Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Alimente sanatoase periculoase si toxice


alim sanatoaseAzi o sa scriu niste chestiuni in care in prima faza nu stiam daca sa cred, mai ales dupa ce am scris despre singura metoda de slabire fara dieta care este deficitul caloric. Nu contest ca diverse alimente conduc la multiple reactii in organism, insa regula de baza este clara, arzi mai mult decat consumi, slabesti. Dar nu vreau sa ma lungesc si de data asta asa ca sa trecem la problema de azi: alimente sanatoase din care nu trebuie sa mananci prea mult.

Probabil ca simti cum te cuprinde regretul dupa ce ai mancat o ciocolata intreaga sau un pachet mare de biscuiti, nu numai pentru silueta, ci si pentru sanatate. Nu de putine ori am citit cum diverse persoane dezinformate sustineau ca fructe si legume poti manca din plin ca nu iti fac niciun rau, e irelevant cate mananci ca nu ingrasa. Eh, sa nu uitam ce am zis mai sus, daca nu esti in deficit caloric, degeaba zici tu ca mananci sanatos si numai alimente nutritive.

Sa vedem totusi care sunt alimentele acelea sanatoase despre care expertii ne avertizeaza.

RETINE: chiar si mancarea sanatoasa, consumata in exces, ingrasa!

Alimentele care ingrasa mentionate in acest articol nu trebuie eliminate complet din dieta, insa va trebui sa ai grija in ce cantitate le consumi pentru a nu-ti afecta sanatatea.

1. Portocale si rosii

Va trebui sa ai grija cate fructe varatice delicioase mananci pentru ca sunt extrem de acide, conform expertilor gastroenterologi. Cea mai mare grija pe care trebuie sa ne-o facem in legatura cu alimentele acide este ca produc reflux gastric.

Dupa o perioada prea lunga de consum excesiv de alimente acide te poti trezi cu o afectiune ce poarta denumirea de "esofagul Barrett", specifica celor care sufera de boala de reflux esofagian. Esofagul Barrett este o boala care poate cauza leziuni precanceroase la baza esofagului.

Este indicat sa consumi numai doua portii de portocale sau rosii zilnic sau chiar sa le eviti daca deja suferi de reflux gastric.

2. Conservele de ton

tonNimeni nu contesta ca o conserva de ton, un peste usor de preparat cu putine calorii, poate fi o baza foarte sanatoasa pentru o salata sau un sandvici mancat pe fuga. Carnea de peste este sanatoasa in general, deci clar el trebuie sa faca parte dintr-un plan alimentar sanatos.

Totusi, daca mananci prea mult ton iti cresti riscul de otravire cu mercur. Se pare ca 80% din pesti contin niveluri mult prea ridicate de mercur, insa tonul ne expune la un risc si mai mare.

Consumul ridicat de mercur poate conduce la probleme de vedere, probleme de auz si vorbire, probleme de coordonare si slabirea musculara. Recomandarea este totusi decenta. Nu consuma mai mult de 3-5 conserve de ton saptamanal si mai incearca sa il inlocuiesti cu pesti cu un continut mai scazut de mercur precum somon, creveti, somn sau cod negru de Alaska.

3. Apa

Desi hidratarea este una dintre cheile pentru asigurarea sanatatii, consumul excesiv de apa poate... dauna grav sanatatii :)) Exista conceptul de intoxicare cu apa. Ceea ce se intampla de fapt este diluarea clorurii de sodiu din organism prin ingestia unei cantitati prea mari de apa.

Asta va conduce la dezechilibre ale nivelului de electrolitilor din corp ceea ce eventual conduce la probleme ale functiilor cerebrale si chiar deces.

Cata apa este in regula sa bei pentru ca asta sa nu devina o problema totusi? Chiar recent am citit ca treaba cu setea si deshidratarea e doar un mit (stiam de multa vreme ca cei 2L de lichide pe zi nu sunt o regula pentru sanatate). Se pare ca setea nu este indicator al deshidratarii si ca este in regula sa bem lichide in momentul in care simtim senzatia de sete.

In privinta consumului de apa clar nu se poate face vreo generalizare, avem nevoi diferite determinate de ceea ce mancam, hormoni, nivel de activitate fizica etc.

4. Soia

Of, soia, vesnica dezbatere! Se pare ca nu se poate ajunge inca la o opinie generala in legatura cu produsele din soia. Ceea ce este insa sigur e ca majoritatea produselor din soia sunt modificate genetic, cel putin cele de pe piata noastra. Tofu, snitele din soia, iaurturi din soia etc. sunt absolut nocive organismului si ar trebui evitate pe cat posibil.

soiaAcum, daca vorbim despre o soia de calitate, atunci aceasta ajuta la reglarea nivelului colesterolui si tensiunii daca este consumata cu moderatie. Soia conduce insa si la inhibarea absorbtiei de fier, deci un consum prea ridicat de soia poate duce la anemie feripriva (prin carenta de fier).

Sunt voci care contesta criticile aduse produselor din soia ajungand pana la a spune chiar opusul: ca ne protejeaza de cancer (cancer de san, cancer de colon, cancer de prostata), de sindromul metabolic, ca ne intaresc oasele, ca incetinesc simptomele menopauzei, ca ofera protectie cardiovasculara etc.

Deci dezbaterea legata de influenta isoflavonelor din soia asupra sistemului endocrin si riscul de aparitie a cancerului ramane inca deschisa si deja eu nu mai iau nicio parte.

Cred ca cel mai bine este sa consumam produse fermentate din soia (tempeh, miso) cu moderatie si sa ne analizam starea sanatatii constant... lucru pe care oricum ar trebui sa il facem.

5. Spanac

Spanacul! Il iubesc! Aceasta leguma versatila si delicioasa (in opinia mea, ca sunt si ciudati - glumesc - care nu il agreeaza) este plina de elemente nutritive esentiale: este o sursa buna de proteine, fibre si o multime de vitamine si minerale.

Spanacul are si un continut ridicat de luteina, un carotenoid care poate preveni degenerarea maculara (una dintre cauzele comune ale pierderii vederii si orbirii).

Totusi, spanacul este si incarcat si cu acid oxalic - un compus care leaga anumite minerale, precum calciul si conduce la formarea pietrelor la rinichi. Deci daca te stii cu probleme de rinichi, incearca sa nu consumi in exces aceste legume cu frunze verzi.

6. Nucile de Brazilia

Despre cele mai sanatoase nuci am scris acum muuult timp si, desi nu mai sustin consumul de nuci cu atata ardoare, nu le contest beneficiile pe care le aduc sanatatii.

nuci braziliaNucile de Brazilia sunt o sursa grozava de proteine, fibre, acizi grasi esentiali si seleniu. Mai mult, consumul de nuci reduce nivelul colesterolului si tensiunii arteriale. Totusi, nu trebuie chiar sa te infrupti mult si zilnic din ele avand in vedere ca pe langa multele calorii pe care le au mai risti si sa consumi acel seleniu in cantitati prea mari. Asta ar putea duce la intoxicare cu seleniu.

Un exces de seleniu in organism poate duce la caderea parului, subtierea sau caderea unghiilor, dermatita, tulburari neurologice si, in cazuri extreme, deces.

Incearca sa te limitezi la maxim 10 bucati de nuci de Brazilia zilnic.

7. Fasolea rosie

Reputatie pe care o are fasolea este cu precadere una buna, in ciuda problemutelor pe care le cauzeaza cu flatulenta. Fasolea este sanatoasa, insa fasolea rosie kidney trebuie sa fie preparata termic in apa fiarta timp de cel putin 10 minute pentru a "dezactiva" partea otravitoare denumita fitohemaglutina (o lectina).

Simpla preparare a fasolii in apa fara fierbere iti poate dauna chiar mai mult si poate dubla sau chiar tripla aceste elemente otravitoare din fasole. Expertii sustin ca prepararea termica inlatura otrava activa, astfel ca nu va mai fi capabila sa iti atace celulele organismului.

8. Nucsoara

Acest condiment delicios nu iti va dauna daca il adaugi intr-o cantitate moderata gen un varf de lingurita, insa daca il consumi in cantitati mari ar putea determina reactii fizice precum dureri de cap, greata, ameteala sau chiar halucinatii. Nucsoara contine un material psihoactiv denumit miristicina.

Expertii ne avertizeaza ca orice condiment am consuma in cantitati mari - precum rozmarinul, oregano etc. - ne-ar putea cauza anumite probleme de superactivitate.

Se spune ca o "supradoza" de nucsoara poate induce o stare similara consumului de droguri.

9. Caise, piersici, prune si cirese

stoneNu te impacienta! Nu ma refer aici la fructele acestea minunate ci la samburii lor care contin o forma de otrava din familia cianurilor. Poate ai observat cum anumite etichete ale unor gemuri, dulceturi, produse din lapte etc. mentioneaza ca pot contine samburi. Nu este recomandat sa spargi, inghiti sau mesteci acesti samburi.

In egala masura de periculosi sunt si samburii merelor, desi nu cred ca sunt prea multe persoane care consuma marul cu tot cu cotor (ca mine, de exemplu :) ).

10. Fructele uscate

Majoritatea fructelor uscate care sunt comercializate la noi pe piata trec prin procese industriale de uscare care includ folosirea de bioxid de sulf (E220) sau sorbat de potasiu. Este recomandat sa nu consumi cantitati mari de fructe uscate pentru a nu-ti dauna sistemului digestiv.

Specialistii sustin ca expunerea la cantitati mari de sulfuri poate cauza sensibilitate la nivelul stomacului si alte probleme digestive.

Toate cerealele care nu au fost depozitate in mod adecvat pot fi contaminate cu mucegaiuri si microtoxine. Chiar si anumite alimente organice le pot contine.

Iti recomand sa citesti si despre cele mai utilizate E-uri din Romania, daca este o tema de interes pentru tine, dar si despre E-urile inofensive pentru care nu trebuie sa te ingrijorezi.

11. Cartofi – contin solanina

cartofi verziSolanina este un pesticid natural care este toxic pentru oameni. Apare mai ales in coaja cartofilor care incep sa incolteasca. Poate cauza stari de greata, voma, iritarea stomacului, dureri de cap, stare generala proasta si uneori probleme cardiace. Problema apare in principal in cazul cartofilor verzi.

Vestea buna este ca nu te poti otravi asa usor la o masa. Totusi, nu trebuie sa te impacientezi prea mult in legatura cu cartofii pentru ca un studiu facut de Universitatea din New Mexico arata ca un adult cu greutatea in jur de 70 de kg ar trebui sa consume in jur de 750g de cartofi verzi (incoltiti) ca sa prezinte astfel de simptome.

Cei care beau ceai de frunze de cartofi sau consuma cartofi verzi sunt mai predispusi otravirii.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Dieta mediteraneana te ajuta sa slabesti si sa ai grija de sanatate

Mai scriu din cand in cand despre diete, gen dieta Paleo, dieta Ketogenica sau dieta DASH, diete in care cred, care nu afecteaza sanatatea daca le tii corect si nici nu te infometezi. Azi discut despre o alta dieta ...
 » mai mult...

Cat de importante sunt proteinele in dieta femeilor

Afla beneficiile, dar si efectele negative pe care diverse forme de proteine te pot afecta. Probabil ca aveti de multe ori cand iesiti in oras tendinta sa comandati o salata, eventual fara dressing, in timp ce prietenul ...
 » mai mult...

Cum sa te trezesti fericita si plina de energie?

Eu recunosc ca de cele mai multe ori cand ma trezesc obosita intreaga zi parca ma mobilizez destul de greu si nu imi gasesc motivatia necesara pentru a face mai nimic, cel putin nu cu placere. Pot spune ca felul in care ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici