Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

De ce nu slabesc? Probleme legate de leptina


leptinaSlabirea este un subiect pe care imi place sa il dezbat, numai ca uneori ma las cuprinsa de temele legate de metode, tehnici, strategii de antrenamente care ne pot conduce catre acest scop final. Nu as vrea totusi sa pierd din vedere si multitudinea de alti factori ce joaca un rol esential in slabire. Printre acestia, demni de mentionat sunt si hormonii.

Hormonii sunt ca un fel de sofware al organismului, directioneaza procesele sale, modeleaza reactiile noastre la mancare si ghideaza metabolismul si echilibrul energetic.

De ce nu pot slabi? Ce este leptina?

Astazi iti voi prezenta un hormon crucial, un hormon la care trebuie sa te gandesti in momentul in care ti-ai propus sa slabesti. Acesta este leptina.
Pentru inceput, raspunde-ti la aceste intrebari:

  • Ti-e greu sa te tii de dieta?
  • Ai pofte de tot felul?
  • Ai cateva kilograme in plus?
  • Ai vrea sa iei mici gustari, in special noaptea?

Daca ai cam raspuns cu “da”, atunci iti dau o veste proasta: este posibil sa ai probleme cu leptina. Leptina este un hormon esential al organismului care controleaza senzatia de foame si senzatia de satietate.

Leptina este secretata de tesustul adipos (de grasime, mai exact), prin urmare cu cat o persoana are mai multe kilograme in plus, cu atat si nivelurile de leptina sunt mai crescute.

Leptina este de fapt un hormon cu un mare grad de “atentie” sa zicem. Ea este portarul metabolizarii grasimii, monitorizeaza cata energie este folosita de organism. Analizeaza si echilibreaza aceasta energie din organism si, prin trei cai, regleaza senzatia de foame:

  • prin combaterea efectelor neuropeptidei Y, un stimulator al mancatului secretat in hipotalamus si anumite celule ale stomacului
  • prin combaterea efectelor anadamidei, un alt stimulator al senzatiei de foame
  • prin imbunatatirea productiei de α-MSH, un element ce inhiba pofta de mancare

Leptina poate fi pusa in directa legatura si cu nivelurile de insulina. Traim intr-o perioada in care foarte multe persoane prezinta rezistenta la leptina, iar in consecinta apar o multime de alte probleme de sanatate. Nivelurile ridicate de leptina sunt puse in legatura cu nivelurile ridicate de tensiune, obezitate, boli cardio-vasculare si infarcte si, in aceeasi masura, cu problemele legate de glicemie.

Nivelurile ridicate de leptina, insotite de rezistenta la leptina pot conduce la scaderea fertilitatii, la imbatranirea prematura si cu siguranta contribuie la obezitate. Daca te straduiesti sa slabesti sau sa iti rezolvi o problema de sanatate, sansele sa ai rezistenta la leptina sunt foarte mari. Daca nu te poti tine de schimbarile impuse de un stil de viata sanatos, atunci este posibil sa ai probleme cu acest hormon, leptina.

Mai pe scurt, daca vrei sa iti imbunatatesti starea de sanatate sau sa slabesti fara a te mai ingrasa la loc, va trebui sa iti rezolvi mai intai problema cu leptina. Daca imi permit sa zic ca am o veste buna, invaluita parca in ceva negativ, aceea este: daca in trecut ai avut parte de esecuri cand ai vrut sa tii diete sau sa iti schimbi modul de viata intr-unul sanatos, atunci asta probabil s-a intamplat din cauza incapacitatii tale de a-ti regla nivelurile de leptina. Prin urmare, daca vei lucra la nivelul hormonal, atunci poate in sfarsit iti vei gasi solutia definitiva!

Cercul vicios al hormonilor

Leptina este hormonul satietatii produs de celulele de tesut adipos, deci ar fi logic ca persoanele cu mai multe celule de grasime sa produca mai multa leptina, ceea ce ar reprezenta un semnal pentru ca organismul sa manance mai putin, astfel ajungandu-se si la normalizarea greutatii.

Aceasta viziune simplista poate parea sa aiba sens in teorie, insa practica dovedeste ca lucrurile nu stau intotdeauna asa, cel putin in cazul celor care au probleme metabolice si endocrine (adica problemele celor mai multe persoane supraponderale).

Studiile arata ca problema nu este de fapt productia de leptina, ci rezistenta la leptina pe care persoanele supraponderale care vor sa scada in greutate o au in general. Rezistenta la leptina inseamna de fapt ca organismul nu ii permite leptinei sau produca efectele pe care le-ar avea in mod normal in stimularea slabirii. Aceasta rezistenta la leptina este resimtita in organism ca o senzatie acuta de foame, iar acest lucru va activa mai multe mecanisme care incurajeaza depunerea de grasime, decat arderea depozitelor excesive. Rezistenta la leptina stimuleaza si formarea hormonului T3 invers, cel care blocheaza efectele hormonului tirodidei asupra metabolismului.

Cu alte cuvinte, persoana cu probleme mananca in exces numai ca organismul sau crede ca se infometeaza si ii spune persoanei respective sa manance si mai mult. Este destul de usor de inteles de aici de ce te ingrasi in conditiile acestea.


Factori care contribuie la reistenta la leptina

La fel ca in cazul oricarei probleme hormonale, rezistenta la leptina este o conditie complexa care este determinata de o singura cauza, ci de o serie de factori care au un impact negativ asupra nivelului de leptina. Aici includem:

  • consumul de fructoza
  • nivel crescut de stres
  • consumul multor carbohidrati simpli
  • lipsa de somn
  • niveluri crescute de insulina
  • mancat in exces
  • sport in exces, in special daca ai deja hormonii distrusi
  • consumul de cereale si de lectine

Cum poti repara rezistenta la leptina

Am mentionat deja partea negativa legata de complexitate problemei, acum trebuie sa dau si vestea cea buna si anume ca nu este o problema ireversibila.

Pe scurt, iti voi oferi cateva metode sigure care te vor ajuta sa iti imbunatatesti raspunsul la leptina:

  1. Mananca foarte putine alimente rafinate, cu faina, zaharuri si fructoza
  2. Consuma multe proteine si grasimi sanatoase inca de la trezire, cu cat mai repede cu atat mai bine. Aceste iti vor oferi senzatia de satietate si ii vor oferi organismului posibilitatea de a-si crea hormonii necesari. Un exemplu de masa ar fi 2-3 oua alaturi de cateva legume si poate niste carne daca ti-am ramas de la cina, preparata in ulei de cocos (cel pe care il poti folosi in multiple feluri).
  3. Dormi minim 7 ore pe noapte (nu ai nicio scuza pentru asta)! Lipsa de somn conduce la secretia de cortisol, hormonul stresului... te ingrasi de la el! Despre beneficiile somnului am vorbit pe larg intr-un alt articol.
  4. Incearca sa te expui la lumina zilei pe la pranz, amiaza. Iti va aduce multe beneficii.
  5. Nu mai lua gustari dese. Mancatul pe intreg parcursul zilei, chiar si in cantitati mici, iti va tine in lucru ficatul iar acest lucru nu va mai permite hormonilor sa se odihneasca. Incearca sa lasi o pauza de 4 ore intre mese si incearca sa consumi ultima masa cu 4 ore inainte de culcare. Nu mai trebuie sa precizez ca ma refer inclusiv la bauturile cu calorii pe care oricum nu ar trebui sa le consumi. Este permis consumul de apa, ceaiuri sau cafea fara a adauga zahar sau frisca.
  6. Incearca sa mai iei o pauza de la antrenamente. Daca intr-adevar ai probleme cu rezistenta la leptina, sportul aerob iti va cauza si mai mult stres in organism.
  7. Daca faci sport, atunci alege sa faci sprinturi si ridicari de greutati. Mergi si inoata, dar nu face cardio doar de dragul de a face cardio, acesta iti va chinui corpul foarte mult. Cardio de intensitate crescuta si antrenamentul de forta, pe de alta parte, ofera hormonilor beneficiile obtinute in urma antrenamentului numai ca fara stresul provocat de antrenamentul aerobic in exces.  De asemenea, ar fi bine sa iti programezi antrenamentele seara, pentru a veni in sprijinul homonilor.
  8. Elimina toxinele din viata ta. Aici nu cred ca te surprinde acest sfat, pentru ca il primesti cu fiecare ocazie! Deci elimina alimentele procesate, deodorantele comerciale si sapunurile din comert. Sunt lucruri greu de realizat, stiu, dar merita incercate daca vrei sa ajungi la baza problemei tale de sanatate.
  9. Consuma alimente cu Omega-3 sau consuma suplimente de Omega-3 si redu consumul de Omega-6 pentru scaderea inflamatiei.




Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Stresul ingrasa? Ce efecte nocive are stresul asupra siluetei?

Incerci cumva sa slabesti si parca e ceva ce te tot tine pe loc? Te privezi de la ce-ti place, faci sport, acorzi o importanta mare ingrijirii si cu toate astea acul cantarului ramane pe loc? Daca in ultima perioada ...
 » mai mult...

Grelina - de ce mi-e foame si de ce nu slabesc?

Daca tot am scris acum mult timp despre leptina si cum influenteaza ea procesul de slabire, am zis sa analizam putin cum sta situatia si cu grelina, ca doar sunt elemente conexe. In contrast cu leptina, grelina ...
 » mai mult...

Beneficiile manganului pentru organism si ce alimente au continut ridicat din acest mineral

Citeam un articol despre beneficiile consumului de lapte de migdale si am vazut ca este bogat in mangan. Cu aceasta ocazie am decis sa mai citesc si eu cate ceva despre beneficiile acestui mineral si sa vad cam ce ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici