de iaurturi de pe piata este foarte variata. Desi branza de vaci si smantana sunt niste lactate mai comune, au devenit parca deja invechite, iar iaurtul (in special cel grecesc) a inceput sa le ia locul in alimentatia de baza a romanilor. Acest lucru este justificat intr-adevar de multiplele beneficii ale iaurtului. In primul rand, iaurtul iti ofera o portie bunicica de proteine animale (cam 9 g de proteine la 180g), pe langa nutrienti precum calciu, vitamina B2, vitamina B12, potasiu sau magneziu. De ce este iaurtul atat de sanatos?Dar sa exploram impreuna o serie dintre beneficiile pe care iaurtul le ofera organismului. 1. Iaurtul previne osteoporozaOdata cu inaintarea trecerea anilor, avem nevoie de un aport suplimentar de calciu si vitamina D, elemente cu rol esential in densitatea osoasa, altminteri se creeaza terenul propice aparitiei osteoporozei. Pentru persoanele in varsta, dar si pentru tineri, vitamina D este esentiala in fixarea calciului in oase si pentru asta putem opta pentru iaurturi cu adaos suplimentar de vitamina D. Consumul regulat de iaurturi probiotice, combinat cu o expunere corespunzatoare la soare – cam 15 minute zilnic, inainte de pranz - previne, in timp, osteoporoza. 2. Iaurtul reduce hipertensiunea arterialaStudiile stiintifice spaniole au descoperit o legatura stransa intre consumul de iaurt si hipertensiunea arteriala, nivelul ridicat al acesteia fiind coborat pana la limita normala dupa un consum prelungit de doua-trei iaurturi degresate pe zi. 3. Iaurtul sustine digestiaIaurtul poate oferi ajutor in privinta anumitor afectiuni gastrointestinale precum:
4. Intareste sistemul imunitarIaurturile probiotice produc un nivel mai mare de interferon. Culturile de bacterii din iaurt stimuleaza globulele albe din sange impotriva infectiilor. 5. Previne aparitia infectiilor vaginaleFiind o sursa bogata de calciu, fosfor si vitamina D, iaurtul probiotic este un adversar redutabil al infectiilor, atat celor intestinale, cat si celor vaginale, cea mai intalnita fiind afectiunea cu care se lupta majoritatea femeilor, candidoza produsa de ciuperca Candida Albicans. 6. Iaurtul ofera satietate si are continut redus de caloriiCu o portie de cereale integrale, nuci sau fructe confiate alaturi, iaurtul poate constitui o gustare grozava, iar daca ne dorim sa scapam de cateva kilograme in plus, putem inlocui masa de seara cu un bol mare de iaurt probiotic si cereale cu sau fara fructe confiate alaturate, in loc de zahar sau miere. 7. Sursa excelenta de proteineIartul grecesc contine intre 14-18 g de proteine la 200 g, echivalentul a 20% din necesarul zilnic pentru majoritatea persoanelor. De fapt, aceeasi cantitate de iaurt contine cu 20% mai multe proteine decat laptele (10 g, fata de 8 g). Pe langa faptul ca este o sursa bogata de proteine, in procesul de fermentatie acestea devin mai usor de digerat. Din aceasta cauza, proteinele din iaurt sunt deseori numite “predigerate”. Sursa foto: draxe.com
Cine este
Stefania Bia? Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness. InterviuAlte articole interesante pe aceeasi tema:Cum sa combin alimentele ca sa slabesc?
Despre combinatiile alimentare gresite si ideale am tot citit, pana si eu am scris despre combinatiile alimentare ayurvedice. Sunt de acord ca ar putea exista niste reguli generale insa cel mai bine este sa iti ...
Nu lasa ca munca eficienta de la sala sa se risipeasca din cauza unei alimentatii gresite. Mancarea pe care o consumi nu iti ofera numai energie, ci ofera si combustibil pentru muschii tai, te ajuta sa slabesti, ...
Despre prebiotice si probiotice am scris si in trecut si deja beneficiile lor pentru sanatate sunt incontestabile. Iaurtul este unul dintre alimentele cele mai sanatoase, cu un continut serios de probiotice. Consumul ... | |
|