Cand se vorbeste mult despre un subiect este clar ca vor aparea si cateva idei preconcepute, controverse, studii contradictorii etc. Dupa ce am vorbit despre beneficiile somnului, simt nevoia sa discut si despre miturile legate de somn, pentru ca da, am intalnit cateva de-a lungul timpului si nu as vrea sa fie perpetuate in continuare.
Mitul 1: Sforaitul este doar enervant, nu reprezinta si o problema reala
Fals! Este adevarat ca pentru multi dintre noi sforaitul poate fi inofensiv, insa pentru categoria mai nefericita, sforaitul poate fi un simptom al unei dereglari a somnului denumita apnee in somn, in special daca este insotita si de somnolenta profunda pe timp de zi. Apneea in somn este caracterizata de pauze in respiratie care previn ca aerul sa circule pe caile respiratorii ale persoanei in cauza. Cei care se confrunta cu apnee in somn se trezesc adesea in timpul noptii fara rasuflare. Pauzele in respiratie reduc nivelul de oxigen din sange, lucru care streseaza foarte mult inima si sistemul cardiovascular. Sforaitul in mod regulat a fost asociat in mod direct cu hipertensiunea. Obezitatea si un gat voluminos contribuie la apneea in somn. Vestea cea buna este ca apneea in somn poate fi tratata.
Mitul 2: Pot recupera somnul pe care l-am pierdut.
Nu este chiar adevarat. Expertii sustin ca avem nevoie de 7-9 ore de somn zilnic pentru a ne mentine sanatosi si in forma. Nu mai este cazul sa nutresti speranta ca daca lenevesti in weekend stand in pat, vei putea recupera noptile nedormite din timpul saptamanii. Cand nu dormim suficient, acumulam un fel de datorie a orelor de somn, datorie ce va putea fi platita foarte greu daca ajunge la valori ridicate. Privatiunea de somn a fost pusa in legatura cu diverse probleme de sanatate precum obezitatea sau tensiune ridicata, o stare emotionala negativa si un comportament tensionat, productivitate scazuta. De aici normal ca rezulta o multime de probleme in viata personala, la job sau cand conduci.
Mitul 3: Niste metode eficiente pentru a ramane treaz la volan ar fi: sa deschizi radioul, o fereastra sau pornesti aerul conditionat
Aceste modalitati pot reprezenta o reteta pentru dezastru, sunt ineficiente si cu siguranta nu te vor scapa de un eventual accident. Cand ti se face somn pe sosea cel mai bine este sa tragi pe dreapta si sa atipesti 15-45 de minute. Bauturile cu cofeina te pot ajuta sa elimini somnolenta pentru o perioada de timp destul de scurta. Plus ca efectul cofeinei se resimte abia dupa vreo jumatate de ora. De departe cea mai buna solutie pentru a nu atipi la volan este un somn bun cu o noapte inainte de calatorie.
Mitul 4. Adolescentii care adorm in timpul orelor au obiceiuri proaste si/sau sunt lenesi.
Eu nu tin minte sa ma fi confruntat cu o asemenea problema, parca o duceam destul de bine cu somnul in adolescenta. Dar nu despre asta vorbim aici! Expertii sustin ca adolescentii trebuie sa doarma cel putin 8,5-9,25 ore in fiecare noapte, prin comparatie cu 7-9 ore de somn de care are nevoie un adult. Ironia consta in faptul ca ceasurile lor biologice ii mentin treji pana tarziu in noapte si ii obliga astfel sa se trezeasca tarziu dimineata. Din pacate pentru adolescenti, o mare parte a scolilor le cer sa fie prezenti la ore extrem de matinale, ore la care ei si-ar dori sa mai viseze in continuare, lucru pe care organismul lor il cere. Rezultatul este ca multi adolescenti ajung la scoala prea adormiti pentru a performa in vreun fel, iar acest lucru se pare ca nu este vina lor.
Mitul 5: Insomnia inseamna pur si simplu faptul ca nu poti dormi noaptea.
Foarte multe persoane asociaza insomnia cu dificultatea de a dormi pe timp de noapte si din acest motiv sunt fortati de exemplu sa stea treji si sa se uite la televizor. Nu este nimic fals aici, numai ca este incomplet, este doar una dintre cele 4 simptome asociate in general cu insomnia. Celelalte includ trezitul prea devreme si incapacitatea de a te culca la loc, treziri dese si trezitul neodihnit. Insomnia poate fi un simptom al un unei dereglari a somnului sau o alte problema medicala/psihologica/psihiatrica si in cele mai multe cazuri poate fi tratata. Cand observi ca apare vreun simptom in mod constant, de cateva ori pe saptamana si ajunge sa iti afecteze viata de zi cu zi, atunci este cazul sa discuti problema cu un doctor.
Mitul 6: Somnolenta de pe timpul zilei este semn sigur al lipsei de somn
Somnolenta de pe parcursul zilei se manifesta prin moleseala excesiva in timpul zilei si nevoia profunda de a te culca la ore la care ar trebui sa fii treaz si in priza. Aceasta problema, care poate aparea chiar si in conditiile in care ai dormit suficient pe parcursul noptii, poate fi semn al unei alte probleme medicale pe care inca nu ai descoperit-o, narcolepsia sau apneea in somn. Aceste probleme cel mai adesea sunt tratate si este bine sa discuti problemele cu medicul tau. Somnolenta pe timp de zi poate fi periculoasa, iar persoana care o resimte se expune riscului de a adormi la volan, de a se rani, a dezvolta alte boli si poate aduce pagube si la nivelul abilitatilor mentale, emotiilor si performantei.
Mitul 7: Faptul ca nu dormi suficient nu reprezinta o problema de sanatate foarte mare
Asta chiar e un mit in care sper ca nimeni nu mai crede! Adevarul este departe de el. Lipsa de somn nu este un lucru pe care sa-l privesti cu dezinteres. Somnul insuficient iti afecteaza secretia hormonului de crestere, care este pus in legatura cu obezitatea, asadar cu cat secretia de hormon de crestere scade, cu atat cresc sansele de ingrasare. Tensiunea scade in general in decursul somnului, insa sesiunile de somn cu intreruperi te pot afecta in mod dramatic si pot conduce la hipertensiune si probleme cardiovasculare. Cercetarile au aratat ca somnul insuficient reduce capacitatea organismului de a se folosi de insulina, lucru care poate conduce la instalarea diabetului. Studiile referitoare la afectiunile determinate de somnul insuficient tot apar, deci te sfatuiesc sa nu lasi aceasta problema sa iti afecteze viata pentru prea mult timp. Adreseaza problema cat mai curand!
Mitul 8: Cu cat avansezi in varsta, cu atat scade si numarul de ore dormite
Lucrurile nu stau chiar asa. Oamenii au nevoie cam de aceeasi cantitate de somn pe parcursul vietii desi felul in care dorm poate diferi in functie de varsta. Persoanele mai in varsta se trezesc de mai multe ori noaptea si din acest motiv este posibil sa si doarma mai putine ore, insa asta nu inseamna ca au nevoie de mai putin somn decat adultii mai tineri. Persoanele in varsta pot dormi mai putin noaptea, insa mai recupereaza si cu somnul de dupa-amiaza, lucru care le permite sa se revigoreze.
Mitul 9: Creierul tau se odihneste in somn
Creierul nu se “odihneste” niciodata, el de fapt se reincarca. In timpul somnului, creierul ramane activ si continua sa controleze multe dintre functiile organismului, precum respiratul. Cand dormim, trecem in general prin doua stadii de somn, REM (rapid eye movement) si non-REM, in cicluri de 90 de minute. Sunt sigura ca ai mai auzit de cele doua concepte sau cel putin de REM. Non-REM-ul are 4 etape cu caracteristici distincte, trecand de la stadiul de somnolenta, moment in care cineva poate fi trezit cu usurinta, la stadiile trei si patru de somn profund, cand trezirea este mai dificila, sunt de fapt stadiile in care se petrec efectele cele mai pozitive si restauratoare ale somnului. Cu toate astea, chiar si in cel mai profund non-REM, creierul nostru continua sa proceseze informatia. Somnul din REM este un somn activ in care visele incep sa prinda contur, respiratul si bataile inimii cresc si devin neregulate, muschii se relaxeaza si ohcii se misca in fata si inapoi in spatele pleoapelor.
Mitul 10: Cand te trezesti in toiul noptii, intoarce-te in pat pentru a adormi la loc
Trezitul pe timpul nocturn si incapacitatea de a te culca la loc este un simptom al insomniei. Imaginile relaxante si gandurile iti pot induce starea de somnolenta mai mult decat numaratoare oilor (eu am incercat-o si n-a functionat deloc!), despre care cercetarile spun ca mai mult iti distrage atentia de la somn decat te relaxeaza (exact din acest motiv nu ma lasa nici pe mine sa dorm). Orice metoda de relaxare si eventual adormire ai folosi, majoritatea expertilor sustin ca daca aceasta nu da rezultate si nu adormi in 15-20 de minute, sa te muti in alta camera si sa incepi sa desfasori activitati relaxante precum ascultatul muzicii sau cititul. Intoarce-te in pat cand ti se face somn. Evita sa te uiti la ceas! Sper ca ti-am putut fi de folos si ca nu mai ai dubii in legatura cu ce inseamna un somn de calitate si in legatura cu problemele care pot aparea daca nu te bucuri de un somn odihnitor.
Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.
Avand in vedere ca in ultimele zile nu prea m-am bucurat de nopti odihnitoare am zis sa continui seria laudativa a somnului (am scris despre beneficiile somnului si cum sa ai un somn odihnitor), aducandu-ti la ... »mai mult...
Scaderea in greutate nu este un lucru usor pentru cei mai multi dintre noi. Unii sunt mai binecuvantati si beneficiaza de trupuri minunate indiferent ce stil de viata au, insa majoritatea populatiei trebuie sa respecte ... »mai mult...
De cate ori nu ne trezim dezbatand subiectul dietelor minune? Eu de cele mai multe ori ma straduiesc sa elimin din discutie din start posibilitatea ca asemenea metode de slabit sa mai fie luate in calcul insa imi dau ... »mai mult...
Fii sociabila!
Vrei sa iti trimitem ultimele noutati? Introdu mai jos adresa ta de e-mail