Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Este siropul de agave sanatos sau ma expun unor riscuri daca il consum?


sirop agaveIn ultima perioada m-am interesat din ce in ce mai mult in legatura cu indulcitorii naturali. Nu sunt o impatimita a bauturilor dulci, pot bea chiar si cafeaua neagra, insa uneori parca vreau sa imi mai fac cate o placere si sa adaug un indulcitor. Dar ce indulcitor sa aleg? Am incercat fructoza, dar am inteles ca nu este indicata dintr-o serie de motive. Consum extract de stevia, numai ca se amaraste in cafea. Prin urmare, am inceput sa citesc despre siropul de agave si despre efectele sale asupra sanatatii.

Aduce oare siropul de agave beneficii? Te expui unor riscuri daca alegi sa consumi sirop de agave? Este siropul de agave mai sanatos decat alt indulcitor natural? Voi incerca sa scriu cateva idei interesante despre un produc pe care unii incearca sa ne convinga ca este extrem de sanatos.

De la bun inceput precizez ca articolul de fata prezinta partea negativa si riscurile siropului de agave, intrucat sunt principalele peste care dai si cu care te confrunti prin magazine. Totusi, in conditiile in care gasesti un sirop de agave bio, in care poti avea incredere ca este organic (cu un continut scazut de fructoza) cu adevarat, atunci ai putea beneficia de pe urma consumului sau.

Ce este siropul de agave?

Mai mult de 300 de specii de plante de agave cresc in partea de sud a Statelor Unite ale Americii, partea de nord a Amercii de Sud si in regiunile muntoase ale Mexicului. Nectarul de agave este folosit de secole intregi ca remediu natural datorita multiplelor sale proprietati medicinale si nu pare a-si pierde din popularitate. Aztecii il combinau cu sare si il foloseau pentru infectiile la nivelul pielii si il aplicau deasupra ranilor.

Majoritatea indulcitorilor din agave sunt produsi din agava albastra (intrucat are cel mai ridicat continut de fructoza), al carei miez contine “aquamiel” sau “apa de miere”, substanta din care este produs siropul de agave (si, dupa un proces de fermentatie este transformata in tequila!).

Desi siropul de agave isi incepe viata ca un elexir natural oferit de pamantul de care avem grija, forma sub care il cumparam este una procesata pentru a ajunge sirop sau nectar. Procesarea apei de miere are ca rezultat un sirop de o culoare mai inchisa sau mai deschisa, avand o consistenta asemanatoare cu a siropului de artar. Gustul siropului de agave, in special al celui de culoare mai deschisa este similar, dar nu identic, cu cel al mierii, putin mai delicat insa – motiv pentru care a si castigat atat de multa popularitate si lumea il foloseste pentru indulcirea energizantelor, ceaiului, batoanelor si altor alimente sau bauturi.

Siropurile de agave cu o culoare mai rosiatica si inchisa au un gust similar cu al caramelului si pot fi folosite ca inlocuitori ai siropului de artar adaugate peste clatite sau diverse alte dulciuri.

Cum se produce siropul de agave?

In momentul in care agava are o varsta de 7-10 ani, frunzele plantei sunt taiate ca miezul plantei sa fie scos la iveala. Acest miez poarta deumirea de “pina”, iar ca aspect se aseamana cu un ananas. In momentul in care pina este cules, el poate cantari intre 20 si 70 de kilograme. Pentru ca nectarul de agave sa fie produs, seva din pina este extrasa, filtrata si incalzita la o temperatura scazuta, la care carbohidratii sunt descompusi in zaharuri.

Siropul de agave poate avea mai multe culori in functie de gradul de procesare, insa toate sunt preparate din aceeasi planta. Datorita temperaturilor joase la care aceste varietati sunt procesate (sub 48°C), adeptii dietelor raw il integreaza cu succes in alimentatia lor.

Siropul de agave este destul de caloric avand 304 calorii la 100 de grame, avand cam 60 de calorii la o lingura, spre deosebire de 40 de calorii, pe care le contine zaharul alb. In schimb, siropul de agave este de aproape doua ori mai dulce decat zaharul, ceea ce inseamna ca oricum vei folosi o cantitate mai mica pentru indulcire.

Cu toate acestea, la fel ca si in cazul zaharului, siropul de agave conduce la o dependenta pentru gustul sau aromat si dulce. Si sa nu uitam ca incercam sa ne educam papilele gustative pentru a nu ne mai tot cere alimente dulci.

Este siropul de agave mai sanatos decat zaharul?

Are oare siropul de agave beneficii despre care ar trebui sa stim?

Ce putem spune insa despre presupusele beneficii ale siropului de agave?

La urma urmei, siropul de agave rafinat nu este in mod natural mai sanatos decat zaharul, mierea, siropul de porumb bogat in fructoza sau oricare alt indulcitor. Din punct de vedere nutritional si functional, siropul de agave este similar siropului de porumb bogat in fructoza. Siropul de agave are un continut scazut de calciu, potasiu si magneziu, cu valori nutritionale nu suficient de satisfacatoare insa.

Nectarul sau siropul de agave are in compozitie fructoza in proportie de 90% (o forma de zahar simplu care se regaseste in mod natural in fructe) si glucoza in proportie de 10%. Totusi, exista si cateva sortimente care pot scadea cantitatea de fructoza pana la 55% (similar siropului de porumb bogat in fructoza), in functie de forma de procesare, insa de cele mai multe ori etichetele sunt extrem de inselatoare si nu vei sti niciodata realitatea.

Prin urmare, se pare ca indulcitorii cu o concentratie ridicata de fructoza nu aduc vreun avantaj sanatatii. Mai mult decat atat, un studiu publicat in “Journal of Clinical Investigation” sugereaza ca un anumit consum de fructoza poate fi mai putin sanatos decat un consum similar de glucoza. In cadrul acestui studiu, participantii au consumat fructoza, ca ulterior sa le fie analizati anumiti indicatori ai starii lor de sanatate.

Se pare ca subiectii au afisat rezultate ingrijoratoare in privinta cresterii grasimii viscerale nesanatoase, au devenit mai rezistenti la insulina si le-a crescut riscul de a dezvolta afectiuni cardiace si diabet.

Unul dintre motivele pentru care siropul de agave este aclamat sau cel putin este considerat superior zaharului de bucatarie este acela ca are un indice glicemic scazut. Siropul de agave este clasat mult mai jos pe aceasta scala prin comparatie cu multi alti indulcitori. Din acest motiv, multi comercianti promoveaza siropul de agave ca fiind un indulcitor ideal pentru diabetici. Din pacate Asociatia Americana pentru Diabet nu ii ofera nici macar aceasta calitate, clasandu-l pe lista alaturi de toti ceilalti indulcitori - zahar de bucatarie, miere, zahar brun, melasa, fructoza, sirop de artar, o lista ce include alimente pe care diabeticii ar trebui sa le consume in cantitati limitate. Prin urmare, continutul ridicat de fructoza nu face ca siropul de agave sa fie o alternativa logica la siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza.

Mai mult decat atat, nu a fost intreprins niciun studiu privind siguranta siropului de agave asupra diabeticilor, iar daca a avut totusi loc o asemenea cercetare, aceasta a fost facuta pe soareci. Din cauza acestei doze mari de fructoza din siropul de agave, mai mult ca sigur ca glicemia iti va creste cam la fel de mult ca si cand ai consuma zahar obisnuit, avand ca risc suplimentar si cresterea nivelurilor de trigliceride. Mai exista un aspect important pe care trebuie sa il stii despre fructoza. Spre deosebire de glucoza regasita in alte zaharuri care este convertita in glucoza din sange, fructoza reprezinta o sursa neregulata de combustibil pe care ficatul o transforma in grasime si colesterol.

Un pericol semnificativ este acela ca fructoza nu iti stimuleaza secretia de insulina si nici nu creste productia de leptina, cea care se considera ca regleaza apetitul. Tocmai datorita faptului ca insulina si leptina actioneaza ca un fel de semnale pentru reglarea cantitatii de mancare pe care o consumi si in consecinta au rol si in mentinerea greutatii, fructoza poate contribui pe de alta parte la un consum de alimente mai ridicat si in cele din urma la cresterea in greutate. Concluzia este ca daca suferi de diabet sau esti la dieta pentru a slabi, atunci evita orice fel de sursa in exces de fructoza.

Siropul de agave nu este atat de sanatos?

Dietele noastre sunt departe de exemplare cand vine vorba de consumul de zahar. Singura modalitate de a ne imbunatati alimentatia si de a ii da o forma in care sa ne aduca beneficii sanatatii este prin reducerea drastica a tuturor zaharurilor simple, in care includem: agave, sucroza, miere, sirop de artar, zahar brut, melasa, zahar brun, sirop de porumb, zaharul turbinado, sucanatul si tot ceea ce inseamna zahar procesat. Stiu ca nu te astepti ca de fiecare data sa spun asta, insa in momentul in care simti nevoia de culce, cea mai potrivita alegere ramane fructul intreg, care nu este procesat, este plin de fibre si plin de nutrienti, avand chiar si un indice glicemic mai scazut decat al siropului de agave.

Un alt risc la care ne supunem in momentul in care dorim sa cumparam sirop de agave este acela ca nu putem avea incredere in sursa acestuia. Multe firme din supermarketuri care pretind ca vand sirop de agave organic si natural de fapt nu fac altceva decat sa vanda fructoza rafinata. Destul de putine firme marturisesc cu adevarat consumatorilor ce s-a petrecut in laborator cu acel sirop.

Desi o eticheta poate sustine ca acel sirop de agave este “organic si 100% natural”, eticheta aceea nu iti explica pe larg faptul ca acel sirop a trecut prin procese indelungate de rafinare chimica, ceea ce in mod evident va schimba structura enzimatica a siropului, transformandu-l astfel intr-o fructoza chimica artificiala. Si din cauza acestui aspect ar trebui sa ne facem cele mai mari griji, intrucat exista o legatura dovedita intre fructoza artificiala si bolile degenerative letale.

Asa cum am precizat si mai devreme, fructoza rafinata este transformata in trigliceride, care sunt depozitate sub forma de grasime. Si, desi siropul de agave cu continut ridicat de fructoza nu va determina o crestere uriasa a glicemiei (spike glicemic) asa cum ar face-o zaharul alb, este totusi asociat cu un spectru destul de larg de afectiuni care ridica serios probleme sanatatii:

  • epuizarea organismului de minerale
  • inflamarea ficatului
  • intarirea arterelor
  • tendinta dezvoltarii rezistentei la insulina, forma predecesoare a diabetului
  • probleme de inima
  • ingrasare, chiar obezitate
  • efecte toxice asupra femeilor insarcinate

Pericole ale consumului ridicat de fructoza

Siropul de agave are cam acelasi efect pe care il au si mancarurile procesate si extrem de daunatoare organismului nostru, poate nu la un nivel la fel de inalt dar sa facem totusi paralele. Alimentele nesanatoase, procesate si lipsite de amino acizi, vitamine, minerale, pectina si fibre, cum este si siropul de agave, epuizeaza macronutrientii din organism.

Fructoza rafinata este procesata in organism prin ficat si nu este digerata prin intestine. Ea va trebui sa “fure” din organism multi micronutrienti pentru a putea fi asimilata in vederea folosirii fiziologice. Studiile au aratat ca fructoza rafinata interfereaza cu abilitatea inimii de a se folosi de minerale esentiale precum magneziul, cuprul, zincul si cromul.

Pe langa aceste probleme, fructoza poate interfera si cu abilitatea organismului de a metaboliza cuprul. Proasta absorbtie a cuprului va rezulta in epuizarea colagenului si elastinei, cele doua proteine care alcatuiesc tesutul conjunctiv. O carenta de cupru poate rezulta si in anemie, oase fragile, defecte ale arterelor, infertilitate, colesterol crescut si afectiuni ale inimii. Pe langa asta, nivelul crescut de fructoza s-a aratat ca poate creste in mod semnificativ acidul uric. Nivelul crescut de acid uric este o marca pentru bolile de inima. Pe langa acidul uric, fructoza creste si nivelul de acid lactic din sange, in special in cazul persoanelor afectate de diabet. Elevarea acidului lactic poate rezulta in acidoza metabolica. Fructoza izolata nu are enzime, minerale sau vitamine.

De ce sa eviti siropul de agave?

Controalele de calitate care se fac pentru monitorizarea productiei de sirop de agave sunt destul de rare, oriunde in lume, nu este o problema numai nationala. Cei din industrie sunt preocupati de faptul ca distribuitorii folosesc plante de agave de o calitate proasta, chiar toxice, din cauza productiei scazute de agava albastra. Exista chiar si riscul ca anumiti producatori sa multiplice si sa indoaie siropul de agave adaugandu-i si niste sirop de porumb in compozitie.

Siropul de agave nu este un aliment integral – este fractionat si procesat. Seva este separata de planta si tratata termic, intr-un mod similar cu felul in care este produs siropul de artar din seva de artar. Nectarul de agave este astfel saracit de toti nutrientii pe care ii continea planta intreaga din care provine.

Siropul de agave nu este un aliment viu. Enzimele naturale sunt inlaturate pentru a preveni ca siropul de agave sa fermenteze si sa se transforme in tequila inainte de a apuca sa il consumi. Agava albastra este dulce in primul rand datorita unui anumit tip de fructoza numita inulina, care aduce cateva beneficii sanatatatii – fiind considerata o fibra. Nu mai ramane mare lucru din aceasta inulina in sirop in schimb. In timpul procesului de fabricatie a siropului de agave, enzimele sunt adaugate inulinei pentru a o descompune intr-un zahar digerabil (fructoza), regasit in cantitati mult prea mari pentru consumul obisnuit permis.

Imi pare rau daca am deziluzionat persoanele care isi puneau increderea in acest indulcitor asa-zis natural, insa realitatea este cruda si se pare ca va trebui eliminat si siropul de agave de pe lista alimentelor indicate pentru un stil de viata sanatos.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Vinul rosu, ingredient eficient al mastilor pentru ten sanatos

Stii vorba aia, “vinul rosu este bun pentru femei atunci cand il consuma barbatii”. Totusi in ziua de astazi, aceasta zicala este perimata. Auzim peste tot cat de sanatos este sa consumam un pahar de vin pe ...
 » mai mult...

Probleme de sanatate cauzate de lipsa de somn

Avand in vedere ca in ultimele zile nu prea m-am bucurat de nopti odihnitoare am zis sa continui seria laudativa a somnului (am scris despre beneficiile somnului si cum sa ai un somn odihnitor), aducandu-ti la ...
 » mai mult...

9 afectiuni pe care le trateaza propolisul

Desi nu sunt cea mai mare promotoare a produselor naturiste, nu le consider un panaceu universal cum poate mai vezi pe diverse site-uri, iar cu mierea oricum am eu problemele vesnice pe care le am cu ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici