Ciocolata care nu ingrasa provine dintr-un fruct - black sapoteDe problemele cu pofta de dulce si de mancare in general am vorbit pentru ca preseaza o multime de persoane, uneori inclusiv pe mine. Imi imaginez ca este uman ca din cand in cand sa iti mai doresti sa iesi din rutina de "health freak" care iti dicteaza fiecare alegere culinara inspre una supersanatoasa si sa iti doresti ca pur si simplu sa te bucuri de o placere vinovata. Cu toate ca pana si sportivii au cheat days sau cheat meals, iar vedetele mai au si ele momente in care sunt surprinse de paparazzi pe la un fast food, multi dintre noi isi doresc sa ramana fideli stilului de viata sanatos chiar si in momentele in care vor sa treaca in zona deliciilor alimentare ce trebuie savurate mai rarut. Se pare ca a recent (in general am vazut clipuri din ultimul an) a inceput sa fie promovat un nou fruct, un fruct mult prea exotic din pacate: black sapote. Dulcele sanatos sub forma de fructAm tot auzit de-a lungul timpului de persoane care isi tin pofta de dulce si de mancare sub control prin consumul de fructe. Eu nu pot sa fac asa ceva! Cand vreau sa mananc o inghetata sau un pachet de biscuiti poti arunca in mine cu toate fructele de pe planeta ca tot nu voi simti aceeasi placere si tot voi ajunge a doua zi sa imi satisfac placerea cu ceea ce imi doream initial - fructele oricum le mananc fara a simti ca as calca gresit, avand grija sa ma mentin in deficit caloric, deci mitul cu "fructele ingrasa" cam pica. Din acest motiv m-am tot intrebat de-a lungul vietii mele de om sanatos de ce nu se putea ca natura sa gandeasca produsele de patiserie, ciocolata, junk food-ul in general ca fiind ceva natural, de ce nu pot legumele si fructele sa aiba gustul ademenitor al produselor ce nu ne sunt permise?! Dar iata ca totusi exista ceva ce ne-ar putea satisface papilele gustative la fel de mult ca si o ciocolata sau o budinca de ciocolata, acest black sapote, un fruct din familia persimmon, deci ce se inrudeste cu un alt fruct exotic (unul pe care il gasim la noi pe piata, desi destul de costisitor) cunoscut la noi sub denumirea de kaki (Diospyros kaki). Am urmarit totusi un filmulet pe youtube in care un nene ne cam deziluzioneaza spunandu-ne ca nu prea are gust de ciocolata, insa voi incerca sa fac abstractie de acest unic video si ma voi lua dupa ceea ce declara mai toata lumea pe internet... oricum nu acest fruct exotic nu se gaseste la noi. Black sapote - un fruct sanatosBlack sapote nu numai ca este visul unei persoane aflate la dieta datorita aspectului si gustului imbietor, ci este si foarte sanatos avand un continut ridicat de vitamina C (cam de 4 ori mai mare decat al unei portocale) si cantitati semnificative de calciu si fosfor. Exista si o familie de fructe exotice sapote, insa acest sapote negru, asa cum am precizat deja este mai asemanator cu persimmonul, kaki, fructele care sunt similare cu rosiile (fructe si ele, sa nu uitam ca nu sunt legume). In timp ce persimmonul este rosu, black sapote are un miez cu o culoare similara ciocolatei, spre negru inchis. Textura lipicioasa a fructului s-ar putea sa nu te atraga in prima faza, insa aroma sa unica merita cu siguranta! Coaja fina si ferma a acestui fruct este luciosa si de culoarea verde inchis. Sapote copt cu adevarat poate avea chiar o culoare maronie destul de uratica, insa pe interior este moale ca o budinca si are un gust divin - dulceag, fin, parca duce cumva inspre nuci cu o slaba aroma de cafea/cacao. Sfatul este ca in general sa stai departe de black sapote necopt pentru ca nu prea sunt comestibile. Black sapote creste in copaci cu frunze de un verde inchis si coaja neagra, specifici pentru America Centrala si Mexic, fiind produs chiar destul de rapid in numai 3-4 ani dupa ce a fost plantat. Totusi nu sunt strict tropicali, avand in vedere ca pot creste si la inaltimi de 1000-2000 m cam in orice tip de sol. Fructul nu prea are samburi, insa uneori mai poate contine 5-6 seminte ovale de marimea unei monede mici. Poti chiar planta acele seminte, insa va trebui sa ai grija cand sa culegi acest black sapote pentru ca daca o vei face la momentul nepotrivit, acesta nu se va mai coace si va putrezi in aproximativ 3 saptamani. Iar daca astepti o eternitate pana culegi fructul, atunci e posibil sa cada prada poftei pasarilor. Odata ce l-ai cules, fructul poate fi consumat cam in 3-10 zile. Cum sa mananci black sapote - fructul exotic cu gust de ciocolataDaca ajungi prin vreo tara in care se comercializeaza aceste fructe, atunci e bine sa stii si cum sa il mananci. Este destul de simplu: taie-l pe centru, roteste-l pana se despart jumatatile (ca pe avocado) si apoi scoate cu o lingura continutul sau. Poti manca miezul simplu, alaturi de inghetata sau dat prin blender cu lapte, smantana sau inghetata pentru a-i oferi mai multa dulceata si a-l face si mai decadent! Se pare ca este chiar un ingredient destul de uzitat in anumite zone, in special pentru retele raw. Am vazut retete de budinca de black sapote cu banane si lapte de cocos, mousse de black sapote, budinca de ciocolata "instant" raw, tort sau chiar lichior de black sapote. Iata numai una dintre retetele cu fructul cu gust de ciocolata:
Cine este
Stefania Bia? Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness. InterviuAlte articole interesante pe aceeasi tema:Ce inseamna o portie dintr-un anumit aliment?
Eu trebuie sa marturisesc ca sunt una dintre persoanele careia ii plac atat mancarurile nesanatoase, cat si cele sanatoase. Poftesc atat la prajitura gretoasa cu ciocolata, cat si la fulgi de ovaz. Cum de dulciuri & ...
Trebuie sa fac o marturisire destul de deranjanta daca nu chiar rusinoasa pentru o persoana din domeniul meu de activitate: am o problema cu dulciurile. Si cand zic ca am o problema cu dulciurile, ma refer la faptul ca ...
Cu siguranta este aproape imposibil sa gresesti o reteta de smoothie. Arunci intr-un blender o combinatie de lapte, fructe, nuci si alte bunatati si tara!, ai obtinut o bautura delicioasa pe posta de gustare sau masa de ... | |
|