Alimente sanatoase periculoase si toxice
Probabil ca simti cum te cuprinde regretul dupa ce ai mancat o ciocolata intreaga sau un pachet mare de biscuiti, nu numai pentru silueta, ci si pentru sanatate. Nu de putine ori am citit cum diverse persoane dezinformate sustineau ca fructe si legume poti manca din plin ca nu iti fac niciun rau, e irelevant cate mananci ca nu ingrasa. Eh, sa nu uitam ce am zis mai sus, daca nu esti in deficit caloric, degeaba zici tu ca mananci sanatos si numai alimente nutritive. Sa vedem totusi care sunt alimentele acelea sanatoase despre care expertii ne avertizeaza. RETINE: chiar si mancarea sanatoasa, consumata in exces, ingrasa! Alimentele care ingrasa mentionate in acest articol nu trebuie eliminate complet din dieta, insa va trebui sa ai grija in ce cantitate le consumi pentru a nu-ti afecta sanatatea. 1. Portocale si rosiiVa trebui sa ai grija cate fructe varatice delicioase mananci pentru ca sunt extrem de acide, conform expertilor gastroenterologi. Cea mai mare grija pe care trebuie sa ne-o facem in legatura cu alimentele acide este ca produc reflux gastric. Dupa o perioada prea lunga de consum excesiv de alimente acide te poti trezi cu o afectiune ce poarta denumirea de "esofagul Barrett", specifica celor care sufera de boala de reflux esofagian. Esofagul Barrett este o boala care poate cauza leziuni precanceroase la baza esofagului. Este indicat sa consumi numai doua portii de portocale sau rosii zilnic sau chiar sa le eviti daca deja suferi de reflux gastric. 2. Conservele de ton
Totusi, daca mananci prea mult ton iti cresti riscul de otravire cu mercur. Se pare ca 80% din pesti contin niveluri mult prea ridicate de mercur, insa tonul ne expune la un risc si mai mare. Consumul ridicat de mercur poate conduce la probleme de vedere, probleme de auz si vorbire, probleme de coordonare si slabirea musculara. Recomandarea este totusi decenta. Nu consuma mai mult de 3-5 conserve de ton saptamanal si mai incearca sa il inlocuiesti cu pesti cu un continut mai scazut de mercur precum somon, creveti, somn sau cod negru de Alaska. 3. ApaDesi hidratarea este una dintre cheile pentru asigurarea sanatatii, consumul excesiv de apa poate... dauna grav sanatatii :)) Exista conceptul de intoxicare cu apa. Ceea ce se intampla de fapt este diluarea clorurii de sodiu din organism prin ingestia unei cantitati prea mari de apa. Asta va conduce la dezechilibre ale nivelului de electrolitilor din corp ceea ce eventual conduce la probleme ale functiilor cerebrale si chiar deces. Cata apa este in regula sa bei pentru ca asta sa nu devina o problema totusi? Chiar recent am citit ca treaba cu setea si deshidratarea e doar un mit (stiam de multa vreme ca cei 2L de lichide pe zi nu sunt o regula pentru sanatate). Se pare ca setea nu este indicator al deshidratarii si ca este in regula sa bem lichide in momentul in care simtim senzatia de sete. In privinta consumului de apa clar nu se poate face vreo generalizare, avem nevoi diferite determinate de ceea ce mancam, hormoni, nivel de activitate fizica etc. 4. SoiaOf, soia, vesnica dezbatere! Se pare ca nu se poate ajunge inca la o opinie generala in legatura cu produsele din soia. Ceea ce este insa sigur e ca majoritatea produselor din soia sunt modificate genetic, cel putin cele de pe piata noastra. Tofu, snitele din soia, iaurturi din soia etc. sunt absolut nocive organismului si ar trebui evitate pe cat posibil.
Sunt voci care contesta criticile aduse produselor din soia ajungand pana la a spune chiar opusul: ca ne protejeaza de cancer (cancer de san, cancer de colon, cancer de prostata), de sindromul metabolic, ca ne intaresc oasele, ca incetinesc simptomele menopauzei, ca ofera protectie cardiovasculara etc. Deci dezbaterea legata de influenta isoflavonelor din soia asupra sistemului endocrin si riscul de aparitie a cancerului ramane inca deschisa si deja eu nu mai iau nicio parte. Cred ca cel mai bine este sa consumam produse fermentate din soia (tempeh, miso) cu moderatie si sa ne analizam starea sanatatii constant... lucru pe care oricum ar trebui sa il facem. 5. SpanacSpanacul! Il iubesc! Aceasta leguma versatila si delicioasa (in opinia mea, ca sunt si ciudati - glumesc - care nu il agreeaza) este plina de elemente nutritive esentiale: este o sursa buna de proteine, fibre si o multime de vitamine si minerale. Spanacul are si un continut ridicat de luteina, un carotenoid care poate preveni degenerarea maculara (una dintre cauzele comune ale pierderii vederii si orbirii). Totusi, spanacul este si incarcat si cu acid oxalic - un compus care leaga anumite minerale, precum calciul si conduce la formarea pietrelor la rinichi. Deci daca te stii cu probleme de rinichi, incearca sa nu consumi in exces aceste legume cu frunze verzi. 6. Nucile de BraziliaDespre cele mai sanatoase nuci am scris acum muuult timp si, desi nu mai sustin consumul de nuci cu atata ardoare, nu le contest beneficiile pe care le aduc sanatatii.
Un exces de seleniu in organism poate duce la caderea parului, subtierea sau caderea unghiilor, dermatita, tulburari neurologice si, in cazuri extreme, deces. Incearca sa te limitezi la maxim 10 bucati de nuci de Brazilia zilnic. 7. Fasolea rosieReputatie pe care o are fasolea este cu precadere una buna, in ciuda problemutelor pe care le cauzeaza cu flatulenta. Fasolea este sanatoasa, insa fasolea rosie kidney trebuie sa fie preparata termic in apa fiarta timp de cel putin 10 minute pentru a "dezactiva" partea otravitoare denumita fitohemaglutina (o lectina). Simpla preparare a fasolii in apa fara fierbere iti poate dauna chiar mai mult si poate dubla sau chiar tripla aceste elemente otravitoare din fasole. Expertii sustin ca prepararea termica inlatura otrava activa, astfel ca nu va mai fi capabila sa iti atace celulele organismului. 8. NucsoaraAcest condiment delicios nu iti va dauna daca il adaugi intr-o cantitate moderata gen un varf de lingurita, insa daca il consumi in cantitati mari ar putea determina reactii fizice precum dureri de cap, greata, ameteala sau chiar halucinatii. Nucsoara contine un material psihoactiv denumit miristicina. Expertii ne avertizeaza ca orice condiment am consuma in cantitati mari - precum rozmarinul, oregano etc. - ne-ar putea cauza anumite probleme de superactivitate. Se spune ca o "supradoza" de nucsoara poate induce o stare similara consumului de droguri. 9. Caise, piersici, prune si cirese
In egala masura de periculosi sunt si samburii merelor, desi nu cred ca sunt prea multe persoane care consuma marul cu tot cu cotor (ca mine, de exemplu :) ). 10. Fructele uscateMajoritatea fructelor uscate care sunt comercializate la noi pe piata trec prin procese industriale de uscare care includ folosirea de bioxid de sulf (E220) sau sorbat de potasiu. Este recomandat sa nu consumi cantitati mari de fructe uscate pentru a nu-ti dauna sistemului digestiv. Specialistii sustin ca expunerea la cantitati mari de sulfuri poate cauza sensibilitate la nivelul stomacului si alte probleme digestive. Toate cerealele care nu au fost depozitate in mod adecvat pot fi contaminate cu mucegaiuri si microtoxine. Chiar si anumite alimente organice le pot contine. Iti recomand sa citesti si despre cele mai utilizate E-uri din Romania, daca este o tema de interes pentru tine, dar si despre E-urile inofensive pentru care nu trebuie sa te ingrijorezi. 11. Cartofi – contin solanina
Vestea buna este ca nu te poti otravi asa usor la o masa. Totusi, nu trebuie sa te impacientezi prea mult in legatura cu cartofii pentru ca un studiu facut de Universitatea din New Mexico arata ca un adult cu greutatea in jur de 70 de kg ar trebui sa consume in jur de 750g de cartofi verzi (incoltiti) ca sa prezinte astfel de simptome. Cei care beau ceai de frunze de cartofi sau consuma cartofi verzi sunt mai predispusi otravirii.
Cine este
Stefania Bia? ![]() Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness. Interviu![]() Alte articole interesante pe aceeasi tema:![]()
Mai scriu din cand in cand despre diete, gen dieta Paleo, dieta Ketogenica sau dieta DASH, diete in care cred, care nu afecteaza sanatatea daca le tii corect si nici nu te infometezi. Azi discut despre o alta dieta ... ![]()
Afla beneficiile, dar si efectele negative pe care diverse forme de proteine te pot afecta. Probabil ca aveti de multe ori cand iesiti in oras tendinta sa comandati o salata, eventual fara dressing, in timp ce prietenul ... ![]()
Eu recunosc ca de cele mai multe ori cand ma trezesc obosita intreaga zi parca ma mobilizez destul de greu si nu imi gasesc motivatia necesara pentru a face mai nimic, cel putin nu cu placere. Pot spune ca felul in care ... | |
|