Bananele coapte sunt mai sanatoase decat bananele necoapte?Sunt sigura ca multor persoane le plac bananele. Sunt la fel de sigura ca mai toti dintre noi am citit prin vreun articol sau comentariu de-al unor dezinformati ca "bananele ingrasa". Daca ai citit despre metoda sigura de slabire fara dieta atunci cu siguranta ai inteles ca nu te ingrasa bananele la fel cum nu te va ingrasa nici un croissant mancat seara. Prin urmare, sa trecem peste ideea asta complet gresita legata de consumarea alimentelor cu calorii multe (pentru ca ingrasa!) si sa vedem totusi sub ce forma sunt bananele mai sanatoase. Chiar era curioasa sa aflu cum difera din punct de vedere nutritiv o banana coapta de una verde. Mie imi plac sub ambele forme, poate mai mult cele necoapte insa vreau sa stiu si ce banane sunt mai sanatoase. Ce banane sunt mai sanatoase - coapte sau necoapte?Avand in vedere ca o banana are cam 100 de calorii, cu siguranta ca te gandesti ca daca o sa mananci bananele necoapte se mai taie din continutul caloric si eventual primesti si mai multe beneficii ca doar petele alea maronii nu au cum sa fie semn de ceva bun! Ei bine, multe fructe aduc mai multe beneficii in momentul in care isi ating "maturitatea", beneficiile fructelor se modifica in functie de cat de coapte sunt. Parerile vad ca sunt pentru ambele tabere si beneficii exista si din partea bananelor coapte dar si din a celor necoapte. Sa vedem de ce sa mancam una sau alta. De ce sunt mai sanatoase bananele necoapte?
Bananele necoapte au un continut ridicat de amidon rezistent. Amidonul rezistent este indicat in conditiile in care vrei sa slabesti, oferind satietate si mai putine calorii, dar si pentru cei care urmaresc sa isi controleze mai bine consumul de zahar, precum cei care sufera de diabet de tip 2. In plus, amidonul rezistent din bananele necoapte ajuta si la imbunatatirea sensibilitatii la insulina, despre care am tot vorbit prin articolele de pe aici. Plus ca amidonul rezistent nu este digerat in acelasi fel ca si alte forme de amidon, el trece nemodificat prin intestine si actioneaza ca o fibra insolubila. Si pentru ca am zis ca mie imi plac bananele necoapte, iti mai dau niste motive sa le mananci.
Amidonul rezistent imbunateste in special absorbtia calciului dar si a multor alte minerale. Bananele necoapte contin si probiotice, acele mici bacterii care iti asigura sanatatea digestiva. Aceste bacterii intestinale femeneaza amidonul rezistent din bananele verzi si il folosesc pentru producerea de energie. Aceasta va ajuta la eliminarea bacteriilor nocive care pot cauza orice de la diaree la probleme cronice de colon.
Exista si niste studii care sustin ca amidonul rezistent din bananele necoapte creste rata de ardere a grasimilor blocand abilitatea organismului de a folosi carbohidratii ca forma de combustibil. In momentul in care organismul nu mai poate arde carbohidratii pentru energizare, este fortat sa arda grasime.
Dezavantajul consumului de banane necoapte este acela ca antioxidantii din aceste fructe cresc odata cu "imbatranirea" lor, deci daca esti in cautare de "purificare" a organismului, ar trebui sa pui mana pe bananele coapte.
In plus, bananele verzi este posibil sa iti produca balonare si flatulenta tocmai din cauza acelor fibre pe care le-am laudat anterior, amidonul rezistent. De ce e bine sa mancam bananele coapte
Bananele coapte sunt mai usor de digerat odata cu schimbarea amidonului rezistent in carbohidrati simpli. Asa cum am spus deja, bananele coapte au un nivel de antioxidanti mai ridicat.
O informatie noua si interesanta legata de beneficiile bananelor coapte este aceea ca ele contin o substanta denumita Factor de Necroza Tumorala (tumor necrosis factor) care le ofera proprietati anticancerigene, luptand cu celulele nesanatoase.
Cu cat o banana are mai multe pete maronii, cu atat este mai sanatoasa pentru sistemul imunitar.
Bananele coapte pot fi si un ingredient foarte bune pentru un smoothie datorita texturii savuroase si dense pe care o au. Un sfat interesant este ca bananele devin mai potrivite pentru retelele de sucuri, inghetate naturale si smoothie-uri in momentul in care au fost congelate.
Partea proasta cu bananele coapte, pe langa cea legata de continutul mai ridicat de zahar, este ca odata cu coacerea, o parte dintre micronutrienti sunt pierduti.
Cine este
Stefania Bia? Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness. InterviuAlte articole interesante pe aceeasi tema:Retete de smoothie-uri delicioase si sanatoase cu banane
Pe langa faptul ca sunt absolut delicioase, bananele sunt si o sursa bogata de vitamine si nutrienti benefici organismului, avand numeroase beneficii, cum ar fi combaterea retentiei de apa, scaderea tensiunii arteriale ...
Scaderea in greutate nu este un lucru usor pentru cei mai multi dintre noi. Unii sunt mai binecuvantati si beneficiaza de trupuri minunate indiferent ce stil de viata au, insa majoritatea populatiei trebuie sa respecte ...
In ultima perioada m-am tot interesat de beneficiile anghinarei, am vazut un supliment insotit si de omega 3 si am zis ca trebuie sa revizuiesc putin. La noi pe piata nu prea se gaseste ca anghinare ca aliment plus ca ... | |
|