Ai cont pe FitBody?Login
Nu ai cont încă?Fă-ți cont nou acum!

Cat de sanatoase sunt stafidele?


stafideDulci, sanatoase, cu destul de putine calorii, versatile, ce ti-ai mai putea dori?! Stafidele, desi un ingredient atat de clasic si aparent banal, pot fi folosite cu succes intr-o multime de retete sanatoase, aducand multiple beneficii organismului. Consuma-le cu incredere ca inlocuitoare pentru bomboane sau dulciuri, ar fi o gustare sanatoasa care ar tine in frau pofta de dulce.

Cat de sanatoase sunt stafidele?

Stafidele au efecte benefice nu numai pentru sanatatea stomacului si pentru imbunatatirea digestiei, asa ca sa vedem impreuna cat de sanatoase pot fi aceste bombonici naturale.

Combat constipatia

Atunci cand sunt consumate, stafidele se umfla datorita fibrelor prezente in ele care intra in contact cu fluidele naturale din corp. Asta va ajuta la trecerea mai usoara a alimentelor prin tractul intestinal si, in consecinta, constipatia va fi combatuta.

Fibrele din stafide sunt considerate insolubile, avand in vedere ca se imbiba cu apa si le creste volumul. Pe langa reducerea constipatiei, stafidele ajuta si la intarirea scaunului, tot prin absorbtia lichidelor din acesta, reducand astfel frecventa si imprevizibilitatea diareei.

Te ajuta sa te ingrasi

Da, unele persoane vor sa se ingrase si nu stiu cum. Stafidele, la fel ca toate fructele uscate, sunt o metoda foarte buna de ingrasare intr-un mod sanatos, avand in vedere continutul lor de fructoza si glucoza si continutului caloric. Stafidele sunt ideale si pentru sportivii si culturistii la dieta care au nevoie de un plus de energie, dar si pentru cei care vor sa mai creasca in greutate fara sa le creasca si nivelul colesterolului.

Stafidele vor furniza cantitati adecvate de vitamine, amino acizi si minerale, precum seleniu si fosfor, care faciliteaza absorbtia altor nutrienti si proteine din organism. Asta va imbunatati oricum energia din organism si forta sistemului imunitar.

Previn cancerul

Stafidele au niveluri ridicate de catechine, care sunt niste antioxidanti polifenolici din sange. Antioxidantii fac ravagii printre radicalii liberi care zburda liberi prin corp si cauzeaza tot felul de nenorociri la nivelul organelor si celulelor. Radicalii liberi sunt unul dintre factorii principali care conduc la dezvoltarea spontana a celulelor canceroase, dar si a substantelor care conduc la metastaza.

Reduc hipertensiunea

Timp de multi ani, multe persoane au crezut ca stafidele au puterea de a reduce tensiunea si de a proteja integritatea sanatatii inimii, insa numai recent expertii au inceput in mod intensiv sa studiez acest efect. Nu se stie inca de ce stafidele reduc tensiunea, insa o legatura clara exista.

O mare parte dintre nutrientii din stafide sunt benefici, insa expertii ar pune acest efect pe seama potasiului care reduce hipertensiunea, dar si fibrele alimentare ar putea juca un rol important in reducerea rigiditatii vaselor de sange.

Previn diabetul

Desi poate multe persoane cu diabet s-ar feri de ele din cauza zaharului, stafidele ofera un raspuns insulinic scazut ceea inseamna ca dupa consumul unei mese, nu trebuie sa iti faci griji legat de cum ti-ar creste insulina.

Stafidele pot regla si eliberarea de leptina si grelina, care sunt hormonii responsabili de a-i spune organismului cand ii este foame sau cand sa resimta satietatea.

Reduc aciditatea gastrica

Stafidele sunt resurse importante de potasiu si magneziu, elemente care ajuta la reducerea aciditatii gastrice si a eliminarii toxinelor din orgasnism, prevenindu-se astfel riscul de boli precum artrita, guta, pietrele la rinichi sau bolile cardiace.

Amelioreaza simptomele anemiei

Stafidele au un continut bogat de fier, dar si de vitamine B. Acestea ajuta la ameliorarea anemiei, iar cuprul stimuleaza producerea de celule rosii din sange, celule cu rol extrem de important, si anume cel de a transporta oxigenul catre tesuturi.

Trateaza infectiile

Asa cum am mentionat mai devreme, stafidele contin antioxidanti, acestia au rol antiinflamator. Ele mai au si proprietati antibacteriene, care ajuta l reducerea febrei si la eliminarea virusilor si bacteriilor. Este foarte posibil sa putem preveni inclusiv raceala si virozele, datorita efectului de intarire a sistemului imunitar.

Imbunatatesc libidoul

Consumul de stafide este indicat si pentru imbunatatirii vietii sexuale. Aceste fructe contin aminoacidul arginina, care are potental de marire a libidoului si care creste senzatia de excitare.

Din acest motiv se recomanda consumul de stafide in special de catre barbati, in tratamentul disfunctiilor erectile, dar si ca energizant. Exista chiar si practici stravechi, precum cea din India, unde mirilor le este oferita o cana cu lapte, stafide si sofran in noaptea nuntii.

Ajuta la intarirea sistemului osos

Cantitatea mare de calciu din stafide este benefica pentru dezvoltarea si mentinerea unui sistem osos rezistent atat la copii, cat si la adult.

Sustin sanatatea ochilor

Antioxidantii mentionati intens pe care stafidele ii contin protejeaza vederea de radicalii liberi, care pot slabi acuitatea vizuala si care pot creste riscul de afectuni oculare degenerative cum este cataracta. Stafidele sunt o sursa buna de vitamina A si betacaroten, care sunt de asemenea excelente in protejarea ochilor.

Ofera protectie impotriva cariilor

Stafidele contin acid oleanoic, substanta esentiala pentru pastrarea sanatatii dintilor. in plus, antioxidanti cu rol antibacterian impiedica dezvoltarea bacteriilor din cavitatea orala, iar calciul previne deteriorarea dintlor.





Dificultate:
Incepator  ·  Mediu  ·  Avansat

Exercitii pentru:
Acasa  ·  La sala
Parte a corpului:
Abdomen  ·  Fund
Picioare  ·  Brate
Piept ·  Spate
Umeri
Cine este
Stefania Bia?

Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.

Interviu




Alte articole interesante pe aceeasi tema:


Bucura-te de beneficiile prunelor pentru sanatate

Eu recunosc ca sunt o mare fana a prunelor si as manca probabil lejer doua kilograme dintr-un foc, indiferent de culoarea lor, marimea lor, soiul lor sau gradul lor de coacere. Recent am decis sa citesc si despre ...
 » mai mult...

Cat de sanatos este iaurtul?

Ai observat probabil ca selectia de iaurturi de pe piata este foarte variata. Desi branza de vaci si smantana sunt niste lactate mai comune, au devenit parca deja invechite, iar iaurtul (in special cel grecesc) a ...
 » mai mult...

De ce este sanatos ceaiul de ghimbir si ce efecte benefice are asupra organismului?

In prima parte a articolului am vorbit despre cum se prepara ceaiul de ghimbir si care sunt in mare beneficiile acestuia pentru sanatate. Am zis sa mai extindem putin cunostintele si sa ne convingem de ce merita sa ...
 » mai mult...






FitBody.ro v1.0.
online din 15.10.2012
Membri online
21 vizitatori si
6 membri sunt acum online!

vezi toti membrii online
cauta membri
Despre noi
FitBody.ro este un produs HTD.

prezentare
termeni si conditii
publicitate
contact
Parteneri
FitBody.ro va recomanda:

Exercitii si tratamente celulita
Crestere inaltime

site-ul tau aici