Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

De ce ma ingras? Motive pentru care avem kilograme in plus.


ingrasareImi place ca din cand in cand sa mai abordez si niste teme mai putin puse in dezbatere sau cel putin niste aspecte mai fine ale unor teme intens promovate. De aceasta data voi vorbi despre ingrasare si niste motive mai putin cunoscute pentru care aceasta are loc.

Obezitatea este un subiect intens discutat in America, avand in vedere ca 1 din 3 americani sunt obezi. Pana la gasirea unor solutii se cauta cauzele, iar Martha Rosenberg in al sau articol "Americans Are Huge: 5 Surprising Reasons Why We May Be Getting Fatter" a identificat 5 cauze pentru care oamenii se ingrasa si nici una dintre acestea nu a implicat caloriile.

Faptul ca articolul este dedicat americanilor nu inseamna ca noi suntem mai departe de pericol avand in vedere ca statisticile pentru romani nu sunt nici ele imbucuratoar. Numai o treime din populatia Romaniei are greutatea normala. 31,4% din romani sufera de obezitate, iar 34,6% sunt supraponderali, deci eu spun ca orice sursa de informare in plus nu strica. Dar sa trecem la subiect.

De ce nu slabesc? De ce ma ingras? 5 motive surprinzatoare pentru care avem kilograme in plus.

Nu vin acum sa spun ca de fapt caloriile nu conteaza in ecuatia slabitului, desigur ca joaca un rol crucial insa mai exista si cativa factori legati de mediul inconjurator si de stilul de viata care pot cantari destul de mult in balanta nefavorabila.

Antibioticele din mancare si medicamente

Ceea ce majoritatea persoanelor nu inteleg este legatura puternica dintre microbiomul nostru (totalitatea bacteriilor din si de pe noi care ne insotesc peste tot) si ingrasare. Tot mai multe studii sugereaza o conexiune complexa intre administrarea in exces a antibioticelor si ingrasare.

Exista o tendinta clara a oamenilor ca in momentul in care simt ca ceva nu mai functioneaza in organism cum trebuie sa pompeze niste antibiotice. Cum ne incearca o raceala sau gripa repede ne indreptam catre antibiotice. Problema cu antibioticele este ca ne cam distrug flora bacteriana buna dintre intestine. Bacteriile benefice (probioticele) sunt, de fapt, cruciale pentru sanatatea noastra si cercetatorii deja le-au comparat cu un "organ recunoscut recent". Si eu am adresat problema florei intestinale si a alimentelor pe care trebuie sa le consumi cand iei antibiotice, si am mai mentionat probioticele si in articolul despre cum sa ai o digestie mai buna.

Problema cea mai mare este ca si animalele crescute pentru carne sunt pompate cu antibiotice pentru prevenirea bolilor si ingrasarea lor intr-un ritm mai accelerat.

Alte medicamente folosite pentru cresterea mai rapida a productiilor

Toate acele substante si medicamente despre care sustinatorii curentelor organice ne tot vorbesc au un efect extrem de nociv asupra sanatatii noastre conducand inclusiv la ingrasare. Ractopamina este numai un exemplu. Acest medicament beta-adrenergic functioneaza ca un accelerator al dezvoltarii prin imbunatatirea sintezei proteice, rezultatul final fiind o mai rapida dezvoltare musculara a animalelor.

Si daca nu te sperie ideea ca poti consuma o carne infectata cu antibiotice care ingrasa, atunci afla ca si in medicina umana, beta-agosnitele sau beta-adrenergicele sunt gasite in medicamentele pentru astm de exemplu. Din acest motiv unii producatori chiar mentioneaza pe eticheta ca ingrasarea poate fi un efect advers.

Multe state au interzis utilizarea de stimulatori de crestere asupra animalelor avand ca baza motive intemeiate precum: infertilitatea, defecte la nastere, dizabilitati sau chiar deces!

Substante care determina dezechilibre endocrine

Multe produse pe care le folosim pentru curatarea casei de exemplu contin acest tip de substante care ne dezechilibreaza sistemul endocrin, unele avand o structura similara unor hormoni precum estrogenul. Este clar ca daca se intampla asta atunci functiile normale ale corpului sunt afectate.

Exemplele includ renumitul bisfenol-A (BPA), pe care il gasim in majoritatea conservelor, ftalatii, triclosanul, pesticidele folosite in agricultura si retardantii de foc.

Anumite erbicide, substante chimice folosite in agricultura, glifosatul in mod deosebit, ne-ar putea afecta greutatea prin daunele cauzate florei intestinale. Studiile recente au aratat faptul ca glifosatul cauzeaza dereglari extreme ale functiilor si ciclurilor de viata ale microbilor si afecteaza in mod preferential bacteriile sanatoase, permitand agentilor patogeni sa se dezvolte.

Glifosatul se regaseste in mod deosebit in alimentele modificate genetic precum zaharul, porumbul, soia sau graul deshidratat. Pe langa alterarea florei intestinale, glifosatul sporeste efectele daunatoare ale altor reziduuri chimice si toxine din mediu gasite prin alimentele pe care le consumam.

Multi agricultori insa contesta aceste informatii, banuiesc ca si aceasta tema ramane deschisa dezbaterii.

Indulcitorii artificiali

Despre cat de nocivi sunt indulcitorii artificiali am mai scris si eu, insa multa lume tot nu intelege faptul ca acestia chiar nu trebuie sa devina substituti constanti pentru zahar in ideea ca nu ar ingrasa.

Indulcitorii artificiali stimuleaza apetitul, cresc poftele in special cele pentru carbohidrati, stimuland in acelasi timp si depunerea de grasime si ingrasarea. Indulcitorii artificiali ne pacalesc creierul sa creada ca primeste zahar, iar cand observa ca zaharul nu este oferit, creierul trimite semnale ca are nevoie de carbohidrati. Asa incepe ciclul de ingrasare.

Un studiu citat recent intr-un articol din publicatia "Democrat & Chronicle" a descoperit faptul ca cei care consuma des bauturi dietetice au o circumferinta a taliei cu 500% mai mare decat a celor care nu consuma astfel de bauturi. Circumferinta respectiva este luata in considerare inainte oricaror alte date pentru ca determina in general grasimea viscerala, cea care ar trebui sa ne ridice niste semnale ingrijoratoare.

Marketing-ul mincinos al anumitor produse daunatoare

Eu ma uit rareori la reclame insa atunci cand se nimereste sa prind un calup publicitar cu siguranta 70% dintre acestea sunt la dulciuri sau tot felul de alimente procesate. Din pacate copiii si persoanele extrem de dezinformate sunt victimele marketing-ului mincinos. Daca observi cam care sunt produsele gasite langa casa de marcat vei vedea o multime de biscuiti, batoane de ciocolata, oua de ciocolata, bomboane sau sucuri, de cele mai multe ori asezate strategic la nivelul copiilor.

Nu stiu cum mai merge cu regulamentele privind amplasarea magazinelor care comercializeaza produse procesate de cea mai proasta calitate in scoli sau in zonele din jurul scolilor.

Tema obezitatii este intens dezbatuta si in cadrul summit-urilor anuale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii unde se considera ca asa cum s-au creat reglementari referitoare la consumul de tigari, asa trebuie create si niste cadre legislative adecvate alimentatiei sanatoase.

Cum sa eviti consumul de alimente daunatoare care te ingrasa?

Una dintre principalele cai prin care poti evita ingrasarea este sa verifici calitatea alimentelor pe care le consumi, poate chiar mai mult decat cantitatea de calorii pe care acestea ti le ofera. Alimentele organice  ar trebui in principiu sa nu contina substante chimice daunatoare, conservanti, hormoni sau pesticide extrem de nocive care ar cauza ingrasare.

Stai departe de produsele extrem de procesate pentru ca majoritatea contin unul sau mai multe elemente nocive care ne ingrasa si nu asta ar fi parca cea mai mare problema.

In general, daca produsele au reclama, mai mult ca sigur nu iti fac bine. De cat timp nu am mai vazut o reclama la niste mere delicioase? La o salata suculenta? Stai! Om fi vazut vreodata un spot publicitar la alimentele de calitate?? Nu cred.

Imi dau seama ca nu toata lumea isi permite sa consume exclusiv alimente bio, asa ca sunt de parere ca merita sa investesti in oua organice, carne din surse cat mai bio si grasimi sanatoase. Printre grasimile sanatoase mentionez avocado, nucile de cocos si uleiul de cocos, uleiuri de nuci presate de la rece, nuci si seminte crude, dar si untul de calitate.

Alege ambalajele din sticla si cutii de depozitare pentru a avita contactul cu aluminiu sau substante care dezechilibreaza sistemul endocrin.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Metode naturale si simple pentru o digestie mai buna

Desi nu este un subiect chiar atat de placut de dezbatut, digestia sanatoasa ar trebui sa ramana una dintre principalele noastre griji avand in vedere ca ea determina cam intreaga noastra stare de sanatate si stare de ...
 » mai mult...

Cele mai bune alimente de consumat in momentul in care iei antibiotice

Tuturor cred ca ne-a recomandat medicul de cateva ori in viata consumul de antibiotice. Ceea ce poate stiai sau poate nu este ca dupa ce iei antibiotice este important sa iti restaurezi “bateriile bune” din ...
 » mai mult...

Cele mai sanatoase alimente pentru persoanele care fac sport

Nu lasa ca munca eficienta de la sala sa se risipeasca din cauza unei alimentatii gresite.  Mancarea pe care o consumi nu iti ofera numai energie, ci ofera si combustibil pentru muschii tai, te ajuta sa slabesti, ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici