Este sanatos consumul de ficat de origine animala?In 100 g ficat se gasesc intre 4 si 12 mg fier usor asimilabil. Anemia feripriva se poate corecta usor prin modificarea regimului alimentar. Putem scapa de simptome ale anemiei, precum slabiciune, oboseala, ameteli, daca includem in dieta ficatul de pasare sau de vita, alimentul antianemic prin excelenta. in plan gastronomic, ficatul de vita este mai apreciat decat cel de pui. Cat de sanatos este consumul de ficat?Din punct de vedere nutritional insa, ficatul de vita nu este superior celui de pui. Pentru o mai buna asimilare a fierului, ar fi bine ca atunci cand mancam ficateii de pui sa ii stropim cu putina zeama de lamaie. Vitamina C din lamaie stimuleaza asimilarea fierului din ficat. Ce contine ficatulin ficat sunt concentrate vitaminele A, B, C, D. Nutritionistii apreciaza in special continutul de vitamina A (10-45 mg/100 g). Ficatul este una dintre cele mai bune surse de vitamina A, care creste rezisten¬ta la infectii in sezonul rece. in mod normal, alimentele de origine animala nu contin vitamina C, ficatul insa este o exceptie, furnizandu-ne 20 mg vitamina C la 100 g. Vitamina D din ficatul de pui sau de vita previne aparitia problemelor osoase la copii si a osteoporozei la adulti. Alaturi de vitamine se gasesc in cantitati insemnate zincul, cuprul, seleniul, elemente cu rol important in stimularea imunitatii. Spre deosebire de carnea de vita si de porc, bogate in grasimi, ficatul este o carne slaba, contine mai putin de 4 g grasimi la 100 g. Datorita continutului sarac in tesut conjunctiv si grasimi, ficatul este foarte usor de digerat, de aceea poate fi introdus si in regimul alimentar al copiilor mici. Ficatul este o sursa buna de proteine: 19-21 g/100 g. Daca este consumant in exces, este posibil ca ficatul sa provoace crize de guta din cauza continutului ridicat in proteine. In randurile urmatoare ti-am pregatit 10 motive pentru a consuma frecvent ficat de pui pentru a te pune in tema cu proprietatile sale si sa te incurajam sa consumi in continuare: Retine: Fiecare dintre valorile procentuale se refera la 100 g de ficat de pui consumat
100 de grame de ficat de pui contine de trei ori mai mult din necesarul zilnic de vitamina B12, care ajuta in producerea globulelor rosii si in prevenirea anemiei.
Multi oameni nu stiu ca ficatul abunda in vitamina A sub forma de retinol, alfa si beta-caroten incluzand licopen.
Daca esti insarcinata sau vrei sa ramai insarcinata, consumul de ficat de pui te poate ajuta prin aportul ridicat de acid folic continut.
Descuamarea pielii din jurul gurii, a nasului sau buzele uscate sunt cauze ale carentei de vitamina B1. Riboflavina sau vitamina B1 este responsabila pentru buna reproducere, crestere si refacerea tesuturilor.
Ficatul de pui abunda in Seleniu, un mineral care mentine nivelul de Iod necesar bunei functionari a glandei tiroide.
Aportul de acid Pantotenic ajuta organismul sa combata stresul prin mentinerea unei bune functionari a adrelanalinei.
Fierul are dublu rol: previne anemia, dar intareste si sistemul imunitar.
Lipsa in organism de Niacina conduce la boala pelagra, care se manifesta prin delir, diaree, inflamarea membranelor mucoase si aspect de piele solzoasa. Carnea de pui si tonul sunt principalele surse de Niacina.
Principala misiune aproteinelorin organism este de ahrani parul, unghiile, pielea si muschii si sa leasigure un aspect sanatos.
Fosforul continut de ficatul de pasare ajuta mentinerea unei danturi sanatoase si a unor oase rezistente, dat fiind ca mineralul Calciu nu poate face asta de unul singur. Contraindicatiile consumului de ficatFicatul de vita, porc, miel, iepure sau pui este foarte bogat in colesterol, nefiind indicat celor cu valori deja crescute ale colesterolului, dar nici persoanele sanatoase nu trebuie sa-l consume prea des. Astfel, 100 g de ficat de vitel contin in jur de 400 mg de colesterol, depasind cu 33% doza zilnica permisa pentru a nu avea probleme de sanatate. Cum alegi ficatul?Ficatul proaspat are termen de valabilitate doar 48 de ore, iar cel congelat are termen de pastrare pana la 3 luni. Doar ca in timpul congelarii se distruge o parte din complexul de vitamine B, iar ficatul se oxideaza oferind un gust amarui. Apreciaza culoarea si mirosul produsului. Culoarea deschisa si mirosul intepator inseamna un produs alterat. Ficatul de gaina poate contine substante precum, tetraceclina si levomecitina. La oameni aceste antibiotice provoaca alergie sub forma de eruptii cutanate. Cu regret, prezenta antibioticelor poate fi verificata doar in conditii de laborator. De cele mai multe ori consumam alimente de placerea gustului, insa ar fi bine sa stimce introducem in corp alaturi de o anumita cantitate de calorii. Ficatul de pui esteun aliment apreciat de foarte multi oameni si este un lucru foarte bun pentru caare un aport important de nutrienti pentru organism. Dar tu stii cat de benefic este pentru tine ficatul de pui? Hai sa vedem!
Cine este
Stefania Bia? Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness. InterviuAlte articole interesante pe aceeasi tema:Care sunt beneficiile si pericolele consumului de germeni si vlastari?
Germenii au fost intotdeauna un aliment nutritiv cu o popularitate ridicata printre persoanele care isi doresc sa aiba o alimentatie sanatoasa. Acestia contin mai putine calorii in comparatie cu alte tipuri de gustari ...
Multa lume se plange ca mancarea sanatoasa nu are gust si de asta se plictisesc repede si revin la vechile prostii semipreparate sau de la fast food. Pacat ca gustul ala bun e dat in general de adaos de sare sau de tot ...
Citim peste tot despre cat de important este sa fim conectati la noi insine, cat de important este sa ne ascultam. Se aplica atat in privinta lucrurilor cu substrat, care tin de spiritul nostru, cat si in privinta ... | |
|