Este nesanatos sa incalzim mancarea la microunde?Azi citeam printre randuri (nu poti cita surse din anii '90 si sa fii luat in serios!) un articol despre cat de nesanatoasa este prepararea alimentelor la cuptorul cu microunde si mi-am amintit ca de ceva vreme tot intentionam sa scriu un articol pe tema asta. De fapt, tot cam asa, citisem o dezbatere si cu ocazia aia am zis sa imi fac si eu o parere legat de cum ne afecteaza (sau nu?!) utilizarea microundelor. Asa cum imi sta in fire, cand vad un subiect controversat cu potential de MIT decid sa investighez amanuntit si sa impartasesc cele aflate cu tine. Sa vedem, deci, daca realmente cuptorul cu microunde este nesanatos sau e doar o alta baliverna nesustinuta de cercetari. Cel putin cercetari erei noastre, ca de acum 20 de ani cu siguranta gasim cu duiumul. Este nesanatos sa folosesc cuptorul cu microunde?Intrebarea pe care ne-o punem este daca folosirea cuptorului cu microunde chiar ne poate afecta atat de dramatic sanatatea. Oare se ascund pericole ascunse in structurile chimice ale alimentelor pe care le incalzim la microunde? Daca o sa cauti pe google "cuptorul cu microunde pericole" sau "cuptorul cu microunde nesanatos" o sa descoperi o multitudine de exemple despre cat de mult ne afecteaza sanatatea. Conform acestor "povesti" alimentele preparate la microunde ajung sa cauzele mai toate bolile de la cancer la scaderea IQ-ului, boli de inima si oboseala cronica. Mama, pare cam complicata treaba. Avem o relatie de dragoste-ura cu cuptoarele cu microunde. La noi au inceput sa fie solicitate din ce in ce mai mult, cel putin pentru birouri, mai toate restaurantele detin unul, cafenelele, aeroporturile, poate chiar si magazinele de la capatul strazii. Cu toate astea, peste tot vedem despre cat de periculoase sunt aceste mici cutiute care ne usureaza prepararea termica a mancarii. Totusi, in fond, ai nevoie de numai cateva notiuni stiintifice de baza pentru a intelege ca toate aceste acuzatii sunt bazate pe o stiinta saracacioasa, zvonuri sau chiar niste teorii ale conspiratiei. Mituri despre cat de nesanatos este cuptorul cu microundeAstea sunt unele dintre cele mai tari mituri despre microunde
O maretie de teorie, ce sa mai. PubMed, Cochrane Library si CHINAHL se tot straduiesc de ani de zile sa gaseasca sustinere pentru aceasta teorie si totusi nu au reusit.
In ceea ce priveste schimbarea compozitiei chimice a alimentelor, ar trebui sa ne intrebam ce se intampla oricum cand bagi la cuptor, frigi la gratar, sotezi sau prepari termic orice aliment... Prepararea la cuptorul cu microunde chiar prezerveaza mai multi nutrienti datorita faptului ca alimentele stau mai putin la gatit si nici nu necesita la fel de multa apa.
Eu am gasit o explicatie stiintica pe site-ul snopes.com unde chiar putem vedea si niste poze cu po planta care se tine destul de bine.
Vestea buna e ca folosirea cuptorului cu microunde nu "sfasie" moleculele. Undele electromagnetice nu au treaba cu radioactivitatea.
Din nou PubMed, Cochrane si CINAHL nu au reusit sa scoata niste rezultate concludente comparand recenziile mai multor jurnale medicale. In fond, daca oricare dintre miturile acestea ar fi fost adevarate, atunci cu siguranta ar fi un miracol faptul ca mai exista viata in lumea Occidentala sau ca mai au capacitatea de a gandi sau de a se reproduce. Asta daca stam sa ne gandim ca deja au trecut cam 50 de ani de cand ele au intrat in locuinte, restaurante, laboratoare etc. De ce nu sunt nesanatoase cuptoarele cu microundeNu exista niciun studiu valid care sa fi documentat daptul ca mancarea si apa incalzite la microunde pot cauza efecte dezastruoase pentru sanatatea noastra.
Cum functioneaza cuptorul cu microunde?Pentru a intelege de ce aceste acuzatii sunt absurde, trebuie sa intelegi cum functioneaza un cuptor cu microunde. In momentul in care apesi pe butonul "Start" al cuptorului cu microunde, mici unde de energie incep sa se miste prin compatimentul cuptorului, trecand prin tot ce se afla prin el. Aceste unde, numite microunde, sunt un tip de radiatie electromagnetica. Aceste unde vibreaza rapid, cam la 2.5 GHz/minut - cam aceeasi frecventa ca si telefonul mobil. Undele emise de cuptorul cu microunde sunt un tip de radiatie neionizanta care pot face ca atomii din molecule sa se miste si sa vibreze, insa nu suficient de mult incat sa inlature particule. Undele sonore, lumina vizibila si microundele intra in aceeasi categorie. Radiatiile ionizante, insa, au suficienta energie pentru a scoate electronii din atomi, creand astfel ioni. Exemple de radiatii ionizante sunt lumina ultravioleta a soarelui, razelor X sau gamma.
Pe un site pe care recunosc ca eu il agreez foarte mult, al lui Joseph Mercola, poti citi cam toate miturile legate de utilizarea cuptorului cu microunde. Tot adauga si recicleaza la articolul ala inca de prin '94. Povestea de baza de pe acel site este "studiul" chimistului alimentar elvetian Hans Hertel. La sfarsitul anilor '80, Hertel si 7 prieteni vegetarieni s-au incuiat frumusel intr-o camera de hotel unde au desfasurat un "experiment" de doua luni pe tema impactului alimentelor preparate la microunde si sub alte forme asupra sanatatii. Dupa cele doua luni petrecute impreuna, Hertel a tras o concluzie terifianta: gasise modificari care "par a indica un stadiu incipient al unor procese patologice similare cu cele care au loc in momentul in care faci cancer" in sangele barbatilor care consumasera lapte si legume preparate termic la cuptorul cu microunde. Daaar...
Desigur ca Hertel a si disparut din peisaj intre timp.
James Kopp este un alt "nume mare" al mitologiei legate de cuptorul cu microunde, un fel de "cercetator britanic", doar ca e american. El a publicat in anul 1996 un articol despre o cercetare a oamenilor de stiinta rusi care se presupune ca a condus la interzicerea cuptoarelor in Rusia (yeah, right!) Kopp a disparut fara urma dupa, si-a schimbat numele si a sustinut ca producatorii de cuptoare cu microunde il persecutau. Un studiu serios, care ridica la fileu anumite probleme grave pe care orice ar fi le-ar putea aduce sanatatii organismului nostru va fi replicat de o multime de grupuri de cercetatori. Din acest motiv si vedem ca lumea medicala este in permanenta schimbare, toate studiile sunt inlocuite, imbunatatite, confirmate, infirmate etc. Pericolele folosirii cuptorului cu microundeDar exista totusi probleme reale pe care folosirea cuptorului cu microunde le-ar putea cauza sanatatii noatre? Desigur. De fapt, cam orice forma de preparare termica ar putea fi periculoasa intr-o masura sau alta ca doar vorbim despre mancare incalzita. Insa problemele nu au vreun fel de legatura cu microundele in sine, cu o serie de exceptii, acestea sunt puse in legatura cu orice metoda de gatire a mancarii. Sa vedem care sunt problemele pentru care ar trebui sa ne facem griji daca folosim cuptorul cu microunde - si solutiile pentru acestea, conform FDA-ului (Food and Drug Administration - Administratia pentru Alimente si Medicamente din S.U.A.) 1. CalduraMancarea incalzita la microunde poate fi extrem de fierbinte si prepararea termica conventionala la microunde poate sa nu incalzeasca mancarea in mod egal, ceea ce va conduce la zona mai fierbinti si la zone neincalzite complet.
2. Bacteriile eliminate in cuptorul cu microundeAsa cum am spus, alimentele se pot incalzi neegal.
3. Obiectele de metal la microundeIn general cratitele sau tigaile de metal, folia de aluminiu si alte obiecte de metal nu ar trebui bagate la cuptorul cu microunde. Microundele sunt reflectate de metal, ceea ce poate cauza daune in interiorul cuptorului.
4. Recipientele de plastic la microundeMajoritatea obiectelor din plastic se descurca destul de bine in cuptorul cu microunde pentru ca undele trec direct prin ele. Insa caldura alimentelor si lichidelor se poate transfera in plastic si pe langa a-l topi stim ca plasticul incalzit este si nociv pentru sanatate. Chiar nu iti doresti sa mananci plastic!
5. Cuptoarele cu microunde stricateDaca ti s-a stricat cuptorul cu microunde, trimite-l la reciclare. Desi cuptoarele cu microunde sunt construite conform unor reglementari stricte pentru a ne asigura ca nivelurile de microunde care "scapa" sunt extrem de scazute - cele mai multe se disipa la 300-600 cm - cuptoarele cu microunde mai vechi cu sigilile stricate pot fi periculoase. Concluzia e ca poti incalzi linistit mancarea la cuptorul cu microunde fara sa te temi ca faci cine stie ce boala sau ca alimentele vor fi mai putin sanatoase. NOTA: sper ca totusi sa incalzesti alimente sanatoase si nu semipreparate si produse rafinate de cea mai proasta calitate!
Cine este
Stefania Bia? Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness. InterviuAlte articole interesante pe aceeasi tema:Alimentatie recomandata adolescentilor
Dupa ce am scris despre cum ar trebui sa arate planul alimentar al unei persoane in varsta, m-am gandit sa ma ocup si de tinerei, de adolescenti. Stiu ca este o perioada dificila, cu multe schimbari, iar alimentatia ...
Eu sunt o mare bautoare de ceai. Beau ceaiuri atat pentru beneficiile pe care le aduc asupra sanatatii, cat si pentru gustul grozav al unora. De cele mai multe ori, cele bune pentru sanatate nu sunt si cele pe care le ...
In ultima perioada m-am tot interesat de beneficiile anghinarei, am vazut un supliment insotit si de omega 3 si am zis ca trebuie sa revizuiesc putin. La noi pe piata nu prea se gaseste ca anghinare ca aliment plus ca ... | |
|