Alimentatia sanatoasa: cel mai bun medicament naturalIntotdeauna ma straduiesc pe cat posibil sa nu consum in exces medicamente, nu pentru ca am vreun principiu impotriva intregii lumi medicale, ci pentru ca sunt de parere ca pot repara majoritatea afectiunilor cu ajutorul alimentatiei. Este adevarat ca nici nu am prea suferit de cazuri de boli grave, moment in care imi dau seama ca nu trebuie sa ne mintim crezand ca plantele si alimentele pot face mai mult decat pot face recomandarile din medicina clasica, nu alternativa. De asemenea, un alt lucru pe care il sustin este consumul de alimente sanatoase in momentul in care luam medicament pentru a sustine efectele benefice ale acestuia si a ne sustine organismul in contracararea posibilelor efecte negative pe care medicamentele le-ar putea avea. In momentul in care iei antibiotice, de exemplu, se produc o multime de efecte danatoare in organism, insa exista cateva alimente ideale cand urmezi un tratament cu antibiotice, alimente care iti vor sustine din plin organismul. Care sunt superalimentele care iti protejeaza sanatateaAlimentele iti pot salva viata sau ti-o pot afecta, fara indoiala. Daca vei spune "da" unei alimentatii gresite - una plina de zahar, grasimi industrializate, sare, exces de carne procesata si faina rafinata - ai putea sa te indrepti cu pasi siguri catre un dezastru pentru sanatatea ta. Alege sa pui in farfurie alimentele corecte, insa, si vei face alegerea care te-ar putea ajuta sa slabesti, sa previi diabetul, bolile de inima si chiar si cancerul. FasoleaDe ce este bine sa consumi fasole? Fasolea este plina de antioxidanti, proteine si fibre, iar ele au capacitatea de a scadea riscul aparitiei diabetului, bolilor de inima si chiar si obezitatii. Acest aliment plin de fibre serveste si ca un agent detoxifiant, extragand toxinele,colesterolul si estrogenul din organism. Din pacate cei mai multi producatori de fasole la conserva pun pe piata produse ce contin periculosul bisphenol A, iar din acest motiv ti-as recomanda sa iti cumperi fasole organica, sa o lasi la inmuiat timp de cateva ore si sa o clatesti inainte de a o prepara. Ceaiul verdeDe ce este sanatos ceaiul verde? Stiu ca nu prea am promovat ceaiul verde, ba chiar am promovat cat de daunator este sa bei prea mult ceai, insa sunt convinsa ca esti deja la curent cu cat de folositor este pentru silueta si santatea ta. Dar voi repeta si eu ceea ce poti citi pe orice site care sustine viata sanatoasa. Ceaiul verde este plin de catechine, polifenoli cu efect antioxidant extrem de potent, in special renumitul EGCG sau epigallocatechin gallate. Studiu dupa studiu a dovedit ca ceaiul verde poate scadea riscul de cancer de colon, sani, gastric, plamani si prostata. Mai mult, te poti bucura de beneficiile ceaiului verde chiar si cand este rece. Ceaiul verde cu gheata este la fel de sanatos ca si varianta sa calda. Nu adauga insa si lapte. Parerile sunt inca impartite in aceasta privinta, unii sustinand ca laptele anuleaza beneficiile ceaiului verde. RodiileDaca te vei uita pe multe tabeluri cu alimente supersanatose, recomandate spre consum des, cu siguranta vei regasi si rodiile pe acolo si pe buna dreptate! Stiu ca nu sunt chiar cele mai la indemana fructe, insa pe langa a fi si ele incarcate cu antioxidanti, semintele lor sunt pline si de amino acizi importanti si cu minerale care sustin sistemul imunitar precum zinc si cupru, dar si alti compusi care ar putea scadea colesterolul si ar putea proteja pielea de razele ultraviolete si ii previn arsurile solare. Legumele verziBroccoli, la fel de renumit si ca ceaiul verde probabil, contine un compus denumit sulforaphane, un compus care protejeaza impotriva cancerului sau a recurentei unor forme de cancer. Indreapta-te spre legumele cu frunze verzi si de verde inchis la culoare precum kale pentru continutul antioxidant oferit de vitamina K si luteina, o carotenoida care ajuta la scaderea riscului de degenerare maculara. Consuma alimente verzi si pentru sanatatea inimii. Numai o portie de 150 g de verzituri iti poate scadea riscul de atac de cord cu nu mai putin de 23%, conform Harvard Nurses' Health Study. Prepara broccoli la aburi pana cand devine verde si nu uita ca daca il prepari termic prea mult el se poate amari la gust si, cel mai grav, ii poti reduce sau chiar elimina din nutrienti. Poti consuma broccoli alaturi de cereale integrale, nuci, ardei gras sau morcovi, desigur si carne, daca te numeri printre cei care nu il agreeaza atat de mult de sine statator. AfineDaca ar fi sa facem un top al fructelor de padure si beneficiilor pe care le au asupra sanatatii noastre, atunci cu siguranta ca afinele s-ar clasa pe primul loc oferind cea mai mare doza de antocianine, compusii antioxidanti care au potential de protectie impotriva cancerului, elementul care ofera de altfel si culoarea albastra a fructelor. Un alt beneficiu grozav? Consumul a numai 150 g de afine saptamanal iti poate scadea riscul aparitiei diabetului cu 23%. Partea buna cu fructele de padure este ca le poti gasi congelate in hipermarketuri chiar si iarna sau iti poti face chiar tu un stoc si le bagi la congelator. OualeDesi nu primesc suficienta iubire din cauza unor idei ancestrale conform carora ar creste colesterolul, ouale merita din plin titulatura de superaliment. Nu iti mai face griji in legatura cu colesterolul pe care il contin pentru ca acesta este un mit si nu trebuie decat sa dai o scurta cautare de google pentru a te convinge de asta, e o idee complet eronata si invechita. Creierul tau vrea sa manance oua! Acest aliment consumat de preferinta la micul dejun ajuta la productia unor neurotransmitatori precum dopamina, norepinefrina si epinefrina, sprijinindu-ti capacitatea de concentrare, energia si stare de spirit. Ouale sunt si pline in colina, o vitamina B extrem de necesara pentru functionarea celulara. Daca tot iti este teama de colesterolul din oua, incearca sa le cumperi de la surse bio intrucat ouale cu provenienta organica au numai o treime din colesterolul oualor gasite in magazinele obisnuite. De asemenea, ouale organice contin si o cantitate dubla de acizi grasi omega 3, oferind sanatate creierului si inimii, mai multa decat ar oferi-o ouale de la gainile "stresate". KefirulDespre cat de sanatoase sunt lactatele am scris si imi mentin parerea referitoare la cele spuse acolo. La fel ca si in cazul iaurtului, kefirul are un continut ridicat de proteine si calciu, crescand nivelul de bacterii sanatoase din sistemul digestiv si are si un continut scazut de lactoza. Aceste bauturi fermentate ajuta la popularea tractului tau digestiv cu bacterii sanatoase care iti imbunatatesc sistemul imunitar si sprijina procesul de slabire. Totusi, la fel ca si in cazul iaurturilor, sa nu cumva sa adaugi zahar la kefir chiar daca ti se pare cam acru, desi nu cred ca este. Somon salbaticSomonul salbatic este, asa cum te asteptai, plin de acizi grasi omega 3, compusi care ajuta la imbunatatirea starii de spirit, imbunatatirea functiilor de refacere celulara si la eliminarea ridurilor, sustinand desigur si slabirea datorita proprietatilor sale de punere in miscare a grasimilor din organism. O portie de numai 100 g de somon salbatic iti va oferi cantitatea necesara de vitamina D pentru o zi, o componenta vitala pentru sanatatea oaselor si pentru prevenirea cancerului. Din pacate, nu tot somonul este la fel si este preferabil sa il consumi pe cel salbatic, intrucat cel pe care il gasesti cu usurinta in hipermarket este crescut cu o multime de pesticide si dezinfectanti meniti sa ucida paduchii din apele in care au fost crescuti si pentru eliminarea efectelor negative ale conditiilor neadecvate in care s-au dezvoltat. Normal ca un somon de provenienta atat de indoielnica nu iti va putea oferi beneficiile nutritionale sperate. MereleStii ca americanii au vorba aceea cu "an apple a day keeps the doctor away" (un mar pe zi tine doctorul la distanta). Ei bine, fructul acesta pe care il gasim "pe toate drumurile" si ne este atat de la indemana este plin de fibre solubile, cele care te vor ajuta sa iti scazi nivelul colesterolului. Antioxidantii puternici si fitonutrientii ajuta la calmarea inflamatiilor, de asemenea. Iar un bonus pe care merele ti-l ofera este acela ca te ajuta si la slabire. Un studiu a descoperit faptul ca daca vei consuma un mar cu 15 minute inainte de o masa, iti vei reduce consumul caloric cu pana la 15%. Ok, eu n-as putea spune ca e chiar ceva semnificativ si mi-e teama ca nu toti ne permitem sa mancam mere inainte de masa cu atat de putin timp, insa daca te stii cu un autocontrol mai slabut, atunci poti incerca sa vezi cum te ajuta merele sa slabesti. Pastrez recomandarea cu merele organice, intrucat sunt printre fructele expuse cel mai mult la pesticide si banuiesc ca poti observa si tu cu ochiul liber "cat de perfecte" sunt anumite soiuri prezente in magazine. NucileSunt convinsa ca vrei sa-mi citesti si topul celor mai sanatoase nuci, desi cu siguranta esti suficient de informata pe toate caile posibile cum ca un consum regulat de nuci si seminte este extrem de benefic pentru organismul tau. Migdalele, nucile si fisticul au mai putine calorii, desi si ele au suficient de multe incat sa trebuiasca sa consumi o cantitate limitata, cam la un pumn zilnic. Nucile sunt pline de vitamina E si acizi grasi Omega 3, nutrienti care sustin buna functionare a creierului. Sfatul cercetatorilor de la Universitatea de Sud din Georgia au ajuns la concluzia ca persoanele care consuma nuci la gustare, beneficiind in urma continutului de proteine si grasimi al acestora, vor reusi sa arda mai multe calorii in urmatoarele 3 ore si chiar si dupa. Uleiul de cocosUleiul de cocos primeste si el din ce in ce mai multa promovare pana si in Romania din ce am observat, acesta continand si el niste grasimi sanatoase de care nu trebuie sa te feresti si are si un punct de ardere destul de ridicat in special cel rafinat. Conteaza numai sa iti placa gustul lui. AvocadoGrasimi si fibre la un loc, ce inseamna asta? Inseamna scaderea poftei de mancare! Combinatia aceasta pe care ti-o ofera avocado, de grasimi sanatoase si de fibre, te va mentine satula o perioada mai indelungata. Consumul unei singure jumatati de avocado se pare ca are capacitatea de a creste productia de leptina (hormonul care te face sa te simti satula, ca nu mai este cazul sa mananci). In plus, adaugarea a putin avocado intr-o salata va creste capacitatea de absorbtie a nutrientilor si antioxidantilor gasiti in alte alimente precum salata, spanac si morcovi. CafeauaDesi cafeaua mai primeste critic din cand in cand si tot aud despre persoane care renunta la ea din cauza faptului ca ar fi nesanatoasa, consumul moderat de cafea nu va face niciun rau nimanui, ba chiar va aduce beneficii, din acest motiv am si mentionat-o in topul alimentelor pe care te sfatuiesc sa le consumi desi le-ai putea crede nesanatoase. Cafeaua este una dintre sursele cele mai bogate de antioxidanti de pe planeta, iar studiile arata ca aceasta reuseste sa scada riscul cancerului de san si afectiunilor de ficat agresive. Cofeina din cafea se pare ca accelereaza metabolismul cu pana la 16%. Daca vrei sa mai citesti despre alimentele care accelereaza metabolismul, intra pe link-ul scos in evidenta in aceasta fraza. Totusi, sfatul meu este de a nu combina cafeaua cu lapte, intrucat cafeau cu lapte este indigesta si nici nu o indulci cu zahar pentru ca nu ai nevoie de calorii in plus. Daca tot vrei sa o indulcesti, macar alege un indulcitor natural. De asemenea, cafelele alea bune de tot de prin mall-uri si diverse localuri sunt pline de siropuri care, tot asa, ingrasa, deci consuma-le numai la ocazii speciale (stiu cat de bune sunt, asa ca din cand in cand mai meritam o dezlegare la ele, mai ales daca le bem cu lapte degresat). MangoAm anticipat cu ceva vreme in urma ca mango va mai reveni cu ale sale beneficii si prin alte liste de alimente sanatoase asa ca i-am dedicat si un articol intreg, legat de cat de benefic este mango pentru sanatate. Mango sunt pline de vitamina A si de vitamina E, iar studiile au aratat ca un consum regulat de mango timp de o luna va conduce la un profil de grasimi din sange mai sanatos - va putea inclusiv sa scada nivelul trigliceridelor, elementele nocive care iti cresc riscul bolilor de inima. Adauga mango in retele tale de smoothie-uri (uite si niste idei de smoothie-uri sanatoase) sau chiar in retete mai sofisticate si exotice alaturi de carnea de pui, porc sau peste. Fructul exotic iti va ajuta organismul sa descompuna mai usor proteinele.
Cine este
Stefania Bia? Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness. InterviuAlte articole interesante pe aceeasi tema:Modalitati de preventie a cancerului
Subiectul cancerului m-a preocupat foarte mult zilele astea si m-am gandit ca nu ar fi rau sa il dezbat mai pe larg dat fiind faptul ca aceasta afectiune ramane inca intr-o zona necunoscuta pentru medicina. Nu spun ca ...
Cancerul ramane una dintre “epidemiile” cele mai cutremuratoare, iar numarul celor afectati de aceasta afectiune este zdruncinator si el. Cu cat se incearca sa se descopere care sunt cauzele aparitiei si cu ...
Fructul mango este usor desconsiderat pe plaiurile romanesti, poate si din cauza pretului ceva mai piperat sau poate pentru ca inca este considerat prea exotic si lumea inca nu se intereseaza despre beneficiile sale. Ei ... | |
|