Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Ce probleme de sanatate poate determina canicula?


caniculaCate dintre noi nu se bucura la gandul ca vine vara? Cate dintre noi nu se topesc de caldura cand in sfarsit a venit alaturi de canicula?! Eu recunosc ca ma numar printre cele carora le place sezonul cald pentru ca poate face miscare in aer liber, altfel nu agreez in mod deosebit temperaturile ridicate. Problema este ca pe langa disconfort, canicula ne poate cauza si cateva probleme serioase de sanatate.

Ce riscuri si afectiuni de sanatate aduce canicula?

Corpul nostru poate fi afectat chiar pe termen lung de expunerile repetate si indelungate la caldura foarte mare si umiditate crescuta. Poate ca vei observa chiar cum starea emotionala are de suferit, pe langa "doleantele" evidente ale corpului.

Nu e ceva nemaiintalnit sa devii mai irascibila, sa te concentrezi mai greu si sa iti scada capacitatea de lucru. Cand pur si simplu mori de cald, corpul tau se va ocupa mai degraba de reducerea temperaturii corporale prin transpiratie si un puls mai crescut decat sa se ocupe cu functionarea optima a creierului.

  • Deci ce ne afecteaza mai rau? Caldura foarte mare sau umiditatea?

Umiditatea joaca un rol extrem de important. In momentul in care sunt temperaturi foarte ridicate si mai este pe deasupra si o umiditate crescuta vei transpira insa pielea nu ti se va usca. Din acest motiv nu numai caldura ne face rau, ci combinatia dintre caldura si umiditate.

Daca mai simtim calduri extreme si pe timpul noptii, atunci clar organismul nostru este suprasolicitat si risca sa clacheze.

Cum ne afecteaza organismul temperaturile extreme si care sunt reactiile acestuia?

Odata ce temperatura corporala creste rapid, sistemul nervos central si sistemul circulator sunt afectate.

Riscul cel mai mare este de a face infarct din cauza caldurii. Insa in prima faza, organismul iti va da niste semnale ca nu o duce prea bine. Iritatiile solare si crampele musculare sunt niste simptome de inceput ale unei persoane care sufera de caldura.

1. Deshidratarea

Probabil ca una dintre consecintele evidente ale caniculei pe care le resimtim este deshidratarea. Ea nu vine neinsotita, ci alaturi de o stare de oboseala profunda si crampe musculare. De asemenea, vei putea resimti si senzatie de lesin, palpitatii sau ameteli.

Stii si tu regulile: bea apa constant, nu lasa sa ti se faca sete.

Este foarte important sa consumi minim doi litri de apa pe zi pentru a evita deshidratarea. Alege activitati care nu necesita mult efort fizic, nu consuma alcool si poarta haine lejere, deschise la culoare pentru a nu atrage razele ultraviolete.

Stiu ca te intereseaza sa citesti despre cat de sanatos este sa bei apa pe stomacul gol, dar si mai important in acest context este sa mentionez ca pentru a te racori mai rapid ar trebui sa consumi bauturi calde. Citeste si despre beneficiile apei calde cu lamaie, numai buna pentru o vreme caniculara.

Si nu uita ca deshidratarea conduce si la retentie de apa.

2. Aparitia bubitelor si cosurilor

Cosurile apar vara in momentul in care pielea nu este exfoliata constant iar transpiratia astupa porii. De asemenea, punctele negre se formeaza atunci cand foliculul firului de par este blocat de sebum, care apoi se oxideaza cand intra in contact cu aerul.

Cel mai bun mod de a evita astfel de probleme este de a avea o dieta sanatoasa, bogata in proteine, legume si omega 3 ce ajuta la prevenirea inflamatiilor si infectiilor. Este esential sa ramai hidratata pentru a mentine la un nivel normal cantitatea de sebum produsa de corp si nu uita sa folosesti un exfoliant bland.

3. Probleme de vedere

Fotokeratita reprezinta o inflamare a corneei si conjunctivei, cauzata de contactul direct al ochiului cu lumina intensa. Ea poate aparea din cauza razelor reflectate in apa, nisip sau alte suprafete si se caracterizeaza prin durere, roseata, privire incetosata, dureri de cap si fotosensibilitate.

