Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Beneficiile manganului pentru organism si ce alimente au continut ridicat din acest mineral


manganCiteam un articol despre beneficiile consumului de lapte de migdale si am vazut ca este bogat in mangan. Cu aceasta ocazie am decis sa mai citesc si eu cate ceva despre beneficiile acestui mineral si sa vad cam ce alimente il contin.

Manganul, la nivelurile adecvate, este un element vital pentru organismul uman. Manganul este folosit de catre organism pentru indeplinirea multor functii, inclusiv a metabolismului carbohidratillor, colesterolului si amino acizilor. De asemenea, organismul are nevoie de mangan pentru functionarea adecvata a enzimelor, functionarea optima a glandei tiroide, pentru absorbtia nutrientilor (sprijina corpul pentru a utiliza nutrienti cheie precum biotina, tiamina, acid ascorbic si colina), vindecarea ranilor si dezvoltarea oaselor.

Nivelurile insuficiente de mangan pot conduce la o multime de probleme de sanatate. Problemele cauzate de nivelurile scazute de mangan includ scaderea auzului, ataxie, Parkinson, dureri articulare, probleme legate de fertilitate, diabet, schizofrenie si slabirea fortei ligamentelor.

Printre beneficiile manganului putem  include intarirea oaselor, protectie antioxidanta, atenuarea efectelor sindromului premenstrual, anemiei, artritei, alopeciei si preventia atacurilor epileptice.

Din cauza multiplelor probleme cauzate de carenta de mangan, ar trebui sa ai grija sa consumi alimente care sa iti asigure necesarul zilnic de mangan. Doza zilnica recomandata de mangan este de 2 mg. Este drept insa ca deficientele de mangan sunt destul de rare, la fel ca si toxicitatea sa.

Beneficiile manganului pentru organism

Desigur ca nu se putea sa nu vorbim putin despre beneficiile pe care nivelurile adecvate de mangan din organism le au asupra sanatatii noastre.

1. Sanatatea oaselor

Manganul este esential pentru dezvoltarea normala si adecvata a structurii osoase umane. Este foarte eficient in sustinerea imbunatatirii densitatii minerale a coloanei vertebrale. Acest lucru este foarte important pentru femeile aflate la menopauza, care de cele mai multe ori sufera de carente de mangan.

Manganul poate preveni osteoporoza si ii poate incetini progresul acolo unde a aparut deja. In ceea ce priveste atenuarea sindromului de osteoporoza si osteoartrita, studii care sa ateste valoarea individuala a manganului in crearea si repararea oaselor inca nu se poate spune ca exista. Ca si in cazul altor afectiuni, majoritatea cercetarilor sunt intreprinse asupra unui numar mai mare de minerale din organism.

2. Combaterea radicalilor liberi

Manganul are proprietati antioxidante, iar acest lucru conduce la capacitatea sa de a "monitoriza" activitatea radicalilor liberi din organismul uman. Stii deja foarte bine ca acesti radicali liberi sunt extrem de nocivi pentru organismul uman intrucat deterioreaza celulele umane si cauzeaza cancer si alte afectiuni devastatoare.

3. Mentinerea glicemiei sub control

Alt aspect despre care am mai vorbit, in special in contextul in care ne dorim sa slabim sau sa ne mentinem greutatea, ca sa nu mai vorbim despre categoria cea mai interesata de mentinere a glicemiei in limitele normale: cei care sufera de diabet. Manganul este eficient in mentinerea glicemiei la cote normale, normalizand secretia si sinteza de insulina, astfel prevenind caderile bruste de glicemie.

4. Epilepsie

Nivelurile scazute de mangan pot actiona ca un determinant pentru atacurile epileptice. Suplimentele de mangan pot ajuta la controlarea aparitiei unor episoade minore sau majore de epilepsie. Mecanismul prin care aceasta se intampla inca nu este cunoscut complet, insa se stie ca manganul actioneaza ca un vasodilatator, iar anumite studii au reusit sa il puna in legatura cu anumite calitati antiepileptice.

5. Metabolism

Reglarea metabolismului organismului este una dintre functiile vitale ale manganului. Enzimele activate de mangan ajuta metabolismul colesterolului, al amino acizilor si carbohidratilor. Manganul este important si pentru metabolismul anumitor vitamine precum vitamina E si vitamina B1. Mai mult, manganul ajuta ca ficatul sa functioneaza adecvat, dar joaca si un rol esential in metabolismul glutaminei, cel mai abundent amino acid din organism, si este si o parte esentiala a polimerazei ADN-ului.

6. Inflamatii si luxatii

Manganul este un cunoscut remediu impotriva luxatiilor dar si a inflamatiilor, intrucat creste nivelul de superoxid dismutaza. Cresterea acestui nivel este datorata capacitatilor antioxidante ale mineralului. Superoxid dismutaza, cunoscuta si sub denumirea de SOD, se gaseste in mod normal la niveluri foarte scazute la pacientii care sufera de artrita. SOD are calitati antiiinflamatoare de care cei cu artrita au nevoie disperata.

7. Atenuarea simptomelor sindromului premenstrual (PMS)

Da, stiu, este nedrept ca din nou noi, femeile, sa trebuiasca sa trecem si prin alte neplaceri pe langa cele si asa evidente ale acelei perioada a lunii. In momentul in care suferi de sindromul premenstrual, manganul ajuta la atenuarea schimbarilor de comportament, durerilor de cap, depresiei si iritabilitatii intr-o masura considerabila. Studiile arata o conexiune intre nivelurile scazute din anumite minerale, inclusiv mangan, si plangerile femeilor legate de simptomele PMS-ului, asadar suplimentarea este recomandata.

Acestea fiind spuse, impactul manganului asupra functiilor hormonale ale organismului poate fi considerabil, asa ca iti recomand sa vorbesti cu un medic inainte de a incepe suplimentarea cu mangan pentru eliminarea simptomelor sindromului premenstrual, avand in vedere ca acesta este legat puternic de hormoni.

8. Sanatatea glandei tiroide

Manganul este un co-factor important pentru multiple enzime si este o componenta esentiala a tiroxinei, probabil cel mai important hormon al glandei tiroide. Functionarea adecvata a glandei tiroide si sinteza hormonilor acesteia conduc la preventia unei varietati mari de probleme de sanatate din organism, inclusiv slabirea, scaderea poftei de mancare, mentinerea poftelor sub control, dar si eficienta metabolismului si a sistemului de organe.

9. Sustine absorbtia vitaminelor

Manganul ajuta la absorbtia vitaminei B si a vitaminei E, dar si a unor minerale precum magneziul. Acest lucru se intampla datorita rolului pe care manganul il are in reactiile enzimatice care sunt necesare pentru absorbtia si utilizarea vitaminelor extrase din mancare. Manganul este unul dintre co-factorii cei mai versatili ai reactiilor enzimatice, iar daca exista un risc de a avea anumite deficienta din anumite vitamine, atunci incearca sa cresti nivelul de mangan, atata timp cat te mentii in cotele normale si non-toxice.

10. Creierul si sistemul nervos

Manganul este esential pentru functionarea sanatoasa a creierului si este folosit si pentru tratarea unor dezechilibre specifice ale sistemului nervos. Acest lucru se intampla cel mai probabil datorita superoxid dismutazei, care elimina radicalii liberi din organism, inclusiv de pe caile neurale. Produsele secundare ale oxidarii precum radicalii liberi se regasesc peste tot prin organism, prin urmare, antioxidanti puternici precum superoxid dismutaza sunt necesari.

Pe langa rolul sau antioxidant, manganul se poate lega de neurotransmitatori si poate stimula o transmisie mai rapida si eficienta a impulsurilor electrice din corp, accelerand astfel si functiile cognitive.

11. Metabolismul glucozei

Manganul ajuta la reglarea metabolsimului glucozei din organismul uman. Acesta este unul dintre beneficiile cele mai importante pe care manganul le ofera pentru furnizarea unor resurse catre diferite parti ale corpului, ceea ce creste eficienta energiei si eficienta functionala. De asemenea, in momentul in care glucoza este absorbita in mod adecvat si utilizata de sistemul de organe si de catre muschi, sunt sanse mai mici sa se adune in cantitati mari, ceea ce este foarte periculos pentru diabetici. Un control adecvat al diabetului este sustinut si de catre nivelurile normale de mangan.

12. Tractul digestiv

Manganul este un mineral care ajuta la mentinerea functiilor tractului digestiv. Acest lucru imbunatateste absorbtia grasimilor in procesul de digestie si reduce si probleme precum constipatia si disconfortul gastric. Manganul este important si in ceea ce priveste eficienta utilizarii alimentelor si transformarea acestora in energie utilizabila.

Precautii legate de nivelurile de mangan din organism

Ai grija sa nu iei o supradoza de mangan intrucat poate conduce la o gama variata de afectiuni si boli periculoase, unele chiar fatale: poate oferi simptome similare Parkinsonului, uneori chiar poate cauza boala in sine.

De asemenea, pentru cei cu probleme la ficat, trebuie sa aiba grija sa nu consume prea mult mangan, avand in vedere ca ficatul va fi pus in dificultate pentru a-l elimina, ceea ce poate conduce la psihoze, dezechilibre mentale si spasme.

In cele din urma, daca ai anemie, organismul tau incearca sa absoarba cat mai mult mangan posibil, ceea ce poate fi periculos, asa ca monitorizeaza consumul cu grija.

Ce alimente au un continut ridicat de mangan?

  • Condimente: cuisoare - 2,1 mg/lingurita, sofran, cardamon, ghimbire, scortisoara, patrunjel, turmeric
  • Germeni de grau - 20 mg/100 g, cereale integrale din grau, ovaz si orez - 16,8 - 6,7 mg/90 g
  • Nucile (alune de padure, nuci pecan, nuci de pin) - alunele de padure iti furnizeaza 12,7 mg/100 g
  • Scoici, stridii, midii - fructele de padure sunt o sursa buna de minerale in general - 80 g de midii contin 5,8 mg de mangan
  • Pudra de cacao si ciocolata neagra - pudra de cacao: 3,8 mg/100 g
  • Seminte de dovleac (beneficiile semintelor de dovleac) si seminte de dovlecel - 0,5 mg mangan/100 g
  • Boabe de soia coapte (edamame) - 2,3 mg/100 g
  • Seminte de in (beneficii seminte de in) si seminte de susan - 2,5 mg/100 g, untul de susan - 0,41 mg/lingura
  • Seminte de floarea soarelui - 2,11 mg/100 g
  • Legumele cu frunze verzi - mustard greens, kale, frunze de amaranth, spanac, salata
  • Fructe - afine - 9% DZR/150g, ananas (beneficiile ananasului) - 433 mg/intreg ananas, agrise (beneficii agrise), coacaze negre, capsuni, zmeura
  • Cafea si ceai
  • Soia, tofu, naut, fasole alba
  • Melasa, sirop de artar

 





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


De ce nu slabesc? Probleme legate de leptina

Slabirea este un subiect pe care imi place sa il dezbat, numai ca uneori ma las cuprinsa de temele legate de metode, tehnici, strategii de antrenamente care ne pot conduce catre acest scop final. Nu as vrea totusi sa ...
 » mai mult...

Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru slabit?

Imi imaginez ca dupa toata nebunia culinara de sarbatori mai toata lumea cauta si niste metode de "detoxifiere" sau modalitati simple de slabit dupa ce au pus cateva kilograme evidente, neasteptate si deranjante. Eh, ...
 » mai mult...

Afla care sunt beneficiile pectinei si daca are si efecte adverse

Ai cumva colesterol ridicat? Suferi de diabet? Daca da, atunci cel mai probabil ai prin sertarele de la bucatarie cateva medicamente menite sa iti tina sub control aceste afectiuni. Vestea buna pe care ti-o voi este ca ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici