Cum sa combinam corect alimentele? Care sunt combinatiile alimentare recomandate de medicina ayurvedice?In ultimii ani s-a tot batut moneda pe cum se combina corect alimentele intrucat acest lucru ori iti asigura sanatatea intestinala, ori chiar te va ajuta sa slabesti. In fond, combinarea corecta a alimentelor reprezinta o abordare inteleapta a felului in care mananci, pentru ca alimentele care necesita medii digestive diferite sa nu fie combinate in ideea unei bune functionari a tractului. Bineinteles ca exista o multime de teorii referitoare la felul in care sa combinam corect alimentele, unele dintre ele mai justificate, altele mai controversate, insa exista si cateva asupra carora cadem cu totii de acord. Voi prezenta combinatiile alimentare considerate gresite de catre stiinta ayurvedica, combinatii pe care cu siguranta nu le vei mai face dupa ce vei citi ce efecte au de fapt asupra sistemului tau digestiv. Unele dintre consecintele immediate ale acestor combinatii gresite include: agitatia, balonarea, gazele, dureri de stomac, greata, oboseala si probleme de eliminare. In timp ce efectele pe termen scurt pot disparea intr-o zi sau doua, combinatiile alimentare pe termen lung pot conduce la probleme grave precum respiratie urat mirositoare, piele uscata, iritatii, inflamatii cronice, probleme de somn, nivel al energiei scazut si probleme cronice de digestie. Majoritatea persoanelor simt cum ii loveste un val de energie si chiar cum slabesc rapid si sanatos in momentul in care incep sa urmeze niste reguli simple ale combinarii alimentelor. Care sunt principiile dietei ayurvedice?Stiinta Ayurvedica isi propune sa poata preveni si mentine sanatatea fizica si psihica, in special prin intermediul controlului alimentatiei. Acest tip de medicina se bazeaza pe importanta acordata alimentelor in viata noastra mai mult decat oricare alta forma de medicina, alternativa sau nu. Practic, toate formele de medicina aduc in prim-plan ceea ce ar trebui sa consumam numai in situatia manifestarii unor afectiuni. De-a lungul timpului, o gama foarte larga de teorii conflictuale referitoare la ce inseamna o dieta echilibrata au tot aparut, creand o confuzie considerabila in mintile populatiei care pare a manifesta un interes tot mai mare pentru acest subiect. Stiinta ayurvedica se pozitioneaza impotriva principiilor conform carora acelasi plan alimentar si aceleasi medicamente pot fi prescrise unei persoane ce sufera de anumite afectiuni si aceleasi exercitii pot aduce beneficii identice persoanelor cu constitutii diferite. Desi ayurveda nu crede intr-o reteta ce se aplica oricarei persoane, intrucat cu totii avem unicitatea noastra care determina si reactiile unice ale organismului la diversi stimulenti, a creat totusi o serie de reguli ce asigura o dieta echilibrata care conduce la un management mai bun al stilului de viata. Ayurveda se departeaza si de la teoria conventionala a unei diete echilibrate constituita din grupele principale de alimente – carne, lactate, fructe, cereale si legume. Conform acestei stiinte, o asemenea schema este insuficienta pentru a ne conduce catre o sanatate imbunatatita. Textele ayurvedice mentioneaza 5 tipuri de tulburari nutritionale:
1. Fructele dupa masaMedicina ayurvedica ne-a atras de mult timp atentia ca fructele nu fac casa (sau masa:) ) buna cu alte alimente. Motivul este acela ca fructele contin zaharuri simple care nu necesita digestie. Prin urmare, ele nu vor poposi prea mult timp in stomac. Alte alimente precum cele bogate in grasimi, proteine sau amidon, vor ramane in stomac pentru perioade mai indelundate de timp necesitand un proces de digestie mai amplu. Deci daca mananci fructe dupa o masa, zaharul din fructe va ramane prea mult timp in stomac si va fermenta, lucru pe care, desigur, nu ti-l doresti! 2. Lasagna sau sandvici cu cascaval la aparatul de sandvici-uriLasagna a inceput sa fie din ce in ce mai bine cotata si printre gurmanzii romani si trebuie sa recunoastem ca este delicioasa. De asemenea, sandvici-urile cu cascaval sunt criminal de bune si parca nu te-ai mai opri din a le consuma. Combinatiile de carbohidrati si proteine inhiba productia de amilaza salivara, enzima care catalizeaza hidroliza amidonului in molecule mici. Proteinele si amidonul necesita enzime diferite si niveluri diferite de aciditate pentru a fi digerate. In momentul in care sunt consumate impreuna, organismul tau este foartat sa aleaga sa digere proteinele si nu alimentele cu amidon. Conform doctorului Herbert Shelton, alimentele ce contin amidon si nu sunt digerate trec prin procesul de fermentatie si se descompun iar in timp ajung sa lase in urma elemente toxice pentru organism. Se presupune insa ca adaugarea unor foi de salata poate inlesni digestia unor feluri de mancare greu de digerat ce contin branza, facandu-le mai usoare pentru stomac. Deci daca tot alegeti o asemenea bomba calorica, macar combinati-o cu niste legume cu frunze verzi! In principiu eu nu as permite nimanui sa consume cascaval, iar lasagna este o hiperbomba calorica, insa daca ai grija sa te regalezi extrem de rar cu asemenea alimente, nu iti vor crea probleme si nu iti vor afecta procesul de slabire. 3. Omleta cu cascaval si carneIn general combinatiile de proteine cu proteine nu sunt recomandate in cadrul aceleiasi mese. O singura proteina concentrata la o masa este mai usor de digerat si nu va necesita atat de multa energie. Alege o omleta cu legume in schimb. Apropos, acelasi lucru se aplica si in cazul baconului, nu il alatura omletei oricat de mult ti-ai dori sa crezi ca este o combinatie buna. Nu te speria insa de oua, nici macar consumul unui ou pe zi nu iti va creste colesterolul. De altfel, colesterolul seric se pare ca nu este crescut de nicio sursa alimentara, dar despre asta vom vorbi cu alta ocazie. Asocierea celor doua proteine, carne si cascaval sau branza, blocheaza productia de enzime care ti-ar asigura o digestie optima. In acest context ar trebui sa mentionez si cat de putin indicat este sa consumi un sandvici cu sunca si cu cascaval pe care mai toata lumea si-l alege de la magazinul din colt. Prin urmare, bucura-te cat de des vrei de o omleta formata dintr-un ou intreg si mai multe albusuri pentru a-ti asigura un numar optim de proteine zilnic. 4. Rosii si paste cu sos de cascavalRosiile sunt considerate a fi acide si nu este recomandat sa le combini cu alimente incarcate cu carbohidrati, precum pastele. Teoriile legate de combinatiile corecte alimentare recomanda evitarea combinatiilor de carbohidrati cu alimente acide. Adaugarea lactatelor la aceasta combinatie deja extrem de dificil de digerat transforma aceasta masa intr-o reteta pentru probleme digestive si pentru oboseala si moleseala de dupa masa avand in vedere ca organismul tau va necesita consumul unei energii foarte mari pentru a o putea digera. Consuma pastele, neaparat integrale, cu sos pesto sau cu legume la gratar in schimb. 5. Cereale cu lapte sau suc de portocaleProbabil ca ai vazut combinatia cu suc proaspat de fructe si in filmele americane si recunosc ca si mie imi dadea o senzatie foarte placuta mai ales cand se lua micul dejun in sanul familiei. Desigur, nici nu mi-ar fi trecut prin gand vreodata sa combin carbohidrati cu un suc de fructe, dar ca imagine era dragut. Acizii din sucul de portocale sau de altfel orice tip de fructe acide distrug enzimele care sunt responsabile cu digestia carbohidratilor prezenti in cereale. De asemenea, fructele acide sau sucurile pot covasi laptele si il pot transforma intr-o substanta care formeaza o membrana mucoasa groasa pe peretii stomacului si intestinelor. Pentru a avea parte de un mic dejun sanatos, consuma fructele cu minim 30 de minute inaintea cerealelor si laptele incearca sa nu il combini cu niciun fel de al aliment intrucat ii va incetini digestia grav si oricum nu vei avea parte de un aport de nutrienti prea ridicat. Despre riscurile consumului de lapte am scris pe larg in articolul care viza laptele si produsele lactate. Combinatia de lapte cu cereale mai mult ca sigur iti va aduce si “fericirea” unei balonari strasnice! Eu imi consum cerealele integrale cu iaurt sau cu ceai, poti incerca si o reteta de porridge care cu siguranta ca iti va placea foarte mult, insa incerc pe cat posibil sa le evit intrucat nu consider ca imi aduc prea multe beneficii in plus pe langa toate alimentele pe care le consum. 6. Fasole si branzaProteinele din lactate si fasole reprezinta o combinatie care cu siguranta nu iti este straina daca iti place mancarea mexicana. Daca mai adaugi si o portie de guacamole sau sos picant, atunci aproape ca iti garantezi si o “portie” de gaze si balonare grava. Stiu ca multa lume traieste cu impresia ca fasolea este cea care baloneaza, insa nu ea in sine este vinovata in general ci combinatiile in care o includem. Incearca sa eviti sa combinatiile cu branza si rosii daca ai probleme cu digestia sau incerci sa faci o detoxifiere a organismului. 7. Pepene si sunca sau prosciuttoPepenele este un aliment ce trebuie consumat separat, nu exista nicio combinatie alimentara care il include. Aceeasi regula se aplica si fructelor cu continut ridicat de zahar. In general, este de preferat sa consumi cam orice fruct la distanta de alte alimente, in special alimentele cu carbohidrati, mai ales daca iti doresti sa obtii o reenergizare rapida. 8. Banane si lapteMedicii ayurvedici listeaza aceasta combinatie ca una dintre cele mai grele si producatoare de toxine. Se spune ca ar crea o senzatie de greutate si incetineste mintea. Daca iti plac smoothie-urile din lapte si banane asigura-te ca banana este foarte coapta si adauga niste cardamon sau nucsoara pentru a stimula digestia. Dupa cum am mentionat, si asa nu sunt o mare fana a laptelui, avand si intoleranta la lactoza, insa chiar nu as incerca sa il combin vreodata cu niste fructe, in special fructe dulci. 9. Iaurtul cu fructe si rosii cu branzaSper ca nu ai crezut ca ma pot referi la iaurtul cu fructe vandut pe rafturile supermarketurilor! Acela este plin de zahar si poate si de E-uri si nici nu mai are rost sa discut despre cum nu il recomand! Aceasta combinatie de iaurt cu fructe este nerecomandata de catre Ayurveda, insa nu foarte multe persoane din exteriorul acestei zone o desconsidera. Ayurveda ne recomanda sa nu combinam fructele acre si acide cu lactate intrucat pot diminua din puterea digestiva, pot altera flora intestinala, produc toxine si cauzeaza congestie sinusala, raceli, tuse si alergii. Ayurveda ne sugereaza evitarea alimentelor care reduc “flacara” digestiva si congestioneaza, precum iaurtul combinat cu fructe. Cu toate acestea, daca nu rezisti tentatiei unui parfait de iaurt, exista cateva cai prin care sa il faci mai prietenos cu digestia. In primul rand, alege un iaurt simplu natural tinut la temperatura camerei, iar in al doilea rand, combina-l cu putina miere, scortisoara si stafide in locul unor fructe de padure acre. Desi recomandarea referitoare la combinarea rosiilor cu branza intr-o salata nu se regaseste pe lista Ayurveda, doresc sa subliniez cum nici aceasta nu este chiar cea mai adecvata asociere de alimente, intrucat rosiile sunt tot fructe si nu pot face casa buna cu un produs lactat. 10. Salata de rosii si castraveti cu dressing de lamaieAlimente precum cartofi, chilli, vinetele si rosiile nu trebuie combinate cu castravetii, iar lamaile nu se combina cu nimic din ceea ce am mentionat. Desigur, acum nu vreau sa exagerez si sa spun ca daca iti face deosebita placere sa creezi o anumita combinatie de alimente sa renunti total la idee pentru ca este daunatoare organismului si energiilor tale. Oricum, fiecare are un organism diferit si probabil ca are numai anumite sensibilitati la aceste combinatii alimentare nepotrivite. Multe persoane atribuie aceste probleme digestive si alergii pe seama anumitor alimente in timp ce reala problema consta de fapt in combinarea anumitor tipuri de alimente. Mai mult, cei mai multi dintre noi s-au obisnuit din pacate cu disconfortul digestiv si nici macar nu mai tinem minte sau nu stim cum este sa nu il resimti. Cand vei incerca sa elimini combinatiile nocive de alimente, atunci vei putea face cu adevarat o comparatie si vei observa diferentele. Daca vei urma aceste reguli ale combinarilor de alimente timp de cel putin 2 saptamani, vei observa cum sistemului tau digestiv se la calma si digestia va deveni un proces mult mai eficient. De asemenea, iti vei putea tine in frau mult mai usor si poftele, vei avea mai multa energie si un abdomen plat. Ai incercat pana acum teoriile combinarii de alimente? Ai simtit efectele?
Cine este
Stefania Bia? Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness. InterviuAlte articole interesante pe aceeasi tema:Dieta cu calorii negative si lista cu alimentele cu cele mai putine calorii?
Ai auzit si tu probabil de acea teorie (sau chiar dieta) cu caloriile negative. Sunt anumite voci care sustin ca dieta cu calorii negative presupune consumul unor alimente care au un efect caloric negativ, mai exact ca ...
Din nou va trebui sa scriu despre ceva ce ma preocupa personal, dar banuiesc ca tema alergiilor si intolerantelor alimentare este oricum un subiect de interes pentru destul de multe persoane. Si daca inca nu ti-a ...
Scaderea in greutate nu este un lucru usor pentru cei mai multi dintre noi. Unii sunt mai binecuvantati si beneficiaza de trupuri minunate indiferent ce stil de viata au, insa majoritatea populatiei trebuie sa respecte ... | |
|