Este micul dejun esential pentru procesul de slabire?Trebuie sa precizez inca de la bun inceput ca si in zilele mele matinale si in cele in care ma pot trezi dupa ora 9, sa zicem, luarea micului dejun pentru mine este o provocare. Ba timpul, ba lipsa de obisnuinta, ba lipsa de foame. Sunt genul care mananca tarziu si evident ca dupa ce am mancat la ora 00, nu voi mai avea pofta de mancat la ora 9. Plus ca eu am un plan alimentar destul de dubios per total, sanatos, dar ciudatel. Si se stie foarte bine ca majoritatea populatiei intampina probleme in gasirea timpului pentru mic dejun, iar daca si exista putin timp, masa nu va consta in ceva sanatos. Nici nu vreau sa ma gandesc ce croissanti, pateuri sau covrigi aleg anumite persoane! Pe de alta parte, exista persoane care nu militeaza pentru micul dejun si sustin ca acesta poate avea chiar anumite efecte negative. Eu zic sa abordam ambele perspective si sa decidem fiecare ce vrem sa facem. Recomandarea mea pentru tine este insa sa incerci ambele variante sau multiplele variante si sa vezi cum iti reactioneaza mai bine organismul. Ce este de fapt micul dejun?Chiar nu mi-am pus problema ce este micul dejun pana acum, "breakfast" in engleza. Prin definitie, din engleza, micul dejun este "a break from fasting", adica o pauza dupa un post. Postul este reprezentatde catre somn, mai exact de catre pauza dintre cina si urmatoarea masa. Ceea ce se intampla in acest timp, este o serie de procese inconstiente si automate ale organismului prin care acesta incearca sa normalizeze nivelurile energetice. Dupa ce timp de 8 ore si jumatate creierul nostru si muschii nostri au fost provati de mancare, acestia sunt lipsiti de energia necesara pentru o functionare eficienta si asta se datoreaza in principal nivelurilor scazute de zahar din sange. Asadar, pentru a ne readuce nivelurile glicemiei la normal, trebuie sa mancam o masa echilibrata si sanatoasa, desigur, in decursul unei ore de la trezire. Din ce m-am mai documentat, acesta este aspectul cel mai important, mancatul micului dejun imediat dupa trezire sau in decursul unei ore de la trezire. In aceasta fereastra temporala, organismul nostru este cel mai receptiv la nutrienti si prin urmare ii va folosi in cel mai eficient mod. In ce ar trebui sa constea micul dejun?Cand zic mic dejun, in niciun caz nu ma gandesc la vreun preparat din acesta rapid pe care il poti achizitiona de la cea mai apropiata cafenea sau, si mai rau, patiserie, sau chiar si la cereale. Vorbesc despre un mic dejun care it va putea determina starea intregii zile, fie ea pozitiva sau negativa. Micul dejun ar trebui sa includa o portie din urmatoarele: cereale integrale (terci de ovaz, granola), proteine/grasimi sanatoase (oua, iaurt grecesc, branza cottage), legume (gandeste-te la culori, arunca-le in omleta), fructe (fructele de padure sunt cele mai indicate, mere, portocale, banane) si apa pentru hidratare. Apa trebuie sa fie nelipsita pe parcursul intregii zile! 5 motive pentru care micul dejun este atat de importantDaca vei depune un efort sustinut pentru a-ti servi in fiecare dimineata un mic dejun echilibrat din punct de vedere nutritional si il vei respecta timp de cel putin o luna, atunci iti garantez personal ca urmatoarele beneficii vor deveni vizibile:
Studiul realizat intre anii 2004-2006 care sustine mancatul micului dejunSa vin in ajutorul acestei teorii si cu un studiu care si-a propus sa studieze efectele pe termen lung ale saritului peste micul dejun. Obiectivul a fost acela de a examina asocierile create in timp intre saritul peste micul dejun din timpul copilariei si al maturitatii si riscurile la nivel cardiometabolic cu care ne putem confrunta dupa etapa maturitatii. In anul 1985, un esantion de tineri din Australia cu varste cuprinse intre 9 si 15 ani au fost intrebati daca iau sau nu micul dejun. Intre anii 2004-2006 s-a facut un follow-up (ca sa fim totusi romani: s-a intreprins un studiu ulterior pe aceleasi persoane din esantion) pe 2184 dintre participanti, declarand din nou daca acum iau sau nu micul dejun. Ei fost impartiti in 4 categorii: I – cei care nu mancau micul dejun nici in copilarie, nici acum (86); II – cei care nu sareau peste micul dejun nici in copilarie, nici la maturitate (1359); III – sareau peste micul dejun numai in copilarie (224); IV – sar peste micul dejun numai la maturitate (515). Planul lor alimentar a fost analizat, dar si circumferinta taliei (unu dintre cele mai relevante elemente in privinta sanatatii noastre generale) si le-a fost recoltat sange dupa o pauza 12 ore de la ultima masa. Au fost calculate diferentele intre circumferinta taliei, glicemie, insulina si concentratia de lipide. Rezultatele au fost adaptate in functie de varsta, sex si factori sociodemografici, dar si legati de stilul de viata. Se pare ca cei care au sarit peste micul dejun atat in copilarie, cat si la varste superioare aveau cea mai mare circumferinta a taliei si o cota insulina mai crescuta, colesterol total mai crescut si colesterolul LDL mai ridicat decat al celolalte grupuri. Concluzia este ca saritul peste micul dejun timp de o perioada indelungata iti poate afecta grav sanatatea cardio metabolica, conducand in timp la probleme de inima si la posibilitatea dezvoltarii diabetului zaharat. Aceasta a fost o perspectiva, hai sa o vedem si pe cealalta, cea care poate avantaja mai multe persoane, cele lipsite de timp. Este interesant de vazut si care este perspectiva opusa si ce va reusi ea sa demonteze in timp, mai ales ca traim in era in care se militeaza pana in panzele albe pentru consumarea micului dejun. Este adevarat ca de partea aceasta a baricadei, inca nu s-au mutat prea multi insa conceptul de post intermitent incepe sa ia amploare si se pare ca porneste de la persoanele mai sportive. Sa vedem impreuna totusi ce presupun noile studii ca este mit si care sunt chiar dezavatajele pe care consumul micului dejun le prezinta!
Asadar, alegerea este a ta, poti incerca ambele variante. Opinia mea este ca putem reactiona diferit in functie de organism si daca este sa adoptam un anumit stil alimentar, sa ne tinem de el cel putinj o luna pentru a-i putea analiza rezultatele. Ideea esentiala este ca potind sau nu, alegerile aleimtare trebuie sa fie macar in proportie de 90% sanatoase!
Cine este
Stefania Bia? Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness. InterviuAlte articole interesante pe aceeasi tema:Ghidul pentru scaderea in greutate - sfaturi si trucuri
Scaderea in greutate nu este un lucru usor pentru cei mai multi dintre noi. Unii sunt mai binecuvantati si beneficiaza de trupuri minunate indiferent ce stil de viata au, insa majoritatea populatiei trebuie sa respecte ...
Atunci cand vrem sa slabim sau facem pur si simplu mult sport, de multe ori alimentatia si activitatea in sine au nevoie de un oarecare boost. Aici intra in actiune eficienta suplimentelor nutritive. In ciuda unor idei ...
Mi-am dat seama ca desi ma straduiesc destul de mult sa aduc in tema pe toata lumea in legatura cu stilul de viata sanatos, parca nu am investit suficient timp in eliminarea anumitor mituri despre slabire sau in ... | |
|