Pentru a te proteja, cea mai buna optiune este sa folosesti ochelari de soare cu protectie UV.

4. Alergiile solare

Eruptiile cutanate in forma de pete rosii, basici sau umflaturi ce apar in urma expunerii la soare sunt cunoscute sub numele de urticarie sau dermatita solara. Ele sunt adesea insotite de mancarime si, spre deosebire de arsurile solare, apar la numai cateva minute de la intrarea in contact cu razele UV. De cele mai multe ori, simptomele incep sa se amelioreze imediat dupa intreruperea expunerii la lumina, insa pot persista pana la cateva zile.

Alergia la soare se trateaza cu medicamente antialergice, insa in cazurile usoare aceasta poate disparea de la sine. Este important sa consulti un medic daca simptomele persista. Pentru a te feri de aceasta afectiune, aplica regulat creme si lotiuni de protectie solara cu filtru de protectie 50+, limiteaza timpul de expunere la soare si acopera zonele sensibile ale corpului.

5. Arsurile solare

Arsurile solare sunt pete rosii, dureroase ce apar pe piele dupa o expunere indelungata la soare. Ele pot fi insotite de simptome asemanatoare unei raceli, printre care febra, slabiciunea, durerea de cap si senzatia de rau. La cateva zile dupa aparitia arsurilor, pielea afectata va incepe sa se decojeasca, proces insotit de mancarimi deranjante.

Pentru a preveni arsurile solare, nu petrece mult timp afara intre orele 10 si 16, perioada in care razele sunt cele mai puternice. Poarta bluze cu maneci lungi si palarii cu borul lat si aplica o crema de protectie solara cu 30 de minute inainte de a-ti parasi locuinta. Reaplica la minim doua ore.

6. Insolatie

Odata ce temperatura corpului trece de 37 de grade vei experimenta epuizarea de caldura, care se poate transforma in insolatie. Aceasta stare este o urgenta medicala ce trebuie imediat tratata si este caracterizata prin ameteli, greata, convulsii, dureri de cap si chiar pierderea cunostintei. Persoana afectata de insolatie trebuie imediat mutata intr-un loc racoros si asezata astfel incat sa fie expusa la aer cat mai multa suprafata corporala.

7. Cancerul de piele

Pe langa faptul ca expunerea indelungata la soare imbatraneste pielea si incurajeaza pierderea elasticitatii si densitatii, aceasta reprezinta principala cauza a aparitiei melanomului sau cancerul de piele. Expunerea neprotejata la raze UV determina schimbari intracelulare, AND-ul modificat al celulelor conducand la cancer cutanat.

Combate efectele caniculei

Stiu ca e greu, stiu ca multa lume nu o face, insa daca esti o persoana responsabila, incearca sa eviti expunerea la soare intre orele 10 si 16, iar accesoriile precum palaria, vestimentatia vaporoasa si deschisa la culoare si ochelarii de soare sa fie la ordinea zilei.

Nu uita sa folosesti si o crema solara cu factor de protectie ridicat si reaplica produsul la fiecare doua ore.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Este sanatos sa bei apa calda cu lamaie si miere de dimineata sau pe parcursul zilei?

Citesc si eu din ce in ce mai des despre beneficiile consumului de apa pe stomacul gol dimineata si dupa ce am si scris despre cat de miraculos se pare ca este acest obicei de dimineata, ba chiar un remediu pentru ...
 » mai mult...

Sa desfiintam miturile legate de hidratarea pielii

Frumusetea pielii este o preocupare constanta pentru noi toate. Desi unele dintre noi au fost inzestrare cu un ten perfect de la natura, pe cand altele sunt cobai vesnici pentru diverse produse, trebuie sa recunoastem ...
 » mai mult...

Cum sa te trezesti fericita si plina de energie?

Eu recunosc ca de cele mai multe ori cand ma trezesc obosita intreaga zi parca ma mobilizez destul de greu si nu imi gasesc motivatia necesara pentru a face mai nimic, cel putin nu cu placere. Pot spune ca felul in care ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici