Bucura-te de beneficiile prunelor pentru sanatateEu recunosc ca sunt o mare fana a prunelor si as manca probabil lejer doua kilograme dintr-un foc, indiferent de culoarea lor, marimea lor, soiul lor sau gradul lor de coacere. Recent am decis sa citesc si despre beneficiile prunelor si am vazut ca prunele sunt intr-adevar un aliment spectaculos in ceea ce priveste capacitatile curative si preventive pentru sanatatea noastra. Beneficiile prunelorTotusi, sper ca nimeni sa nu spere ca toate beneficiile prunelor se vor extinde si catre licoarea alcoolica rezultate din prune si anumite tuica. Recomand tariile numai la ocazii speciale si in cantitati cat mai reduse. Fetelor, alcoolul e plin de zahar si ingrasa! 1. Protejeaza inimaO pruna proaspata de marime medie contine 113 mg de potasiu, un mineral care te ajuta la controlul tensiunii si reduce riscul de infarct. Daca nu te-am incalzit cu aceasta informatie, pigmentul rosu-albastrui al anumitor soiuri de prune, numit antocianina, te-ar putea proteja impotriva cancerului prin eliminarea radicalilor liberi. 2. Remediu impotriva constipatieiAsta nu cred ca este o veste noua pentru cineva. Stim cu totii ca prunele au efecte asupra digestiei noastre si inca de pe vremea bunicii prunele uscate erau recomandate in perioadele in care sufeream de constipatie. Fiecare pruna uscata are cate un gram de fibre. Consuma prune uscate pur si simplu (numai ca ai grija la cantitate pentru ca ele au un continut caloric de vreo 8 ori mai ridicat decat al prunelor proaspete) sau adauga-le in iaurt. De asemenea, poti inmuia prunele uscate in niste apa proaspat fiarta, dupa care le racesti si la depozitezi intr-un borcan acoperit si le bagi la frigider. 3. Scad glicemiaConform forului de medici dieticieni ai Canadei, prunele au un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca daca le vei consuma, acestea nu iti vor afecta glicemia ba chiar o vor scadea si te vor ajuta in lupta impotriva diabetului de tip 2. 4. Imbunatatesc sanatatea oaselorCercetatorii universitatilor din statele Florida si Oklahoma au testat doua grupuri de femei aflate la menopauza timp de 12 luni pentru evolutia densitatii osoase. Unul dintre grupuri a consumat 100 de grame de prune uscate zilnic (aproximativ 10 prune), iar cel de-al doilea a consumat 100 grame de mere uscate. Ambele grupuri au consumat suplimente de calciu si vitamina D. Descoperirile au indicat faptul ca femeile ce apartineau grupului consumator de prune a avut in mod substantial o densitate osoasa mai crescuta in zona coloanei si a antebratelor. 5. Imbunatatesc memoriaStiai ca daca vei consuma 3-4 prune zilnic vei reusi sa neutralizezi efectele nocive ale radicalilor liberi asupra memoriei? Daca nu, acum ai aflat cat de benefice sunt antioxidantii prunelor si pentur sanatatea mintii. 6. Polifenolii asigura protectie antioxidanta semnificativaAceste substante care previn degradarea celulara sunt in mod deosebit eficiente in neutralizarea distrugatorului radicalul de oxigen denumit superoxide anion si si-au dovedit ajutorul in preventia daunelor oxigenarii asupra grasimilor, in special asupra acelor grasimi care include o portiune substantiala a celulelor creierului si a neuronilor, a colesterolului si trigliceridelor care intra in sistemul circulator sau a grasimilor care alcatuiesc membranele celulare. 7. Absorbtia imbunatatita a fieruluiAbilitatea unei prune si a prunelor uscate de a imbunatati absorbtia fierului in organism a fost documentata si publicata. Acest beneficiu oferit de prunele proaspete si de prunele uscate de a creste disponibilitatea fierului poate fi pus in legatura cu continutul de vitamina C al acestor fructe. 8. Imbunatatirea sistemului imunitarPe langa asistarea absorbtiei fierului, vitamina C este necesara in organism pentru crearea de tesut sanatos si este necesara pentru asigurarea unui sistem imunitar optim. Incearca sa ai grija ca iti asiguri necesarul de vitamina C si poate chiar mai mult in sezonnul gripei si racelilor, de asemenea fiind eficienta si pentru persoanele care sufera in mod frecvent de afectiuni la nivelul urechilor. Vitamina C are grija si de preventia oxidarii colesterolului de catre radicalii liberi. Avand in vedere ca un colesterol oxidat este cel care blocheaza artere si cauzeaza daune la nivelul vaselor de sange, o doza de vitamina C nu ar strica nici persoanelor care sufera de ateroscleroza sau de boli de inima datorate diabetului. Chiar mai mult, vitamina C ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care ar contribui la dezvoltarea si progresia unor afectiuni precum astmul, cancerul de colo, osteoartrita sau artrita reumatoida. 9. Protectie impotriva degenerarii maculareCu totii ne aducem aminte cum ne spunea mama in copilarie sa mancam morcovi pentru a ne mentine vederea de soim, insa se pare ca acum ca suntem adulti avem chiar mai mare nevoie fructe pentru a ne pastra vederea buna. Date adunate in urma unui studiu, care au fost publicate in Arhivele de Oftalmologie indica faptul ca un consum de 3 sau mai multe portii de fructe pe zi pot scadea riscul aparitiei degenerarii maculare datorate imbatranirii, principala cauza a pierderii vederii adultilor, cu 36%, prin comparatie cu o persoana care consuma mai putin de o portie si jumatate de fructe zilnic. In cadrul acestui studiu, care a implicat 110.000 de femei si barbati, cercetatorii au evaluat efectul consumului de legume si fructe, vitamina A, vitamina C, vitamina E si carotenoizi asupra dezvoltarii degenerarii maculare sau degenerarii maculare neovasculare, o forma mai grava a acestei afectiuni asociata cu pierderea vederii. In mod surprinzator, consumul de legume, vitamine cu efect antioxidant si carotenoizi nu a putut fi legat puternic de vreuna dintre formele de degenerare maculara, in schimb consumul de fructe in mod sigur a oferit protectie impotriva oricarei forme de afectiune distrugatoare a vederii. 3 portii de fructe ar putea parea destul de multe, mai ales ca eu nu recomand un consum prea ridicat din cauza continutul de zahar sub forma de fructoza pe care acestea il contin, insa prunele te pot ajuta sa atingi acea valoare destul de usor. Poti adauga niste prune la iaurtul de dimineata sau in salatele verzi, lucru pe care eu abia astept sa il fac. Prunele pot fi adaugate pana si in orezul brun alaturi de niste fistic. 10. Prunele contin luteina, criptoxantina si zeaxantinaAcesti compusi pe care prunele le contin in cantitati semnificative actioneaza si ei ca puternici combatanti ai radicalilor liberi si ai speciilor reactive de oxigen care joaca rol esential in procesul de imbatranire si in aparitia anumitor afectiuni. Zeaxantina, un carotenoid important, se pare ca are functii de protectie si antioxidare specifice unui filtru cu protectie UV impresionante. Detalii despre prune – 100 g
Cum sa gatesti prunele?Iti vor face niste propuneri mai speciale despre cum sa incluzi prunele in meniul zilnic
Cine este
Stefania Bia? Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness. InterviuAlte articole interesante pe aceeasi tema:Care sunt beneficiile si pericolele consumului de germeni si vlastari?
Germenii au fost intotdeauna un aliment nutritiv cu o popularitate ridicata printre persoanele care isi doresc sa aiba o alimentatie sanatoasa. Acestia contin mai putine calorii in comparatie cu alte tipuri de gustari ...
Ai cumva colesterol ridicat? Suferi de diabet? Daca da, atunci cel mai probabil ai prin sertarele de la bucatarie cateva medicamente menite sa iti tina sub control aceste afectiuni. Vestea buna pe care ti-o voi este ca ...
Stii parerea mea despre diete in general. Nu le aprob, nu consider ca dietele care dau rezultate rapide te pot ajuta sa ai parte de o slabire sustenabila. Partea buna a dietei cu otet de mere este ca slabirea se produce ... | |
|