Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Beneficiile exercitiilor aerobice


outdoor aerobicDesi dupa cum vei vedea, nu sunt nici pe departe sustinatoarea unor antrenamente exclusiv cardiovasculare. Eu sustin ca aceste exercitii sa vina in competarea unui antrenament structurat care include sesiuni de greutati. Imi place si mie sa fac cardio si mi-a placut intotdeauna, insa am trecut la urmatorul nivel si fac HIIT preponderent. Acum,d aca esti inca sceptica si te simti mai confortabil cu sesiuni de zeci de minute de mers sau alergari, ok, alegere calea clasica. Daca insa esti pregatita sa crezi in antrenamentele pe intervale de intensitate crescuta (HIIT) ti-am dat cateva exemple si iti voi mai da!

Ce sunt exercitiile aerobice?

Antrenamentul aerobic mai este cunoscut si sub denumirea de antrenament cardiovascular, cardio si este reprezinta orice activitate sustinuta, ritmica care implica grupe musculare mari. Exercitiile aerobe pun plamanii la munca intensa dat fiind faptul ca organismul va avea o nevoie mai mare de oxigenare.

Care sunt beneficiile exercitiilor aerobe?

Exista numeroase beneficii asupra sanatatii si asupra starii de bine generale, care pot fi rezultatul exercitiilor cardiovasculare:

  • nivel crescut de energie
  • reducerea stresului si imbunatatirea sanatatii mintale (datorita eliberarii de endorfine in creier)
  • eficientizarea functionarii inimii si plamanilor
  • reducerea tensiunii, batatilor inimii in repaus si a riscului de infarct si atac de cord

Ajuta exercitiile aerobice in procesul de slabire?

Pierderea in greutate se produce prin crearea unui deficit caloric, arderea mai multor calorii decat cele pe care le ingeri, deci angrenarea in activitati care ard multe calorii reprezinta o forma excelenta de a acompania o dieta controlata din punct de vedere caloric creata pentru a-ti veni in ajutor cand vrei sa slabesti si sa ai un tonus bun.

De exemplu, jumatate de ora de jogging in ritm lent arde cam 300 de calorii. Asta poate avea o contributie susbtantiala in atingerea deficitului caloric necesar pierderii in greutate sau, in cazul mai agreabil, te poate scapa de vina pe care o simti dupa ce ai mancat un baton de ciocolata.

Exercitii aerobice acasa

home aerobicDesi nu este o optiune pe care eu o recomand intrucat e mai usor sa renunti, dar daca te vezi motivata suficient si dornica, atunci poti merge pe varianta asta. Deci dupa cum multe dintre voi sperau probabil, exercitiile aerobe pot fi executate si acasa. Nu este necesar sa te duci la sala sau sa iesi sa alergi iarna in frigurile cumplite. Exista o serie de exercitii pe care le poti face in intimitatea propriei locuinte.

Cea mai ieftina si utila optiune ar fi sa iti cumperi un CD de fitness cu un program (eventual chiar unul care vine si cu sfaturi nutritionale) special creat pentru nivelul tau si sa executi cat de des poti. O alta optiune de inceput ar fi sa iti faci un CD cu muzica preferata si sa dansezi prin casa minim jumatate de ora, asta presupunand ca esti relaxata si nu stai cuiva in drum.

Dupa ce ajungi la un nivel de fitness confortabil poti trece la urmatorul nivel: echipamentele speciale. Exista steppere, corzi de sarit, saltele pentru rebound (activitate considerata de catre cei de la NASA ca fiind cea mai eficienta si eficace activitate fizica descoperita de om), saltele de dans sau chiar console de joc care necesita multa activitate fizica! Nu uita ca foarte multe celebritati au scos tot felul de DVD-uri de antrenamente usoare sau mai dificile. Vedetele sigur te vor motiva sa intri si tu in forma lor.

Exercitiile aerobe: afara

workout outdoorIti poti imbunatati conditia fizica si cu cateva plimbari mai accelerate pentru inceput si vei scoate multe beneficii din aceste exercitii fizice, atata timp cat ai grija sa depui un oarecare effort care va presupune cresterea pulsului si o oarecare accelerare a respiratiei. Nu vreau sa zic si eu iar cliseul cu “mersul pe jos...” care face piciorul frumos, dar … asa este :) Mai renunta la masina sau metrou si incearca sa mergi cel putin 40 de minute pe jos. Recomandarea cu 30 de minute este cam putin totusi, cand vine vorba de simplele plimbari.

Alaturi de mers include si joggingul, alergatul sau mersul cu bicicleta atunci cand iti permite vremea.

Ca regula generala, orice exercitiu este mai bun decat niciun exercitiu, insa e bine sa retii ca sporturile de echipa sunt mai putin eficiente din cauza faptului ca nu depui efort constant. Poti lua uneori pauze lungi de timp dupa care iti cresti pulsul foarte mult, nu este ceva controlat si ar fi bine sa le faci exclusiv idn placere si nu ca forma de antrenament.

Beneficiile aerobicului le scoti in momentul in care lucrezi constant.

Exercitiile aerobice: la sala

step aerobicDupa cum vezi pe la toate salile, exista mai multe sau mai putine optiuni de exercitii aerobe. Dar peste tot, ele exista. Toata lumea le cere, fie ca e pentru incalzire, fie ca e din cauza mainiei arderii caloriilor numai prin cardio. Exista benzi de alergare, eliptice, biciclete, rowing machines si steppere. Le poti incerca pe toate pentru a vedea care ti se potriveste cel mai bine, ba chiar iti recomand sa nu ramai blocata pe un singur aparat. Nu sta numai pe banda, mai incearca si niste bicicleta eliptica, vei vedea cat de solicitanta poate fi! Este bine sa diversifici atat aparatele, cat si nivelurile de viteza si rezistenta din cauza faptului ca organismul tau se obisnuiesti cu rutinele de sport si dupa cateva sesiuni din acelasi antrenament, corpul nu va mai lucra la acelasi puls si plamanii nu vor mai fi la fel de solicitati. Deci cam la o luna incearca sa diversifici lucrul la sala.

Daca insa preferi sa lucrezi ca parte a unui grup, toate salile ofera diverse forme de clase de aerobic. Iar in ultima perioada oferta este covarsitoare, nu ai cum sa nu iti gasesti ceva care sa iti placa. Gasesti dans, body pump, kangoo jumps, body combat, zumba, step sau, preferatul meu, cycling/spinning. Partea buna este ca simti ca esti motivata de persoanele care performeaza alaturi de tine si poti fi si corectata de catre antrenor in momentul in care nu executi o miscare bine.

Daca ai acces si la o piscina, inotul este o forma excelenta de activitate cardiovasculara. Cu toata sinceritatea marturisesc ca as invata sa inot numai pentru a ma putea bucura de beneficiile unor ”bazine”... desi stiu ce face apa cu clor parului. Partea cea mai buna este ca are un impact minor asupra articulatiilor si este foarte bun pentru cei care sufera de accidentari sau probleme cu muschii sau articulatiile.

Cat de des sa te antrenezi

Eu iti recomand ca la inceput sa ai cam 3-5 sesiuni de cardio pe saptamana care sa dureze intre 30 si 60 de minute, fara a include incalzirea si cool down-ul cu stretching. Sesiunele e bine sa fie mai dese la inceput ca ulterior sa treci mai serios pe partea de greutati, pe care stii ca eu o recomand cu cea mai mare caldura.

Principalul lucru este sa te asiguri ca inima si plamanii sunt lucrati suficient de puternic si pentru o perioada suficient de lunga pentru a obtine beneficiile din exercitiile aerobe, dar avand in acelasi timp si grija sa nu te accidentezi. Calea de a verifica daca te antrenezi corect ca incepator este sa respiri greu insa in continuare s amai poti vorbi.

Este bine sa o iei incetul cu incetul, mai ales daca ai fost inactiva pentru mult timp, nu te arunca in trening si pe banda pentru a alerga 10 km.

Daca jumatate de ora ses imte cam prea mult, e bine sa incepi cu 10 minute in prima saptamana si sa cresti pe parcurs catre 15, 20 de minute in urmatoarea saptamana pana cand te simti confortabil.

Ai grija sa iti asculti corpul. Este bine sa iti simti muschii obositi insa daca articulatiile incep sa te doara si iti este foarte greu sa respiri, ia-o mai incet pentru a nu-ti pune in pericol viitoarele sesiuni.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Sport si distractie la Conventia de Fitness ABC Fitness School

Asa cum va anuntam acum ceva saptamani, luna noiembrie a fost plina de evenimente frumoase de fitness si wellness, de la care nu aveam cum sa lipsim. Unul dintre ele a fost Conventia de Fitness organizata de catre ABC ...
 » mai mult...

Antrenamente cardio cu care arzi mai multe calorii decat alergand

Alergatul nu e pentru oricine. Si chiar daca ar fi, sunt convinsa ca nu tuturor ne place. Mie cel putin nu imi place deloc nici sa fac jogging, nici sa alerg pe banda, maxim ma incumet sa fac plimbari pana la si prin ...
 » mai mult...

Beneficiile exercitiilor rebound... la trambulina!

Am vazut ca mai toate salile au inceput sa bage clase de rebound, aero jumps. Am fost foarte curioasa sa vad cum se desfasoara o ora, o fi mai fun? O fi mai tare decat Kangoo Jumps, oare chiar merita toata tevatura? ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici