Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Cat de mult ajuta stimulente pentru energie?


energieIndiferent de cine esti, ce faci, cat si cum faci, la un moment dat oboseala te prinde din urma si simti nevoia de ajutoare suplimentare pe langa odihna prin somn sau relaxarea la un film/spa. Dupa ce am expus niste modalitati simple de crestere a nivelului de energie, am zis sa discutam si despre vitaminele care ne dau energie si ne revigoreaza atunci cand avem cea mai mare nevoie.

Se spune ca suplimentele de energie au devenit una dintre categoriile ce castiga din ce in ce mai mult teren pe piata unor astfel de produse, indiferent de forma pe care o iau: pastile, prafuri sau batoane. Si se intelege si de ce, femeie/ barbat, tanar/varstnic, cu totii ducem o viata destul de tumultoasa si plina de griji asa ca este natural sa ne dorim mai multa energie pentru a ne indeplini sarcinile zilnice.

Nu toate suplimentele pentru energie sunt insa si eficiente, de multe ori te poti trezi ca lasi o suma considerabila la farmacie, plafar sau magazinul de suplimente si sa nu obtii efectul scontat.

Care sunt suplimente pentru energie care chiar dau rezultate?

Primul pas pe care va trebui sa-l faci inainte de a decide ce suplimente sa iei va fi acela de a-ti da seama pentru ce ai nevoie de aceasta sursa de energie. Definitia energiei depinde foarte mult de context si de scopul tau. Daca esti un atlet care vrea sa scoata un timp mai bun la sprint vei urmari un anumit tip de supliment spre deosebire de o persoana obisnuita care pur si simplu nu mai vrea sa ii cada capul pe tastatura la birou.

Lista de ingrediente nici ea nu cred ca te ajuta prea mult intrucat contine elemente poate cunoscute (precum cofeina), altele mai exotice (nuca de kola sau gotu kola) sau unele care te pot pune in incurcatura (coenzima Q10). Mie mi s-a intamplat de foarte multe ori sa fiu in plafar si sa ma pierd printre suplimente interesante si incepeam sa dau un google search pentru ingrediente pentru ca efectiv nu auzisem de ele.

Am impartit suplimentele pentru energie in trei categorii pentru a face mai usoara aceasta alegere: stimulente, cele care iti accelereaza metabolismul, substante care iti afecteaza metabolismul – cum obtin celulele energie din nutrienti si caloriile – care sunt principalul combustibil al organismului nostru si care nu vor face obiectul discutiei noastre de astazi. Trebuie sa stii ca functioneaza foarte diferit desi vei vedea cum multe produse pentru energie le combina intre ele pentru formarea unui singur produs.

Suplimente de energie stimulante:

  1. cofeina
  2. surse vegetale de cofeina sau alti compusi similari precum guarana, yerba mate si nuca de kola
  3. ceai verde (alta sursa de cofeina)
  4. capsaicina (ardei iute)
  5. ginseng
  6. portocala amara (sinefrina)
  7. guarana
  8. gotu kola

Daca te simti ametit dupa o masa de pranz mai copioasa sau pur si simplu simti cum te cuprinde moleseala de dupa amiaza, cu siguranta iti vei dori un stimulent. Nu aduc o noutate in peisaj spunand ca dintre ierburile exotice si aminoacizii folositi ca suplimente pentru energie, unul dintre stimulentii cei mai cunoscuti si potenti ramane cofeina. Probabil ca este chiar ingredientul cel mai utilizat in suplimentele care cresc nivelul energiei.

Cum functioneaza cofeina?

cofeina energieCofeina si compusii similari reusesc intr-adevar sa accelereze temporar metabolsimul, iar acest lucru te va face sa te simti ceva mai fresh. Exista dovezi conform carora cofeina reuseste temporar chiar sa imbunatateasca capacitatea de concentrare, iar in cazul sportivilor, ajuta la amanarea instalarii senzatiei de oboseala.

Desi exista cateva produse care sunt privite ca alternative naturale pentru cafea, in fapt, majoritatea contin chiar acest ingredient sau substante chimice similare care ofera acelasi efect. Printre aceste produse mentionam nuca de kola, yerba mate (care se pare ca aduce beneficii si in privinta slabirii, a scaderii colesterolului si in tratamentul afectiunilor de inima) si guarana. Si ceaiul verde ofera o doza de cofeina si un compus inrudit, teofilina, dar si renumitul antioxidant despre care am mai discutat, galatul de epigalocatechina (EGCG). Este posibil ca datorita acestor compusi specifici, ceaiul verde sa aiba efecte unice asupra energiei fizice si psihice.

Ginseng pentru energie

Ginseng-ul nu este un derivat de-al cofeinei, dar poate si el sa iti serveasca in momentul in care simti nevoia unul stimulent usor. Te va ajuta el insa pentru a-ti spori energia? Eu m-am interesat destul de mult despre acest ginseng caruia cu siguranta ii voi dedica mai mult spatiu in online, insa pentru moment trebuie sa stii ca utilizarea unor specii diverse de ginseng ca forma de tonice dateaza inca din vechi timpuri. Si se pare ca aceste crezuri traditionale sunt sustinute si de catre studiile stiintifice care considera ca cele trei mari specii de ginseng chiar au efecte asupra sanatatii fizice si psihologice.

De exemplu, efectele ginseng-ului siberian (eleuthero) au fost studiate de cosmonautii rusi. Rezultatele au indicat ca este posibil sa existe cateva beneficii in privinta vitalitatii si a energiei fizice.

Ginseng-ul american se pare ca reduce oboseala datorata tratamentului pentru cancer. De asemenea, ginseng reuseste sa reduca si imbunatateasca abilitatile cognitive (de exemplu, oboseala si concentrarea in timpul unui test lung si solicitant psihic), iar in combinatie cu ginkgo biloba poate chiar sa aduca beneficii memoriei. Ginseng-ul este un adaptogen clasic, ale carui molecule ginsenoside reusesc sa mentina sub control cortizolul alti hormoni ai stresului, prevenind ca aceasta “boala” a secolului vitezei sa se instaleze si sa ne reduca energia. Ginseng-ul relaxeaza vasele de sange si maximizeaza transportul de oxigen din organism.

Doza recomandata de ginseng este intre 100-700 mg zilnic, administrata de doua ori pe zi. Ginseng-ul nu actioneaza instantaneu, asa ca va trebui sa ai rabdare cateva saptamani pana ii simti efectele.

Capsaicina din ardeiul iute slabeste si te energizeaza

capsaicinaSi capsaicina – ingredientul care ofera acea iuteala ardeiului este considerata ca fiind eficienta pentru proprietatile sale stimulente si din acest motiv o vei vedea si pe lista de ingrediente a unor arzatoare de grasimi, intrucat se crede ca accelereaza metabolismul in mod eficient, cam ca toate condimentele iuti, de altfel. Totusi, metabolsimul este cel asupra caruia functioneaza mai bine capsaicina decat subiectul discutiei noastre, energia.

Portocala amara, efecte similare ephedrei

Portocala amara este un alt supliment pentru energie care nu contine cofeina care insa nu a primit atat de multa atentie, desi expertii sunt destul de preocupati de riscurile sale potentiale. El este in general privit ca un inlocuitor al ephedrei, avand ca ingredient activ sinefrina. Ephedra a fost interzisa pe piata comerciala in anul 2004 din cauza riscurilor majore (chiar letale) pe care le avea.

La fel ca si in cazul cofeinei, supradozele de ephedrina pot conduce la efecte ingrijoratoare asupra inimii si sistemului cardiovascular. Desi, asa cum am precizat, portocala amara inca nu a fost extrem de studiata, se crede ca aceasta este mult mai putin daunatoare decat ephedra.

Ea poate fi folosita si in scopul pierderii in greutate, fiind un termogenic eficient, sustinand arderea mai rapida a caloriilor, insa pentru o perioada scurta de timp din cauza efectelor sale adverse. Totusi, efectele benefice asupra slabirii in greutate sunt in continuare puse sub semnul intrebarii.

In doze controlate, portocala amara poate creste vitalitatea, imbunatati starea de spirit si capacitatea de concentrare. Supradozele se pot materializa prin insomnii, anxietate, halucinatii si neliniste.

Guarana mai eficienta decat cofeina

Guarana provine din semintele prajite ale unui arbust din Brazilia si din Venezuela, care sunt apoi macinate intr-o pasta si lasate la uscat sub lumina soarelui. Acest stimulent a primit foarte multa atentie in mass-media in ultimii ani datorita efectelor sale extrem de similare cu ale cafelei, fiind chiar mai eficienta decat aceasta datorita continutului mai ridicat de cofeina.

Multe suplimente arzatoare de grasimi deja contin guarana, avand in vedere ca aceasta contine cu 2% mai multa cofeina decat cafeaua. Deci sa zicem ca daca nu ai apucat sa iti bei doza zilnica de cafea, o poti inlocui cu succes cu un supliment de guarana. Partea cea mai buna e ca guarana va actiona si mai usor asupra stomacului tau si nici nu va trebui sa iti faci atat de multe drumuri la toaleta. Este indicat sa iti consulti medicul in legatura cu doza de guarana pe care ai voie sa ti-o administrezi, intrucat poate varia si in functie de greutate.

Ai grija sa nu iei suplimentul prea tarziu seara pentru ca poti avea probleme cu adormitul, iar guarana isi face efectul abia dupa 40-60 de minute.

Noul stimulent al energiei, gotu kola (ginseng indian)

gotu kolaGotu kola este un stimulent usor care imbunateste circulatia. Are o multime de beneficii pentru sanatatea noastra si dintre acestea merita mentionate: scaderea tensiunii, preventia bolilor de inima, a retentiei de apa, imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare, combate celulita, previne boala Alzheimer, sporeste libidoul, are efecte benefice asupra pielii si vindeca ranile rapid, are si efect diuretic si antiinflamator.

Gotu kola intareste si venele si vasele capilare. Este foarte popular printre persoanele cu varice si, asa cum mentionat, este un tratament chinezesc - folosit si in medicina ayurvedica - cu istorie impotriva ranilor.

La fel ca si ginseng-ul, gotu kola este un adaptogen, ceea ce inseamna ca iti intareste sistemul imunitar in momentul in care este supus la mult stres si ofera o stare de relaxare. Cu toate aceste beneficii, parca deja m-a convins sa il cumpar indiferent de capacitatile lui de a creste energia, cu care este desigur incarcat, energizeaza sistemul nervos si reumple depozitele de energie ale organismului.

O precizare suplimentara pe care trebuie sa ti-o fac este aceea de a nu confunda gotu kola cu nuca de kola, a doua planta avand si un aport de cofeina, element pe care gotu kola nu il contine. Cele doua plante nu sunt nici macar inrudite.

Uleiul de cocos iti revitalizeaza organismul

Uleiul de cocos organic iti va oferi o doza de energie rapid, iti va atenua simptomele racelii si va ucide urmele de candida. Partea cea mai buna a uleiului de cocos este ca nu pune mult stres pe sistemul digestiv, intrucat nu solicita productia unor enzime digestive speciale la nivelul pancreasului sau bilei pentru a ne intra in sistem.

ulei cocosUleiul de cocos este alcatuit in principal din acizi grasi cu catena medie (triliceride cu catena medie), o categorie de acizi grasi care sunt trimisi direct in ficat si folositi ca energie. Beneficiile acestui tip de acizi grasi cu catena medie asupra nivelului energiei sunt cunoscute deja de decenii intregi si din acest motiv in momentul de fata o multime de producatori ii si introduc in retele pentru bauturile si batoanele energizante (mentionati pe ambalaj uneori ca: MCT (trigliceride cu lanț mediu), acid capirc, caprilic sau lauric). Uleiul de cocos ne hraneste mitocondriile, principalele elemente producatoare de energie, reusind sa accelereze prin acest proces si metabolismul. Pana si culturistii folosesc uleiul MCT (ulei de cocos fractionat) pentru energie si arderea grasimilor.

Uleiul de cocos poate fi folosit la gatit (in special alimente dulci), dar poate fi consumat si cu lingurita. Chiar si un sfert de lingurita iti poate revigora complet organismul, efectele resimtindu-se atat la nivel fizic, cat si psihic. Uleiul de cocos organic te va ajuta si sa cresti absorbtia a doua elemente nutritive care si ele in sine cresc nivelul energiei: magneziul si complexul de vitamine B.

Suplimentele pentru energie care afecteaza metabolismul

  1. coenzima Q10
  2. vitamine B, precum vitamina B6, vitamina B12, acid folic, tiamina, niacina
  3. creatina, carnitina si aminoacizi ca tirozina, fenilalanina, taurina

Intr-un articol anterior am discutat despre cele mai importante vitamine si dozele in care trebuie consumate vitaminele in functie de sfaturile specialistilor, asa ca acum zic sa vedem si cum actioneaza suplimentele de vitamine si care sunt parerile expertilor in domeniu.

Multe suplimente pentru energie sunt de fapt derivate din nutrienti, proteine, grasimi si aminoacizi care deja se regasesc in organismul nostru sau pe care le obtinem prin intermediul alimentelor consumate (desigur alimentele sanatoase si curate, nu orice aliment procesat si vadit daunator). Este adevarat ca acesti compusi sprijina procesul de metabolism al energiei insa ne afecteaza organismul in sensul ca acesta va procesa nutrientii consumati intr-un alt fel si ii va transforma in energie in alta masura.

suplimente energieDesi acesti compusi au un rol in metabolismul organismului, consumul de suplimente iti va creste oare energia? Specialistii ne spun ca “depinde”. Bineinteles ca in conditiile in care iti obtii toti nutrientii si vitamine prin alimentatie, nu vei mai avea nevoie de un supliment de carnitina sau CoQ10 pentru ca nu exista dovezi care sa ateste ca vor mai avea efecte fulminante asupra energiei tale. In schimb, daca ai diverse carente de vitamine, minerale si elemente care iti sprijna organismul, cu siguranta suplimentele iti vor fi benefice.

