Cum ne ajuta mancarurile iuti in lupta impotriva kilogramelor?De o gramada de vreme se tot zice ca mancarurile si alimentele picante accelereaza metabolismul, insa informatiile legate de cum si pentru cat timp inca sunt neclare. Se crede ca elementul ce le da ardeilor iuti iuteala – capsaicina – este responsabil pentru crearea efectului, datorita generarii de caldura care creste temperatura corporala dupa consumare. Poate ai observat cum uneori la restaurant anumite persoane incep sa transpire cand mananca si parca scot flacari pe gura. Ei bine, acela este semnul ca organimsul lor a inceput sa arda ceva mai rapid caloriile. Ce este metabolismul?Da, hai sa facem o introducere propriu zisa ca sa intelegem exact ce si cum se intampla cu metabolismul asta... Metabolismul reprezinta necesarul de energie sau de calorii pe care organismul tau il solicita pentru a rezista pe parcursul zilei. Metabolismul fiecaruia dintre noi este afectat de catre compozitia organismului, asadar cei cu o musculatura mai dezvoltata vor avea un metabolism mai ridicat, in timp ce persoanele mai putin musculoase or avea un metabolism mai scazut. O persoana cu un metabolism mai ridicat (datorat antrenamentelor si masei musculare mai dezvoltate) va putea manca mai mult din punct de vedere caloric decat o persoana cu aceeasi greutate si inaltime care nu face sport si care nu se bucura de aceeasi masa musculara. Desi exista multiple forme de accelerare a metabolismului, cea mai buna metoda ramane cea a sportului si a antrenamentelor de forta. Acest lucru se explica prin faptul ca muschii reprezinta cea mai buna masina de ars grasimi, cu cat sunt mai dezvoltati, cu atat o vei duce mai bine. Capsaicina si efectele saleCapsaicina este sursa din care ardeii iuti isi iau iuteala. Alaturi de efectele sale de slabire, capsaicina este un bun adjuvant in subtierea sangelui, ceea ce va ajuta la prevenirea cheagurilor de sange. Studiile desfasurate in state in care consumul de chili este ridicat, precum Thailanda, au aratat ca persoanele care mananca des ardei iuti au o incidenta foarte rara a bolilor ce tin de cheaguri de sange. Capsaicina lucreaza si ca un antiinflamator care controleaza durerea. Care este relatia dintre mancarurile iuti si metabolism?Studiile au aratat ca o masa condimentata, precum un castron de chili, iti poate creste temporar rata metabolica cu 8% prin comparatie cu cea normala. Procentul acesta este considerat ca fiind neglijabil iar studii similare au dovedit ca aceleasi rezultate le poti obtine si cu piperul negru sau ghimbir. Desi este necesara o cantitate mai re capsaicina pentru a beneficia de un efect total considerabil asupra greutatii tale, aceasta accelerare temporara te-ar putea ajuta sa iti mai suprimi din pofta de mancare. Un studiu efectuat la Universitatea Purdue, a supus 25 de tineri sanatosi la testul "iutelii" si s-a dovedit ca si 1 gram de aliment iute poate accelera catusi de putin metabolismul. Alte studii au sugerat ca poate mancarurile iuti nu dau rezultate neaparat datorita accelerarii ratei metabolice, cat datorita faptului ca ele iti confera senzatia de satietate mai rapid, prin urmare consumi mai putina mancare. Un studiu renumit a aratat ca barbatii adulti care au consumat la aperitiv un sos iute, au consumat cu 200 de calorii mai putin la mesele urmatoare. Studiul a concluzionat ca mancarurile iuti pot actiona ca supresoare pentru apetit. Desi efectele mancarurilor condimentate si iuti nu sunt pe intreg cunoscute, exista cu siguranta cateva efecte benefice dovedite asupra sanatatii despre care ar trebui sa fim constienti. In acest sens, s-a dovedit ca in tarile in care se consuma cu precadere mancaruri condimentate, incidenta anumitor forme de cancer este mult mai scazuta. Datorita macar acestui efect, gandeste-te ca merita sa adaugi niste sos iute sau niste chili in salata ta sau peste legumele tale. Desigur, mancatul de iuteli nu trebuie sa reprezinte principala ta forma de slabire, insa ele reprezinta un bun ajutor in controlul marimii circumferintei taliei si in modalitatilor de ardere a caloriilor. Tipsuri pentru cand esti in pana de ideiAdauga savoare fiecarei mese cu:
Evident ca le poti combina! Incerca sa te obisnuiesti cu mancarurile mai condimentate si iuti chiar daca macar o data pe saptamana, te vor ajuta cu siguranta! Alte beneficii ale alimentelor iuti si condimentate
Cine este
Stefania Bia? Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness. InterviuAlte articole interesante pe aceeasi tema:7 modalitati rapide ce iti vor accelera metabolismul
Deja am auzit cu toate cum metabolismul, mai exact rata cu care organismul arde caloriile, are impact asupra abilitatii noastre de a slabi. Cercetari pentru accelerarea lui sunt facute in mod constant, dar deja ...
Citeam un articol despre beneficiile consumului de lapte de migdale si am vazut ca este bogat in mangan. Cu aceasta ocazie am decis sa mai citesc si eu cate ceva despre beneficiile acestui mineral si sa vad cam ce ...
Telina, denumita stiintific Apium graveolens, este o leguma din familia Apiaceae. Ca orice verzitura, principalul beneficiu al telinei este efectul antioxidant, caruia I se alatura si enzimele benefice, dar si o serie ... | |
|