Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Care sunt principalele beneficii ale ceaiului?


ceai beneficiiEu sunt o mare bautoare de ceai. Beau ceaiuri atat pentru beneficiile pe care le aduc asupra sanatatii, cat si pentru gustul grozav al unora. De cele mai multe ori, cele bune pentru sanatate nu sunt si cele pe care le agreez ca gust, dar imi fac loc pentru toate pe parcursul zilei. Plus ca acum ca a venit iarna simt cum imi ingheata mainile pe tastatura si ma mai incalzesc cu o cana de ceai fierbinte pe care o las la racit in mainile-mi chinuite.

Dar haide sa vedem care sunt principalele beneficii pe care ceaiurile ni le aduc, pe langa o sursa de caldura si satisfactie a papilelor gustative.

Care sunt principalele beneficii ale ceaiului?

1. ceaiul contine antioxidanti. Datorita acestui continut de antioxidanti, ceaiul iti protejeaza organismul de daunele provocate de imbatranire si de efectele nocive ale poluarii.

2. ceaiul are mai putina cofeine decat cafeaua. Cafeaua are un continut de cafeina cam de 3 ori mai mare decat ceaiul (asta daca nu alegi ceaiurile care combina cofeina cu mate, o planta care actioneaza precum cofeina in organismul nostru). 250 ml de cafea contin 135 mg de cofeina, pe cand ceaiul contine numai 30-40. Eu consum ambele bauturi, asa ca nu condamn nici consumul de cafea, numai ca daca simti ca iti provoaca indigestie, dureri de cap sau iti afecteaza somnul, schimb-o cu ceai.

3. ceaiul poate reduce riscul de ocurenta a atacului de cord si infarctului. Cheagurile de sange produse de catre colesterol si trombocite cauzeaza atacuri de cord si infarcte. Consumul de ceai poate ajuta la mentinerea arterelor curate si fara cheaguri. Asa cum diverse produse protejeaza tevile de la infundare, asa si ceaiul actioneaza asupra arterelor. Un studiu desfasurat in Olanda a demonstrat ca cei care beau cel putin 3 cesti de ceai negru pe zi au cu 70% mai putine sanse sa sufere de un atac de cord letal.

4. iti protejeaza oasele. Si aici nu ma refer la efectele pe care le are laptele adaugat ceaiului. Un studiu comparativ intre bautorii de ceai si cei care nu beau a descoperit ca dupa 10 ani sau mai multi de consum constant de ceai acestia dezvoltau oase mai puternice, indiferent de varsta, greutate, nivel de activitate fizica, fumat sau alti factori de risc. Autorii sustin ca este posibil ca beneficiile sa fie datorate mult-promovatelor fitochimicale.

5. ceaiul si zambetul perfect. Incearca sa nu il iei pe Austin Powers ca etalon pentru bautorii de ceai ca este posibil sa te cam inspaimanti. Problemele danturii englezilor se datoreaza zaharului, nu ceaiului in sine. Ceaiul contine mai mult fluor decat pasta de dinti, iar alaturi de tanine acesta va tine paca dentara departe de dantura ta! Asadar alaturi de periaj si ata dentara, adauga si cateva cesti de ceai pentru obtinerea zambetului perfect, cu dinti impecabili si gingii sanatoase.

6. ceaiul iti consolideaza sistemul imunitar. Consumul de ceai iti poate ajuta sistemul imunitar in lupta impotriva infectiilor. Un studiu cu 21 de voluntari a ajuns la concluziile ca 5 cesti de cafea sau ceai consumate timp de 4 saptamani, au condus la activitati mai crescute ale sistemului imunitar.

7. ceaiul protejeaza impotriva cancerului. Asta se intampla datorita polifenolilor, antioxidantii regasiti in ceai. Momentan nu exista studii concludente care sa sprijine aceasta idee, insa exista studii care pot sustine ca un consum constant de ceai are efecte protectoare asupra organismului.

8. ceaiul te ajuta sa te mentii hidratata. Da, asta m-a socat si pe mine dat fiind faptul ca stiam ca si ceaiul, si cafeaua deshidrateaza, datorita cofeinei care ne face sa urinam mai des. Insa se pare ca studiile recente au dovedit ca ceaiul si alte bauturi cu cofeina ajuta la indeplinirea nevoilor de fluide. Singurul moment in care pot aparea probleme este cel in care consumi mai mult de 6 cesti in acelasi timp.

9. ceaiul nu are calorii. Asta ar trebui sa conteze pentru personale care isi satisfac nevoile de dulce si poftele de bauturi dulci prin alegeri teribile precum sucurile carbogazoase. Incearca s amai inlocuiesti bauturile nerecomandate cu niste ceai delicios si fara calorii.

11. ceaiul iti imbunatateste metabolismul. Multe persoane pun pe seama metabolismului incet faptul ca nu pot scadea in greutate. Ceaiul verde accelereaza metabolismul, astfel incat tu vei arde cu 70-80 de calorii mai mult daca bei 5 cesti de ceai verde pe zi. Tea increases your metabolism.

12. ceaiul imbunatateste capacitatile sportive/atletice. Ceaiul este o buna sursa de energie pentru persoanele cu activitate fizica intensa. Consumul de ceai incalzeste organismul si creste agerimea fizica.

13. ceaiul reduce riscul de infarct. In 2009, Universitatea Din Los Angeles California (UCLA) a descoperit ca un consum constant de ceai (ceai negru/ceai verde) poate scadea riscul actiunii factorilor ce produc infarct.

14. ceaiul reduce riscul infectiilor cu HIV. Efectele infectiilor cu HIV sunt reduse, insa asta nu inseamna ca ceaiul trebuie sa inlocuiasca tratamentele medicamentoase! Nu este o alternativa, este doar un supliment la tratamentele si remediile cu medicamente, in special cand vorbim despre ceaiul verde.

15. ceaiul are efecte anti-venin. Ceaiul are efect antivenin, datorita proprietatilor antagonice cu cele ale veninului diverselor insecte/reptile precum serpii etc. Extractele de ceai negru au acest efect preponderent.

16. ceaiul are efecte antibiotice. Ceaiul verde are efecte antibiotice deoarece catechinele regasite in el au efecte antioxidante. Aceste catechine se lupta cu microbii care ne afecteaza zilnic.

17. ceaiul ajuta impotriva infectiilor cu bacterii. Societatea Americana de Microbiologie a concluzionat ca ceaiul reprezinta o modalitatea buna de a preveni infectiile cu bacterii si ciuperci. Ceaiul alb se pare ca ajuta in preventia impotriva:

  • streptococilor
  • stafilococilor
  • bacteriilor pneumologice
  • bacteriile dentare

 
Care sunt cele mai bune optiuni pentru ceai?

Ce ceai este mai bun – verde, negru sau alb?

Nu exista diferente esentiale care sa ne entuziasmeze prea mult. Toate aceste tipuri de ceai contin aceeasi cantitate de flavonoizi. Ceaiul verde si cel negru provin din aceeasi planta, insa ceaiul verde este uscat pentru o perioada mai scurta de timp si nu trece prin procesul de fermentati prin care trece ceaiul negru.

Ceaiurile decofeinizate sunt la fel de bune pentru sanatate?

Am observat ca anumite companii isi decofeinizeaza ceaiul cu anumite chimicale, altii cu apa. Problema este ca acele chimicale inlatura si beneficiile polifenolilor, asadar citeste bine etichetele inainte de a face alegerea unui ceai decofeinizat.

 Sa nu uitam insa ca anumite tipuri de ceai vin si cu anumite neajunsuri si pot dauna sanatatii.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Beneficiile consumului de ceai oolong

Dupa ce am dedicat un articol beneficiilor ceaiului de trandafir, insa am expus si riscurile si efectele adverse ale consumului de ceai, neuitand insa si de cat de sanatos este ceaiul pentru organism am considerat ca ...
 » mai mult...

Care sunt beneficiile si efectele adverse ale yerba mate?

Zilele astea am fost la plafar si mi-am cumparat un ceai yerba mate. Motivul pentru care l-am cumparat era unul destul de simplu, legat de digestie si mi s-a parut interesant cand mi l-a recomandat domnisoara din ...
 » mai mult...

Ce beneficii aduce si ce vitamine contine anghinarea?

In ultima perioada m-am tot interesat de beneficiile anghinarei, am vazut un supliment insotit si de omega 3 si am zis ca trebuie sa revizuiesc putin. La noi pe piata nu prea se gaseste ca anghinare ca aliment plus ca ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici