Este soia sanatoasa sau periculoasa?Tema legata de cat de sanatoasa e soia se pare ca nu se mai termina niciodata. Azi vreau sa incercam sa o dezbatem si noi si sa vedem daca soia chiar ne sustine sanatatea sau mai rau ne face, indiferent ca suntem femei sau barbati. Merita oare sa inlocuim produsele animale cu produse din soia, sa nu mai bem lapte de vaca si sa alegem laptele de soia? Sa nu mai mancam branza, ci tofu? Sa aflam raspunsul! In ultimii ani produsele din soia au fost hiperpromovate, iar soia a primit din ce in ce mai multa atentie din partea cercetatorilor… si a partilor interesate desigur. Pare totusi varianta cea mai sigura ca inlocuitor al carnii si lactatelor in post, pare a fi un minunat ingredient de baza pentru o multime de produse destinate vegetarienilor, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca este inclusa intr-o multime de produse si asa nerecomandate gen mezeluri, dulciuri, uleiuri pentru prajit, dar o fi soia periculoasa? Este soia sanatoasa sau periculoasa?Sa vedem in primul rand niste mituri legate de soia si produsele din soia. 1. Asiaticii consuma cantitati mari de soia si de asta duc niste vieti lungi si sanatoaseRaportul “How to Get the Benefits of Soy Without All the Health Risks” ne spune ca de fapt ei consuma mult mai putina soia decat americanii, de exemplu. De fapt, japonezii consuma cam 2 lingurite de soia zilnic, probabil chiar mai putin decat consumatorii avizi de la noi care aleg laptele de soia in locul laptelui de vaca. 2. Produsele din soia aduc aceleasi beneficii ca si soia traditionala fermentataMajoritatea produselor moderne din soia, de la laptele de soia pana la burgerii din soia, sunt procesate, ceea ce inseamna ca au in continut toxine denumite “antinutrienti”. 3. Izolatul proteic din soia – ce este si cum ajunge in alte produse?Despre izolatul proteic din soia suntem intrebati de culturisti in general, daca poate inlocui zerul sau caseina, carnea sau mai stiu eu ce. Totusi se pare ca el este ingredient din multe alte produse. “Izolatul proteic din soia este de fapt un ingredient alimentar sub forma de pudra care a fost separat sau izolat de alte componente ale boabelor de soia, rezultand 90-95% proteina si aproape nicio urma de grasimi si carbohidrati” - conform Soyfoods Association of America. Izolatul proteic din soia poate fi gasit in batoane proteice, shake-uri inlocuitoare pentru mese, bauturi din fructe la sticla, supe, sosuri, inlocuitori de carne, produse de patiserie, cereale sau anumite suplimente alimentare. Cei care practica fitnessul si culturismul trebuie sa se cam fereasca de aceste produse care vin cu efecte secundare grave gen scaderea libido-ului sau disfunctii erectile. Sub ce forme gasim soia pe etichete:
Soia modificata genetic Una dintre problemele cele mai mari legate de doia deriva din faptul ca aproximativ 90-95% dintre boabele de soia sunt modificate genetic si acestea sunt folosite pentru crearea izolatului proteic din soia. De ce este soia modificata genetic?Boabele de soia modificate genetic sunt de fapt create pentru a fi pregatite de “erbicizare” (Roundup-ul Monsanto). Sunt create din punct de vedere chimic pentru a rezista unor doze mari de erbicide care sa nu omoare planta. Deja nu-mi suna prea bine… Soia modificata genetic poate conduce la tulburari hormonale si avort spontanIngredientul activ din erbicidele Roundup este glifosatul, care este responsabil pentru tulburarea echilibrului hormonal delicat al ciclului reproducator feminin. Pe scurt, deterioreaza sistemul endocrin, interferand cu aromataza, care produce estrogenul. Mai mult, glifosatul este toxic pentru placenta, cea care este responsabila pentru luvrarea nutrientilor vitali de la mama la copil si pentru eliminarea produselor reziduale. Odata ce placenta a fost distrusa sau deteriorata, rezultatul poate fi un avort spontan. In cazul copiilor nascuti din mame expuse si la cantitati mici de glifosat, defecte congenitale grave pot aparea. Voi mentiona numai cateva: marimea capului anormal de mica, alterarea gentica a sistemului central nervos, cartilaje deformate, probleme cu vederea, respiratia sau pielea, rinichi subdezvoltati etc. Laptele din soia - sigur pentru copii?Dozele foarte mari de fitoestrogeni din laptele pentru copii din soia pun in pericol dezvoltarea sexuala normala a copiilor. Principalele probleme ale formulelor pentru copii din soia sunt inhibitorii tripsnei (inhiba digestia si absorbtia anumitor nutrienti), acidul fitic (blocheaza absorbtia unor minerale gen calciu, magneziu, fier si zinc) si, cel mai rau, fitoestrogenii deja mentionati (care pot tulbura sistemul hormonal). Asa cum am spus, soia contine antinutrienti, adica toxine naturale, niste compusi alarmanti care pun in pericol sanatatea tuturor.
Se pare ca soia poate fi una dintre cauzele pentru cancer de san, deteriorarea creierului sau anormalitati in dezvoltarea copiilor. Soia are si continut ridicat de mangan, mult mai ridicat decat cel din laptele matern, ceea ce poate conduce in viitor la probleme neurologice si ADHD. De asemenea, laptele pentru copii din soia contine si aluminiu, ceea ce poate conduce la o multime de probleme de sanatate. Soia conduce la infertilitateFemeile care consuma produse din soia modificate genetic precum izolat proteic din soia din produsele vegetale este foarte posibil sa prezinte modificari severe ale sistemului hormonal, inclusiv o abundenta de estrogen sau probleme cu glanda pituitara. De asemenea, progesteronul poate fi si el afectat, ceea ce ar putea cauza cresterea nuamrului de ovule eliberate in timpul ciclului de ovulatie. Ai putea crede ca asta conduce la cresterea fertilitatii, nu? Ei bine, asa cum ne explica Jeffrey Smith in articolul sau despre produsele din soia modificata genetic, femeile care le consuma prezinta foarte mari riscuri menstruatie retrogradata, cauzand endometrioza, care la randul ei poate conduce la infertilitate. Consumul de izolat proteic din soia si alte produse bazate pe soia poate conduce si la cicluri menstruale foarte abundente si lungi (menoragie). Soia si cancerul de sanDin cauza activitatii estrogenice. isoflavonoizii sunt adesea folosite ca alternative pentru medicamentele cu estrogeni pentru reducerea simptomelor menopauzei. De fapt, isoflavonoizii pot reduce simptomele atunci cand femeile trec prin menopauza, reducand si riscul de deteriorare osoasa la femeile in varsta, la fel ca si terapia de inlocuire a estrogenului. Totusi, folosirea acestora este controversata din cauza efectelor adverse care este foarte posibil sa fie mai marete decat efectele benefice. Totusi, pentru o prezentare ehcilibrata, mentionez ca exista si studii observationale care au dovedit ca soia poate chiar reduce riscul de cancer de san. Soia poate conduce la scaderea libido-ului si disfunctii erectileConsumi batoane proteice des sau poate un gainer pentru masa musculara? Daca da, citeste eticheta sa nu contina izolat proteic din soia. Calugarii celibatari care traiesc in manastiri si duc un stil de viata vegetarian se pare ca sunt mari amatori de produse din soia tocmai pentru ca le reduc libido-ul. Genisteina si daidzeina din soia mimeaza estrogenul atat de bine incat pot crea efecte secundare alarmante in cazul barbatilor:
Studiile totusi dovedesc o corelatie intre intre flavonoidele din soia modificata genetic, nu neaparat o relatie de cauzalitate. Poate nu ma credeai, iata si studiile: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3361685 http://bmcpediatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2431-10-63 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9464451 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1241182/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18223379 https://authoritynutrition.com/tom-naughton-bad-science/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11352776
Cine este
Stefania Bia? Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness. InterviuAlte articole interesante pe aceeasi tema:Care sunt semnele dezechilibrelor hormonale si cum sa le tratezi?
In momentul in care auzim termenul hormonilor parca ne panicam cu totii. Ok, recunosc ca eu ma cam panichez pentru ca automat ii asociez cu un dezechilibru si daca e un dezechilibru hormonal, atunci cu siguranta ca ...
MGS (monoglutamatul de sodiu) este substanta chimica despre care tot auzim in ultima perioada, in special cand vorbim despre produsele procesate carora cu greu le rezistam. Uneori poftele noastre nu tin de taria ...
Eu sunt o mare bautoare de ceai. Beau ceaiuri atat pentru beneficiile pe care le aduc asupra sanatatii, cat si pentru gustul grozav al unora. De cele mai multe ori, cele bune pentru sanatate nu sunt si cele pe care le ... | |
|