Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Ce trebuie sa stii despre o clasa de Zumba?


clasa zumbaSunt sigura ca ai auzit despre aceasta forma de miscare si ca alaturi de multe alte femei macar o data ti-ai spus “poate incerc si eu”. Na, doar este un antrenament supranumit si un party de dance fitness. Ca e intr-o sala de fitness, ca e acasa, imi dau seama ca tot mai multa lume adera la acest curent. Cam toate salile se straduiesc sa isi gaseasca instructori si sa isi faca o bresa in program pentru integrarea unei clase dansante. Desi nu sunt o mare fana a claselor cu topaiala in general, am fost si eu atrasa de conceptul de dans si chiar m-a fidelizat pe o perioada destul de lunga.

In primul rand iti voi povesti despre experienta de acasa, urmarind un DVD, experienta pe care al ales sa o “traiesc dansand” alaturi de o prietena. Normal ca s-a lasat cu misto-uri si rasete frenetice, ca doar na, pentru niste amatoare nereusite ca noi, sa dai din solduri pe salsa sau merengue sau, si mai rau, cha-cha-ca nu e lucru usor... si nici serios. Sa zicem ca nu a fost chiar cea mai reusita sesiune de sport pe care am avut-o, a fost fun dar cam atat, poate am ars si o suta de calorii insa nu am simtit ca ciocolata care urma sa fie devorata si-a gasit locul si justificarea dupa miscare.

Ei bine, cativa ani mai tarziu, la sala la care faceam clasele de aerobic (cu multe ere in urma :) ), au introdus si orele de zumba care m-au tentat din plin. Recunosc ca nu sunt mare fana a pasilor latino si nici a muzicii, poate deloc a muzicii si putin mai mult decat deloc a pasilor. Orisicat, evitam dansurile expresivo-languroase ale muzicii latino si statea numai la clasele cu dancehall, africane, hip hop si chestii de genul.

Din pacate pentru mine, muzica latino este cea preponderenta, ceea ce e si normal de altfel. Inteleg ca tipele care vor sa faca dans, in general isi doresc miscari din acestea cu bratele pe sus, unduiala in jos, e perfect de inteles, eu prefer coregrafii mai tehnici si cu miscari mai putin gratioase. Nici nu am mai calcat pe la vreo ora de dans de cand ridic greutati mai serioase pentru ca la ultima incercare m-am simtit ca un dulap.

Dar asta este experienta personala, partea buna este ca foarte rar am vazut persoane care sa se priceapa la tot, sa acapereze toata atentia si sa ma intimideze. In general sunt femei obisnuite carora le place sa danseze si vor sa arda si niste calorii facand ceea ce le place. In opinia mea, zumba este o forma de relaxare mai mult, nu ar trebui sa inlocuiasca sesiunile de sala serioase si dificile.

Zumba te destinde, la zumba razi, te joci, poate te mai si oftici ca nu iti iese coregrafia, dar sportul adevarat se practica in afara clasei de zumba. Daca insa esti o persoana mai sedentara care inca nu are curajul de a participa la o ora de cycling, kangoo jumps sau la o sesiune de fitness, atunci merge sa incepi si cu zumba.

Argumentul suprem pe care il pot da este ca pana si mama mea a zis ca vrea sa incerce zumba. Ei ii place dansul insa nu are cum sa se manifeste prea des. Asta vara am dus-o la niste clase demonstrative la care pur si simplu a fost fermecata de cat de frumos se miscau instructorii. A stat ore in sir si s-a uitat incantata la cat de frumos dansau si la cat de implicati erau ci cei care participau la clasa. De atunci inca nu si-a facut timp pentru un abonament insa cred ca sunt pe drumul cel bun si o voi convinge destul de curand sa se “trateze” de probleme stresului prin dans.

Istoricul curentului Zumba Fitness

Curentul a aparut in anul 1986 dintr-o greseala de-a lui Alberto “Beto” Perez. Acesta era si instructor de dans, dar si de aerobic. In ziua in care trebuia sa tina o clasa de aerobic si-a uitat CD-ul cu muzica acasa si a trebuit sa isi caute altul prin geanta sa de sport. A anuntat ca va fi “o clasa mai speciala” si asa nebunia a inceput pentru ca toata lumea s-a simtit senzational la clasa inlocuitoare.

Zumba a inceput sa primeasca promovare in masa abia in anii 2000, ca au aparut reclame, iar in 2005 au inceput sa se tina traininguri pentru certificarea instructorilor doritori. De la aparitia sa pana in prezent a prins in “plasa antrenamentului in pasi de dans” cam 10 milioane de persoane in 90.000 de locatii din peste 110 tari.

Zumba a evoluat foarte mult chiar si de cand am fost eu pe la clase, introducand clase pentru copii (Zumbatomic... imi imaginez numai ce distractie si disciplina o fi acolo), varstanici (Zumba Gold... imi imaginez si aici cate ceva dar nu voi impartasi)sau clase in apa (Aqua Zumba). O alta clasa interesanta este Zumba Toning, care include e langa pasii de dans si miscari de tonifiere a diversilor muschi. Si sa nu uitam desigur de sutele de DVD-uri si chiar jocuri pentru console.
Ca sa nu credeti co vorbesc aiutea, priviti o sedinta de Zumba Toning, interesanta chiar si pentru o fitnessista ca mine!

 

Cine ar putea participa la orele de zumba?

Partea frumoasa este aceea ca mai toata lumea poate participa, asa cum am precizat si mai devreme nu este intimidant, iti creste cu siguranta nivelul endorfinelor si daca inca nu ai suficienta incredere in capacitatile tale atletice, este alegere ideala pentru tine. De la persoane in varsta, la majorete si persoane supraponderale, oricine poate misca posteriorul pe o muzica antrenanta unde dansul poate lua tot felul de forme.


La ce sa te astepti de la o clasa de zumba

O clasa dureaza in generala o ora si incepe cu o incalzire dinamica si se va incheia cu un cool down si niste stretching (ucigator pentru mine!). “Antrenamentul” este impartit in functie de piesa, fiecare piesa este insotita de un dans special in functie de genul sau. Pasii sunt cam general valabili pentru toti instructorii insa daca ai parte de un antrenor cu personalitate si fler, cu siguranta si le va imprima si in pasii de dans. Ceea ce poate deveni deranjant in timp este faptul ca din cauza faptul ca intotdeauna vor veni oameni noi si incepatori la clase, niciodata nu vei putea invata o coregrafie si probabil ca de la o vreme si coregrafiile se vor repeta. Asta am simtit eu, ca se repetau deja si piesele si miscarile si m-am cam plictisit.

Un alt aspect usor frustrant in special pentru incepatori este faptul ca instructorii nu vorbesc prea mult si au grija sa te atentioneze in legatura cu schimbarea de tempo sau pasi printr-o fluieratura sau batut din palme. Deci trebuie sa fii foarte prezenta si sa nu te lasi prea invaluita de vocea lui Ricky Martin! Insa nu uita un lucru esential: nu te lua prea in serios, nu toti suntem dansatori innascuti si nu trebuie sa te simti descurajata dupa prima experienta. In plus, nu judeca experienta aceasta dupa stilul unui singur instructor, incearca mai multe clase.

 

In ce sa te imbraci si ce sa aduci cu tine la ora de Zumba

In general e bine sa nu te imbraci ca si la orele de fitness, alege ceva mai vaporos, prin care pielea sa respire si poti adopta chiar mai multe straturi dat fiind faptul ca atmosfera se va incinge si poate va trebui chiar sa mai dai jos cate ceva de pe tine. De asemenea, ai grija sa porti pantofi de sport comozi si flexibili care sa iti permita sa executi corect miscarile.

Neaparat adu-ti o sticla de apa si un prosop pentru ca le vei simti importanta! Poti chiar sa iti cauti un dispozitiv pentru masurarea pulsului.

Beneficiile Zumba

  • te debaraseaza de inhibitii
  • te distrezi
  • te destresezi
  • arzi calorii
  • cresterea densitatii osoase
  • scade tesutul adipos
  • scade tesniunea
  • creste rezistenta la efort
  • te relaxezi
  • iti ofera coordonare, echilibru si tonifiere
  • este si un exercitiu mental, chiar mai bun decat Sudoku!
  • este o buna forma de terapie

Te mai las cu o coregrafie foarte fun si o clasa destul de reusita!





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Pui cacciatore rapid

4 portii Timp de preparare: 40 minute Ingrediente pui cacciatore 30 grame de faina universala 800 grame de piept de pui dezosat fara piele un varf de sare un varf de piper 2 linguri ulei de masline ...
 » mai mult...

Antrenamente cardio cu care arzi mai multe calorii decat alergand

Alergatul nu e pentru oricine. Si chiar daca ar fi, sunt convinsa ca nu tuturor ne place. Mie cel putin nu imi place deloc nici sa fac jogging, nici sa alerg pe banda, maxim ma incumet sa fac plimbari pana la si prin ...
 » mai mult...

Arde 400 de calorii cu acest antrenament pe intervale pentru tonifierea posteriorului

Alergatul la o intensitatea decenta poate arde multe calorii si in acelasi timp iti poate tonifia musculatura picioarelor si a feselor. Desigur, daca il realizezi corect si intens, poti pierde din centimetri si iti poti ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici