Odata cu inceperea cursului de Tehnician Nutritionist in cadrul scolii Fitness Scandinavia am realizat cat de complicat este sa construiesti planuri alimentare fie pentru persoane care sufera de diverse afectiuni, fie pentru persoane foarte ocupate, fie pentru cei care nu sunt obisnuiti sa manance sanatos. O alta provocare a fost si construirea unor mese gustoase si sanatoase pentru copii.
Idei de mese sanatoase pentru copii
Imi imaginez cat de greu iti este si tie sa gasesti un echilibru asa ca voi incerca sa te ajuta cu cateva idei de mese sanatoase pentru cei mici pe care le poti prepara oricand. Idei de gustari sanatoase si distractiv de preparat pentru perioada sarbatorilor deja ti-am dat in trecut, dar sa vedem cam cum ar arata niste mese mai consistente pentru copii.
Recunosc ca nu sunt obisnuita sa recomand unele dintre aceste preparate, insa alimentatia unui copil mai poate include si cateva bucurii pe care poate noi adultii ar trebui sa le degustam cat mai rar posibil.
Incearca sa prepari dulciurile sanatoase pentru copii in casa daca efectiv nu vrei sa ii scoti complet din alimentatie aroma zaharoasa si, daca se poate, gaseste variante de indulcitori mai sanatosi.
Se curata legumele, se spala bine, cartofii si morcovul le taiam cubulete, ceapa verde rondele si ceapa uscata marunt.
Se pun la fiert legumele impreuna cu ramurile intregi de cimbru si leustean.
Intre timp pregatim perisoarele: amestecam carnea tocata cu oul, faina, pesmetul, mararul si sare si piper dupa gust. Ne udam pe maini( reluam acest procedeu din cand in cand sa nu se lipeasca de maini ) si formam in maini perisoarele pe care le adaugam in oala de pe foc.
Dupa ce mai da in cateva clocote adaugam si borsul de putina si mai lasam pe foc puternic inca 20 -30
Orez cu legume si piept de pui (reteta pentru 4 portii)
Ingrediente
o jumatate de piept de pui
o cescuta cu orez
un morcov
un ardei gras rosu
un ardei gras verde
ceapa verde
o rosie mare
o bucata de pastarnac
un dovlecel mic
2 linguri cu mazare
2 linguri cu porumb dulce
2 cani cu supa de pui
sare dupa gust
patrunjel verde
Preparare orez cu legume si piept de pui
Pieptul de pui se taie in cuburi mici si se rumeneste usor. Intre timp, tocam legumele si impreuna cu mazarea si cu porumbul dulce, le adaugam peste cuburile de carne (in ultimele 5 minute ale programului).
Le calim impreuna, potrivim de gust cu sare si adaugam orezul si supa de pui. Selectam programul destinat pilafului, inchidem capacul si pornim cookerul. La sfarsit presaram patrunjelul proaspat tocat.
Budinca din fulgi de ovaz si gris
Ingrediente
250 gr fulgi de ovaz
1 l lapte
3 linguri gris
1 varf lingurita sare
50 gr unt
2 linguri miere
2 batoane scortisoara
1 praf cacao pentru ornat
2 linguri sirop de visine
Mod preparare budinca de ovaz
Punem laptele intr-o cratita cu putina sare si batoanele de scortisoara.
Dupa 5 minute, cand laptele deja atinge punctul de fierbere, adaugam fulgii de ovaz si amestecam usor cu spatula.
In cateva minute acestia se vor umfla si incepem sa adaugam grisul in ploaie, mestecand continuu pentru a se omogeniza totul.
Dupa expirarea timpului, deconectam aparatul de la sursa de curent, inlaturam batoanele de scortisoara si adaugam untul taiat bucatele.
Amestecam budinca pana se topeste untul, apoi o vom lasa sa se raceasca.
Adaugam mierea cand budinca aproape s-a racit si transferam budinca in boluri, apoi o ornam dupa preferinte.
Clatite umplute cu crema de urda
Ingrediente
2 oua
1 pahar de faina integrala si quinoa
o jumatate de pahar de lapte
o jumatate pahar de apa minerala
un sfert de lingurita de sare
o lingura de zahar
zahar vanilat
2 linguri de unt topit sau ulei
ulei pt prajit
4-5 linguri de urda
1 lingura de miere
1 lingura smantana
esenta de vanilie
Mod preparare clatite
Ouale se bat cu sarea, zaharul, laptele, apa minerala, faina se adauga trepatat iar la final se adauga untul (ulei).
Se incinge tigaia pt clatite se unge cu putin ulei si se pune un polonic mic de aluat. Se coace 2 min dupa care se intoarce si se mai coace 1 min.
Se procedeaza la fel si pt restul clatitelor.
Urda se amesteca cu smantana, mierea si esenta.
Budinca de gris cu caramel
1 litru de lapte proaspat
2 oua mari
50 gr de unt
o cescuta cu gris
coaja rasa de la o lamaie
3-4 pliculete extract de stevia
Mod preparare budinca de gris
Se fierbe laptele impreuna cu 4 linguri cu zahar, pana ce incepe sa dea in clocot. Se adauga grisul, amestecandu-se continuu pana ce laptele se ingroasa. Se lasa apoi la racit (cat sa fie caldut, nu fierbinte) si se adauga coaja rasa de lamaie, cubul de unt si galbenusurile, iar al final, albusurile batute spuma.
Omogenizam compozitia si o turnam intr-un vas (de 1,5 l am folosit) in care am caramelizat restul de zahar. Se da vasul la cuptor pana ce budinca se rumeneste frumos.
Galusti dulci cu branza de vaci
Ingrediente
500 gr branzica de vaci (proaspata)
1 cana mica gris
3-4 linguri zahar brut/1-2 pliculete stevia (zaharul brut nu e neaparat mai sanatos decat cel alb)
un pic de coaja rasa de lamaie
2 oua
Mod preparare galusti cu branza de vaci
Punem la fiert, o cratita larga, cu apa.
Intr-un castron, punem branzica de vaci. O faramitam cu o furculita si adaugam zaharul si grisul. Separat, batem cele doua oua, si le turnam peste compozitia de branza. Amestecam bine, sa se omogenizeze.
Radem un pic de coaja de lamaie. Lasam deoparte un pic compozitia.
Cand apa incepe sa fiarba, luam o lingura de metal, o dam intai prin apa fiarta, apoi formam galuste din compozitie pe care le punem la fiert, in apa.
Cand se ridica la suprafata apei, le mai lasam cateva minute sa fiarba, apoi le scoatem cu o lingura. Le asezam pe un platou, presaram un pic de zahar vanilat sau dulceata si le servim.
Nascuta pe data de 16.01.1989, Stefania si-a inceput cariera in atletism, in prezent fiind antrenoare de fitness si multipla Campioana nationala si Vicecampioana mondiala la disciplina Bikini Fitness.
Am vazut recent o poza cu niste fructe pe un bat si mi s-a parut foarte amuzant sa gasesc niste retete cu aceste “frigarui” de fructe. Sa ne bucuram inca de vremea calda savurand niste racoritoare si zemoase ... »mai mult...
De fiecare data cand se iveste ocazia, bunica mea ma intreaba daca nu vreau sa imi faca separat niste sarmale cu carne de curcan pentru a fi o idee mai dietetice. Eu o asigur de fiecare data ca daca tot este sa mananc ... »mai mult...
Multa lume se plange ca mancarea sanatoasa nu are gust si de asta se plictisesc repede si revin la vechile prostii semipreparate sau de la fast food. Pacat ca gustul ala bun e dat in general de adaos de sare sau de tot ... »mai mult...
Fii sociabila!
Vrei sa iti trimitem ultimele noutati? Introdu mai jos adresa ta de e-mail