De multe ori tindem sa subestimam deficientele nutritive, mai ales intr-o tara in care consumul de alimente organice/bio inca nu a luat amploare. Intre noi fie vorba, cati nutrienti putem pretinde in ziua de azi la alimentele din galantare sau chiar si cele de pe tarabele din piata? Cu atat mai mari sunt problemele in momentul in care depui eforturi mari la sala sau iti diverse medicamente in mod regulat, precum cele care blocheaza acizii din stomac, medicamentele antiinflamatoare si antibiotice. Paul Thomas, consultant stiintific al Oficiului pentru Suplimente Alimentare din S.U.A. Sustine ca si creatina, de exemplu, are potential de stimulent al energiei in anumite circumstante. De exemplu daca faci sprinturi de 100 m cu siguranta vei simti o creste a nivelului de energie. Anumiti specialisti sustin ca suplimentul de creatina poate scadea performanta atletica desfasurata pe o perioada indelungata de timp si aduce si cateva riscuri intrucat interfereaza cu transpiratia, te poate deshidrata, provocand dureri si crampe musculare. Dar astea sunt niste pareri limitate.

Ceea ce pot spune cu siguranta este ca aceste suplimente alimentare functioneaza in mod ideal alaturi de activitatea sportiva. Indicat este sa iti faci niste analize inainte de a incepe sa iei suplimente si sa iti consulti si medicul.

Modificarile in stilul de viata pe care le poti face pentru a-ti spori nivelul energiei

Desi par bizar de simple prin comparatie cu toate formulele bauturilor sau suplimentelor energizante, exista si cateva metode conventionale de crestere a energiei. Am descris mai pe larg cateva modificari simple pe care le poti face pentru un plus de energie.

Cele 3 reguli de baza pentru a te simti plin de energie intreaga zi!

  1. Somnul. Este destul de evident ca daca resimti oboseala si ai un nivel de energie scazut, o sesiune de somn mai lunga este cea care te va ajuta cu siguranta. O serie de obiceiuri sanatoase inainte de somn  - denumite de catre experti “igiena somnului” - chiar te-ar putea ajuta. Incearca sa dormi 7-8 ore pe noapte, iar in weekend mai poti atipi in timpul zilei cate 20-30 de minute. Cu ceva timp in urma am scris si despre beneficiile somnului asupra sanatatii generale.
  2. Sportul. Stiu ca multa lumea nu ma crede, insa ceea ce eu tot sustin este argumentat si de catre specialisti. Cea mai buna metoda de a te energiza este de a trai un stil de viata mai activ. Multe persoane sustin ca sunt prea obosite pentru a mai face sport dupa o zi grea si lunga de munca, insa nu stiu ca efortul fizic este cel care le va determina sa se simta mai energizate. In urma unei analize a 70 de studii diferite desfasurate pentru identificarea efectelor sportului asupra nivelului de energie s-a descoperit ca persoanele sedentare care au inceput un program de antrenament au inceput sa se simta mai putin obosite si mai pline de energie.
  3. Consuma alimente sanatoase. Nu exista o dieta exacta pentru obtinerea energiei, insa asa cum stii deja, peste tot vei gasi recomandarea referitoare la consumul de legume proaspete, fructe, proteine slabe si cereale integrale. Evita carbohidratii cu indice glicemic ridicat, consuma grasimi sanatoase, in special grasimi mononesaturate precum uleiul de masline si Omega-3.




Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Carnitina - mai mult decat un supliment pentru slabire

Un supliment care sa sustina o mai buna functionare a creierului si sa te ajute si sa slabesti? Oare exista asa ceva fara efecte secundare? Am auzit multe persoane speriate de ideea de a consuma amino acizi ca deja nu ...
 » mai mult...

Metode naturale si simple pentru o digestie mai buna

Desi nu este un subiect chiar atat de placut de dezbatut, digestia sanatoasa ar trebui sa ramana una dintre principalele noastre griji avand in vedere ca ea determina cam intreaga noastra stare de sanatate si stare de ...
 » mai mult...

Care sunt beneficiile si efectele adverse ale yerba mate?

Zilele astea am fost la plafar si mi-am cumparat un ceai yerba mate. Motivul pentru care l-am cumparat era unul destul de simplu, legat de digestie si mi s-a parut interesant cand mi l-a recomandat domnisoara din ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici